Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα πενθεί: Μια συγκλονιστική φωτογραφία

Η Ελλάδα πενθεί: Μια συγκλονιστική φωτογραφία
Μια συγκλονιστική φωτογραφία με την ελληνική σημαία και ένα μήνυμα για τις τραγωδίες που ζούμε καθημερινά κάνει το γύρο του Facebook
''Ελλάδα 2012. 2-3 αυτοκτονίες την ημέρα. Αν δεν υπάρχουν ένοχοι δεν υπάρχει Δικαιοσύνη'', αναφέρει η εικόνα, που έχει εκατοντάδες κοινοποιήσεις στο Facebook.
Όλο γνωρίζουμε ωστόσο τους πραγματικούς ένοχους που μας έφτασαν σε αυτό το σημείο σήμερα, με συμπολίτες μας να αφαιρούν τη ζωή τους σχεδόν κάθε μέρα.
Δείτε την εικόνα:

Τσάμηδες: Ετοιμάζουν συγκέντρωση στην Θεσπρωτία

Ετοιμάζουν μαζική συγκέντρωση στο τελωνείο Μαυροματίου Σαγιάδας στη Θεσπρωτία. Το κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ξεκίνησε στην Αλβανία την καθιερωμένη σειρά εκδηλώσεων, που αφορούν στο "τσάμικο ζήτημα" και στην φανταστική "γενοκτονία" τους.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Σκιπ», ο πρόεδρος των Τσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζι, εκτός των άλλων, ζητάει με θράσος και παραφροσύνη αναγνώριση της «γενοκτονίας των Τσάμηδων», αλλά και "επιστροφή των τσάμηδων στις εστίες τους» όπως γράφει το liako.gr.

Οργισμένη αντίδραση της Χρυσής Αυγής Χωρίς 7ο αντιπρόεδρο η Βουλή(Βίντεο)

Με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό  Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προειδοποιεί η Χρυσή Αυγή λόγω του αποκλεισμού του υποψηφίου της, από την  θέση του 7ου αντιπροέδρου της Βουλής.

Στην ψηφοφορία που  πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή, η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός του προεδρείου, καθώς ο υποψήφιός της, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Πολύβιος Ζησιμόπουλος, συγκέντρωσε μόλις 41 ψήφους (204 άκυρα και 39 λευκά).

Ο υποψήφιος του κόμματος, εκτός από τους 18 της Χρυσής Αυγής, έλαβε επίσης 23 ψήφους από βουλευτές άλλων κομμάτων. Ως εκ τούτου η θέση του Ζ' αντιπροέδρου παραμένει κενή.

Κ.Παπούλιας: Πρέπει να γίνουν προσαρμογές στο οικονομικό πρόγραμμα

                       
Κ.Παπούλιας: Πρέπει να γίνουν προσαρμογές στο οικονομικό πρόγραμμα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας στην πρώτη του δήλωση, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, δήλωσε ότι είχε συνομιλίες με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ
τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Αυστριακό πρωθυπουργό Βέρνερ Φάιμαν.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με το "Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση" κατέστησε σαφές ότι η ανάπτυξη αποτελεί βασική προτεραιότητα, η οποία θα πρέπει να βασίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά, στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στις επενδύσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να τονωθεί η απασχόληση».

Ν.Λυγερός - Κυπριακό,γεωπολιτικές εξελίξεις



Διάλεξη του Νίκου Λυγερού
με τίτλο: "Στρατηγικός σχεδιασμός επίλυσης Κυπριακού σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή"
Αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Κύπρου στην Πάφο
Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η ανακήρυξη της ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού


Η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι το επόμενο στάδιο μετά τις εκλογές. Έχουμε εκλεγμένη κυβέρνηση και αντιπολίτευση που είναι πλέον ενημερωμένες ή στην τελική φάση της ενημέρωσης, όσον αφορά στις τεχνικές διαδικασίες για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υπάρχει πια μια γενική σύγκλιση απόψεων περί της ανακήρυξής της. Ξέρουν όλοι πια ότι γίνεται μονομερώς από το κράτος μετά από υποβολή νομοσχεδίου από την κυβέρνηση και υπερψήφιση από τη Βουλή. Επιπλέον, πρόκειται για ένα σύντομο κείμενο, το οποίο δεν χρειάζεται μια περίπλοκη συζήτηση για να γίνει αποδεκτό. Στην πραγματικότητα, αν υπάρξει συνομιλία και καθυστέρηση θα είναι μόνο για λόγους κομματικούς και όχι εθνικούς. Η ΑΟΖ είναι εκ φύσης ένα υπερκομματικό θέμα και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε οποιαδήποτε μεγάλη καθυστέρηση. Διότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε τριπλό επίπεδο ότι η ΑΟΖ αποτελεί μια προτεραιότητα στα ζητήματα εθνικής πολιτικής.

ΔΗΜΑΡ, so far…

Του Θεοδώρου Κουτρούκη*
Επικ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

 Μετά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση η Δημοκρατική Αριστερά έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους:

Ο πρώτος ήταν να συνεργαστεί με τις δυνάμεις που στήριξαν τα Μνημόνια Ι και ΙΙ υιοθετώντας μια μεταρρυθμιστική, αντι-λαϊκιστική και ρητά φιλο-ευρωπαϊκή (με ότι όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν σήμερα) προσέγγιση του προβλήματος διακυβέρνησης της χώρας. Επιμέρους επιδιώξεις αυτής της επιλογής ενδεχομένως είναι να συμμετέχει η ΔΗΜΑΡ ενεργά και από θέση κυβερνητικής επιρροής στην πιθανολογούμενη διαδικασία ανασύνταξης του λεγόμενου χώρου της κεντροαριστεράς με στρατηγικό στόχο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού και οικολογικού πολιτικού σχήματος σε συνεργασία με ότι θα έχει απομείνει από το «όλον» ΠΑΣΟΚ και ολίγη από οικολογικές συνιστώσες.

Η Αν Σινκλέρ «πέταξε» τον Στρος Καν από το σπίτι

Η Αν Σινκλέρ «πέταξε» τον Στρος Καν από το σπίτι
Δύσκολες ώρες περνά ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, καθώς εδώ και λίγο καιρό ζει μακριά από την Αν Σινκλέρ.
Σύμφωνα με πηγή κοντά στον Στρος Καν, το ζευγάρι χώρισε πριν από ένα μήνα. Ο DSK και η Σινκλέρ διαμένουν πλέον σε χωριστά σπίτια στο Παρίσι.
Μάλιστα, το περιοδικό Closer έγραψε ότι η Σινκλέρ «πέταξε» τον Στρος Καν έξω από το σπίτι τους στο κέντρο του Παρισιού.
Ο γάμος τους διήρκεσε περίπου 20 χρόνια.
Ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή σε δίκτυο πορνείας στη Γαλλία. Με αφορμή την έρευνα της αστυνομίας, τους τελευταίους μήνες τα δημοσιεύματα για τη συμμετοχή του σε πάρτι οργίων και σκηνές ομαδικού σεξ έκαναν το γύρο του κόσμου.

«Λουκέτο» και συγχωνεύσεις σε 60 φορείς του Δημοσίου

                     
«Λουκέτο» και συγχωνεύσεις σε 60 φορείς του Δημοσίου
Μέσα στο καλοκαίρι με διαδικασίες εξπρές θα μπει «λουκέτο» σε 60 φορείς του δημοσίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος» στα χέρια του πρωθυπουργού υπάρχει ήδη λίστα με 60 Οργανισμούς - φορείς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.
Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι θα διευκολύνει τη συζήτηση για την τροποποίηση του Μνημονίου.
Οι Οργανισμοί αυτοί που απασχολούν 3.000 εργαζομένους είναι:

Με 223 ψήφους εξελέγη νέος πρόεδρος της Βουλής ο Ευ. Μεϊμαράκης.

                      
Νέος πρόεδρος της Βουλής ο Ευ. Μεϊμαράκης
Πρόκειται για ρεκόρ ψήφων, καθώς την υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη στήριξαν όχι μόνο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αλλά και βουλευτές από τα άλλα κόμματα.
Στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τόσο τον κ. Σαμαρά που τον πρότεινε για πρόεδρο του Κοινοβουλίου, αλλά και τους κκ Βενιζέλο και Κουβέλη που τον στήριξαν.
Σε σύνολο 290 βουλευτών που ψήφισαν, ο κ. Μεϊμαράκης συγκέντρωσε 223 ψήφους, ενώ υπήρξαν επίσης 66 λευκά και ένα άκυρο.
Από τη ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λόγω του προβλήματος υγείας και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου λόγω της συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Απόντες και οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Χατζηδάκης λόγω της Συνόδου Κορυφής.

Μετανάστρια στη Γερμανία Την χτύπησαν επειδή πανηγύρισε το γκολ της Ελλάδας

Μια νεαρή μητέρα η οποία ζει και εργάζεται στη Γερμανία πήγε την προηγούμενη Παρασκευή να δει τον αγώνα ποδοσφαίρου Ελλάδας-Γερμανίας μαζί με τους φίλους της και το αποτέλεσμα της βραδιάς ήταν ένα μαυρισμένο μάτι και σπασμένα κόκκαλα.

Επειδή είναι μισή Ελληνίδα υποστήριζε και τις δύο ομάδες, και για να το δείξει αυτό μπήκε στο μετρό τυλιγμένη με της σημαίες και των δύο χωρών.

Επίθεση Πάγκαλου στο ΠΑΣΟΚ μέσω Twitter

Με νέες βολές κατά πάντων στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την πολεμική του ενάντια στο Κίνημα και την ηγεσία του ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος αυτήν τη φορά «χτυπά» μέσω Twitter.

Με αφορμή το ερώτημα «εάν ο κ. Πάγκαλος θα εγγραφεί στην τοπική οργάνωση της περιοχής του», το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, διατυπώνουν κύκλοι κοντά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής σχολιάζει: «Κοίτα ποιοί μιλάνε. Τον Αύγουστο του '74 πυρήνας πρωτοβουλίας δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ στην Ελευσίνα. Ο Πάγκαλος, άσχετοι, ήταν ένας από αυτούς».

Αυτοκτόνησε όταν του πήγαν την έξωση...


Την τραγική ιστορία ενός ανθρώπου που έφτασε στο απονεννοημένο διάβημα επειδή δεν είχε να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού του φέρνει στο προσκήνιο η αυτοκτονία στο Γαλάτσι.

Ακόμη μία αυτοκτονία, άλλο ένα τραγικό περιστατικό, ένας ακόμη άνθρωπος που έδωσε τέλος στην ζωή του επειδή δεν μπορούσε να αντέξει το βάρος της αντιμετώπισης των καθημερινών εξόδων. Με τρόπο που δεν επιδέχεται λογική ερμηνεία, ο 65χρονος χαμηλοσυνταξιούχος -σύμφωνα με όσα λένε οι γείτονές του- αποφάσισε να γράψει την τελευταία σελίδα στο βιβλίο της ζωής του σήμερα, όταν ένας δικαστικός επιμελητής τον ενημέρωσε ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει το διαμέρισμά του.

Η «σκιώδης» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Προς ένα διαφορετικό μοντέλο αντιπολίτευσης προσανατολίζεται η Κουμουνδούρου, που φέρεται να απορρίπτει τον όρο «σκιώδης κυβέρνηση» για τους βουλευτές που θα σηκώσουν το βάρος του αντιπολιτευτικού έργου. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στη δημιουργία ομάδων ελέγχου, οι οποίες θα έχουν σημείο αναφοράς τις έξι διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Τα πρόσωπα που τελικά θα στελεχώσουν τις ομάδες ελέγχου πιθανότατα θα αποφασιστούν στην επόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Λύση στο πάρα πέντε... Ίταλο-Ισπανική νίκη, υποχώρηση Μέρκελ

Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου από το real.gr

Η Γερμανία δέχθηκε όλες τις προτάσεις Μόντι, μετά από μια περιπετειώδη συνεδρίαση των 17 της ευρωζώνης. Γύρω στις 5:40 τα ξημερώματα οι δύο πλευρές υποχώρησαν και συμφώνησαν σε ένα τελικό ανακοινωθέν. Ο συμβιβασμός δεν άρχισε να χτίζεται παρά μόνο μετά τις 3:30 και ενώ οι 17 του ευρώ είχαν μείνει μόνοι τους. Οι 10 ηγέτες εκτός ευρώ είχαν αποχωρήσει.

Θα επανέλθουμε, λένε οι οικογένειες θυμάτων Απερρίφθη το αίτημα άρσης της ασυλίας Χριστόφια για την τραγωδία στο Μαρί

Λευκωσία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την Παρασκευή το αίτημα για άρση της ασυλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, που είχε κατατεθεί από τις οικογένειες τριών εκ των θυμάτων της πολύνεκρης τραγωδίας στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελλος Φλωράκης» στο Μαρί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ότι δεν υπάρχει νομική υπόθεση κατά του προέδρου Χριστόφια, απόφαση που όπως τόνισε ο Γενικός Εισαγγελέας,  Πέτρος Κληρίδης «μιλάει από μόνη της».

Η Τρόικα βγάζει την Κύπρο από τις αγορές για 4 χρόνια

Λευκωσία: Εκτός αγορών για τρία έως τέσσερα χρόνια θα θέσει η Τρόϊκα τα κυπριακά ομόλογα, καθώς ευρωπαϊκές Αρχές (Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θεωρούν αδύνατο να μπορέσει η Κύπρος να επανέλθει νωρίτερα. Ο προσανατολισμός, αναφέρουν πηγές από την έδρα της ΕΕ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ελλάδα. Ήδη στις Βρυξέλλες εκτελούν ασκήσεις επί χάρτου για σαρωτικές αλλαγές στο δημοσιονομικό και τραπεζικό τοπίο στην Κύπρο.

Εντυπωσιακή αύξηση σημειώνει το ΧΑΚ

Λευκωσία: Άλμα πραγματοποιεί την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του κυπριακού χρηματιστηρίου, ενώ ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές, εν μέσω της ευφορίας που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Στις 13:22, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 139,9 μονάδες, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 6,79%, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραφε κέρδη της τάξης του 6,58% και βρισκόταν στις 42,63 μονάδες. Η ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν σε 469.000 ευρώ.

Η Σύνοδος στέλνει ξανά στην κορυφή των 600 μονάδων το ΧΑ

Ώθηση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές δίνει από νωρίς σήμερα το πρωϊ η "τριπλή" συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης, τη δημιουργία εποπτικού μηχανισμού για τον τραπεζικό κλάδο, και τη δρομολόγηση αναπτυξιακού πακέτου 120 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ύφεσης στην ευρωζώνη.

Το θετικό κλίμα στις αγορές τροφοδοτείται κυρίως από την προσδοκία ότι οι χθεσινές αποφάσεις, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση βραχυπρόθεσμων μέτρων βοήθειας όπως οι απευθείας αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας από τους μηχανισμούς στήριξης, θα συνδράμουν ώστε οι δύο μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης (αλλά έμμεσα και η Ιρλανδία) να διέλθουν χωρίς οδυνηρές επιπτώσεις από τα καυδιανά δίκρανα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ θα επωφεληθεί αισθητά και η ευρωπαϊκή οικονομία από τη βελτίωση του κλίματος.

Επιδεινώνει το κλίμα η απόφαση για τη μεταρρύθμιση στην υγεία

Dow12.602,26-24,75 -0,20%  



  Nasdaq2.849,49-25,83 -0,90%  

Η Wall Street χθες
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:20

Η απόφαση του ανώτατου αμερικανικού χρηματιστηρίου υπέρ της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του τομέα υγείας οδήγησε τους βασικούς δείκτες κοντά σε χαμηλά ημέρας, διογκώνοντας τις ανησυχίες που είχαν πυροδοτήσει τα αρνητικά μάκρο στοιχεία.

Κλίμα επιφυλακτικότητας τροφοδοτεί από την αρχ η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες, με τις προσδοκίες να κλίνουν περισσότερο προς απογοητευτικά αποτελέσματα.

Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνει ταυτόχρονα δημοσίευμα των New York Times που φέρει τις ζημιές στην JP Morgan Chase & Co. από τις θέσεις της σε παράγωγα προϊόντα να φτάνουν δυνητικά μέχρι τα 9 δισ. δολ.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 134,20 μονάδες (-1,06%) και βρίσκεται στις 12.492,70 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 44,30 μονάδων (-1,54%) φτάνοντας τις 2.830,90 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 14,00 μονάδων (-1,06%) και βρίσκεται στις 1.317,70 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν κινείται σε θετικό έδαφος. Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η JP Morgan Chase (-4,05%), η United Technologies (-2,24%) και η Microsoft (-2,17%).