Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

«Γιώργο, χάσαμε…». Μας ενδιαφέρει άμεσα; Αν ναι, τότε κάποιοι θα πρέπει να ξεκινήσουν κάτι. Αν υπάρχει λίγη σοβαρότητα σε κάποιους αρμόδιους, ασχοληθείτε τώρα!


«Γιώργο, χάσαμε…».

Μας ενδιαφέρει άμεσα;

Αν ναι, τότε κάποιοι θα πρέπει να ξεκινήσουν κάτι. Αν υπάρχει λίγη σοβαρότητα σε κάποιους αρμόδιους, ασχοληθείτε τώρα!

Τα νέα κατευθυνόμενα βλήματα-οβίδες πυροβολικού του USN θα κάνουν μερικά από τα πυροβόλα των πλοίων του τόσο ακριβή όσο οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι

Το ενδιαφέρον του USN για πυροβόλα 57 χιλιοστών ως τα κύρια πυροβόλα επί πολεμικών πλοίων, χλευάστηκε αρχικά ως λάθος. Αλλά ένα πυροβόλο Mk 110 θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο ισχυρό όπλο από ό,τι περίμενε κανείς αρχικά.

Το USN ανέθεσε στη Northrop Grumman σύμβαση για την ανάπτυξη κατευθυνόμενων βλημάτων-οβίδων πυροβόλου 57 χιλιοστών. Τα βλήματα θα εξοπλίσουν τα πυροβόλα των LCS  και των νέων φρεγατών κατηγορίας Constellation .

Μια κατευθυνόμενη οβίδα πυροβόλου, θα επέτρεπε σε ένα μικρό σχετικά πυροβόλο καταστρώματος να αντιμετωπίσει, γρήγορα και αξιόπιστα, εχθρικά πλοία και αεροσκάφη, ενισχύοντας τις αμυντικές ικανότητες των ελαφρά οπλισμένων πλοίων.

Το USN πληρώνει στη Northrop Grumman ένα απροσδιόριστο ποσό για να αναπτύξει ένα κατευθυνόμενο βλήμα-οβίδα 57 χιλιοστών για τα ελαφρά πολεμικά πλοία του, σύμφωνα με μια ανακοίνωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το νέο βλήμα έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει drones και μικρά σμήνη σκαφών, αεροσκάφη και άλλους στόχους, χρησιμοποιώντας λιγότερα πυρομαχικά για να νικήσει τις ίδιες απειλές. Εάν είναι επιτυχείς, οι νέες οβίδες όχι μόνο θα ενισχύσουν την αμυντική δύναμη πυρός των πολεμικών πλοίων, αλλά θα επιτρέψουν σε ορισμένα πολεμικά πλοία να γίνουν περισσότερο επιθετικά.

Τα πυρομαχικά έχουν σχεδιαστεί για να εκτοξεύονται από το Mk 110 Naval Gun System που εξοπλίζει τα παράκτια πλοία LCS και τις επερχόμενες φρεγάτες κλάσης Constellation και τα Legend- and Heritage -class Maritime Security Cutters της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ . Το πυρομαχικό έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει «ταχέως κινούμενες επιφανειακές απειλές, drones και απειλές σμηνών».

Το 2015, η Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) ξεκίνησε το Multi-Azimuth Defense Fast Intercept Round Engagement System (MAD-FIRES) , ένα έργο που σχεδιάστηκε για να κάνει τα πυροβόλα καταστρώματος μικρού διαμετρήματος πιο χρήσιμα στο ταχέως κινούμενο σύγχρονο πεδίο μάχης. Το MAD-FIRES προοριζόταν να αναπτύξει «βελτιωμένα βλήματα πυρομαχικών, ικανών να αλλάξουν την πορεία πτήσης τους σε πραγματικό χρόνο για να παραμείνουν στο στόχο, με ικανότητα συνεχούς στόχευσης, παρακολούθησης και εμπλοκής πολλαπλών στόχων ταχείας προσέγγισης ταυτόχρονα και εκ νέου συμμετοχή σε οποιουσδήποτε στόχους επιβιώνουν από την αρχική εμπλοκή». Αντί να χρησιμοποιεί ακριβούς πυραύλους όπως τον SeaRAM για την καταστροφή εισερχόμενων πλοίων, αεροσκαφών, drones και πυραύλων, το MAD-FIRES θα χρησιμοποιούσε οβίδες, μειώνοντας το «κόστος ανά εμπλοκή κατά 10 ή περισσότερο».

Η Raytheon είχε αρχικά συμβόλαιο για την ανάπτυξη ενός πυρομαχικού 57 χιλιοστών (2,24 ιντσών) για το MAD-FIRES, με τρεις γύρους ανάπτυξης να ξεκινούν το 2015. Η τελευταία αναφορά για το έργο ήταν το 2020, με την Aviation Week & Space Technology να αναφέρει ότι οι εργασίες για τους αναζητητές (seekers) των καθοδηγούμενων βλημάτων άρχιζε. Το USN σίγουρα δεν χρειάζεται δύο κατευθυνόμενες οβίδες πυροβόλου 57 χιλιοστών, επομένως μια λογική υπόθεση είναι ότι το έργο της Raytheon δεν λειτούργησε και η Northrop Grumman καλείται να αναλάβει.

Η Northrop Grumman είναι γνωστή για το όπλο της αλυσίδας Bushmaster και το βλήμα εγγύτητας 30 χιλιοστών, ένα έξυπνο βλήμα που μπορεί να προγραμματιστεί να εκρήγνυται πάνω από χαρακώματα, να καταβρέχει τους εχθρούς με θανατηφόρα θραύσματα από πάνω, μέσα στις πόρτες ή με άλλον τρόπο να καταστρέφει το κάλυμμα. Η τεχνολογία Proximity round, η οποία χρονολογείται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πιθανότατα θα είναι μέρος ενός καθοδηγούμενου βλήματος 57 χιλιοστών, επιτρέποντας στο βλήμα να πλησιάσει αρκετά κοντά στον στόχο πριν εκραγεί.

Βελτίωση του Mk 110

Εάν το έργο της Northrop Grumman είναι επιτυχές, θα είναι μια μεγάλη αναβάθμιση για όλα τα πλοία που είναι εξοπλισμένα με το σύστημα πυροβόλων Mk 110. Τα LCS , για παράδειγμα, είναι ελαφρά οπλισμένα, εξοπλισμένα με μόνο ένα Mk 110, δύο πολυβόλα M2 0,50 και ένα οπλικό σύστημα SeaRAM. Ένας εκτοξευτής πυραύλων SeaRAM μπορεί να εμπλέξει τόσο εναέριους όσο και επίγειους στόχους και είναι οπλισμένος με 21 πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Το πυροβόλο Mk 110 των 57 χιλιοστών καθοδηγείται οπτικά, με έναν βαλλιστικό υπολογιστή να προτείνει ένα σημείο στόχευσης στον πυροβολητή σε μια οθόνη βίντεο για να χτυπήσει έναν κινούμενο στόχο. Ωστόσο, δεν καθοδηγείται με ακρίβεια. Κατά την εμπλοκή ενός μόνο στόχου, ένα όπλο πιθανότατα θα βάλει αρκετές βολές για να καταγράψει ένα χτύπημα. Το Mk 110 έχει ρυθμό βολής 220 βολές ανά λεπτό με 9 ναυτικά μίλια δραστικό βεληνεκές και, σύμφωνα με το USN, ένα LCS μεταφέρει συνολικά 120 βλήματα σε θέση ετοιμότητας, με περισσότερα βλήματα να στοιβάζονται στην πυριταποθήκη του πλοίου.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι σε μια μάχη, ένα παράκτιο πολεμικό πλοίο θα τελειώσει γρήγορα από άμεσα διαθέσιμα πυρομαχικά. Αντί να αυξήσει την ποσότητα των πυρομαχικών, η οποία καθορίζεται από τον εσωτερικό όγκο ενός πλοίου, το USN ακολουθεί την προσέγγιση να κάνει τα μεμονωμένα πυρά πιο ακριβή. Τα νέα πυρομαχικά θα δίνουνν στο Mk 110 ακρίβεια τύπου πυραύλου με δεκαπλάσια πυρομαχικά από το SeaRAM.

Αμερικανικό ναυτικό

Οι φρεγάτες κατηγορίας Constellation περιλαμβάνουν ένα πυροβόλο Mk 110 57 χιλιοστών. Το νέο καθοδηγούμενο βλήμα πυροβόλου θα πρέπει να είναι έτοιμο να τεθεί σε υπηρεσία μόλις το πρώτο πλοίο βγαίνει από τη δοκιμή.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2020, η πρώτη φρεγάτα κατευθυνόμενων πυραύλων κατηγορίας Constellation του USN θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία. Το Constellation είναι μια κατηγορία πολεμικών πλοίων πολλαπλών αποστολών που προορίζεται να ενισχύσει τον στόλο μετά το αποτυχημένο για το USN πρόγραμμα Littoral Combat Ship. Τα πολεμικά πλοία Littoral αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα, υψηλό λειτουργικό κόστος και έλλειψη εξοπλισμού αποστολής. Ήταν τα λάθος πλοία για τις αποστολές που θα έπρεπε τελικά να αναλαμβάνει το USN. Πολλά από τα πλοία παροπλίζονται λιγότερο από μια δεκαετία και σε ορισμένες περιπτώσεις, σε μόλις πέντε χρόνια αφότου τεθούν σε υπηρεσία.

Το USN σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον 20 φρεγάτες κλάσης Constellation , και πιθανότατα περισσότερες καθώς τα δημοσιονομικά ζητήματα πιέζουν την υπηρεσία στην αγορά μικρότερων πλοίων. Τα πλοία προορίζονται να διορθώσουν πολλά από τα ζητήματα που ταλαιπώρησαν τα LCS, ιδιαίτερα στον οπλισμό. Οι φρεγάτες θα είναι εξοπλισμένες με κάθετους εκτοξευτές των 32 κελιών  Mk41, καθένα από τα οποία μπορεί να φέρει τέσσερις αμυντικούς πυραύλους σημείων Evolved Sea Sparrow (ESSM), πυραύλους εδάφους-αέρος SM-2 Standard ή επιθετικά όπλα όπως το Tomahawk land επιθετικός πύραυλος κρουζ και αντιπλοϊκός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς (LRASM).

Ο συνδυασμός όπλων που μπαίνουν στους εκτοξευτές VLS ενός πλοίου, γίνεται κατόπιν μελέτης που βασίζεται στο είδος των απειλών που μπορεί να αντιμετωπίσει το πλοίο στις αποστολές του. Ανάλογα με την απειλή, το μείγμα των πυραύλων μπορεί κάλλιστα να σταθμιστεί σε αμυντικό οπλισμό όπως το ESSM και το SM-2.

Εάν το νέο καθοδηγούμενο βλήμα καταστρέφει γρήγορα εισερχόμενα αεροσκάφη, μικρά σκάφη, drones και άλλες απειλές, θα μπορούσε να επιτρέψει στο πυροβόλο Mk 110 να αναλάβει περισσότερες από τις αμυντικές ευθύνες του πλοίου. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να ελευθερώσει χώρο στα κελιά των VLS για επιθετικούς πυραύλους.

Το MAD-FIRES αρχικά προοριζόταν να αντιμετωπίσει και εχθρικούς πυραύλους κρουζ κατά των πλοίων, αλλά η ανακοίνωση της Northrop Grumman παραλείπει οποιαδήποτε αναφορά σε αντιπυραυλική ικανότητα.

Συμπερασματικά

Για ένα συγκεκριμένο πλοίο, ένα πυροβόλο 57 χιλιοστών μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερα πυρομαχικά από ένα πυροβόλο όπλο 76 χιλιοστών, και εάν το καθοδηγούμενο βλήμα γίνει πραγματικότητα, το Mk 110 θα μπορούσε να γίνει ένα πιο ισχυρό όπλο από ό,τι περίμενε κανείς αρχικά. Το USN έχει κάνει αρκετά λάθη τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά αν αυτό πάει καλά, θα μπορούσε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

Σκέψεις

Σύμφωνα με τα πιο υπεύθυνα χείλη για την άμυνά μας, αυτά του υπουργού εθνικής μας άμυνας, θα γίνουμε χρήστες LCS και συμπαραγωγοί και χρήστες φρεγατών κλάσης Constellation. Το θέμα αυτό λοιπόν που έχει να κάνει με την σημαντική αναβάθμιση των πυροβόλων αυτών, μας αφορά και μάλιστα άμεσα.

Το ζήτημα είναι: Μας ενδιαφέρει άμεσα;

Αν ναι, τότε κάποιοι θα πρέπει να ξεκινήσουν κάτι. Αν υπάρχει λίγη σοβαρότητα σε κάποιους αρμόδιους, ασχοληθείτε τώρα! Ξεκινήστε τις απαραίτητες επαφές με τους συμμάχους μας και πιστούς και ‘καλοπροαίρετους’ φίλους μας τους Αμερικάνους. Δείξτε τους να το καταλάβουν καλά ότι μας νοιάζει πραγματικά, γιατί πραγματικά θα πρέπει να μας νοιάζει ένα τέτοιο έργο, τώρα πια.

Δώστε ένα τέρμα στην αδιαφορία, στον ωχαδερφισμό και στον αυτόματο πιλότο. Δείξτε σοβαρότητα αν θέλετε να μας πάρουν στα σοβαρά.

Και ναι, αν χρειαστεί γιατί όχι, ας ζητήσουμε να συμμετέχουμε και εμείς στην ανάπτυξη αυτών των νέων πυρομαχικών. Πολλά έχουμε να κερδίσουμε και να μάθουμε και φυσικά αν χρειαστεί ας πληρώσουμε κιόλας για το μερίδιο που μας αναλογεί. Δεν θα ήταν καθόλου άσχημο να παράγουμε κάποια από αυτά τα πυρομαχικά στο μέλλον στην Ελλάδα.

Ακούει κανείς; Αν ακούει και αν συμφωνείτε, ξεκινήστε! Αποδείξτε, στον εαυτό σας πρώτα, τις πραγματικές σας προθέσεις. Αν θέλετε, γιατί αν δεν θέλετε, τότε, απογοητευμένοι θα ακούμε όλοι μαζί την ίδια φωνή να μας λέει απλά «Γιώργο, χάσαμε…».

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου