Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Α’ Βαλκανικός Πόλεμος

Δείτε και ΕΔΩ (Β’ Βαλκανικός Πόλεμος)

Πολεμική αναμέτρηση ανάμεσα στη Βαλκανική Συμμαχία (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο) και της θνήσκουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τυπικά ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου 1912 με την κήρυξη πολέμου από το Μαυροβούνιο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου 1913 με τη συνθήκη του Λονδίνου.
Αφορμή στάθηκε η πολιτική των Νεοτούρκων για τον εκτουρκισμό των εθνοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η αντίδραση των προαναφερθέντων βαλκανικών κρατών, που συνέπηξαν συμμαχία με σειρά συμφωνιών, με στόχο τον διαμοιρασμό των εδαφών της στον ευρωπαϊκό χώρο. Η Ελλάδα εισήλθε στον πόλεμο στις 5 Οκτωβρίου 1912, με επιθετικές ενέργειες προς τη Μακεδονία και την Ήπειρο. Την ίδια ημέρα, ο Βουλγαρικός Στρατός κινήθηκε προς την Ανατολική Θράκη και ο Σερβικός προς τα Σκόπια και το Μοναστήρι.

Επαναπατρίστηκαν αρχαία ελληνικά νομίσματα – Τρία από αυτά είχαν φύγει παράνομα από την Ελλάδα - Επρόκειτο να δημοπρατηθούν σε οίκους του Μονάχου και της Ζυρίχης

Πέντε σπάνια αργυρά νομίσματα, τα οποία επρόκειτο να δημοπρατηθούν σε οίκους του Μονάχου και της Ζυρίχης, επαναπατρίστηκαν, πληροφορεί με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα τρία, από αυτά, τα οποία είχαν εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα, επαναπατρίστηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 από το Μόναχο.

Πρόκειται για έναν στατήρα Λίνδου του πρώτου μισού του 5ου αιώνα π.Χ., ένα οκτάδραχμο του βασιλιά των Ηδονέων Γέτα, με χρονολογία κοπής γύρω στα 480-460 π.Χ., και έναν στατήρα Ήλιδας του 328 π.Χ. περίπου. Τα νομίσματα παραδόθηκαν από τις βαυαρικές αστυνομικές Αρχές στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο, επέστρεψαν στην Αθήνα και φυλάσσονται στο Νομισματικό Μουσείο, το οποίο συνέδραμε στην ταύτισή τους.

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ - Καναδά και Ιερό Ίδρυμα "Παναγία Σουμελά", αλληλέγγυοι με την Αρμενία και τους Αρμένιους

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και  Καναδά και το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά μέσω μιας ανάρτησης στο Facebook εκφράζουν την αλληλεγγύη προς την Αρμενία και τους Αρμενίους και συνάμα καταδικάζουν τις εχθροπραξίες και την ανάμιξη της Τουρκίας.

Η αφίσα με την σημαία της Αρμενίας και την επιγραφή «We Stand with Armenia» μιλάει από μόνη της και αποδεικνύει ότι ο ποντιακός ελληνισμός της Αμερικής και του Καναδά στις δύσκολες ετούτες στιγμές παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις και καλεί την διεθνή κοινότητα να ασκήσει όλη της την επιρροή στην Τουρκία ούτως ώστε να σταματήσει να ρίχνει λάδι στην φωτιά και να παρακινεί τους Αζέρους.

Η ανακοίνωση της Παμποντιακής

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία και η Νεολαία της Παμποντιακής, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση,  παραμένουν αλληλέγγυοι με την Αρμενία και τον αρμενικό λαό στις προσπάθειές τους να αντισταθούν στην βάρβαρη επίθεση και την απώλεια των αθώων ψυχών και καλεί την διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της,

Κορωνοϊός- Μέτρα και στην Αχαΐα: Μάσκες παντού, κλείνουν τα καταστήματα τα μεσάνυχτα

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο και για μία εβδομάδα- Αναστέλλονται και οι εκδηλώσεις

Σε καθεστώς μίνι - lockdown τίθενται από αύριο η περιφερειακή ενότητα Αχαϊας και ο δήμος Ιωαννίνων, μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων στις δύο περιοχές. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο και για μία εβδομάδα.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, καθώς και στο Δήμο Ιωαννιτών, Π.Ε Ιωαννίνων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και στο Δήμο Ιωαννιτών.