ΟΙ επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ξένων υπηκόων από το Σουδάν ήταν υπόθεση κρατών. Κυρίως των μεγάλων και ισχυρών χωρών, που διαθέτουν εκείνους τους μηχανισμούς αλλά μπορούν να προβούν και σε συνεννοήσεις με τις εμπόλεμες πλευρές, ώστε να διενεργηθούν με ασφάλεια οι μετακινήσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία όπως και ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, πραγματοποίησαν επιχειρήσεις μεταφοράς με ίδιαν πρωτοβουλία, σχεδιασμό και πόρους. Σχεδίασαν και υλοποίησαν τέτοιες αποστολές. Υπήρξε και μεταξύ τους συνεννόηση και συνεργασία. Η Κυπριακή Δημοκρατία εκπόνησε το σχέδιο ΕΣΤΙΑ και διευκόλυνε τα αεροσκάφη, που έφευγαν από το Σουδάν. Άνοιξε τον εναέριο της χώρο αλλά και τα αεροδρόμια της για το σκοπό αυτό. Αυτό, για άλλη μια φορά, επιβεβαίωσε και τη στρατηγική θέση της χώρας μας, αλλά και τις δυνατότητες στην παροχή διευκολύνσεων προς τρίτα κράτη και ξένους υπηκόους.
ΟΠΩΣ σημειώναμε και προ ημερών, ηχηρή ήταν και είναι η απουσία, σε θεσμικό επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσο στην κρίση του Σουδάν όπως και στο ουκρανικό, η Ένωση δεν διαδραματίζει τον αναμενόμενο ρόλο στις εξελίξεις. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον διαδραματίζουν πρωτίστως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Ε.Ε. δυστυχώς δεν κατάφερε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και να αναδειχθεί σε ένα από τους ισχυρούς πόλους στο διεθνές πεδίο.
ΤΟ θέμα της ασφάλειας και της σταθερότητας δεν μπορεί να εξαρτάται από άλλους πόλους ή από ισχυρά κράτη, εντός και εκτός της Ε.Ε. Είναι προφανές πως η πολιτική της απουσίας, της αδράνειας, δημιουργεί δεδομένα εξάρτησης. Εξάρτησης από άλλους πόλους, γεγονός που αποδυναμώνει την ίδια την Ένωση σε θεσμικό επίπεδο.
ΤΟ ζήτημα της ασφάλειας, της σταθερότητας συνδέονται με τη συλλογικότητα και την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είναι γι αυτό, που δεν μπορεί, για παράδειγμα, κράτη-μέλη να επενδύουν σε άλλους Οργανισμούς και δυνάμεις, όταν οι ευρωπαϊκές δυνατότητες είναι μεγαλύτερες. Και είναι μεγαλύτερες όταν λειτουργεί ο Οργανισμός συλλογικά και στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που θα θεσμοθετηθεί και θα υποστηρίζεται από μηχανισμούς υλοποίησης αποστολών. Σε κάθε περίπτωση, όταν και όποτε χρειαστεί. Η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε. θα πρέπει πέραν από να κινείται συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, να δώσει περιεχόμενο στο διεθνή ρόλο της Ευρώπης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου