Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Αυτοψία στο Αναπαυτήριο του Πικιώνη: Θησαυρός σε αναμονή

Με αφορμή την παραχώρηση του ιστορικού κτίσματος στον Δήμο Αθηναίων για 20 χρόνια από την ΕΤΑΔ, ο Νίκος Βατόπουλος ανεβαίνει στο Αναπαυτήριο και στου Φιλοπάππου, και καταγράφει τις ελλείψεις, τα σημάδια εγκατάλειψης, αλλά και βελτιωτικές κινήσεις ενόψει του προγράμματος ανάπλασης της ταλαιπωρημένης περιοχής.
[Credit: ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ]

Ανεβαίνω τον λόφο του Φιλοπάππου και προσπαθώ να φανταστώ πώς θα είναι ο χώρος όταν παραδοθεί το έργο ανάπλασης έως τον Δεκέμβριο του 2025. Προς το παρόν, η γνώριμη κατάσταση. Είναι πρωί και είμαστε ακόμη στις αρχές Μαΐου, αλλά ήδη οι τουρίστες είναι πολλοί. Ανεβαίνουν σαν σε προσκύνημα, επιλέγουν μονοπάτια, στέκονται στα ξέφωτα για φωτογραφίες της Ακρόπολης.

Μιχαήλ Κοκκίνης, ο ευφυής μηχανικός που οχύρωσε το Μεσολόγγι

Έφτιαξε το απόρθητο τείχος, συνέχισε να το ανακατασκευάζει ακόμη και κατά τη διάρκεια των μαχών ενώ πέθανε ηρωικά στην Έξοδο…. 

Στις 26 Οκτωβρίου του 1822, ο στρατός του Κιουταχή και του Ομέρ Βρυώνη περικυκλώνει και πολιορκεί το Μεσολόγγι. Ήταν η αρχή της πρώτης από τις τρεις πολιορκίες του Μεσολογγίου.

Υπεύθυνος για την οχύρωση ήταν ο πολιτικός και αγωνιστής Κωνσταντίνος Μεταξάς. Με την βοήθεια του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, ο οποίος είχε σπουδάσει οχυρωματικές τέχνες, ανέλαβε να ενισχύσει την άμυνα της πόλης με ό,τι μέσα διέθετε.

Τον Φεβρουάριο του 1823, κατά την δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου, φτάνει από την Βλαχία στο Μεσολόγγι ένας νεαρός μηχανικός για να αναλάβει εξ ολοκλήρου την οχύρωση. Το όνομά του ήταν Μιχαήλ Πέτρου Κοκκίνης.

Οι “Καραβανάδες” σαν σήμερα κήρυξαν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και οδήγησαν σε επανάσταση

Σαν σήμερα στις 6 Μαϊου το 1889 οι “Καραβανάδες” στην Κρήτη κατέθεσαν ψήφισμα με το οποίο διακήρυτταν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα οδηγώντας σε μια νέα επανάσταση που καταπνίγηκε από τους Τούρκους.

Αφού είχε διατηρηθεί για περίοδο περίπου 10 ετών η Σύμβαση της Χαλέπας το 1878, στην Κρήτη εκδηλώνονταν έντονες πολιτικές διαμάχες μεταξύ των κυρίαρχων κομμάτων :

  • των Καραβανάδων, που εκπροσωπούσαν τους συντηρητικούς πολίτες, και
  • των Ξυπόλυτων, που εκπροσωπούσαν τους πιο φιλελεύθερους και προοδευτικούς.

Οι πρόσφυγες και η πορεία τους από το 1922 έως σήμερα – Το επιστημονικό συνέδριο της ΠΟΠΣ ρίχνει φως σε πτυχές της Γενοκτονίας

To pontosnews.gr φιλοξενεί, σήμερα, τους ομιλητές του ενδιαφέροντος συνεδρίου. 

Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σκηνή της καθημερινότητας στον καταυλισμό της Καλαμαριάς. Γυναίκες λούζουν παιδί ίσως για να γλιτώσει το κούρεμα, το 1922 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

Τα κοινά χαρακτηριστικά των Γενοκτονιών που υπέστησαν Έλληνες και Αρμένιοι από τους Οθωμανούς και οι διπλωματικές περιπέτειες και παλινωδίες που σχετίζονται με το Ποντιακό Ζήτημα. Η τεράστια συμβολή του διακεκριμένου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στην αποκατάσταση των προσφύγων και στην

Τα φιλορωσικά κόμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Του Αντώνη Σπυρόπουλου

Αποκαλυπτική, σύμφωνα με τη ρωσική έκδοση της Novaya Gazeta-Europe, αποτελεί η νέα μελέτη για τη διείσδυση του ρωσικού παράγοντα στην ΕΕ.

Μεγάλο κομμάτι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις το 25%, αντιτίθεται στα κυρωτικά ψηφίσματα κατά της Ρωσίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αποδεικνύοντας τη διείσδυση της ρωσικής προπαγάνδας -η οποία μετέρχεται πολλών μέσων και τρόπων­-  στην καρδιά της ΕΕ που είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο· η προπαγάνδα έχει ως αποδέκτες -κυρίως- τα αποκαλούμενα «ευρωσκεπτικιστικά» κόμματα της άκρας αριστεράς αλλά και της άκρας δεξιάς.

Η Ε.Ε. έχει τις δυνάμεις να πρωταγωνιστήσει

ΟΙ επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ξένων υπηκόων από το Σουδάν ήταν υπόθεση κρατών. Κυρίως των μεγάλων και ισχυρών χωρών, που διαθέτουν εκείνους τους μηχανισμούς αλλά μπορούν να προβούν και σε συνεννοήσεις με τις εμπόλεμες πλευρές, ώστε να διενεργηθούν με ασφάλεια οι μετακινήσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία όπως και ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, πραγματοποίησαν επιχειρήσεις μεταφοράς με ίδιαν πρωτοβουλία, σχεδιασμό και πόρους. Σχεδίασαν και υλοποίησαν τέτοιες αποστολές. Υπήρξε και μεταξύ τους συνεννόηση και συνεργασία. Η Κυπριακή Δημοκρατία εκπόνησε το σχέδιο ΕΣΤΙΑ και διευκόλυνε τα αεροσκάφη, που έφευγαν από το Σουδάν. Άνοιξε τον εναέριο της χώρο αλλά και τα αεροδρόμια της για το σκοπό αυτό. Αυτό, για άλλη μια φορά, επιβεβαίωσε και τη στρατηγική θέση της χώρας μας, αλλά και τις δυνατότητες στην παροχή διευκολύνσεων προς τρίτα κράτη και ξένους υπηκόους.

Επιτακτική αναγκαιότητα η αλλαγή της εικόνας της Κύπρου σε όλα τα επίπεδα

Είναι καθοριστικής σημασίας να βελτιωθεί σημαντικά ο τρόπος που αντικρύζουν την Κύπρο όχι μόνο οι ξένοι αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες

Αφορμή για το κείμενο αυτό αποτέλεσαν αφ΄ ενός οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον κυπριακών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων καθώς και ο διορισμός μέλους της Επιτροπής Δημοσίας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) πριν λίγες μέρες και η παραίτηση του σε λιγότερες από 24 ώρες λόγω αντιδράσεων.

Αποκάλυψη: Στρατηγική και στρατιωτική η τριμερής συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ… Η βαθιά εκτίμηση της Ιερουσαλήμ για Αθήνα και Λευκωσία

 ΦΩΤΟ:Αποκάλυψη: Στρατηγική και στρατιωτική η τριμερής συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ… Η βαθιά εκτίμηση της Ιερουσαλήμ για Αθήνα και Λευκωσία

Στην Αθήνα (και τη Λευκωσία) ταξίδεψε την Πέμπτη (και την Παρασκευή) ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant στο πλαίσιο ενός σημαντικού ταξιδιού στην Ελλάδα και την Κύπρο, γράφει η έγκυρη ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post.

Σημειώνει ότι η τριμερής συνεργασία της Ιερουσαλήμ με την Αθήνα και τη Λευκωσία, αποσκοπεί και στην αναχαίτηση του Ιράν. Γράφει χαρακτηριστικά στον τίτλο: Η συμμαχία Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας είναι σημαντική κατά του Ιράν.

Γαλλική ΑΣΠΙΔΑ σε Κύπρο, το Παρίσι θέλει ΜΟΝΙΜΗ ναυτική παρουσία

Το τελευταίο διάστημα τα έργα διεύρυνσης και εμβάθυνσης της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, κοντά στη Λεμεσό, άρχισαν να έχουν διεθνές ενδιαφέρον. Είχε μάλιστα σταλεί από την Αθήνα ένας ταξίαρχος, ειδικός για τη δημιουργία ναυτικών βάσεων (είναι ο ίδιος που σχεδιάζει το ναύσταθμο στην Κρήτη και το ναυτικό σταθμό στον Βόλο) για να επιβλέπει τις εργασίες, κάτι σαν τεχνική στρατιωτική βοήθεια από την Ελλάδα στην Κύπρο.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Η αλήθεια είναι ότι η βάση αυτή έγινε εδώ και χρόνια, προτού ακόμα εκσυγχρονιστεί περιζήτητη.

Ολοκληρώθηκαν οι ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» και «ΩΡΙΩΝ 23» – Συμμετείχαν 3900 στελέχη, 133 αεροσκάφη και 13 πλοία(ΦΩΤΟ)

Την Παρασκευή 05 Μαΐου 2023 ολοκληρώθηκαν οι Πολυεθνικές Ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» και «ΩΡΙΩΝ 23», οι οποίες ξεκίνησαν την Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ.

Σκοπός των ασκήσεων ήταν η δημιουργία ενός άκρως ρεαλιστικού και διαρκώς μεταβαλλόμενου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, εντός του οποίου οι συμμετέχουσες δυνάμεις κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε ιδιαίτερα απαιτητικές διακλαδικές συνέργειες, για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, καθώς και για την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και αποτρεπτικής ικανότητάς τους.

Πολεμική Αεροπορία: Το ελικόπτερο AW-139 που την κάνει ανίκητη στον αέρα – 14 ιπτάμενα «βέλη» – Ποιο είναι το αντίπαλο δέος

 Ένα από τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματα του AW-139 αποτελεί δίχως άλλο η μεγάλη ταχύτητα την οποία μπορεί να αναπτύξει

H Πολεμική Αεροπορία έχει  εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση 14 ελικοπτέρων να καλύψει τις ανάγκες στις σε Έρευνα και Διάσωση(Search and Rescue) και να αντικαταστήσει τα συνολικά δεκατέσσερα ξεπερασμένα AB-205/AB-212 τα οποία διαθέτει στο στόλο της. Εκτός του Ιταλικού AW-139 εξετάζει το πανίσχυρο Αμερικανικό Black Hawk στο εργοστάσιο κατασκευής του οποίου στο PalmBeach της Φλόριντα βρέθηκε πρόσφατα το Newpost και παρουσίασε το για δεκαετίες πολύ επιτυχημένο ελικόπτερο το οποίο έχει ως πλεονεκτήματα την μεγάλη του αξιοπιστία αφού έχει δοκιμαστεί στα εκατοντάδες στρατιωτικές επιχειρήσεις ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση της Airbus για το Η175 η οποία όμως συγκεντρώνει σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newpost ελάχιστες πιθανότητες επιλογής.

Τα stealth στον ουρανό του Αιγαίου: Άλλοι με μαϊμού (ΚΑΑΝ) και άλλοι με πραγματικά (F-35) – Κι ως τότε (2029), άλλοι με F-16 viper και Rafale και άλλοι με τα… σαπάκια

 ΦΩΤΟ:Ο Τούρκος Πρόεδρος στο πιλοτήριο του υποτιθέμενου 5ης γενιάς μαχητικού ΚΑΑΝ το οποίο απ’ ότι φαίνεται στην εικόνα…δεν έχει και πολλά όργανα εκτός από μια μεγάλη οθόνη.. Πηγή: Τουρκική προεδρία 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Αν η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι ικανή όσο κομπάζει ο πρόεδρος Ερντογάν που παρουσίασε γεμάτος περηφάνια το μαχητικό ΚΑΑΝ, πρώην TF-X, τίθεται ένα απλό ερώτημα: Γιατί συνεχίζει τις παρακλήσεις και τις ρητορικές επιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών;

Την ίδια στιγμή που το αεροσκάφος ΚΑΑΝ πλασάρεται ως 5ης γενιάς μαχητικό με stealth χαρακτηριστικά, ποιος ο λόγος της επιμονής για την αποδέσμευση 40 νέων F-16 Viper και την αναβάθμιση άλλων 80 από τον υφιστάμενο τουρκικό στόλο;

M-346 για τη Πολεμική Αεροπορία: Οικονομικά στοιχεία μιας φτηνής πλατφόρμας πολλαπλών επιχειρησιακών εφαρμογών

Ανταπόκριση του DefenceReview.gr και του Διευθυντή Σύνταξης από το Τορινο και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Leonardo Aircraft Division.

Την ικανότητα το ελαφρύ μαχητικό M-346 στην έκδοση FA να λειτουργήσει ως πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων και αποστολών επιδεικνύει η ιταλική Leonardo Aircraft Division. Στις 12 Μαΐου θα προσγειωθεί στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Αεροπορική Βάση της Καλαμάτας τα πρώτα αεροσκάφη.

H άσκηση «Ωρίων», το Σουδάν και οι «Σκιές του Αιγαίου» που δείχνουν τον δρόμο

Η πρόσφατη επιτυχής επιχείρηση «ΚΟΣΜΟΣ» στο Σουδάν ήταν η επιβεβαίωση του δόγματος της διακλαδικότητας και της ίδρυσης των «Σκιών του Αιγαίου» που οραματίστηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

«Η νίκη έχει πολλούς πατέρες κι η ήττα είναι ορφανή» λέει μία σοφή λαϊκή ρήση. Στην περίπτωση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων όμως από το Σουδάν η σφραγίδα της επιτυχούς έκβασης ανήκει στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ενώ πολιτικά ο ίδιος ο Νίκος Χαρδαλιάς σήκωσε αθόρυβα στις πλάτες του όλο το δύσκολο έργο, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού.

Στο Σουδάν ήταν η πρώτη φορά που έδρασαν επιχειρησιακά ως νέα ομάδα οι «Σκιές του Αιγαίου», οι επίλεκτοι των Ειδικών Δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), που υπάγεται απευθείας στις εντολές του εκάστοτε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Οταν συγκρούεσαι με την πραγματικότητα

 Πάνος Αμυράς

Στα κοινωνικά δίκτυα, ο ΣΥΡΙΖΑ, επισήμως ή διά των ανώνυμων τρολ, οργιάζει σε καθημερινή βάση.

Η «χούντα του Μητσοτάκη», τα «πετσωμένα Μέσα», οι «αργυρώνητοι δημοσιογράφοι», το «κόμμα που καλύπτει παιδοβιαστές», όλα αυτά εντάσσονται στην ατζέντα του κομματικού στρατού που έχει αντιγράψει τραμπικές μεθόδους για να συκοφαντεί τους πολιτικούς αντιπάλους.

Μόνο που κάποτε έρχεται η στιγμή της σύγκρουσης με την πραγματικότητα και η προπαγάνδα, μαύρη ή μη, διαλύεται σαν τη σκόνη στη θάλασσα. Επί εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει με τα προεκλογικά σποτ μία Ελλάδα που βρίσκεται σε απόγνωση, με επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτα, υπαλλήλους που μένουν άνεργοι, αγρότες που δεν μπορούν να πουλήσουν τις αγκινάρες, μόνο τους συνταξιούχους που έκλαιγαν έξω από τα ATMs την περίοδο του δημοψηφίσματος δεν έβαλαν για να συμπληρωθεί η εικόνα.

ΝΔ για Τσαπανίδου: Πρωτόγνωρη δημόσια παρέμβαση σε εκπομπή για να μαλώσει δημοσιογράφο

Στον ΣΥΡΙΖΑ ανεμίζουν ως σημαία αυτές τις ημέρες μια καταφανώς προβληματική έκθεση των ΡΧΣ (ρεπόρτερ χωρίς σύνορα), που κατατάσσει την Ελλάδα κάτω από αφρικανικές και ασιατικές δικτατορίες στην ελευθερία του τύπου, τόνισε σε ανακοίνωση η ΝΔ.

Το γραφείο τύπου της ΝΔ αναφέρει σε συνέχεια της ανακοίνωσης του: «Προς επίρρωση του τι εννοούν ως ελεύθερη δημοσιογραφία, είχαμε χθες την επίθεση σε έναν δημοσιογράφο που είπε ότι ο κ. Τσίπρας μιμείται τον Ανδρέα Παπανδρέου (που τον μιμείται) και ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταδικάζουν κατηγορηματικά τρομοκρατικές οργανώσεις, που επίσης ισχύει. Αρκεί να θυμηθούμε τα 5 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν καταθέσει ως μάρτυρες υπεράσπισης τρομοκρατών της 17Ν, τις συγκεντρώσεις της νεολαίας του υπέρ Κουφοντίνα, τις δηλώσεις του κ. Μπαλαούρα περί «ιδεωδών υπέρ του ανθρώπου» της 17Ν, αλλά και τις δηλώσεις Δρίτσα ότι «δεν τρομοκρατήθηκε κανείς από τη 17Ν».

Σε... vertigo ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Πόπη Τσαπανίδου βγήκε στον αέρα του ΣΚΑΪ ζητώντας από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Λάμψια μια δήλωση… μετάνοιας για το σχόλιο του περί σχέσεων κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Νοέμβρη.

Δείχνοντας από την αρχή την πρόθεσή της για κόντρα με τον τηλεοπτικό σταθμό, στον οποίο στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κηρύξει… εμπάργκο, τόνισε πως όσα ειπώθηκαν προσβάλλουν τους ψηφοφόρους του κόμματος και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ξέχασε όμως πέραν όλων των άλλων τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη συμμετοχή της νεολαίας του κόμματος σε πορείες για τον Δημήτρη Κουφοντίνα υπό το σύνθημα που κυριαρχούσε σε αυτές: «όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα».

Η εμμονή στον ναρκοθετημένο από την Τουρκία διάλογο και οι πρόθυμοι διαμεσολαβητές

Νίκος Μελέτης

Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Τ. Τσούνη και του Γερμανού διπλωμάτη Γ. Πλέτνερ πρώην πρεσβευτή στην Αθήνα και νυν διπλωματικού συμβούλου του Καγκελαρίου Σολτς στους Δελφούς που προβλέπουν εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μετά τις εκλογές, δεν θα εξέπλητταν, καθώς εκφράζουν την πάγια και σταθερή θέση των κυβερνήσεών τους.

Όμως η συγκυρία των δηλώσεων των δυο ξένων αξιωματούχων, με τον κ. Τσούνη να τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας

Ο Τσαβούσογλου έθεσε εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών

«Αυτοί στο εξωτερικό θέλουν την Τουρκία να είναι αδύναμη και ανίσχυρη»

Το άρθρο του Economist αναφορικά με τις εκλογές στην Τουρκία σχολίασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θέτοντας ταυτόχρονα εκ νέου το θέμα της αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, νησιδών και του εναέριου χώρου.

«Θέλουν να έχουν την Τουρκία υπό τον έλεγχό τους γι’ αυτό κι αυτά τα πρωτοσέλιδα. Τα ίδια επιχείρησαν να κάνουν στον Όρμπαν», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

«Αυτοί στο εξωτερικό θέλουν την Τουρκία να είναι αδύναμη και ανίσχυρη και όσοι θέλουν να

Σουδάν: Οι εμπόλεμες πλευρές θα συναντηθούν σήμερα για συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία

 Οι εμπόλεμες πλευρές του Σουδάν αναμένονταν σήμερα να συναντηθούν στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για συνομιλίες, όπως ανακοίνωσαν το Ριάντ και η Ουάσιγκτον

Διεθνείς μεσολαβητές ασκούν πιέσεις για να δοθεί τέλος σε μια σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και έχει αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την έναρξη των «συζητήσεων προδιαπραγμάτευσης» μεταξύ του σουδανικού στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/RSF), και κάλεσαν τις δύο πλευρές να συμμετάσχουν με ενεργό τρόπο και να καταλήξουν σε κατάπαυση πυρός, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση.

Ουκρανία: Καταρρίφθηκε υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal με τη χρήση συστήματος αεράμυνας Patriot

Ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να καταρρίψει τον ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο X-47 «Kinzhal», δήλωσε ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστράτηγος Mykola Oleschuk.

«Συγχαρητήρια στον ουκρανικό λαό για ένα ιστορικό γεγονός! Ναι, γκρεμίσαμε το «απαράμιλλο» Dagger! Συνέβη κατά τη νυχτερινή επίθεση στις 4 Μαΐου στον ουρανό της περιοχής του Κιέβου. Ο πύραυλος Kh-47 εκτοξεύτηκε από ένα MiG-31K από το έδαφος της Ρωσίας», δήλωσε.

Όπως σημείωσε ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, ο υπερηχητικός πύραυλος καταρρίφθηκε χάρη στο αντιαεροπορικό πυραυλικό συγκρότημα Patriot.

«Στρατός των drones»: Η Ουκρανία έχει εκπαιδεύσει 10.000 χειριστές - Με την εκπαίδευση τους ασχολούνται 20 εξειδικευμένες σχολές σε όλη την χώρα.

Ο υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας Μιχαήλ Φιόντοροφ δήλωσε ότι στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος «Στρατός των drones» στην χώρα έχουν ήδη εκπαιδευθεί 10.000 χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Με την εκπαίδευση τους ασχολούνται 20 εξειδικευμένες σχολές σε όλη την χώρα.

Το πρόγραμμα «Στρατός των drones» αφορά στην παραγωγή και την χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Χρηματοδοτείται από χορηγίες πολιτών διαφόρων χωρών του κόσμου οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει 325 εκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρία Βάγκνερ ζητεί από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να εμπιστευθεί τις θέσεις της σε Τσετσένους μαχητές

Ο επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρίας Βάγκνερ ζήτησε σήμερα από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας να εμπιστευθεί στους στρατιώτες του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ τις θέσεις της στην ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, την οποία ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει σύντομα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη πυρομαχικών.

"Σας ζητώ να εκδώσετε διαταγή μάχης για τη μεταβίβαση, πριν από τα μεσάνυχτα της 10ης Μαΐου, θέσεων της εταιρίας Βάγκνερ σε μονάδες του τάγματος Αχμάτ στην πόλη Μπαχμούτ και στα περίχωρά της", δήλωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε επιστολή την οποία δημοσιοποίησε η υπηρεσία Τύπου του και απευθύνεται στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Ρωσία: Βομβιστική επίθεση στο αμάξι του εθνικιστή συγγραφέα Πριλέπιν -Νεκρός ο οδηγός του, τραυματίας ο ίδιος

Ένας γνωστός Ρώσος εθνικιστής συγγραφέας, ο Ζαχάρ Πριλέπιν, τραυματίστηκε το Σάββατο (6/5) από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο που επέβαινε.

Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του οδηγού του, μια επίθεση για την οποία η Ρωσία επέρριψε αμέσως την ευθύνη στην Ουκρανία και στη Δύση.

Η κρατική Ανακριτική Επιτροπή ανέφερε πως το αυτοκίνητο του συγγραφέα, ένα Audi Q7, ανατινάχθηκε σε χωριό στην περιοχή του Νίζνι Νόβγκοροντ, περίπου 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Το συμβάν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ο Πριλέπιν διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Η Ρωσία ξεκινά επίθεση στο Μπαχμούτ με την υποστήριξη αερομεταφερόμενων δυνάμεων

Την Παρασκευή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη επίθεσης των δυνάμεών του στο Μπαχμούτ, με την υποστήριξη των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων.

Το υπουργείο είπε ότι οι επιθετικές του μονάδες συνεχίζουν να προελαύνουν στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Ένα κανάλι στο Telegram, «Bakhmut 2022», το βράδυ της Παρασκευής, δημοσίευσε ένα βίντεο κλιπ που δείχνει πυρκαγιά στην πόλη Μπαχμούτ και τις μαινόμενες φωτιές παντού.

Το βίντεο δείχνει ένα σχόλιο στα ουκρανικά για το τι συμβαίνει στο Μπαχμούτ.

open 04 05 2023_ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ_ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΥΛΗ_ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΕΕΘΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΥΠΑΜ


open 04 05 2023_ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ_ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΥΛΗ_ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΕΕΘΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΥΠΑΜ

Γρίβας Κων/νος: Ετοιμάζεται εθνική αυτοκτονία / Ενημέρωση & Σκέψη

Ο κ. Κωνσταντίνος Γρίβας, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και Διδάσκων Γεωγραφία της Ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για τις "Πρέσπες του Αιγαίου" που έρχονται μετά τις εκλογές (04-05-2023).

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Ν. Κανή. Αχελώος Τηλεόραση. 23/04/2023


Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Ν. Κανή. Αχελώος Τηλεόραση. 23/04/2023

Ο Τσίπρας μίλησε για «Πρέσπες του Αιγαίου» Debate Άγγελου Συρίγου - Ευάγγελου Αποστολάκη ATTICA TV


Ο Τσίπρας μίλησε για «Πρέσπες του Αιγαίου» Debate Άγγελου Συρίγου - Ευάγγελου Αποστολάκη ATTICA TV

Γιάννης Μανιάτης, Εθνικός στόχος και πατριωτική υποχρέωση η αξιοποίηση των Ελληνικών κοιτασμάτων


Εθνικός στόχος και πατριωτική υποχρέωση η αξιοποίηση των Ελληνικών κοιτασμάτων, δηλώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κύριος Γιάννης Μανιάτης

Θανάσης Δρούγος, Η επίθεση Πριγκόζιν στο Κρεμλίνο και οι απειλές για αποχώρηση. Παιχνίδια εξουσίας..


Η ανακοίνωση του επικεφαλής των μισθοφόρων της Wagner, Γεβκγένι Πριγκόζιν, ότι οι άνδρες του θα εγκαταλείψουν την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, στις 10 Μαίου προβληματίζει το Κρεμλίνο αλλά προβληματίζει και την Δύση

Ερντογάν: Πάνε να με ρίξουν με πολιτικό πραξικόπημα οι Δυτικοί (5-5-2023)


Σάββας Καλεντερίδης: Ερντογάν: Πάνε να με ρίξουν με πολιτικό πραξικόπημα οι Δυτικοί

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πολύ μακριά από την ευρωπαϊκή κανονικότητα (Bluesky, 03.05.2023)


Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον  ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ  Β1 ΑΘΗΝΩΝ.

Ο Τσαβούσογλου κατηγορεί τη Δύση για ανατροπή του Ερντογάν | Καλημέρα | 06/05/2023


1. Ο Τσαβούσογλου κατηγορεί τη Δύση για ανατροπή του Ερντογάν
2. Απειλεί ο Κιλιτσντάρογλου για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Ο φράχτης του Έβρου έγινε... αξιοθέατο για τους τουρίστες | Τώρα μαζί 06/05/2023 | OPEN TV


1. Ο φράχτης του Έβρου έγινε... αξιοθέατο για τους τουρίστες
2. Στέλιος Φενέκος και Γεώργιος Καμπάς για τα Ελληνοτουρκικά

Με τους S-400 η απάντηση Ερντογάν προς τη Δύση – Στα άκρα η προεκλογική αντιπαράθεση στην Τουρκία | Ειδήσεις Βραδινό Δελτίο | 05/05/2023

1. «Ρουκέτα» και από την Washington Post: Κίνδυνοι από την αυταρχική διακυβέρνηση Ερντογάν
2. Με τους S-400 η απάντηση Ερντογάν προς τη Δύση – Στα άκρα η προεκλογική αντιπαράθεση στην Τουρκία
3. Το σχόλιο του Αλ. Παπαχελά για το προεκλογικό κλίμα μίσους στην Τουρκία και που μπορεί να καταλήξει