Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Ελλάδα: 2ο Συνέδριο Γεωπολιτικής, Γεωστρατηγικής και Γεωοικονομίας


«Σκοπός μας είναι το Συνέδριο Γεωπολιτικής, Γεωοικονομίας και γεωστρατηγικής να γίνει θεσμός, όχι μόνο στο αθηναϊκό κέντρο, αλλά οπωσδήποτε σε όλη την Ελλάδα, με τις σημαντικές γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές εξελίξεις που υπάρχουν», επισήμανε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αλεξάνδρος Παπαναστάσιου Στέλιος Φενέκος, μιλώντας στο Συνέδριο Γεωπολιτικής, Γεωστρατηγικής και Γεωοικονομίας στην Ελλάδα που συνδιοργανώνει το Ινστιτούτο Αλέξανδρος Παπαναστασίου (ΙΝ.Α.Π.), στο πλαίσιο του “Money Show” στο ξενοδοχείο Hyatt στη Θεσσαλονίκη.

«Η Θεσσαλονίκη, με δεδομένο ότι οι περισσότερες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ετοιμάζονται να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα όλη η βόρεια Ελλάδα, αποκτούν γεωστρατηγική σημασία. Όχι μόνο από πλευράς δυνατοτήτων και μέσων, αλλά και από πλευράς κέντρου μιας περιοχής που ήδη έχει την εμπειρία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. ‘Αρα θα μπορούσαμε κάλλιστα να είμαστε το κέντρο της περιοχής μας και στους αγωγούς ενέργειας και στη διαμετακόμιση και στα λιμάνια και παντού», υπογράμμισε ο κ. Φενέκος.

Στην ενότητα, ΑΗΕΡΑ Θεσσαλονίκης: «Ελληνική Εξωτερική Πολιτική- Η συμβολή του Ελληνισμού και της Ομογένειας στην προώθηση των Ελληνικών θεμάτων», συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες που μίλησαν για το έργο, τις επιδιώξεις και τη συμβολή της οργάνωσης AHEPA.

«Ο ρόλος μας είναι να επηρεάσουμε όσο μπορούμε περισσότερο την αμερικανική πολιτική, ώστε να γείρει η πλάστιγγα υπέρ της Ελλάδος. Είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που είναι υπέρ της Ελλάδος τα πράγματα και ελπίζουμε αυτό να διαρκέσει περισσότερο. Παλεύουμε γι αυτό», ανέφερε ο πρόεδρος ΑΗΕΡΑ Ch.HJ3 Χρήστος Πειστικός και εξήγησε: «προσπαθούμε και αναπτύσσουμε τα φιλοελληνικά συναισθήματα των Αμερικανών προς όφελός μας. Επίσης υπέρ της Ελλάδος είναι αυτή τη στιγμή και οι άριστες σχέσεις που έχει η Ελλάδα με το Ισραήλ, οπότε αυτή τη στιγμή και οι ισραηλινοί βοηθάνε την Ελλάδα και τα δικά τους συμφέροντα και τα δικά μας συμφέροντα».

Στο πλαίσιο αναφοράς του συνολικού έργου της οργάνωσης AHEPA της Θεσσαλονίκης, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο εστίασαν το ενδιαφέρον τους στις παράνομες υιοθεσίες χιλιάδων παιδιών απο την Ελλάδα που μεγάλωσαν και ζουν στην Αμερική.

«Από το 1948 μέχρι το 1973, έχουν γίνει αρκετές παράνομες υιοθεσίες από τη χώρα μας στην Αμερική. Έχει γίνει ταυτοποίηση αυτών των προσώπων και αυτοί οι άνθρωποι θέλουν την ελληνική υπηκοότητα», τόνισε ο δικηγόρος και αντιπρόεδρος ΑΗΕPA Ch.HJ3, Μιχαήλ Σανιδάς και εξήγησε: «μιλάμε για 5000 άτομα, έχουμε ήδη ταυτοποιήσει 4000 άτομα, μένουν ακόμα 1000 για να τα ταυτοποιήσουμε, δηλαδή να βρούμε τα διαβατήριά τους και είναι δύσκολο το έργο μας, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα ιδρύματα λόγω προσωπικών δεδομένων. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε να οργανωθούν όλα αυτά τα άτομα σε έναν σύλλογο και να μπορέσουν να διεκδικήσουν την ελληνική υπηκοότητα».

Ο Δρ. Νομικής μέλος Ch. HJ3, Χρήστος Μπαξεβάνης, σημείωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως, «τα τελευταία χρόνια, μέσα από πολύ συστηματικές προσπάθειες και οργανωμένο σχέδιο και της πολιτικής ηγεσίας και της στρατιωτικής ηγεσίας και της ελληνικής διπλωματίας, χωρίς αμφιβολία, ο ρόλος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έχει αναβαθμιστεί».

«Η θέση της Ελλάδος έχει αναβαθμιστεί ιδιαίτερα στο χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο. Επιπρόσθετα οι ελληνοαμερικανικές και ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, την τελευταία ειδικά δεκαετία διάγουν την καλύτερη περίοδό τους. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια φοβική περίκλειστη χώρα αλλά αναπτύσσει πρωτοβουλίες. Δεν αντιδρά αλλά έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων τα τελευταία χρόνια και με αυτή την έννοια νομίζω ότι γίνεται πολλή δουλειά, η οποία αρχίζει σιγά σιγά και φαίνεται και αποδίδει όχι μόνο στο εξοπλιστικό κομμάτι, αλλά και στην ήπια ισχύ της χώρας μας, η οποία φαίνεται και στον ρόλο της στο χώρο της Μέσης Ανατολής των ειρηνευτικών. Νομίζω ότι φαίνεται πλέον ότι γίνεται μια πολύ καλή δουλειά και αλλάζουν τα πράγματα και για τη θέση και για την εικόνα της χώρας μας», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαξεβάνης.

«Σε ένα διεθνές περιβάλλον ασταθές που συνεχώς μεταβάλλεται, η Ελλάδα θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει και έχει τις δυνάμεις και τα εχέγγυα για να το πετύχει αυτό», σημείωσε ο Εμμανουήλ Ιωαννίδης μέλος ΑΗΕΡΑ Ch. HJ3 και τόνισε: «εμείς ως AHEPA, πέρα από τη φιλανθρωπική δράση που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε, ιδιαίτερα με την τελευταία ενέργεια με τη συγκέντρωση χρημάτων από το Gala, για να ανακαινίσουμε την πτέρυγα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, θα συνεχίσουμε και με παρεμβάσεις στην πολιτική σκηνή, έτσι ώστε να προασπίσουμε τα συμφέροντα του Ελληνισμού».

Εκτός από την ελληνική εξωτερική πολιτική και τη συμβολή της ομογένειας στην προώθηση των ελληνικών θεμάτων, στο 2ο Συνέδριο με τίτλο: «Παράγοντες μετάβασης γεωπολιτικής ισχύος και προκλήσεις ασφαλείας», θα συζητηθούν μέχρι και την Κυριακή, μεταξύ άλλων και θέματα όπως η ενέργεια στη βόρεια Ελλάδα, οι ζώνες κυριαρχίας, η πολιτιστική κληρονομιά, ο γεωπολιτικός ρόλος της Θεσσαλονίκης, η αμυντική βιομηχανία, οι λιμενικές υποδομές, το δημογραφικό ζήτημα και το μεταναστευτικό.

«Στο κέντρο Αριστείας Ακρόπολης θεωρούμε ότι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα, είναι η αμυντική βιομηχανία η οποία υστερεί σοβαρά στη χώρα μας, είτε θεσμικά, είτε λειτουργικά, είτε εκ του αποτελέσματος, ενώ η Τουρκία προοδεύει συνεχώς. Έχουμε αναδείξει το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας καθώς θεωρούμε πως πρέπει να δρομολογηθεί μια λύση σοβαρή σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα», σημείωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υποναύαρχος Γεώργιος Τσόγκας, από το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις.

Το συνέδριο γεωπολιτικής διοργανώνουν εκτός από το Ινστιτούτο Αλέξανδρος Παπαναστασίου (ΙΝ.Α.Π.), το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις (COE Acropolis), η Strategy International (SI), το Geneva Centre for Security Policy (GCSP), η Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Μελετών «Ο Στράβων», και το Ινστιτούτο Έρευνας και Μελέτης «Θουκυδίδης».

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου