Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

S-400, F-35, αλλά τα τούρκικα παζάρια δεν αρέσουν στους Αμερικανούς…

Η υπόθεση του ρωσικού συστήματος S-400 εξελίσσεται στο απόλυτο διαπραγματευτικό όπλο της Άγκυρας απέναντι στις απαιτήσεις των Αμερικανών, οι οποίοι δείχνουν, όμως, να απορρίπτουν οποιαδήποτε συναλλαγή για το ζήτημα αυτό. Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα ρωσικό υπερόπλο το οποίο πιστεύουν ότι δεν πρέπει να βρίσκεται στην κατοχή καμίας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. Με τα σημερινά δεδομένα η Ουάσιγκτον δεν αποδέχεται καμία διευθέτηση που προβλέπει παραμονή των S-400 στην Τουρκία.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL


Βέβαια, πρέπει κανείς να βλέπει και τη μεγάλη εικόνα. Είναι αυτή η αμερικανική κυβέρνηση που αποφάσισε να μην επιβάλει κυρώσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream II. Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου. Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στο θέμα που δημιουργείται με την παραπληροφόρηση από εκπορεύεται από την Τουρκία, αλλά και τα παιγνίδια της Άγκυρας:

Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, ότι ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δέχεται καμία συζήτηση για την απόσυρση των S-400 από την Τουρκία, λέγοντας στους Αμερικανούς συνομιλητές του ότι πρόκειται για αμυντικό όπλο και τίποτα άλλο. Μερικές φορές επαναλαμβάνει το γνωστό αφήγημα ότι τους απέκτησε από τη Ρωσία λόγω του σικέ πραξικοπήματος και της δήθεν απειλής, από την τουρκική αεροπορία. Γι’ αυτό, λέει, και θα τους εγκαταστήσει στο Προεδρικό Μέγαρο. Για να τον προφυλάξουν στην περίπτωση νέου (σικέ) πραξικοπήματος.

Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί εισπράττουν κατά τις συζητήσεις τους με τους Τούρκους ομολόγους τους, ιδιαίτερα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Χουλουσί Ακάρ ότι η απόσυρση, με κάποιον τρόπο, των S-400, είναι στο τραπέζι. Είναι το γνωστό παιγνίδι που παίζει αυτή η τριάδα. Ο Ερντογάν είναι ο σκληρός και ο άκαμπτος που δεν δέχεται διαπραγμάτευση και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, που νομίζουν ότι κοροϊδεύουν τους Αμερικανούς, παρουσιάζονται έτοιμοι να συζητήσουν και το ενδεχόμενο της απόσυρσης.  

                                   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ defence-point 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου