Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Ο Πούτιν λέει ότι δεν θα χάσει, αλλά αναγκάστηκε να βγάλει από τις αποθήκες τα Τ-55 του 1950 γιατί ξέμεινε από άρματα: Έχει χάσει πάνω από 2.500 στην εισβολή [videos]


A T-55 moments before a drone strikes it.VIA SOCIAL MEDIA

Ένα ουκρανικό drone ανατίναξε ένα ρωσικό τανκ κοντά στην πρώτη γραμμή στη νότια Ουκρανία αυτή την εβδομάδα ή λίγο πριν.

Αυτό από μόνο του δεν είναι και τόσο ιδιαίτερο. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει χιλιάδες ρωσικά άρματα μάχης μέσα σε 23 μήνες, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Και τα drones ευθύνονται για εκατοντάδες από αυτούς τους θανάτους.

  • Αξιοσημείωτο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν μόνον ο τύπος του drone αλλά κυρίως ο τύπος του τανκ: Ήταν ένα drone ευθείας επίθεσης με βόμβα δύο λιβρών που χτύπησε ένα τανκ T-55 της δεκαετίας του 1950.

Ο λόγος που είναι ενδιαφέρον είναι ότι οι κύριοι χειριστές των T-55 στο νότο, συμπεριλαμβανομένης της 810ης Ταξιαρχίας του Ρωσικού Σώματος Πεζοναυτών, συνήθως αναπτύσσουν T-55 ως κινητά οβιδοβόλα: στρέφοντας τα κύρια πυροβόλα 100 χιλιοστών τους ψηλά στον αέρα με τις οβίδες να στοχεύουν έως και 10 μίλια μακριά.

Το T-55 δεν είναι εξαιρετικό οβιδοβόλο. Η εύθραυστη κάννη του όπλου δεν θα διαρκέσει πολύ κάτω από τη μεγάλη πίεση της γρήγορης εκτόξευσης πολλών οβίδων, όπως κάνει συνήθως το πυροβολικό.

Αλλά το 2024, επτά δεκαετίες αφότου το 40 τόνων Τ-55 τεσσάρων ατόμων τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία στον σοβιετικό στρατό, το παλαιωμένο άρμα -προσφάτως βγήκε από τη μακροχρόνια αποθήκευση- για να αντικαταστήσει τις απώλειες, είναι ένα ακόμη χειρότερο όχημα επίθεσης.

Το όπλο του δεν έχει δύναμη χτυπήματος. Ακόμη χειρότερα, η θωράκισή του έχει πάχος μόλις 200 χιλιοστά στο παχύτερο σημείο της. Ένα T-55 δεν είναι μόνο ευάλωτο σε βαριά αντιαρματικά όπλα. Είναι επίσης ευάλωτο σε όπλα πεζικού καθώς και στα μικρότερα από τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το T-55 που χτύπησαν πρόσφατα οι Ουκρανοί μάλλον δεν επέζησε από το χτύπημα. Στρέφοντας κάτω από τη θωράκιση του κλουβιού που οι Ρώσοι συγκόλλησαν βιαστικά στην κορυφή του τανκ, το drone FPV φαινομενικά στόχευε σε ένα αδύναμο σημείο μεταξύ του πυργίσκου και του κύτους.

Ένα δεύτερο drone παρακολούθησε το T-55 να καίγεται.

Το ότι οι Ρώσοι μπορεί να διακινδυνεύουν τα παλαιότερα και πιο αδύναμα τανκς τους σε άμεσες επιθέσεις σε ουκρανικές θέσεις είναι το πολλοστό σημείο δεδομένων καθώς οι αναλυτές εργάζονται για να καταλάβουν πόσα λειτουργικά τανκς έχει ακόμα το Κρεμλίνο αφού έχασε τουλάχιστον 2.600 από αυτά στην Ουκρανία.

Για το πλαίσιο, ολόκληρες οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διέθεταν λιγότερα από 3.000 ενεργά άρματα μάχης την παραμονή της ευρύτερης επίθεσης στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια. Η ρωσική βιομηχανία παρήγαγε ή ανέσυρε από μακροπρόθεσμη αποθήκευση 500 το 2022 και άλλες 1.500 το 2023, σύμφωνα με τις καλύτερες εκτιμήσεις.

Ο ρυθμός παραγωγής και ανάκαμψης από την αποθήκευση είναι πιθανώς πολύ αργός για να καλυφθούν όλες οι απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία – ειδικά καθώς το ποσοστό απωλειών έχει εκτοξευτεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Όλο και περισσότερο απελπισμένοι για άρματα μάχης που θα δανείζουν βαρύτητα σε ομάδες επίθεσης, οι Ρώσοι μπορεί να κάνουν με τα T-55 τους αυτό που δεν θα έκαναν μόλις πριν από λίγους μήνες: στην πραγματικότητα να τα χρησιμοποιούν ως άρματα μάχης.

Με πληροφορίες από Forbes.com

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου