Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Οι σφίγγες και η αποκρυπτογράφηση των μυστικών του τύμβου Καστά: Μια ξενάγηση και ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία [photos, video]

Aποψη από το εσωτερικό του Τύμβου Καστά. Ο Μακεδονικός Τύμβος έξω από την Αμφίπολη Σερρών είναι ένας από τους μεγαλύτερους και τους καλύτερα διατηρημένους που έχουν ποτέ αποκαλυφθεί. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Σε μικρή απόσταση από την κοινότητα Νέας Μεσσολακιάς Σερρών αρχίζει να γίνεται ορατός στο βάθος του ορίζοντα ο κυκλικός λόφος Καστά. Στην κορυφή του, έχει ανακαλυφθεί το νεκροταφείο της εποχής του σιδήρου και των αρχαϊκών χρόνων, ενώ στο εσωτερικό του, έκρυβε ένα μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο της ελληνιστικής εποχής.

ΥΔΡΑ: Η μάχη του ιστορικού αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού με τα Στούκα [pics, vid]

 

Σαν σήμερα πριν από 82 χρόνια, στις 22 Απριλίου του 1941 γράφτηκε μία από τις πιο ένδοξες σελίδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με πρωταγωνιστή ένα από τα καμάρια του ελληνικού στόλου, το αντιτορπιλικό ΥΔΡΑ (D97) κλάσης DARDO, το οποίο καθελκύστηκε στην Ιταλία το 1932 και ήταν αδελφό πλοίο των αντιτορπιλικών ΣΠΕΤΣΕΣ, ΨΑΡΑ και ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ.

Ιάκωβος Ακτσόγλου (ΔΠΘ): Αυτά είναι τα αίτια που οδήγησαν στη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους

 

Η εμβληματική φωτογραφία του αρμενικού ξεριζωμού (Armenian National Institute / Armin T. Wegner. Επεξεργασία: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ο επίκουρος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση των Αρμενίων της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση Άρδην: Ευρωβουλή: Όχι άλλος αυτοδιασυρμός

 

Ανακοίνωση του Άρδην

Δεν χρειάζεται πλέον να εξηγήσουμε γιατί η ελληνική παρουσία στην Ευρωβουλή διασύρει την Ελλάδα. Πότε; Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει ακριτικό ρόλο εντός της Ευρώπης, έναντι του τουρκικού επεκτατισμού και των Ευρασιατικών του προσανατολισμών, και να αναβαθμίσει την παρουσία της υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, πρωτίστως, αλλά και σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και αυτοδυναμίας.

Η Αφύπνιση του Λαού Μόνη Ελπίδα Απεγκλωβισμού από την ΔΔΟ

 

τού Φοίβου Κλόκκαρη, αντιστράτηγου ε.α. 

Ο Ελληνισμός της Κύπρου βιώνει επί μισό αιώνα τα δεινά της Τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής

Η τουρκική «επιθετική άμυνα»

 

Σμύρνη - Αγαλμα του Μουσταφά Κεμάλ ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Διεθνολόγος

Τον 21ο αιώνα, ο διάλογος μεταξύ κρατών οφείλει να πραγματοποιείται υπό τις πρόνοιες και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και όχι με όρους «ανατολίτικου παζαριού».

Guardian: Κινητοποίηση κυπριακών αρχών και αξιοπιστία μετά τις κυρώσεις

 

Δημοσίευμα που αναφέρεται στην κινητοποίηση των κυπριακών αρχών μετά από την υπαγωγή Κυπρίων στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου φιλοξενεί ο Guardian, σημειώνοντας τις δηλώσεις περί ανάγκης προστασίας της αξιοπιστίας της χώρας.

Το SPIKE NLOS Mission Taskforce στο πλαίσιο του ΛΑΤ και του Σχηματισμού

 

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 17 Απριλίου, η ισραηλινή Aeronautics Ltd ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου την ανάληψη συμβάσεως «για την προμήθεια δεκάδων συστημάτων της Orbiter 3 στο ελληνικό Υπουργείο Άμυνας» και συνεχίζει: «Η συμφωνία εντάσσεται στην μεγάλη σύμβαση μεταξύ ισραηλινού και ελληνικού Υπουργείων Αμύνης, αξίας 370 εκατ. ευρώ περίπου, για την προμήθεια των πυραύλων Spike της Rafael».

«Ηνίοχος» -Η «οικογενειακή» άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας που μέσα από δεκαετίες εξελίχθηκε σε πολιτικό μήνυμα ισχύος και υπεροχής

 

Δεν είναι παράλογο πως όλοι οι αεροπόροι που μετέχουν στον Ηνίοχο και ανήκουν σε χώρες κράτη μέλη της Συμμαχίας θα εστιάσουν στα Su-30 της Ινδικής πολεμικής αεροπορίας που μετέχει στην ελληνική άσκηση. Πηγή: Twitter Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ – HELLAS JOURNAL

Με full after burner ξεκινά η μεγαλύτερη ίσως αεροπορική άσκηση, όπως εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, στη Γηραιά Ήπειρο.

Κ. Μπαλωμένος: Η Ελλάδα διαθέτει δύο ναυτικά στρατηγεία υψηλής ετοιμότητας στο ΝΑΤΟ

 

Οι επιπτώσεις από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, οι πτυχές εφαρμογής της νέας γραμμής βάσης της αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης της Συμμαχίας και τα στρατηγικά μηνύματα αυτής, ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα λάβει χώρα στο Βίλνιους (10-12 Ιουλίου 2023), βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής των κρατών-μελών της Συμμαχίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

ΗΝΙΟΧΟΣ 23 και ΩΡΙΩΝ 23: Υψηλές αφίξεις για την μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση

 
Πάνω από 90 μαχητικά αεροσκάφη, drones και ελικόπτερα από 10 χώρες δίνουν το δυναμικό «παρών» στην μεγαλύτερη ελληνική πολυεθνική – διακλαδική άσκηση του ΓΕΕΘΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Με αιχμή του δόρατος τους 4 τύπους μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (F-16, Rafale, Mirage 2000-5, F-4 Phantom) η άσκηση «Ηνίοχος 23» (Iniochos 23) & «Ωρίων 23» ξεκινά την Δευτέρα, ταρακουνώντας απ’ άκρη σ’ άκρη σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο το ελληνικό FIR.

Την παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας της Αιγύπτου στους Έλληνες του Σουδάν συζήτησε ο Δένδιας με τον Σούκρι

 

Η τεταμένη κατάσταση στο Σουδάν βρέθηκε στο επίκεντρο της συνομιλίας του υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

Το ένα λάθος φέρνει το άλλο

 

Πάνος Αμυράς

Η υπόθεση Γεωργούλη μονοπώλησε την πολιτική επικαιρότητα κατά την πρώτη προεκλογική εβδομάδα. Καλώς; Θα λέγαμε όχι, όταν οι πολίτες σε ένα μήνα θα κληθούν να επιλέξουν κόμμα με βάση σημαντικότερα προστάγματα, αλλά η συζήτηση είναι αναπόφευκτη όταν πρόκειται για ένα πολιτικό πρόσωπο που εκπροσωπεί τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανήκε στον ΣΥΡΙΖΑ και είχε αναγάγει σε μείζονα ζητήματα τα θέματα ηθικής και δικαιοσύνης.

Διάγγελμα Κ. Μητσοτάκη: Εθνική αναγκαιότητα η πολιτική σταθερότητα - Η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της (video)

 

Στην επίσημη προκήρυξη των εκλογών προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Χουάν Ιγκνάσιο Ζόιντο (ΕΛΚ): Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσφημεί την Ελλάδα στην ΕΕ, για να επιτεθεί στον Κυρ. Μητσοτάκη

 

«Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν γίνεται πλέον πρωτοσέλιδο στον ευρωπαϊκό Τύπο λόγω της οικονομικής κρίσης, της κρίσης χρέους ή οποιασδήποτε δημόσιας κακοδιαχείρισης».

Μενέντεζ: Συνεχίζω να είμαι κατά της πώλησης των F16 στην Τουρκία

 

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως ο ίδιος συνεχίζει να είναι κατά της πώλησης των F16 στην Άγκυρα και ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει αρκετά για να ανταμειφθεί κατά αυτόν τον τρόπο, στέλνει ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ μιλώντας στον Φάνη Παπαθανασίου για την ΕΡΤ.

Ουρά... του Ερντογάν τα ΜΜΕ στην Τουρκία

 

Με άνισους όρους διεξάγεται ο προεκλογικός αγώνας στην Τουρκία. Τα παραδοσιακά ΜΜΕ παραμένουν πειθήνια στην κυβέρνηση, ενώ οι νέοι ψηφοφόροι απλώς τα αγνοούν.

Τουρκία: Η τελευταία δημοσκόπηση πριν από τις εκλογές – Προηγείται ο Ερντογάν

 

Γνωστός για την εγγύτητά του με την τουρκική κυβέρνηση, ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων SONAR, Χακάν Μπαϊρακτσί, έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα τα αποτέλεσμα της τελευταίας δημοσκόπησης για τις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία.

Αζερμπαϊτζάν: Διπλασιάστηκε ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων

 
Απρίλιος 22, 2023. Ελλάδα.

Μπακού.

Η «Ένωση για την Ελευθερία των Πολιτικών Κρατουμένων του Αζερμπαϊτζάν (SSPZA)» δημοσίευσε έναν νέο κατάλογο πολιτικών κρατουμένων, στον οποίο υπάρχουν 182 άτομα, αναφέρει τοπικό δημοσίευμα.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Σουδάν – Δεν διαφαίνεται κάποια διέξοδος από την κρίση

 

Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες

ΗΠΑ: Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις ενόψει πιθανής εκκένωσης της αμερικανικής πρεσβείας στο Σουδάν


 Ο αμερικανικός στρατός σταθμίζει τις επιλογές του για την περίπτωση εκκένωσης της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Σουδάν, δήλωσε χθες Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του προσωπικού από την πρωτεύουσα Χαρτούμ λόγω της κρίσης.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ WASHINGTON POST Το Κρεμλίνο σχεδίαζε «εισβολή» στην γερμανική πολιτική μέσω ακραίων κομμάτων

 

Το Κρεμλίνο θα ήθελε να μπορέσει να υπονομεύσει τη δυτική ενότητα, εργαλειοποιώντας τα «ειρηνευτικά κινήματα» της Δύσης, κάτι που είχε γίνει και στο παρελθόν, επί Σοβιετικής Ένωσης

Welt: Η Ρωσία απειλείται να ξεμείνει από λεφτά για τον πόλεμο

 

Πέρυσι, η Ρωσία διέψευσε όλους τους οικονομολόγους που προέβλεπαν οικονομικό κραχ για τη χώρα λόγω των δυτικών κυρώσεων. Αλλά τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2023 δείχνουν τώρα πράγματι μια στροφή. Αυτό οφείλεται κυρίως σε μια κίνηση της Δύσης, αναφέρει η Welt.

Pentagon Leaks: Η διαρροή ξεκίνησε ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

 

Πολλούς μήνες νωρίτερα από ότι ήταν γνωστό μέχρι σήμερα, και συγκεκριμένα λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ξεκίνησε τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων του Πενταγώνου, ο 21χρονος εθνοφρουρός Τζακ Ντάγκλας Τεσέιρα.

Παπαχριστόπουλος: Γιατί όχι κυβέρνηση ηττημένων;

Η αλήθεια όσο και να προσπαθούν δεν κρύβεται. Θα κάνουν τα πάντα για να ξανακάτσουν στις καρεκλες.

Ν. Λυγερός - Video - Μέρος I. 7ο Masterclass Βαθύτητας. Λίμνη Τριχωνίδα, 21/04/2023

 

Ν. Λυγερός - Video - Μέρος I. 7ο Masterclass Βαθύτητας. Λίμνη Τριχωνίδα, 21/04/2023

Σπύρος Πλακούδας, Διπλωματία των Σεισμών μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου αλλά η Αίγυπτος βάζει όρους

 

Διπλωματία των Σεισμών χαρακτηρίζει ο Επίκουρος Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan Academy και πρώην Αντιπρόεδρος του ΚΕΔΙΣΑ.Κύριος Σπύρος Πλακούδας την προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Λετυμπιώτης στο ΣΙΓΜΑ: Είναι ευκαιρία να καθαρίσουμε το όνομα της χώρας

 


1. Πρέσβειρα ΗΠΑ στο ΣΙΓΜΑ: Οι λίστες κυρώσεων θα επεκτείνονται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος
2. Λετυμπιώτης στο ΣΙΓΜΑ: Είναι ευκαιρία να καθαρίσουμε το όνομα της χώρας

Η μεγαλύτερη ήττα του Ελληνισμού! Να σκεφτόμαστε σαν Τούρκοι (21-4-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Η μεγαλύτερη ήττα του Ελληνισμού! Να σκεφτόμαστε σαν Τούρκοι

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Μια μικρή αναβάθμιση των F-16 για την Τουρκία και F-35 για την Ελλάδα

 

Δεν είναι ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου τα Ελληνοτουρκικά αλλά ο Ερντογάν δει ότι χάνει μπορεί να γίνει "μπουρλοτιέρης" ξανά επισημαίνει ο Πανεπιστημιακός και Διεθνολόγος, Κύριος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος

Μπαλτζώης και Χατζηβασιλείου για εκλογές στην Τουρκία και ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί 22/4/23|OPEN TV

 

Μπαλτζώης και Χατζηβασιλείου για εκλογές στην Τουρκία και ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί 22/4/23|OPEN TV

Δένδιας στον ΣΚΑΪ: Θέλει μεγάλη προσοχή στα ελληνοτουρκικά | Καλημέρα | 22/04/2023

1. Οικονόμου στον ΣΚΑΪ: Αμετανόητες και εξαιρετικά επικίνδυνες οι θέσεις του κ. Βαρουφάκη
2. Θεοδωρικάκος: Βάλαμε φρένο στην ανορθογραφία του Παπαδημούλη και του ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη στον Έβρο
3. Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ: Η ΝΔ έχει πρόγραμμα για το ασφαλιστικό για την επόμενη τετραετία 
4. Δένδιας στον ΣΚΑΪ: Θέλει μεγάλη προσοχή στα ελληνοτουρκικά

Τζο Μπάιντεν: Ανακοινώνει την προσεχή εβδομάδα την υποψηφιότητά του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών, επιβεβαιώνοντας τη φιλοδοξία του να διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2024.