Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

O Ναός της Αθηνάς Αφαίας

O Ναός της (Αθηνάς) Αφαίας βρίσκεται στην Αίγινα, στο ιερό αφιερωμένο στην ομώνυμη θεότητα. Βρίσκεται σε ύψος 160 μέτρων στην ανατολική πλευρά του νησιού. Το ιερό επίσης βρίσκεται 29 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ακρόπολης των Αθηνών.

Η θεότητα ταυτίζεται με την κρητική Δίκτυννα ή Βριτόμαρτη. Σύμφωνα με μια σύμπτυξη μύθων από την ελληνική μυθολογία, ο βασιλιάς της Κρήτης Μίνως ερωτεύθηκε τη Βριτόμαρτη και την κυνηγούσε και εκείνη για να γλιτώσει έπεσε στη θάλασσα. Την έσωσαν όμως ψαράδες που τη μετέφεραν στην Αίγινα, αλλά κι εκεί την κυνηγούσε ένας από αυτούς. Κατέφυγε λοιπόν στο ιερό άλσος της Άρτεμις και εξαφανίστηκε με τη βοήθεια της θεάς. Σίγουρη είναι η σχέση της με την Άρτεμις, καθώς αλλού αναφέρεται η Βριτόμαρτις ως νύμφη, κόρη της, ενώ η ίδια η Άρτεμις έχει τα λατρευτικά ονόματα Αφαία, Βριτόμαρτη, Δίκτυννα[2].

Παγωμένο άστρο με θερμοκρασίες Βόρειου Πόλου - Και όμως υπάρχει

Ένα αστέρι που ανήκει στην κατηγορία «καφέ νάνος» και φαίνεται να είναι το ψυχρότερο του είδους του, με θερμοκρασίες όπως του Βόρειου Πόλου της Γης, ανακαλύφθηκε πρόσφατα κοντά στον Ήλιο μας.
 
Το νέο ουράνιο σώμα ανακάλυψαν αστρονόμοι του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια χρησιμοποιώντας το Wide -field Infrared Survey Explorer ( WISE) και το τηλεσκόπιο Spitzer της NASA και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 7,2 έτη φωτός μακριά, καθιστώντας το, το τέταρτο πιο κοντινό σύστημα στον Ήλιο μας.

Β. Πούτιν προς Π. Ποροσένκο: «Ξεκίνα ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για να μην χρειαστεί να προσφύγουμε στη βία»

Να δώσει ουσιαστικό νόημα στις υποσχέσεις για εκεχειρία στην Ουκρανία ζήτησε ο Ρώσος πρόεδροε Β. Πούτιν από τον Ουκρανό πρόεδρο Π. Ποροσένκο.
 
Ο Β. Πούτιν δήλωσε από τη Βιέννη όπου βρίσκεται σήμερα, ότι θα πρέπει η εκεχειρία να παραταθεί και να καταλήξει σε «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» προειδοποιώντας παράλληλα ότι παρατηρεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ελπίζει «να μην χρειαστεί να προσφύγουμε στη στρατιωτική βία» για να «προστατεύσει τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας»...

Standard & Poor's: Η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί ακόμη στα πόδια της -Ισως χάσει ξανά την πρόσβαση στις αγορές

Την άποψη πως η Ελλάδα μπορεί να χάσει ξανά στην πρόσβαση στις αγορές εκφράζει ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poor 's για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Μότιτζ Κρέιμερ.
Σε συνέντευξή του στο Reuters ο κ. Κρέιμερ προσθέτει ότι η επιστροφή στις αγορές ομολόγων δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τις αξιολογήσεις.

Εκρηξη Λαφαζάνη στη Βουλή: Το πολίτευμα δεν έχει καμία σχέση πια με Δημοκρατία

Μέσα σε κλίμα έντασης άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το  νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγω για αίσχη και αθλιότητες και απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ είπε: «Σας εξευτελίζουν. Δεν έχουν γίνει ποτέ στα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας τέτοια πράγματα. Σε κανέναν κοινοβούλιο δημοκρατίας  δεν γίνονται τέτοια πράγματα. Κλείσατε τη βουλή για 15 μέρες χάθηκε χρόνος και τώρα πέφτουν βροχή κρίσιμα νομοσχέδια.

Πάγκαλος: Υποφέρω, η σύνταξή μου είναι 1.800 ευρώ

«Δεν είναι μεν σύνταξη πείνας, αλλά δεν είχα προγραμματίσει στη ζωή μου να έχω τόσα. Είχα προγραμματίσει κάτι παραπάνω…» τόνισε σχετικά με τα χρήματα που λαμβάνει ως σύνταξη ο Θεόδωρος Πάγκαλος.Με νέες δηλώσεις που προκαλούν σάλο και την έκρηξη της κοινής γνώμης «ξαναχτύπησε» ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Μετά το «μαζί τα φάγαμε», τη συνέχεια που ο ίδιος έδωσε με το «μαζί τα τρώμε», τις βολές κατά δημοσίων υπαλλήλων, που ζήτησε «να απολυθούν οι μισοί», αλλά και τους χαρακτηρισμούς κατά Γλέζου («νούμερο») και Δούρου («βρομερή φάτσα»), έκανε δυνατό... comeback, αναφερόμενος στη σύνταξη που λαμβάνει, με δηλώσεις του στο ρ/σ Βήμα Fm.

Διεθνής εκστρατεία για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Διεθνής εκστρατεία για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
«Το βασικό μας επιχείρημα σε αυτή μας τη διεκδίκηση είναι ότι η ακεραιότητα του μνημείου είναι πάρα πολύ σημαντική και ότι τα γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός πολιτιστικού συνόλου». 
RETURN (the marbles), RESTORE (Parthenon), RESTART (history), με αυτό τον ιδιοφυές τίτλο η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Unesco, η Κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αρχίζει μια νέα εκστρατεία για την μεγάλη επιστροφή των Μαρμάρων.
Σήμερα το μεσημέρι, στο Μουσείο Ακρόπολης, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανήγγειλε την έναρξη της νέας διεθνούς εκστρατείας για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το ΣτΕ έβαλε «ταφόπλακα» στα εργασιακά δικαιώματα

Το ΣτΕ έβαλε «ταφόπλακα» στα εργασιακά δικαιώματα
-Έκρινε ότι μια σειρά «σκληρών» μέτρων είναι συνταγματικά -Δείτε πώς θα πληγούν ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι
«Ταφόπλακα» για τα εργασιακά δικαιώματα κυρίως των ιδιωτικών υπαλλήλων αποτελεί η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία δέχτηκε ως συνταγματικά  τα μέτρα κατά των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που επιβλήθηκαν με το Μνημόνιο ΙΙ (νόμος 4046/2012).
Με καθυστέρηση 1,5 και πλέον έτους  η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε δηλαδή ότι μια σειρά «σκληρών» μέτρων είναι συνταγματικά, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ο πρώτος διαστημικός τρισδιάστατος εκτυπωτής

O 3D εκτυπωτής θα σταλεί τον Αύγουστο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου θα εκτυπώσει 21 εργαλεία και εξαρτήματα, τα οποία αργότερα θα μεταφερθούν πίσω στη Γη μαζί με τη συσκευή, για να εξετασθούν.

Ενα πείραμα που μπορεί να αποδειχθεί η αρχή μιας μικρής επανάστασης στις διαστημικές εξερευνήσεις θα ξεκινήσει η NASA τον Αύγουστο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Τότε, ανάμεσα στο υπόλοιπο φορτίο που θα εκτοξευθεί με την κάψουλα Dragon της SpaceX για τον ανεφοδιασμό του σταθμού, θα βρίσκεται κι ένας 3D εκτυπωτής, ο πρώτος που θα «ταξιδέψει» έξω από τον πλανήτη.

Η DARPA θέλει να φτιάξει ένα πτυσσόμενο, αλεξίσφαιρο τοίχο που χωράει σε μία... κονσέρβα!

Η υπηρεσία Defense Advanced Research Projects Agency ή αλλιώς DARPA, έχει οραματιστεί κατά καιρούς ορισμένα περίεργα και εξωφρενικά projects, από ρομποτικούς εξωσκελετούς, εγκεφαλικά εμφυτεύματα και πυραύλους με λιωμένο μέταλλο στο εσωτερικό έως υποβρύχια που μπορούν να πετάξουν. Τώρα, οραματίζεται ένα… αδιαπέραστο τοίχο, που θα μπορεί να επεκταθεί ενώ βρίσκεται μέσα σε μία... κονσέρβα (περίπου δηλαδή).

Το project έχει την ονομασία Block Access to Deny Entry (BlockADE) και αυτό που ουσιαστικά γυρεύει η υπηρεσία DARPA, είναι για κάποιο είδος αφρού, πολυμερούς υλικού ή άλλου τύπου υλικού, που θα μπορούσε να συμπιεστεί σε μέγεθος ενός σωλήνα με διάμετρο 30 εκατοστών, μήκους περίπου δύο μέτρων. Ο σωλήνας θα πρέπει να είναι σε θέση να αντέξει βάρος περίπου 135 κιλών.

Η χώρα αφοπλίζεται και οι Αρχηγοί σιωπούν, όταν σε άλλες χώρες απειλούν με παραίτηση

Του  Χρήστου Κουτσογιαννόπουλου *
Από το infognomonpolitics
 
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Σταικούρας και ψηφίστηκε με πλειοψηφία στην Βουλή στις 9 Μάιου 2014 απαράδεκτες μειώσεις επιβλήθηκαν για μια ακόμη φορά στο προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενώ ο αντίστοιχος προϋπολογισμός της Τουρκίας το διάστημα αυτό ετοιμάζεται να απογειωθεί αποκτώντας αδιαμφισβήτητη υπεροχή.

Μικρά κέρδη στη Wall με ώθηση από τα μάκρο

Dow16.861,89-75,37 -0,44%  



  Nasdaq4.368,680,64 0,01%  

Η Wall Street σήμερα,
(Το τελευταίο επίπεδο κλεισίματος του Nasdaq)
Με μικρά κέρδη συνεχίζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τα ισχυρά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών, αν και τα πρόσφατα ρεκόρ των δεικτών περιορίζουν την ανοδική δυναμική.

Τα στοιχεία από την αγορά κατοικίας ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, με το  υπουργείο Εμπορίου να ανακοινώνει άλμα 18,6% στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Μάιο από τον Απρίλιο στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 504.000. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για μικρή αύξηση 0,5% στις 435.000.

Την ίδια στιγμή η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, με τον δείκτη του Conference Board να διαμορφώνεται στις 85,2 μονάδες, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2008. Τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης ήταν στις 82,2 μονάδες.

Τα στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 83,5 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 26,95 μονάδες (0,16%) και βρίσκεται στις 16.964,21 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 27,53 μονάδων (0,63%) φτάνοντας τις 4.396,21 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 4,60 μονάδων (0,23%) και βρίσκεται στις 1.967,21 μονάδες.

Στις ζημιές επέστρεψε το ΧΑΚ

Λευκωσία: Στις ζημιές επέστρεψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 117,52 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 1,44%.

Απώλειες παρουσίαζε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος υποχώρησε στις 56,70 μονάδες, καταγράφοντας ζημιές σε ποσοστό 0,60%. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις €266.190.

Το κλίμα στη σημερινή συνεδρία ήταν από την αρχή πτωτικό, κυρίως λόγω των πιέσεων στους τίτλους της Ελληνικής Τράπεζας. Αρχικά ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στο σκαλοπάτι των 118 μονάδων, για να υποχωρήσει στη συνέχεια ελαφρώς κάτω από τις 117 μονάδες (116,9 στο χαμηλό της ημέρας), όπου και παρέμεινε για ένα δίωρο.

Άκαρπη η προσπάθεια αντίδρασης του ΓΔ από τις 1.250 μονάδες

Της Έφης Γκικοπούλου 
Από το capital.gr

Η αδυναμία της εγχώριας αγοράς συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί ξανά κάτω από τις 1.270 μονάδες. Η προσπάθεια αντίδρασης από τις 1.250 μονάδες δεν κατέστη εφικτή για την ώρα.

"Θόρυβο" προκάλεσε στην ελληνική αγορά η σημερινή έκθεση της Royal Bank of Scotland. H RBS θεωρεί ότι βάσει των πρόσφατων δημοσιονομικών στοιχείων, είναι πλέον αναπόφευκτο ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.