Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στις 17 Απριλίου, η ισραηλινή Aeronautics Ltd ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου την ανάληψη συμβάσεως «για την προμήθεια δεκάδων συστημάτων της Orbiter 3 στο ελληνικό Υπουργείο Άμυνας» και συνεχίζει: «Η συμφωνία εντάσσεται στην μεγάλη σύμβαση μεταξύ ισραηλινού και ελληνικού Υπουργείων Αμύνης, αξίας 370 εκατ. ευρώ περίπου, για την προμήθεια των πυραύλων Spike της Rafael».
Το δελτίο διευκρινίζει κατόπιν: «Ως μέρος της συμβάσεως, η Rafael θα παράσχει μια προηγμένη λύση που θα δίνει σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα στο σύγχρονο πεδίο μάχης: Ενώ τα συστήματα Orbiter 3 εντοπίζουν, αναγνωρίζουν και ταυτοποιούν (DRI) τον στόχο, οι πύραυλοι Spike, που εκτοξεύονται από τον αέρα, την θάλασσα ή την ξηρά, μπορούν να κλείσουν ταχέως τον βρόχο αισθητήρα-προς-μονάδα πυρός (sensor-to-shooter), χρησιμοποιώντας το σύστημα C4I “Fire Weaver”. Η ταχεία διαδικασία Sensor-to-Shooter (μεταβιβάσεως δεδομένων) που εφαρμόζει προηγμένες τεχνολογίες, επιτρέπει την επιτυχία της αποστολής».
Ενώ η ύπαρξη του Orbiter 3 ως οργανικού UAV των εποχουμένων συστημάτων SPIKE NLOS Mission Taskforce που προορίζονται για τους Λόχους Αντιαρματικών (ΛΑΤ) του Πεζικού ήταν γνωστή, ενδιαφέρον συγκεντρώνει η αναφορά στο σύστημα C4I Fire Weaver της Rafael Advanced Defence Systems, που αποτελεί και το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του όπλου, το οποίο ως SPIKE NMT παρουσιάζεται από τον κατασκευαστή αναβαθμισμένο σε επίπεδο αναλήψεως αποστολής επιπέδου Δυνάμεως Επιχειρήσεων (Task Force). Πρακτικώς, αυτό που προσφέρει το Fire Weaver, είναι η ανώτερη Επίγνωση Καταστάσεως του διοικητού, που επιτρέπει όχι μόνο συρρίκνωση του χρόνου αντιδράσεως αλλά και βέλτιστη διαχείριση πυρός των συστημάτων SPIKE NMT.
Άπαξ και ταξινομηθεί ο εντοπισθείς στόχος σε μια δεδομένη περιοχή, η παρουσία και θέση του κοινοποιούνται μέσω των ασυρμάτων δικτύων επικοινωνιών σε όλες τις μονάδες που χρησιμοποιούν το Fire Weaver. Το σύστημα αρχίζει άμεσα να υπολογίζει ποια από τις διαθέσιμες μονάδες πυρός επιτρέπει την βέλτιστη εμπλοκή του στόχου και προτείνει στον διοικητή. Αυτός αναθέτει τον στόχο κι αυτομάτως αυτός εμφανίζεται στο σύστημα σκοπεύσεως της επιλεγείσας μονάδος πυρός, η οποία μπορεί να εκτελέσει βολή.
Το Fire Weaver διασυνδέει αισθητήρες με μονάδες πυρός ενός Σχηματισμού σε μία δεδομένη περιοχή, είτε αυτές είναι μια ομάδα πεζικού, ένα πυραυλικό σύστημα, μια μονάδα Πυροβολικού, ένα επιθετικό ελικόπτερο, ή ένα μαχητικό αεροπλάνο, δημιουργώντας το λεγόμενο “ψηφιακό πεδίο μάχης”. Πρακτικώς, οι διασυνδεδεμένες δυνάμεις, απολαμβάνουν μια πλήρως ψηφιακή Κοινή Επιχειρησιακή Εικόνα, ανεξάρτητη μάλιστα από υποστήριξη GPS. Η επιχειρησιακή διασύνδεση μεταξύ διακλαδικών δυνάμεων, απλοποιεί τις διαδικασίες ολοκληρώσεως – συνεργασίας μεταξύ χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, ενισχύοντας τις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις. Όλα αυτά βεβαίως, εφόσον η χρησιμοποίηση του Fire Weaver είναι ευρεία.
Κατά δεύτερο λόγο, μειώνοντας τον συνολικό χρόνο που απαιτεί η ολοκλήρωση του βρόχου από τον εντοπισμό κι αναγνώριση του στόχου, μέχρι την εκδήλωση πυρός, το Fire Weaver επιτυγχάνει αυξημένη επιχειρησιακή απόδοση. Αυτή ενισχύεται έτι περαιτέρω, χάρη στην ικανότητα ταυτόχρονης εμπλοκής πολλαπλών στόχων.
Η διαφορά του Fire Weaver σε σχέση με τα τυπικά συστήματα C4I είναι ότι ενώ η τεχνολογία των τελευταίων έχει αναπτυχθεί ώστε να απευθύνεται στο επίπεδο της προϊσταμένης διοικήσεως, το σύστημα της Rafael είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει πληροφορίες και στα χαμηλότερα κλιμάκια διοικήσεως ή ακόμη και σε μεμονωμένους στρατιώτες, όπως επί παραδείγματι ένας Προωθημένος Παρατηρητής Πυροβολικού ή ένας ελεύθερος σκοπευτής. Ουσιαστικώς, το Fire Weaver λειτουργεί συμπληρωματικώς – ενισχυτικώς, καθώς αποτελεί εφαρμογή λογισμικού που “φορτώνεται” σε υφιστάμενα Συστήματα Διαχειρίσεως Μάχης και συσκευές τακτικών υπολογιστών.
Το σύστημα δημιουργεί ένα δίκτυο το οποίο με την χρήση εικονιδίων Επαυξημένης Πραγματικότητος (AR) παρουσιάζει μια διδιάστατη (2D) ή τριδιάστατη (3D) εικόνα στο Τερματικό Διαχειρίσεως Πυρός (FMT). Μέσω αυτού του δικτύου, επιτρέπεται λήψη και μετάδοση δεδομένων μάχης σε Πραγματικό Χρόνο. Τα δεδομένα μπορούν να μεταβιβαστούν στις οθόνες φορητών συσκευών ελέγχου όπλων ή ακόμη και των ίδιων των σκοπευτικών συστημάτων φορητών ή βαρέων όπλων.
Το Fire Weaver αποτυπώνει σε χάρτη στόχους, τοποθεσίες, σημεία ενδιαφέροντος, φίλιες δυνάμεις κ.λπ. διανέμοντας αυτές τις πληροφορίες άμεσα σε διάφορα διασυνδεδεμένα συστήματα, προσφέροντας αυξημένη Επίγνωση Καταστάσεως. Με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, αναλύει πληροφορίες μάχης και αναθέτει εντολή πυρός κατά προτεραιότητα. Για την ανάθεση εντολής πυρός, το σύστημα λαμβάνει υπ’ όψιν την κατάσταση αποθέματος πυρομαχικών, την απόσταση, την οπτική ευθεία κ.λπ. των μονάδων πυρός και προτείνει την τακτικώς καταλληλότερη εξ αυτών, για να εμπλέξει τον στόχο.
Από την πλευρά του Orbiter 3, είναι UAV μήκους 1,2 μέτρου, εκπετάσματος 4,4 μέτρων και μέγιστου μεικτού βάρους 32 κιλών. Μπορεί να φέρει εξοπλισμό αποστολής βάρους 5,5 κιλών και αναπτύσσει ταχύτητα 70 κόμβων (130 χ.α.ώ.) ενώ η αυτονομία ανέρχεται σε 6-7 ώρες πτήσεως. Η ζεύξη επικοινωνίας έχει εμβέλεια 50 χλμ. σε οπτική ευθεία (LOS) και μέχρι 150 χλμ. με αναμετάδοση επικοινωνιών ενώ δύναται να επιχειρεί σε περιβάλλον αρνήσεως GPS.
Ο τυπικός εξοπλισμός αποστολής αποτελείται από Μικρογραφία Σταθεροποιημένου Φορτίου Τριπλού Αισθητήρα (T-STAMP) που περιλαμβάνει ψυχόμενη κάμερα υπερύθρων (IR), κάμερα ημέρας υψηλής ευκρινείας (CCD HD) και Καταδείκτη, Καταυγαστήρα, Αποστασιόμετρο Λέιζερ. Ωστόσο, μπορεί εύκολα να αλλάζει αναλόγως των απαιτήσεων του χρήστη και να εγκαθίσταται Σταθεροποιημένος Αισθητήρας Ημέρας Πλήρους Υψηλής Ευκρινείας (D-STAMP HD), Σταθεροποιημένος μη ψυχόμενος αισθητήρας υπερύθρων (UZ-STAMP), χαρτογράφος τρισδιάστατης φωτογραμμετρίας υψηλής ανάλυσης (HDLite), ελαφρύ σύστημα υποκλοπής ηλεκτρονικών εκπομπών SIGINT.
To Orbiter 3 εκτοξεύεται από καταπέλτη και η περισυλλογή του γίνεται με ελεγχόμενη πτώση με αλεξίπτωτο, στο επιθυμητό σημείο. Στην κοιλιακή χώρα του αναπτύσσεται απορροφητικό στρώμα για την μείωση του κραδασμού κατά την προσγείωση.
Στο πλαίσιο του ΛΑΤ, το σύστημα SPIKE NMT θα ενταχθεί ως Διμοιρία. Καθώς ο ΛΑΤ αποτελεί υπομονάδα απευθείας υπαγομένη στον Σχηματισμό, είτε Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στην Ζώνη Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού, είτε στην Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ) της Ζώνης Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, είναι αναμενόμενη τουλάχιστον η επέκταση του Fire Weaver από την Διμοιρία SPIKE NLOS και τον ΛΑΤ, στον Σχηματισμό. Διασύνδεση του Fire Weaver με το Κέντρο Συντονισμού Πυρών Υποστηρίξεως (ΚΣΠΥ) του Σχηματισμού, θα επιτρέψει σε αυτόν να έχει απευθείας εικόνα – πληροφορίες από τα Orbiter 3 της Διμοιρίας SPIKE NMT. Με αυτό τον τρόπο οι ανωτέρω Σχηματισμοί μπορεί να θεωρηθεί ότι αποκτούν οργανική ικανότητα Πληροφοριών – Επιτηρήσεως – Αναγνωρίσεως (ISR).
ΠΗΓΗ https://doureios.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου