Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Βασίλειος Β΄ ο Βουλγαροκτόνος: Η πραγματική ιστορία του μακροβιότερου βυζαντινού αυτοκράτορα (Φωτό)

Ο μακροβιότερος βυζαντινός αυτοκράτορας, βασίλεψε σχεδόν μισό αιώνα (976 – 1025), ο Βασίλειος Β΄, αυτός που ονομάστηκε αργότερα Βουλγαροκτόνος, προσωποποιεί το σημείο της ύψιστης πολιτικής και στρατιωτικής ακμής της αυτοκρατορίας.

Όμως, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η πιο δύσκολη μάχη που έδωσε ήταν η προσπάθεια της εδραίωσης της εξουσίας του πάνω στον αυτοκρατορικό θρόνο και στη συνέχεια το ανελέητο κυνήγι που εξαπέλυσε εναντίον των πλούσιων γαιοκτημόνων αριστοκρατών.

Πέρασε από την Ολομέλεια της Γερουσίας η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας μέσω του αμυντικού προϋπολογισμού 2022

Ουάσιγκτον – Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη
Από το ertnews 

Ένα βήμα πριν γίνει νόμος των ΗΠΑ είναι η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας καθώς ο Αμυντικός Προϋπολογισμός του 2022 στον οποίο περιλαμβάνεται ως τροπολογία, εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας. Είναι ζήτημα χρόνου να υπογράφει από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους.

Η συμφωνία που φέρει τον τίτλο “Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ Ελλάδος” και είχε εισαχθεί το καλοκαίρι από τον

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Το ΣτΕ βάζει «φρένο» στη μεταβίβασή τους – Τι απεφάνθη

«Μπλόκαρε» προσωρινά το Δ΄τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών τη μεταβίβαση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέχρι και την άνοιξη του 2022, κάνοντας δεκτή τη σχετική αίτηση του Δήμου  Χαϊδαρίου, κατά της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.), με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης για την προκήρυξη από την ΕΤΑΔ Α.Ε  του ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού της 4.6.2021 και της αποφάσεως του  του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, με την οποία ανακηρύχθηκε οριστικός πλειοδότης η εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED» με οικονομικό αντάλλαγμα 37.316.041,88 ευρώ.

Σε κίνδυνο οι προεδρικές εκλογές στη Λιβύη

Δέκα ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στη Λιβύη, η τελική επίσημη λίστα των υποψηφίων δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, ενώ οι συνεχιζόμενες έντονες διαμάχες μεταξύ των βασικών κομμάτων εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την πιθανότητα διεξαγωγής τους στην ώρα τους, γράφει η Libya Akhbar.


Οι εκλογές που έχουν οριστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, οι οποίες, αν γίνουν, θα είναι οι πρώτες του είδους τους στην ιστορία της χώρας, υποτίθεται ότι θα είναι η συνέχεια της μεταβατικής πολιτικής διαδικασίας που χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Έθνη για να βγάλει τη Λιβύη από το χάος. που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011

Πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου: Η Δύση προστατεύει τη διεθνή τρομοκρατία

Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ κατηγόρησε τη Δευτέρα τη Δύση ότι «υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία».

«Για να σπείρει την ισλαμοφοβία, η Δύση χαρακτήρισε τους μουσουλμάνους ως τρομοκράτες. Δεν γίνονται από μόνοι τους. Το Ισλάμ δεν το επιτρέπει έτσι κι αλλιώς. Η τρομοκρατία είναι απαράδεκτη για τους κανονικούς μουσουλμάνους», είπε ο Σεντόπ σε μια στρογγυλή τράπεζα για την ισλαμοφοβία στην Ευρώπη στην τουρκική πρωτεύουσα.


Επιπλέον, όπως επισημαίνει η «Yeni Safak», ο Σεντόπ είπε ότι η Δύση επινόησε ένα μοντέλο «μουσουλμάνου τρομοκράτη» και πρόσθεσε ότι είναι οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία οικονομικά και στρατιωτικά.

ΥΠΕΞ: Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου στο υψηλότερο επίπεδο

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, δήλωσε ο Yπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά από διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμι Σούκρι στη Λευκωσία.

Όπως είπε, η συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομολογό του την Τρίτη, έδωσε μια εξαιρετική ευκαιρία για μια σε βάθος συζήτηση για τις διμερείς, τριμερείς και περιφερειακές εταιρικές σχέσεις, «οι οποίες ενισχύονται διαρκώς, προς όφελος των λαών μας αλλά και όλης της περιοχής μας». Πρόσθεσε ότι ανασκόπησαν όλο το φάσμα της συνεργασίας τους και αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν στις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς, ειρηνικού και πιο ευημερούντος μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.

Ο Σωτήρης Δημόπουλος για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία (Ηχητικό)

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και τα όσα καταγράφονται εκεί το τελευταίο διάστημα απασχολούν τη διεθνή Κοινότητα, μιας και οι προεκτάσεις είναι πολλαπλές.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο, όχι μόνο για περαιτέρω όξυνση, αλλά και για μια γενικευμένη σύρραξη! 

Για όλα αυτά μιλά στο newshub.gr ο έγκριτος αναλυτής, Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Σωτήρης Δημόπουλος.

Το διακύβευμα για τη Μαδρίτη από τους στενούς δεσμούς με την Άγκυρα

Ηλίας Τασόπουλος
Από το liberal

Τα διπλωματικά χτυπήματα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στον Ισπανό ομόλογο του πάτησαν πάνω στο αδύναμο σημείο της ισπανοτουρκικής σχέσης, δηλαδή τον αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή σκηνή. Παραμένει αμφίβολο ωστόσο κατά πόσο αυτή θα στάση θα φέρει αποτελέσματα, ενόσω οι σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας συνεχίζονται και διευρύνονται.

Σε μία περίοδο που τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στον κόσμο, αλλά και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνεργασία της Μαδρίτης με την Άγκυρα για την πώληση εξοπλισμού προκαλεί σίγουρα εντύπωση. Ωστόσο οι δεσμοί μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας έχουν δομηθεί εδώ και μεγάλο διάστημα. Μόλις πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε με θέρμη τον Πέδρο Σάντσεθ, ώστε να δείξει το πόσο στενές είναι οι σχέσεις τους.

Η Τουρκία κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης!(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Κίνδυνος η Τουρκία να βρεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης! Απειλές Ερντογάν: “Θα τους λιώσω”. Η μεγάλη ήττα και οι δικαιολογίες Τσαβούσογλου.

Την κατάσταση στην Τουρκία με την οικονομική κρίση αλλά και τις αντιδράσεις της για τις εξελίξεις όσον αφορά την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ από την Exxon Mobil και την Qatar Petroleum σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης.


Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpoolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή ZOOM στις 14 Δεκεμβρίου 2021.

Τουρκία: Ανησυχίες για capital controls μετά την προειδοποίηση καθηγητή για "κατάσταση έκτακτης ανάγκης"

Σενάρια για επιβολή capital controls, δέσμευση καταθέσεων, ακόμα και για χρεοκοπία άρχισαν να κυκλοφορούν στην Τουρκία μετά την προειδοποίηση του Τούρκου καθηγητή Ιζέτ Οζγκέντς ότι οι πολίτες "θα πρέπει να είναι έτοιμοι για την κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως απότοκο της οικονομικής κρίσης". 

Με αφορμή την τοποθέτηση αυτή η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. Η κα Ακσενέρ επισήμανε ότι η αναφορά του καθηγητή Ιζέτ για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δημιουργεί ανησυχία για capital controls όπως και τη δέσμευση καταθέσεων συναλλάγματος. "Αυτό μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε χρεοκοπία", δήλωσε χαρακτηριστικά η Ακσενέρ και πρόσθεσε απευθυνόμενη στον Ερντογάν: "Μην τολμήσεις να κάνεις μια τέτοια κίνηση".

S-400, F-35, αλλά τα τούρκικα παζάρια δεν αρέσουν στους Αμερικανούς…

Η υπόθεση του ρωσικού συστήματος S-400 εξελίσσεται στο απόλυτο διαπραγματευτικό όπλο της Άγκυρας απέναντι στις απαιτήσεις των Αμερικανών, οι οποίοι δείχνουν, όμως, να απορρίπτουν οποιαδήποτε συναλλαγή για το ζήτημα αυτό. Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα ρωσικό υπερόπλο το οποίο πιστεύουν ότι δεν πρέπει να βρίσκεται στην κατοχή καμίας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. Με τα σημερινά δεδομένα η Ουάσιγκτον δεν αποδέχεται καμία διευθέτηση που προβλέπει παραμονή των S-400 στην Τουρκία.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL


Βέβαια, πρέπει κανείς να βλέπει και τη μεγάλη εικόνα. Είναι αυτή η αμερικανική κυβέρνηση που