Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Ο Έλληνας μαθηματικός που κατασκεύασε το πρώτο ρομπότ το 400 π.Χ.- Η ρομποτική δεν είναι και τόσο πρόσφατη επιστήμη

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Από το  e-daily

Μπορεί να θεωρούμε πως η ρομποτική είναι μια πρόσφατη επιστήμη, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ασχοληθεί ακόμα και με αυτό. Για την ακρίβεια το πρώτο ρομπότ κατασκευάστηκε σχεδόν 2.500 χρόνια πριν από τον Έλληνα μαθηματικό Αρχύτα.
Το πρώτο ρομπότ λοιπόν στην ιστορία της ανθρωπότητας κατασκευάστηκε περίπου το 400 με 350 π.Χ. Ο Αρχύτας έχει μείνει γνωστός ως ο πατέρας της μηχανολογίας. Ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός από τον Τάραντα της Μεγάλης Ελλάδας (σημερινή Σικελία και νότια Ιταλία), κατασκεύασε ένα πουλί-ρομπότ και χρησιμοποιούσε ατμό ώστε να το κάνει να κινείται.

Αποκάλυψη: Γιατί ακυρώθηκε το ταξίδι Λαβρόφ και Σοϊγκού στην Τουρκία

Είχε ανακοινωθεί επισήμως και από το ρωσικό ΥΠΕ ότι “Ως αποτέλεσμα συμφωνίας του Προέδρου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, μαζί με αντιπροσωπεία τεχνοκρατών, τις 14 Ιουνίου 2020 πρόκειται να επισκεφθούν την Τουρκία, για συνομιλίες που αφορούν θέματα της περιοχής που ενδιαφέρουν και τις δύο πλευρές”.

Πριν την επίσκεψη των δύο υπουργών, οι τεχνικές επιτροπές έκαναν τις σχετικές συζητήσεις και προετοιμασίες. Όμως, δεν υπήρξε συμφωνία. Για το λόγο αυτό, ακυρώθηκε το ταξίδι των Ρώσων αξιωματούχων.

Οι ΗΠΑ είναι αναγκασμένες να υποστηρίξουν όσο ποτέ άλλοτε Ελλάδα και Ταϊβάν

Πέτρος Ούτσης
Από το  viadiplomacy


Η Ελλάδα και η Ταϊβάν είναι δύο χώρες που είχαν ένα κοινό σημείο στην αντιμετώπιση της Πανδημίας, κινήθηκαν γρήγορα και αποφασιστικά, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία, ακόμα και οι ΗΠΑ
Η αντίδραση της Ταϊβάν έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μια χώρα που απειλείται από την ίδια την Κίνα, ενώ το Πεκίνο έχει φροντίσει να την αποβάλλει από οργανισμούς, όπως τον ΠΟΥ. Η Ταϊβάν είχε ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την πορεία και τον ιό ήδη από τον Δεκέμβριο

Αποκαλύφθηκε τουρκικό σχέδιο για εισβολή στην Ελλάδα το 2014

Αίσθηση έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nordic Monitor, το οποίος φέρνει στο φως απόρρητο σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα που είχε εκπονήσει προ εξαετίας το τουρκικό επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόκειται για το σχέδιο με την κωδική ονομασία Τζαχά Μπέης (Çaka Bey) από το όνομα ενός Τούρκου στρατιωτικού διοικητή του 11ου αιώνα ο οποίος την περίοδο 1088-1091 ορμώμενος από τη Σμύρνη κατέλαβε τη Λέσβο, τη Χίο, τη Ρόδο και τη Σάμο, κυριαρχώντας στα μικρασιατικά παράλια.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενημερώθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημέρα και -όπως αναφέρει η ιστοσελίδα- πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ενεργό.

Δύο βάσεις στη Λιβύη θέλει η Τουρκία

Η Τουρκία και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης συζητούν πιθανή χρήση δύο στρατιωτικών βάσεων της χώρας της βόρειας Αφρικής, δήλωσε σήμερα τουρκική πηγή, βάζοντας τις βάσεις για διαρκή τουρκική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για πιθανή χρήση από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις της ναυτικής βάσης της Μισράτα και της αεροπορικής βάσης της Αλ-Οουατίγια, η οποία ανακατελήφθη πρόσφατα από τις δυνάμεις της υποστηριζόμενης από την Αγκυρα κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

"Έκρηξη οργής" από Γαλλία για Άγκυρα: Στο ΝΑΤΟ οι τουρκικές προκλήσεις!

Η Γαλλία υποστηρίζει ανοικτά Ελλάδα και Κύπρο και καταδικάζει την τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη, φέρνοντας το ζήτημα στο "τραπέζι" του ΝΑΤΟ, ειδικά μετά και την απειλή πλήγματος σε ΝΑΤΟϊκά πλοία από τουρκικές φρεγάτες ανοικτά της Λιβύης.
Οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας-Παρισιού κορυφώνονται και η ανταλλαγή διπλωματικών "πυρών" και στρατιωτικών απειλών αποτελούν ενδείξεις τόσο απομόνωσης της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, όσο και μια σοβαρή ενδονατοϊκή κρίση, η κλιμάκωση της οποίας μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στη συνοχή των δυτικών συμμαχικών δομών.

Βίντεο ντοκουμέντο με τρεις τουρκικές ακταιωρούς να συνοδεύουν βάρκα με μετανάστες στην Ελλάδα - Η απάντηση του Λιμενικού

Το Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τρεις τουρκικές ακταιωρούς να πλέουν πλησίον βάρκας με μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Για το περιστατικό το Λιμενικό εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Πρωινές ώρες την 13-06-2020, πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ν. Λέσβου και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, πνευστή λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Πλησίον της λέμβου, έπλεαν τρεις τουρκικές ακταιωροί, όπως εμφανώς διαπιστώνεται από το επισυναπτόμενο οπτικό υλικό.

Διπλωματικό μπαράζ από την Ελλάδα με Γαλλία, ΕΕ, ΗΠΑ, UNESCO απέναντι στην Τουρκία - Τι λένε διπλωματικές πηγές

Κοινό μέτωπο ΕΕ - ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, συμμαχία με Γαλλία στη Λιβύη και με την UNESCO για το θέμα της Αγίας Σοφίας: Η Ελλάδα προχωρά σε νέο διπλωματικό μπαράζ έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διμερή συνάντηση τους ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με το Γάλλο ομόλογό του, Jean-Yves Le Drian συζήτησαν για διμερή και περιφερειακα ζητήματα.
Εξέτασαν επί μακρόν το επίπεδο και την πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Γαλλίας. Ανταλλάξαν, επίσης, απόψεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στις κοινωνίες και τις οικονομίες των δύο χωρών, και για την σταδιακή άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις.