Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Σάικς- Πικό Συμφωνία

Η Συμφωνία Σάικς–Πικό υπογράφηκε στις 16 Μαϊου του 1916 στο Λονδίνο, εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία με  τη συναίνεση της Ρωσίας (αγγλικά: Sykes–Picot Agreement, γαλλικά: Accords Sykes-Picot). Ήταν μια μυστική συμφωνία στην οποία εμφανιζόταν χάρτης ο οποίος με ένα περίγραμμα επιστολής απεστάλη από τον  Πωλ Καμπόν προς τον Σερ Έντουαρντ Γκρέι στις  9 Μαΐου 1916. Διά της συμφωνίας αυτής μοιράζονταν σε σφαίρες επιρροής και ελέγχου της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και αρχικά και της Ρωσίας, εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη σημερινή Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και τη Συρία. Η ονομασία του συμφώνου προέρχεται από τα ονόματα των Μαρκ Σάικς και Φρανσουά Ζωρζ-Πικό, που ήταν οι διπλωμάτες της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας αντίστοιχα και οι οποίοι διαμόρφωσαν τους όρους της συμφωνίας.

Ο ελληνο-οθωμανισμός των εκσυγχρονιστών

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

Ένα από τα πολλά προβλήματα της νεοελληνικής κοινωνίας είναι και η «εκσυγχρονιστική» τάση, η οποία αποδομεί μια ήδη αποδομημένη σε πολλά χώρα.

«Εκσυγχρονιστική» ονομάστηκε η ομάδα και οι κοινωνικές δυνάμεις που εξέφρασε ο κ. Σημίτης. Ορισμοί για τον εκσυγχρονισμό υπάρχουν πολλοί, όμως στην Ελλάδα δεν αποδόθηκε κανείς. Ως «εκσυγχρονιστές» αποκλήθηκε μια ομάδα πολιτικών και ακαδημαϊκών που υπό την ηγεσία Σημίτη θέλησε να αντικαταστήσει τον ανδρεοπαπανδρεϊσμό (ο οποίος είχε ιδεολογικά χαρακτηριστικά). Ηχούσε καλά στα λαϊκά αυτιά.

F-16C/D Block 30: Και μόνο η ανάγκη λειτουργίας ΣΜΕΤ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ συμπερίληψή τους στην ελληνική LοR για το Πεντάγωνο

F-16 Block 50 – O εκσυγχρονισμός τους θα αποδώσει δύο ελλιπείς Μοίρες. MONΟΔΡΟΜΟΣ το ελληνικό αίτημα (LOR) για στοιχεία κόστους και για τα Block 30. Έχει επισημανθεί πολλές φορές μέσω αφιερωμάτων του DP στην ανάγκη εκσυγχρονισμού και των 32 εναπομεινάντων F-16C/D Block 30 στο επίπεδο Block 50M, στην ίδια δηλαδή διαμόρφωση που θα “έρθουν” και τα Block 50 εφόσον εκσυγχρονιστούν, ότι μία τέτοια ενέργεια επιβάλλεται από τη λογική, αλλά και τις ισχύουσες συνθήκες για πολλούς λόγους. Στους οποίους φυσικά δεν θα επανέλθουμε. Πρόκειται για λόγους επιχειρησιακούς, οικονομικούς και βιομηχανικούς που η ελληνική πλευρά απλά ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να αγνοήσει.

Του ΣΤΕΡΓΙΟΥ Δ. ΘΕΟΦΑΝΙΔΗ


Όπως δεν επιτρέπεται να αγνοήσει και το γεγονός ότι εφόσον επιλέξει τον εκσυγχρονισμό ΜΟΝΟ

Τα δημοσιονομικά προβλήματα δεν σταματούν τις συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία για τις φρεγάτες

 Γιάννης Αγγέλης

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει η γαλλική εφημερίδα La Tribune, η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει τις επόμενες εβδομάδες συμβόλαιο για την αγορά τριών φρεγατών “Fdi”

Πρόκειται για φρεγάτες άμυνας και επέμβασης, προέλευσης και κατασκευής του γαλλικού ναυπηγικού Ομίλου Naval Group, που αποτελεί τον ευρωπαϊκό αντίπαλο της ιταλικής Fincantieri. 

Η συμφωνία πέραν της οικονομικής της πλευράς ενέχει σημαντικό ρόλο στις διεργασίες και τις τριβές που αναπτύχθηκαν μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας, με αφορμή την μεταφορά παραγγελίας υποβρυχίων από την Αυστραλία στις ΗΠΑ σε αντικατάσταση σχετικής συμφωνίας με την Γαλλία. 

Ποτέ δράση, μόνο αντίδραση…

Λευτέρης Αδειλίνης   

Δεν είμαι σίγουρος, αλλά υποψιάζομαι ότι πολύ δύσκολα θα βρει κανείς χώρα ανά την υφήλιο που δίνει τόσο μεγάλη σπουδαιότητα στις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που την αφορούν, όπως η Κύπρος. Ειδικά, όταν έπειτα από μισό αιώνα πολιτικού προβλήματος, όλοι οι κάτοικοι του νησιού γνωρίζουμε πλέον ότι οι εκθέσεις και τα ψηφίσματα ουδόλως συνέβαλαν στις πολλές και οικτρά αποτυχημένες προσπάθειες διευθέτησης του κυπριακού. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έχει κάτι το μαζοχιστικό η επιμονή πολιτικών προσώπων και μέσων ενημέρωσης να αναδεικνύουν σε μείζον θέμα τα όσα τεκταίνονται στο κτήριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και αφορούν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Να «μοιρολογούν» για τις αρνητικές αναφορές, που με μαθηματική ακρίβεια γίνονται όλο και πιο έντονες με τα χρόνια, ή να πανηγυρίζουν ακόμα κι όταν ο διεθνής παράγοντας δεν «βάζει χέρι» μεν, αλλά διατηρεί ανέπαφη την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων.

Η «παγίδα» του Ελσίνκι : η «ευρωπαϊκή Τουρκία» και η ελληνική εξωτερική πολιτική

Του Νικολάου Ε. Θεοδώρου*

Το Δεκέμβριο του 1999, στη  Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνήλθε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ελήφθη, με τη συναίνεση τη Ελλάδας, μια ιστορική απόφαση: η Τουρκία, μια χώρα με την πλειοψηφία της έκτασης και του πληθυσμού της στην Ασία, αναγνωριζόταν ως «ευρωπαϊκή» και καθίστατο υποψήφια  προς ένταξη στην Ένωση.

Σύμφωνα δε με τα συμπεράσματα της Συνόδου, Ελλάδα και Τουρκία υποχρεούνταν  να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση «κάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς και άλλων συναφών θεμάτων.» Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να φέρουν τις  «διαφορές» τους προς επίλυση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, το οποίο ατύπως ορίστηκε σε πέντε χρόνια. 

East Med - Σημάδια Απομάκρυνσης και Από την Κομισιόν: «Περίπλοκο Έργο που Πρέπει να Λάβει Υπ’ Όψιν και τη Νέα Πράσινη Στρατηγική της ΕΕ»

«Περίπλοκο» έργο το οποίο θα πρέπει να λάβει επίσης υπόψη του τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα και τη μελλοντική ζήτηση φυσικού αερίου, χαρακτηρίζει τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed πηγή της ΕΕ μιλώντας στη EURACTIV Ελλάδος, μόλις λίγες ημέρες μετά το αντίστοιχο «άδειασμα» του αγωγού και από τις ΗΠΑ. Αν και υποτίθεται ότι η Κομισιόν θα είχε δημοσιεύσει μέχρι το τέλος του 2021 μελέτη που θα διερευνούσε την εμπορική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με επίσημη δικαιολογία της καθυστέρησης την πανδημία

Ανεπίσημα, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο, κάνουν λόγο για μια περίπλοκη κατάσταση.

Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Hellas Journal για τον EastMed και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στη Μεσόγειο

Την πιο ισχυρή υποστήριξη της στον μηχανισμό 3+1, που αποτελούν το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέρει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, για πρώτη φορά από την ανάληψη της εξουσίας και με τρόπο που να μην χωρά αμφιβολία για την αμερικανική δέσμευση σε αυτή τη συνεργασία.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δήλωση του στη ιστοσελίδα μας, Hellas Journal και στο κανάλι OPEN, ξεκαθαρίζει την αμερικανική θέση για τις ενεργειακές συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο και προσφέρει ισχυρή υποστήριξη στις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες συμμετέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ήττα Ελλάδας με East Med! Συνέντευξη του Περικλή Νεάρχου στον Σάββα Καλεντερίδη (ΒΙΝΤΕΟ)


Συνέντευξη του πρέσβη ε.τ. Περικλή Νεάρχου στον Σάββα Καλεντερίδη

Το θέμα της εκπομπής αφορά το ανεπίσημο έγγραφο των ΗΠΑ με το οποίο δεν υποστηρίζει την πραγματοποίηση της κατασκευής του αγωγού EastMed εξυπηρετώντας τα τουρκικά συμφέροντα.

ΕΛΛΑΔΑ-ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ / Οι ενέργειες του Κογκρέσου οφελούν την Ελλάδα & ζημιώνουν την Τουρκία.(Βίντεο)

ΕΛΛΑΔΑ-ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ
Πως οι ενέργειες του Κογκρέσου οφελούν την Ελλάδα & ζημιώνουν την Τουρκία.
Ο Δρ. Σπύρος Πλακούδας, επίτιμος καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στα ΗΑΕ, στην εκπομπή "Σχολιάζοντας την επικαιρότητα"
Πηγή: ΒΕΡΓΙΝΑ TV
Πλάνα: ΒΕΡΓΙΝΑ TV

Ιω.Μπαλτζώης - Β.Μαρτζούκος: Οι τελευταίες εξελίξεις και οι αποκαλύψεις του Πανεπ. Τζ.Ουάσιγκτον(Βίντεο)

Ιω.Μπαλτζώης - Β.Μαρτζούκος:
Οι τελευταίες εξελίξεις και οι αποκαλύψεις του Πανεπ. Τζ.Ουάσιγκτον Καλεσμένοι του Αντρέα Μαζαράκη στην εκπομπή ¨Ο Εξαρχείων"

Στέφανος Καραβίδας. Viper Υπερόπλα στα χέρια της ΠΑ. Έγκλημα τυχόν μη αναβάθμιση των Block(Βίντεο)


                                     Στέφανος Καραβίδας. Viper Υπερόπλα στα χέρια της ΠΑ.

                                                    Έγκλημα τυχόν μη αναβάθμιση των Block