Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Με "υπογραφή" Αρχιμήδη ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Την «υπογραφή» του Αρχιμήδη πίσω από τα γρανάζια του περίφημου Μηχανισμού των Αντικυθήρων
 
 είδαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες σε νέες έρευνες. H αρχαία κατασκευή, που πιστεύεται ότι ήταν μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, ανακαλύφθηκε το 1900 σε πλοίο που ναυάγησε το 80 π.Χ. ή λίγο αργότερα ανατολικά των Αντικυθήρων…
Ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών αστρονόμος Ξενοφών Μουσάς έρχεται τώρα να διατυπώσει μια καινούργια θεωρία αναφορικά με την πατρότητα του Μηχανισμού, βασισμένη σε υπολογισμούς που έκανε ο ειδικευμένος στις αρχαίες εκλείψεις δρ Γέρεν Χένρικσον στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας στη Σουηδία.

Ρολόγια και Επαγωγή

Ρολόγια και Επαγωγή
Του Ν. Λυγερού


Μετά την προσγείωση σκέφτηκε ότι έπρεπε να έχει συνεχώς στο μυαλό την σειρά: επαφή, σχέση, δεσμός. Αν και καταλάβαινε ότι πρόκειται για γέφυρα του μέλλοντος, έπρεπε ν' αρχίσει το χτίσιμο.
Δεν ήταν ωφέλιμο να περιμένει μόνο.

Αναπαραγωγή Ανάστασης

Αναπαραγωγή Ανάστασης
Του Ν. Λυγερού


Η ιδέα της αναπαραγωγής της Ανάστασης του είχε καρφωθεί στο μυαλό
την ώρα που ταξίδευε στον ουρανό.
Αυτή η ιδέα ήταν φωτονική. Και το γαλάζιο της απλώθηκε σε όλο τον ορίζοντα.

Από την επίλυση στη σταθερότητα της Δυτικής Σαχάρας

Οι παρατηρήσεις και οι συστάσεις του Guterres
Του Ν. Λυγερού

Μετάφραση από τα γαλλικά Βίκυ Τσατσαμπά

Με τη νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Σαχάρα, είναι φανερό ότι υπάρχει δυναμική θέληση επίλυσης του προβλήματος. Η αλλαγή του Γενικού Γραμματέα δεν είναι άσχετη με αυτή τη νέα οπτική και είναι η ίδια με την νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Κι η αναφορά της επανένταξης του Μαρόκο στην Αφρικανική Ένωση ακόμα κι αν αυτή είναι τυπική, αντιπροσωπεύει ένα θετικό στοιχείο. Στις ίδιες τις παρατηρήσεις αναφέρεται ότι ο σκοπός είναι να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή πολιτική λύση στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς να λησμονείται ο ρόλος της Αλγερίας και της Μαυριτανίας.

Καταπέλτης ο γερμανικός Τύπος για την νίκη Ερντογάν: «Ο θάνατος της Τουρκικής Δημοκρατίας» - Πρώτο θέμα παντού οι εξελίξεις στην γειτονική χώρα

«Νεκροθάφτης» ο Ερντογάν - Πολωμένη η κοινωνία, διχασμένο το κόμμα - Αυτό που μένει την επόμενη ημέρα είναι μια διάχυτη ανησυχία
Και τώρα; Προς τα πού κατευθύνεται η Τουρκία μετά από ένα απόλυτα οριακό αποτέλεσμα; Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη και για τον υπόλοιπο κόσμο; Γερμανοί σχολιαστές επιχειρούν να αναλύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος και να προβλέψουν τα μελλούμενα για τους ίδιους τους Τούρκους αλλά και τους εταίρους τους.

Εκθεση-καταπέλτης διεθνών παρατηρητών για το δημοψήφισμα στην Τουρκία - «ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ»

Δεν ήταν αυθεντικά δημοκρατική η διαδικασία του δημοψηφίσματος στην Τουρκία εκτιμούν οι διεθνείς παρατηρητές.
Στην προκαταρκτική έκθεσή τους οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, το πόρισμα των οποίων αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκείται σκληρή κριτική στις τουρκικές Αρχές.