Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Η σφραγίδα–πουλί από τον Αλμυρό


Μπροστινή όψη

Το εύρημα αυτού του μήνα, μία χάλκινη σφραγίδα σε σχήμα πτηνού, ύψους 5 εκ., μας δίνει την ευκαιρία να ρίξουμε μία ματιά στην καθημερινή ζωή των πολιτών της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Το πτηνό σε κατατομή, φέρει ανάγλυφο κύκλο στο κεφάλι, για την απόδοση του ματιού. Στην κοιλιά ανάγλυφα τα γράμματα κ και ω αντίστροφα χτυπημένα, ώστε στο αποτύπωμα στη σφραγιστική επιφάνεια να διαβάζονται ως κω. (βλ. σχέδιο). Μία οριζόντια ανάγλυφη γραμμή πάνω από τα γράμματα υποδηλώνει τη συντομογράφηση της επιγραφής. Στο πίσω μέρος της φέρει μικρή κυκλική λαβή.

Διονύσιος Σολωμός: Σαν σήμερα το 1857 πέθανε ο Εθνικός μας ποιητής


Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798  στη Ζάκυνθο,  ως εξώγαμο τέκνο του κόντε Νικόλαου Σολωμού και της υπηρέτριάς του Αγγελικής Νίκλη πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του 1857 στην Κέρκυρα.

Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας και η Φίνος Φιλμ έχει πολλά να πει


(Φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του Διονυσίου Σολωμού

Κοινότητα Ευθύνης (Verantwortungsgemeinschaft): Το νέο, εξελιγμένο υποκατάστατο γάμου στη Γερμανία


του Θεόδωρου Ντρίνια

Ενώ στη χώρα μας κορυφώνεται η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο περί γάμου των ατόμων ιδίου φύλου, το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη εισήγαγε προς ψήφιση στη Βουλή, στις χώρες που του έδωσαν την έμπνευση να «εκσυγχρονίσει» και τη δική μας ευρω-βαλκανική απόληξη, η συζήτηση πια έχει ανέβει σε άλλο επίπεδο.

Russiagate: Κίνδυνος για την ενότητα της ΕΕ η ρωσική διείσδυση στο Ευρωκοινοβούλιο


Πώς η Μόσχα υπονομεύει την ενότητα και τη δημοκρατία στην ΕΕ - Καταδικαστικό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δημοσθένης Γκαβέας

Blog Editor

Τα ευρωτουρκικά ψηλά στην ατζέντα Χριστοδουλίδη- Σταϊνμάιερ


Το κεφάλαιο Τουρκία θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα, στη Λευκωσία, οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Γερμανίας. 

Στο παιχνίδι και οι Αμερικανοί για τον διάδρομο Ελλάδας- Κύπρου - Ισραήλ

Γιώργος Φιντικάκης

Το κρατικό αμερικανικό επενδυτικό fund DFC, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο του διαδρόμου Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, γεγονός που θα προσφέρει ακόμη περισσότερα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στη χώρα και την προσπάθεια να καταστεί ενεργειακός κόμβος.

Ελλάδα: 2ο Συνέδριο Γεωπολιτικής, Γεωστρατηγικής και Γεωοικονομίας


«Σκοπός μας είναι το Συνέδριο Γεωπολιτικής, Γεωοικονομίας και γεωστρατηγικής να γίνει θεσμός, όχι μόνο στο αθηναϊκό κέντρο, αλλά οπωσδήποτε σε όλη την Ελλάδα, με τις σημαντικές γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές εξελίξεις που υπάρχουν», επισήμανε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αλεξάνδρος Παπαναστάσιου Στέλιος Φενέκος, μιλώντας στο Συνέδριο Γεωπολιτικής, Γεωστρατηγικής και Γεωοικονομίας στην Ελλάδα που συνδιοργανώνει το Ινστιτούτο Αλέξανδρος Παπαναστασίου (ΙΝ.Α.Π.), στο πλαίσιο του “Money Show” στο ξενοδοχείο Hyatt στη Θεσσαλονίκη.

Σε ΦΕΚ το αφορολόγητο «Ειδικό Επίδομα Αποστολών» – Tα «πλεύσιμα» του Στόλου


Στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αριθμό Φ.841/06/282186/Σ. 362, δημοσιεύθηκαν τα ποσά και οι προϋποθέσεις καταβολής τους στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδικές αποστολές. Πρόκειται για την αποκατάσταση της στρέβλωσης για το επίδομα γνωστό κι ως «πλεύσιμα».

Του Χρήστου Μαζανίτη

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» – Ποια είναι τα πλοία της αρμάδας δίπλα στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ»


*Του Κώστα Σαρικά

Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την έναρξη της Ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα και ήδη έχει σχηματιστεί ο κύριος πυρήνας των πλοίων, τα οποία θα αποτελέσουν την αρμάδα κρούσης.

ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΜΥΝΑ: Συζήτηση για ένα “σύστημα αεράμυνας”… όχι ξανά μια αεράμυνα συστημάτων!


Το τέλος(;) των ρωσικών αντιαεροπορικών Συστημάτων… – Πριν μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι η επέκταση της «Σύμβασης Εν’ Συνεχεία Υποστήριξης» (γνωστή και ως FOS – Follow On Support), της σύμβασης δηλαδή με την οποία διασφαλίζεται η ροή ανταλλακτικών κάθε είδους τα οποία υποστηρίζουν την λειτουργία ενός οπλικού συστήματος, που αφορούσε στα αντιαεροπορικά συστήματα κατευθυνόμενων βλημάτων (Α/Α Κ/Β) TOR-M1 και OSA-AK/AKM (κωδικός: 9Κ331 “TOR-M1”/SA-15B Gauntlet και 9Κ33 “OCA”/SA-8b Gecko) ακυρώνεται. 

«Γιώργο, χάσαμε…». Μας ενδιαφέρει άμεσα; Αν ναι, τότε κάποιοι θα πρέπει να ξεκινήσουν κάτι. Αν υπάρχει λίγη σοβαρότητα σε κάποιους αρμόδιους, ασχοληθείτε τώρα!


«Γιώργο, χάσαμε…».

Μας ενδιαφέρει άμεσα;

Αν ναι, τότε κάποιοι θα πρέπει να ξεκινήσουν κάτι. Αν υπάρχει λίγη σοβαρότητα σε κάποιους αρμόδιους, ασχοληθείτε τώρα!

Ενημερωτική επίσκεψη της αμερικανικής DEVCOM στην Lambda Automata

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Επίσκεψη στην ελληνική εταιρεία Lambda Automata, πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία της Διοικήσεως Αναπτύξεως (DEVCOM) του Στρατού των ΗΠΑ. Στην επίσκεψη, τα στελέχη της ελληνικής εταιρείας ενημέρωσαν τους ξένους επισκέπτες για τις δραστηριότητες, τα προϊόντα που έχουν αναπτύξει, αυτά που βρίσκονται υπό ανάπτυξη και τα μελλοντικά σχέδιά τους, που επεκτείνονται και εκτός συνόρων.

Αμερικανοί: Αλλάξανε όλα – Τώρα πλέον χρειάζονται drone και μάλιστα πολλά

Πολλές είναι οι χώρες που έχουν αρχίσει να επανασχεδιάζουν την άμυνά τους.

Διονύσης Αντωνέλλος

Εν αναμονή των ΜΗ-60 Romeo, τα Aegean Hawk S-70 αποκτούν νέο ισραηλινό ηλεκτροπτικό σύστημα: Σημαντική προσθήκη για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο


Τα S-70 θα αποκτήσουν 6 ισραηλινά ηλεκτροπτικά που θ’ αναβαθμίσουν τις δυνατότητες τους και στον τομέα του SAR. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Nαυτικό

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Aθήνα

Μπορεί η 1η Μοίρα ελικοπτέρων του πολεμικού ναυτικού να αναβαθμίζεται και από την εποχή των ΑΒ-212, να περνά σε αυτή των υψηλών δυνατοτήτων που προσφέρουν τα ΜΗ-60 Romeo, όμως δεν περνούν τόσο απαρατήρητες οι κινήσεις που γίνονται στον υφιστάμενο στόλο των 11 S-70 Aegean Hawk.

Εξοπλιστικά: Αναγέννηση του μεταφορικού Στόλου με έξι C-130J Super Hercules

C-130J Super Hercules της Αεροπορίας των ΗΠΑ.Lockheed Martin
Γεωργία Γαραντζιώτη

Στην Αθήνα βρίσκεται κλιμάκιο Αμερικανών για να συζητήσουν με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας το ενδεχόμενο απόκτησης από τη χώρα μας τουλάχιστον έξι νέων μεταφορικών αεροσκαφών C-130J Super Hercules, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του CNN Greece.

Γεραπετρίτης – Μπλίνκεν εγκαινιάζουν τον 5ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας


Με μια σειρά κρίσιμων διπλωματικών επαφών ξεκινάει την Παρασκευή το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ΥΠΕΞ θα εγκαινιάσει από κοινού με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν τον 5ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στην Ουάσνιγκτον. Στη συνέχεια, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ελλάδα συμμετέχει στις εξελίξεις για την ΤΝ και την ισότιμη ψηφιακή υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας ως ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τις Γλωσσικές Τεχνολογίες "ALT-EDIC"


Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα έντεκα ιδρυτικά μέλη της Συμμαχίας για τις Γλωσσικές Τεχνολογίες – «ALT-EDIC», με στόχο η χώρα μας να συμμετέχει ενεργά στις ταχύτατες εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και να υπάρχει ισότιμη ψηφιακή υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας. 

Συνάντηση Δένδια με τη γενική διευθύντρια των Imperial War Museums

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Με τη γενική διευθύντρια των Imperial War Museums, Caro Howell, συναντήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Λονδίνο

Τούρκοι αναλυτές: Γιατί ο Ερντογάν δέχτηκε τον όρο του «Αιγαίου» για τα F16 - Ξεκινά νέα εποχή στη Μεσόγειο;


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Το όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας ήταν καθοριστικό για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη

Το «σέρβις» των Σουηδών και άλλων Ευρωπαίων στην Τουρκία και η πίεση στη Λευκωσία

Νίκος Μελέτης

Υπό διπλή πίεση βρίσκεται η Λευκωσία, καθώς στην έναρξη μιας ακόμη διερευνητικής προσπάθειας για την επανέναρξη των συνομιλιών, η κυπριακή πλευρά έχει να αντιμετωπίσει και πάλι το «βρώμικο» παιγνίδι των Βρετανών, ενώ στην ΕΕ είναι ήδη αντιμέτωπη με μια προσπάθεια εξωραϊσμού και κατευνασμού της Τουρκίας.

Σουηδικός θρήνος για τον Εξισλαμισμό και την Άλωση της χώρας… (vid.)


Σουηδία. Η πάλαι ποτέ χώρα υπόδειγμα ασφάλειας και ευτυχίας έχει καταντήσει άντρο ανομίας από τους χιλιάδες “πρόσφυγες και μετανάστες” που οι ελευθεριαζουσες και φιλελεύθερες κυβερνήσεις της επέτρεψαν να μαζευτούν στην χώρα απειλώντας πλέον εκ θεμελίων… Βιασμοί, λεηλασίες, ισλαμική σαρία. 

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ζητούν ενισχύσεις αεράμυνας από τις ΗΠΑ


Φεβρουάριος 9, 2024. Ελλάδα.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν ως τον σημαντικότερο χερσαίο σύμμαχό τους στον πόλεμο κατά του ISIS στη Συρία, ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν την υποστήριξη της αεράμυνας ενόψει των επιθέσεων που εντάθηκαν πρόσφατα.

Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό να παρουσιάσει σχέδιο εκκένωσης της Ράφα


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό να σχεδιάσει την εκκένωση των Παλαιστινίων.

Η αμερικανική υποκρισία - και πώς δίνει "όπλα" σε Ρωσία και Κίνα


Του Andreas Kluth

Άνθρωποι έχουν δώσει τη ζωή τους για την αγάπη, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την πατρίδα και πολλές άλλες αξίες. Κανείς δεν πέθανε ποτέ κρατώντας το έμβλημα της Διεθνούς Τάξης Βασισμένης σε Κανόνες (RBIO). Ήρθε η ώρα να πετάξουμε στα σκουπίδια αυτό το κλισέ και να το αντικαταστήσουμε με κάτι πιο κατάλληλο.

Ουκρανία και Σουηδία συμφώνησαν στην πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης CV-90


Η Ουκρανία και η Σουηδία ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στην πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης CV-90. Λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των οχημάτων που θα παραλάβει η Ουκρανία, πότε θα γίνουν οι παραδόσεις, το συνολικό κόστος και πως θα γίνει η χρηματοδότηση δεν ανακοινώθηκαν. 

Η Μόσχα χαρακτηρίζει προδότη τον νέο αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων: «Ήταν Ρώσος αξιωματικός»


Η Μόσχα χαρακτηρίζει προδότη τον νέο αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Ρωσία.

Πού απέτυχε ο Στρατηγός Ζαλούζνι

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε στις 8 Φεβρουαρίου την αντικατάσταση του Στρατηγού Βαλερί Ζαλούζνι στην ηγεσία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον Στρατηγό Ολεκσάντερ Σίρσκυ, που κατείχε την θέση του Αρχηγού Στρατού.

Ο Ζελένσκι ονόμασε τον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Ζαλούζνι "Ήρωα της Ουκρανίας"


Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ονόμασε σήμερα τον πρώην επικεφαλής του στρατού στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι "'Ηρωα της Ουκρανίας", μία ημέρα μετά την αντικατάστασή του στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στον πόλεμο με τη Ρωσία μέχρι σήμερα.

DW: Δύο έτη από τη ρωσική εισβολή - Ζητείται νέα στρατηγική για την Ουκρανία


Με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο επικεφαλής των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων Έρικ Κριστόφερσεν δήλωσε στην εφημερίδα Dagbladet του Όσλο ότι υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας, διάρκειας ενός, δύο ή τριών ετών, στο οποίο οφείλουμε να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην αμυντική μας θωράκιση».

Μεγάλο θέμα στις ΗΠΑ η διανοητική επάρκεια Μπάιντεν


Πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η έκθεση ειδικού εισαγγελέα που αποκαλύπτει ότι «δεν θυμόταν πότε ήταν αντιπρόεδρος» και δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε πέθανε ο γιος του. Η μνήμη μου είναι μια χαρά, απαντά ο Αμερικανός πρόεδρος, όμως στην ίδια συνέντευξη έκανε άλλη μια γκάφα.

Ο Πούτιν λέει ότι δεν θα χάσει, αλλά αναγκάστηκε να βγάλει από τις αποθήκες τα Τ-55 του 1950 γιατί ξέμεινε από άρματα: Έχει χάσει πάνω από 2.500 στην εισβολή [videos]


A T-55 moments before a drone strikes it.VIA SOCIAL MEDIA

Ένα ουκρανικό drone ανατίναξε ένα ρωσικό τανκ κοντά στην πρώτη γραμμή στη νότια Ουκρανία αυτή την εβδομάδα ή λίγο πριν.

CNN: Ο Πούτιν φεύγει με «νίκη προπαγάνδας» μετά την «εύκολη» συνέντευξη του Τάκερ Κάρλσον – Βίντεο της συνέντευξης


"Τώρα είναι προφανές γιατί ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραχώρησε συνέντευξη στον Τάκερ Κάρλσον" - "Ο Κάρλσον δεν είχε τον έλεγχο" - "Ο Πούτιν εμφανιζόταν να τον διδάσκει"

Βόρεια Κορέα: Διέρρευσαν οι φωτό που είχε απαγορεύσει - Οργή Κιμ Γιονγκ Ουν


Εικόνες μέσα από το πιο σκληρό καθεστώς του κόσμου.