Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Αρχύτας ο Ταραντίνος (428-365 π.Χ.)

Ο Έλληνας Επιστήμων, που κατασκεύασε το πρώτο αεριωθούμενο αεροπλάνο στην ιστορία και «έφερε» τη «βιομηχανική» επανάσταση πολύ νωρίτερα από την ώρα που επρόκειτο να γίνει στο μέλλον, έστω και αν έζησε εκατοντάδες χρόνια πριν.

Άγνωστος για τους περισσότερους ανθρώπους, αφού δεν υπάρχει γι αυτόν αναφορά ούτε στα σχολικά μας βιβλία, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά που ανέδειξε ποτέ η Ελλάδα στην ιστορία της. Αναφερόμενος ως ο τελευταίος των Πυθαγορείων, γεννήθηκε στον Τάραντα το 428πΧ, ενώ σκοτώθηκε σε τραγικό ναυάγιο στην Αδριατική θάλασσα, το 365 πΧ.
Πολύπλευρη προσωπικότητα, εκλέχτηκε 7 συνεχόμενες φορές στρατηγός και ουδέποτε ηττήθηκε σε μάχη. Η διακυβέρνηση του μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μία εφαρμογή της πυθαγόρειας ηθικής στην πολιτεία. Η πολιτεία του Αρχύτα δεν στηριζόταν στην ισότητα των μέτρων και των σταθμών, αλλά στην γεωμετρική ισότητα, που συνδέεται με την δικαιοσύνη και τη λογιστική.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την έκκληση «επιτέλους ασκείστε κυριαρχία!», απέστειλαν 22 συλλογικότητες της Θράκης ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και στην Κομοτηνή.

Για το ίδιο θέμα η Συντονιστική Επιτροπή της ενέργειας, θα δώσει συνέντευξη Τύπου αύριο Τρίτη 5/12 στις 13:30 στο ξενοδοχείο «Ανατόλια».

Η ανοιχτή επιστολή:

“Όχι στην επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη!
Τις επόμενες μέρες προετοιμάζεται επίσκεψη στην Ελλάδα του «νεοσουλτάνου» Ταγίπ Ερντογάν, και μάλιστα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στη Θράκη! Λίγες μέρες μετά την περιοδεία του Χακάν Τσαβούσογλου στην περιοχή, τις διχαστικές του κραυγές, και πριν ακόμη ησυχάσει η τοπική κοινωνία, θα μας φέρουν και το… αφεντικό του.

Δύο ελληνικά μουσεία υποψήφια για «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς» Η τιμή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Δυο ελληνικά μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, διεκδικούν το βραβείο για το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς (2018).
Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των μουσείων.
Θυμίζουμε ότι το 2016, στο πλαίσιο των εν λόγω βραβείων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας είχε κερδίσει ειδική διάκριση.

Να απαγορευτεί συνεργασία Κύπρου με Ρωσία ζητά ο Browder

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέτασε σήμερα την αίτηση που καταχώρησε ο εκζητούμενος από τη Ρωσία Μπίλ Μπράουτερ, μέσω του δικηγόρου του, για έκδοση απαγορευτικού διατάγματος με το οποίο να απαγορεύεται στην Κυπριακή Δημοκρατία να συνεργάζεται με τις ρωσικές αρχές σε σχέση με την πολύκροτη αυτή υπόθεση, η οποία έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές αρχές είχαν υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την Κύπρο, με το οποίο ζητούσαν από τις κυπριακές αρχές να τους δοθούν στοιχεία και πληροφορίες σε σχέση με λογαριασμούς δεκάδων offshore εταιρειών του Μπράουντερ, με έδρα την Κύπρο.

Brexit: Χωρίς τελική συμφωνία η συνάντηση Γιούνκερ – Μέι

Χωρίς τελική συμφωνία, αλλά με «σημαντική προσέγγιση» των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι σήμερα 4 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, για το Brexit.

«Παρά τη σημαντική πρόοδο δεν ήταν δυνατό να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία σήμερα καθώς κάποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά για συζήτηση και περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αργότερα αυτήν την εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ μετά το πέρας της συνάντησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ικανοποιητική πρόοδος» μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 14ης Δεκεμβρίου και ότι δεν αποτελεί «αποτυχία» η σημερινή συνάντηση.

Αλλαγή κύκλου στην Ελληνική ΑΟΖ

Τα 3 θαλάσσια οικόπεδα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου


Στις 2 Δεκεμβρίου 2017 δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα τα 3 νέα θαλάσσια οικόπεδα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολουθήθηκε η αναμενόμενη διαδικασία που ξεκίνησε με τη δημοσίευση του διαγωνισμού στις 11 Αυγούστου 2017. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας αποτελείται από δύο κείμενα τριών σελίδων στα ελληνικά και στα αγγλικά. Κάθε κείμενο περιγράφει τις θαλάσσιες περιοχές των δύο διαγωνισμών.