Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Σπύρος Λούης 1872 – 1940

Έλληνας μαραθωνοδρόμος. Υπήρξε ο πρώτος αθλητικός θρύλος της νεώτερης Ελλάδας και από τις μορφές των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Ο Σπύρος Λούης γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1872 στο Μαρούσι της Αττικής, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν νερουλάς και ο νεαρός Σπύρος τον βοηθούσε κουβαλώντας το νερό. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας διακρίθηκε για την αντοχή του, γεγονός που εξέπληξε τους ανωτέρους του. Θρυλείται ότι έτρεξε από την Αθήνα στο Μαρούσι και τούμπαλιν για να φέρει το πηλήκιο που είχε ξεχάσει στο σπίτι του, ώστε να είναι τέλειος στην αναφορά του τάγματος.

Η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» Ελλάδα και Κύπρο(Βίντεο)

Το νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα είναι πιο συνηθισμένο και δεν έχει την ένταση του αντίστοιχου φαινομένου της προηγούμενης εβδομάδας.

Αυτό δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι διευθυντές ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), δρες Κώστας Λαγουβάρδος και Βάσω Κοτρώνη, υπεύθυνοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του EAA.

Όπως εκτιμούν, η σκόνη θα αρχίσει να ελαττώνεται στην Αθήνα από το βράδυ της Δευτέρας και πιο αισθητά από την Τρίτη, ενώ η αραίωση της σκόνης στην πρωτεύουσα θα είναι σταδιακά μεγαλύτερη τις επόμενες μέρες. Στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Νότια Ελλάδα η εξασθένηση του φαινομένου αναμένεται να αρχίσει με κάποια καθυστέρηση από την Τετάρτη.

Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια παιδιών στη Ρωσία: «Πες στη μαμά ότι την αγαπούσα»(Βίντεο)

Φόβοι ότι τα θύματα μπορεί να φτάσουν τα 100 - Παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας και ανθρώπινη αμέλεια
Τουλάχιστον 64 άνθρωποι -εκ των οποίων 41 παιδιά- έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες Κυριακή (25/3) σε εμπορικό κέντρο με χώρους ψυχαγωγίας στην περιοχή Κεμέροβο της Σιβηρίας.
Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 10 άτομα, οι περισσότεροι με αναπνευστικά προβλήματα, που προκλήθηκαν από εισπνοές καπνού.
Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες για την ανείπωτη τραγωδία στην Ρωσία.

Σκόπια και ευρωπαϊκό κεκτημένο

Του Ν. Λυγερού

Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει πρακτικά η έννοια του έντιμου συμβιβασμού που παρουσιάστηκε διπλωματικά, αρκεί να εξετάσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο που αποτελείται από 35 κεφάλαια. Υπενθυμίζουμε ότι τα Σκόπια δεν έχουν ανοίξει ούτε κλείσει βέβαια κανένα από τα 35 κεφάλαια που απαιτεί η ενταξιακή τους πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μπορούσε λοιπόν ένας διπλωμάτης του Υπουργείου Εξωτερικών να μας πει ότι θα πρέπει να κάνουμε ένα έντιμο συμβιβασμό διότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες.

Μακεδονία και Ιστορία Μέλλοντος

Του Ν. Λυγερού

Όλος ο αγώνας που γίνεται για το όνομα της Μακεδονίας είναι το υλικό για την Ιστορία Μέλλοντος. Κάθε μας πράξη ενάντια στην βαρβαρότητα της λήθης, είναι έργο που συμβάλλει στην ιστορία της Μακεδονίας. Διότι μετά από αυτή την πολιορκία που δεχόμαστε, είμαστε υποχρεωμένοι να αναπτύξουμε πολιορκητικές ικανότητες, για ν’ αντέξουμε τις επιθέσεις. Με αυτήν την έννοια γράφουμε την ιστορία μέλλοντος μέσω της στρατηγικής.

Δεν υπάρχουν έντιμοι συμβιβασμοί

Του Ν. Λυγερού

Όσο και να θέλουν μερικοί να χρησιμοποιήσουν διπλωματικές εκφράσεις για να κρύψουν την αλήθεια και να καλύψουν τα νώτα τους σε σχέση με το Σκοπιανό, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν έντιμοι συμβιβασμοί. Διότι πολύ απλά δεν υπάρχει έντιμος συμβιβασμός μεταξύ θύματος και θύτη. Ο συμβιβασμός υπάρχει και αυτός σημαίνει ότι κάτι έχασες. Κι ενώ προσπαθούν να μας πείσουν ότι η όλη διαδικασία μπορεί να μας οδηγήσει σε μία περίπτωση win – win για να αποδεχτούμε το απαράδεκτο, αντιλαμβανόμαστε όλο και καλύτερα το θεμελιακό πρόβλημα που υπάρχει λόγω ιστορίας ειδικά ότι αυτή κατηγορείται επειδή προκαλεί την απομάκρυνση των λαών. Διότι αυτό που μας εξηγεί ο ΥπΕξ είναι ότι η ιστορία είναι ένα αρνητικό στοιχείο που πρέπει να ξεπεράσουμε αφού αποτελεί εμπόδιο. Δηλαδή με άλλα λόγια μας εξηγεί ότι