Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Στο φως 58 αρχαία ναυάγια στο αρχιπέλαγος των Φούρνων Ικαρίας

Φορτίο ύστερων ρωμαϊκών αμφορέων - ΕΕΑ, φωτ. Β. Μεντόγιαννης

Oλοκληρώθηκε η τέταρτη περίοδος της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στην περιοχή.

Ίχνη από πέντε ακόμη αρχαία ναυάγια έφερε στο φως η συστηματική έρευνα στο αρχιπέλαγος των Φούρνων της Ικαρίας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Πολιτισμού.

Από τις 7 έως τις 29 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η τέταρτη περίοδος της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στην περιοχή.

Η έρευνα διενεργείται με την σύμπραξη του ιδρύματος R.P.M. Nautical Foundation. Η έρευνα αυτή έχει σκοπό τον εντοπισμό, καταγραφή, τεκμηρίωση και μελέτη αρχαίων, μεσαιωνικών και νεώτερων ναυαγίων στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων.

Τρομακτικό: Ρομπότ τρέχουν, υπερπηδούν εμπόδια και ανοίγουν πόρτες – Θα μπορέσει ο άνθρωπος να διατηρήσει τον έλεγχο;(Βίντεο)


Όταν κυκλοφόρησαν οι ταινίες της σειράς Terminator με τον Άρνολντ Σβατζενέιγκερ στον ρόλο του ρομποτικού υπερστρατιώτη από το μέλλον, η συντριπτική πλειοψηφία έκανε λόγο για επιστημονική φαντασία και «παραμυθάκια». Όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις, ούτε επιστημονική φαντασία ήταν, ούτε παραμυθάκια, ούτε απείχε πολλά χρόνια η μεταφορά του σεναρίου στην πραγματικότητα. Φυσικά δεν ήρθε κάποιο ρομπότ από το μέλλον να σκοτώσει τον ηγέτη της αντίστασης στο παρελθόν. Όμως ο ρομποτικός υπερστρατιώτης είναι πλέον γεγονός. Η Boston Dynamics παρουσίασε ρομπότ-ανθρωποειδή, τα οποία τρέχουν σαν άνθρωποι, υπερπηδούν εμπόδια σαν άνθρωποι, ανοίγουν πόρτες σαν άνθρωποι και πολεμούν…. ως μηχανές.

Σπέκουλα από σκοπιανά ΜΜΕ για την αυτονόμηση της εκκλησίας των Σκοπίων από το Φανάρι

Επικαλούμενο “υψηλόβαθμες εκκλησιαστικές πηγές” της πΓΔΜ, δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων “SLOBODEN PECHAT”  αναφέρει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απάντησε πρόσφατα στην επιστολή της εκκλησίας της πΓΔΜ, η οποία ζητούσε να της απονεμηθεί αυτοκέφαλο υπό την ονομασία “Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και Πρώτης Ιουστινιανής”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν αρνητική.

«Όχι» κατοχικού στρατού για νέα οδοφράγματα στη Λευκωσία

Ο τουρκικός στρατός δεν έχει δώσει το πράσινο φως, ούτε και έκανε επιτόπιες έρευνες για τη διάνοιξη οδοφραγμάτων στην Πύλη Πάφου και στην Πύλη Αμμοχώστου, γράφει σήμερα η τ/κ εφημερίδα "Χαβαντίς".

Η εφημερίδα έγραψε χθες σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ότι ο στρατός έδωσε το πράσινο φως, ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου, να ανοίξουν δύο ακόμη οδοφράγματα στην περιοχή της Λευκωσίας και πως ο ταξίαρχος Τεβφίκ Αλγκάν των «δυνάμεων ασφαλείας», πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα και στα δύο σημεία.

Σοκάρει η Eurostat: Φτωχός και κοινωνικά αποκλεισμένος 1 στους 3 Ελληνες - ΤΟ 2017

Σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ζουν πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα και κατά μέσο όρο ένας στους πέντε στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017 που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.
Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις:
Είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει "κανονική δουλειά").

Νέα «παράσταση» Ζάεφ: Το όνομα «Μακεδονία» δεν αλλάζει, αλλά συμπληρώνεται

Σκοπιανό: Συνεχίζεται η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές που θα πρέπει να υπερψηφιστούν στα Σκόπια για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να δηλώνει σήμερα (16/10) ότι ποτέ δεν του πέρασε από το μυαλό να ασκήσει πίεση σε Θεσμούς ή σε δικαστήρια - Παράλληλα, απευθυνόμενος σε βουλευτή της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι το όνομα «Μακεδονία» δεν αλλάζει αλλά... συμπληρώνεται!
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ανέφερε τη συγκεκριμένη φράση απαντώντας στο βουλευτή του VMRO-DPMNΕ Κρστο Γιοβανόφσκι, ο οποίος πρότεινε να καθίσουν οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε ένα τραπέζι και να πάρουν μια απόφαση για το μέλλον της χώρας.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA, μιλώντας στο κοινοβούλιο ο κ. Ζάεφ είπε πως το «όνομα της χώρας δεν αλλάζει, απλά συμπληρώνεται».