Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Σελεύκεια επί του Τίγρητος: Η ελληνική μεγαλούπολη του Ιράκ

Γράφει ο Ηλίας Αναγνωστάκης

Από το cognoscoteam
 
Ή Σελευκεια του Τιγρητος, μία Ελληνιστική μεγαλουπολη στο κεντρικο Ίρακ, ηταν επί αιώνες ενα πολυ μεγαλο, κολοσσιαίων διαστασεων πολιτιστικό καί εμπορικό κέντρο της Εγγυς Ανατολής.

Χτισμένη το 305 πΧ απο τον Σελευκο Νικατωρα, σε επίκαιρη θεση, 60χλμ ΒΔ της Βαβυλωνος, γρηγορα επισκιασε την Μητροπολη της Μεσοποταμιας. Εφθασε δε συντομα σε τετοια ακμη, ωστε το 250 πΧ να εχει πληθυσμο 600.000(!) κατοικων με τους Ελληνες να φτανουν τις 200.000, (μεταξυ αυτων 50.000 Μακεδονες), ενω 40-50.000 Ιουδαιοι, 150.000 Συροι και 200.000 Χαλδαιοι, Βαβυλωνιοι και Ιρανοι συμπληρωναν τον γιγαντιο πληθυσμο της). Την διοικηση της αχανους πολεως την ασκουσε ο εκαστοτε Σατραπης της Βαβυλωνιας που ηταν παντα Ελληνας, σενεπικουρουμενος απο 12 “Πελιγανες”, Μακεδονικης συνηθως καταγωγης αφου οι Μακεδονες αποτελουσαν εξεχον στοιχειο της Ελληνικης κοινοτητας.

“Δυτική Αρμενία” η Ανατ. Τουρκία! Σοκ στους Τούρκους από χάρτη Γάλλου δημάρχου

Οταν υπάρχει δράση προκύπτει και αντίδραση, για αν το πούμε με τον πιο ευγενικό τρόπο… Οι Γάλλοι δείχνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην Τουρκία να δράσει ανεξέλεγκτα προωθώντας τη νεοθωμανική της ατζέντα σε βάρος των νόμιμων -ειδοποιός διαφορά- συμφερόντων της Γαλλίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά τις αλητείες της χώρας του Ερντογάν στη Μεσόγειο, δεν θα μπορούσε να μείνει “ασχολίαστη” και η δράση της Τουρκίας στην περιοχή του Καυκάσου. Εξάλλου, οι Αρμένιοι διατηρούν ειδικές σχέσεις με τη Γαλλία.

Κομισιόν: “Όλο και πιο μακριά από την Ευρώπη η Τουρκία” Τι λέτε, σοβαρά;

Για «παράνομες πράξεις και προκλητικές δηλώσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο και για «ενεργή ενθάρρυνση» μεταναστών και προσφύγων να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας τον περασμένο Μάρτιο, κατηγορεί την ‘Αγκυρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια Έκθεση Προόδου της, διαπιστώνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει σημειώσει «καμία πρόοδο» στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και στα θέματα κράτους δικαίου και διατυπώνοντας επιφυλάξεις για την λειτουργικότητα της οικονομίας της.

«Οι πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χειροτερεύουν όλο και περισσότερο

Το Μεγάλο Ψέμα στην Κατάθεση του Μνημονίου Τουρκίας- Τρίπολης στα Ηνωμένα Έθνη- Αραβικό δημοσίευμα

Λιβύη.

Η τουρκική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη κατέθεσε το «Μνημόνιο Κατανόησης» που συνήφθη μεταξύ Ερντογάν και Sarraj στη Γραμματεία του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αλ Βέφακ (της Τρίπολης) , ο Γκαλέμπ αλ Ζακλάι [غالب الزقلعي], ισχυρίστηκε ότι αυτή η κατάθεση ήταν «επίσημη κύρωση της θαλάσσιας συμφωνίας με την Τουρκία».

Handelsblatt: Είναι δουλοπρεπής η ΕΕ έναντι της Τουρκίας;

«Κίνητρα αντί για κυρώσεις. Η ΕΕ προτιμά να δελεάσει από το να τιμωρήσει την Τουρκία», σχολιάζει η Handelsblatt με τίτλο «Δουλοπρεπής πολιτική έναντι της Τουρκίας».

H γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει: «Όχι, ότι οι κυρώσεις έναντι της Τουρκίας θα ήταν οπωσδήποτε η κατάλληλη απάντηση. Στο τελικό κείμενο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ γίνεται λόγος για “θετική πολιτική ατζέντα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας“ με κίνητρα ως προς την τελωνειακή ένωση. Όλα αυτά δεν δίνουν μονάχα εντύπωση μιας δουλοπρεπούς πολιτικής. Είναι. Για την Άγκυρα ισούται με λευκή επιταγή στην εξωτερική πολιτική. Με την επιθετική του στάση ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να διασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στην εξωτερική του πολιτική έναντι της ΕΕ».

Ἐλλιπής ἡ ἀπόφασις τῆς Συνόδου Κορυφῆς

Χωρίς ἀναφορά στίς «νομικές πλημμέλειες τοῦ τουρκολιβυκοῦ μνημονίου» τό ὁποῖο ἀνηρτήθη ἀπό τόν ΟΗΕ ἐν μέσῳ τῆς Συνόδου!

ΕΚ ΠΡΩΤΗΣ ὄψεως τά Συμπεράσματα τῆς Συνόδου Κορυφῆς τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως γιά τήν Ἑλλάδα, τήν Κύπρο καί τήν Τουρκία εἶναι ἀρκούντως ἱκανοποιητικά. Ἀπό τήν ἀνάγνωσή τους προκύπτει ὅτι ἡ Ἕνωσις ἤρθη σέ ἐπίπεδο λέξεων τοὐλάχιστον στό ὕψος τῶν περιστάσεων καί κατεδίκασε ρητῶς τήν παραβίαση τῶν κυριαρχικῶν δικαιωμάτων δύο κρατῶν μελῶν ἀπό ἕνα κράτος μή μέλος μέ τήν ρητή μάλιστα προειδοποίηση πώς ἄν αὐτό ἐπαναληφθεῖ θά ἀποφασισθοῦν κυρώσεις εἰς βάρος του στήν Σύνοδο Κορυφῆς τοῦ Δεκεμβρίου. Νοουμένου ὅτι δέν ἦταν δυνατόν νά ἐπιβληθοῦν τώρα πού ἀρχίζει ὁ

Νικόλ Πασινιάν: Η Τουρκία μπορεί σύντομα να ξαναβρεθεί έξω από τις πύλες της Βιέννης

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προειδοποίησε ότι, η Τουρκία μπορεί να ξαναβρεθεί σύντομα έξω από τις πύλες της Βιέννης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική BILD.

Μισθοφόροι τζιχαντιστές από τη Συρία

Αναφερόμενος στους μισθοφόρους τζιχαντιστές που μετέφερε η Τουρκία από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν, για να πάρουν μέρος στην επιχείριση κατάληψης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε:

«Στρατολογήθηκαν και μεταφέρθηκαν από την Τουρκία για να πολεμήσουν ενάντια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Αρμενία.

Σαρωτικοί ἔλεγχοι στά οἰκονομικά 50 ΜΚΟ ἀπό Ἀρχή Διαφανείας καί Οἰκονομική Ἀστυνομία

Από το estianews

Γιά νά ἀποκαλυφθεῖ ποῖες δυνάμεις ἐχρηματοδοτοῦσαν κατασκόπους δίδοντας στήν Τουρκία στίγματα τοῦ Ἑλληνικοῦ Στόλου

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ, ὅτι τέσσερεις ΜΚΟ πού δραστηριοποιοῦνται στήν Λέσβο καί ἔφεραν παρανόμως στήν Ἑλλάδα χιλιάδες μετανάστες, ἐμπλέκονται καί σέ ὑποθέσεις κατασκοπίας, ἔχει ἀνοίξει τόν «ἀσκό τοῦ Αἰόλου» γιά τήν ὕποπτη δράση τους στά ἑλληνικά νησιά.

Ὁ Πρωθυπουργός ζήτησε ἀπό τόν ἁρμόδιο ὑφυπουργό Λευτέρη Οἰκονόμου νά διαλευκανθεῖ τό συντομώτερο δυνατόν ἡ ἄκρως σοβαρή αὐτή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Διεθνής έκκληση για την Τουρκία

Τι γίνεται με τους Έλληνες...

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κατηγόρησε την Τουρκία, την Κυριακή, ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή, εργαζόμενη ενάντια στις προσπάθειες παγκόσμιας ειρήνευσης και ζήτησε διεθνή πίεση που θα επιφέρει αλλαγή στην συμπεριφορά και του ΝΑΤΟ (εννοεί έναντι της Τουρκίας).

Με άλλα λόγια το Ισραήλ απευθύνει έκκληση στις Μεγάλες Δυνάμεις να αλλάξουν μυαλά στην Τουρκία άπαξ και θέλουν να πετύχει το σχέδιο παγκόσμιας ειρήνευσης.

‘Οδοστρωτήρας’ ο Ολάντ ισοπεδώνει τον Ερντογάν : «Πρέπει να αμφισβητηθεί η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»

Ο Φρανσουά Ολάντ, πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, μετά από πρόσκληση του δημάρχου της Αλφορβίλ (κοινότητα στα νοτιοανατολικά προάστια του Παρισιού, μόλις 8χλμ. από το κέντρο, με σημαντική αρμενική παρουσία) Λουκ Καρβουνά, έδωσε το παρόν σε συλλαλητήριο που καταδίκαζε την επίθεση της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Αρτσάχ.

«Έγινε ένα βήμα με τον βομβαρδισμό πολιτών. Καταλήγουμε με έναν πόλεμο για να κατακτηθεί ένα έδαφος. Η παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να αμφισβητηθεί», δήλωσε ο Ολάντ σύμφωνα με την Le Parisien.

Ντέσμοντ Λάχμαν (πρώην στέλεχος ΔΝΤ): Η Τουρκία είναι από τις πρώτες χώρες που θα χρεοκοπήσουν

Συνέντευξη: Ντέσμοντ Λάχμαν
Από το liberal

Σύντομα τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της αδύναμης οικονομίας και του ασθενούς νομίσματος που αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους σε δολάρια.

“Από τη στιγμή που οι παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας θα αρχίσουν να επιδεινώνονται, η Τουρκία θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα οδηγηθούν σε αθέτηση πληρωμών του εξωτερικού τους χρέους”, σημειώνει στο liberal ο ειδικός σε θέματα χρέους και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Ντέσμοντ Λάχμαν.