Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ : Β' ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1913 (ΜΕΡΟΣ Β΄)

Δείτε το Α΄ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ

ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α'

Στις 28 Οκτωβρίου, τα Ελληνικά στρατεύματα εισέρχονται θριαμβευτικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και την επομένη ακολούθησε ο 68χρονος, τότε, Βασιλέας Γεώργιος Α'. Λόγω της εύθραυστης κατάστασης που επικρατούσε στην Θεσσαλονίκη, ο Βασιλεύς Γεώργιος αποφάσισε να εγκατασταθεί στην πόλη, ώστε να επισημοποιήσει, αλλά κυρίως να εδραιώσει την ελληνική παρουσία. Στο διάστημα της παραμονής του, συνήθιζε, όπως και στην Αθήνα, να πραγματοποιεί καθημερινούς περιπάτους, χωρίς συνοδεία ή με ελάχιστη προστασία.

Τρεις μόλις μέρες μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Τουρκικό ζυγό τον Οκτώβριο του 1912 ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ μαζί με τη σύζυγό του βασίλισσα Όλγα εγκαθίσταται στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, προκειμένου να κατοχυρώσει με την παρουσία του στην πόλη την Ελληνική κατοχή και να στεριώσει με το κύρος του την ένωση της Βορείου Ελλάδος με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Βασιλιάς φιλοξενήθηκε στην πολυτελή έπαυλη του Κλέωνα Χατζηλαζάρου, αρχοντικό του 1890 στην πανέμορφη, μακριά από το κέντρο οδό Εξοχής, στο δρόμο που φέρει σήμερα το όνομά του...

Η Τουρκία άνοιξε για τους επισκέπτες την αρχαία ελληνική Πύλη του Άδη

Σε έσοδα από τον «σκοτεινό» τουρισμό προσβλέπει η Τουρκία, η οποία άνοιξε για πρώτη φορά σε επισκέπτες τη Δευτέρα την αρχαία ελληνική «Πύλη της Κόλασης» (ή Πύλη του Άδη) στον χώρο της αρχαίας Ιεράπολης, στην επαρχία Ντενιζλί.

Η Βρετανία προσφέρει κάλυψη στην κατοχική Τουρκία: Πώς το Λονδίνο αποθρασύνει την Άγκυρα

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το Λονδίνο των «ίσων αποστάσεων» που κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την κατοχική Τουρκία, βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή όταν η Άγκυρα χρειάζεται χείρα βοηθείας. Και στο Κυπριακό και στα ελλαδοτουρκικά. Στο Κυπριακό το βιώνουμε τούτο διαχρονικά. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται τρικλοποδιές και πισώπλατες μαχαιριές, είτε είναι στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας είτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια στάση τηρούσαν  οι Βρετανοί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν την έξοδο τους, από τον Οργανισμό αυτό.

Η επιστολή Τατάρ, οι επιδιώξεις της Άγκυρας και η πολιτική του κατευνασμού

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ημερομηνίας 20 Ιουνίου, ξεκαθαρίζει το πλαίσιο των κινήσεων της κατοχικής δύναμης στο Κυπριακό. Δεν κομίζει, κατά την άποψή μας, οτιδήποτε το καινούργιο, αλλά επαναλαμβάνει την πάγια τουρκική πολιτική. Επαναλαμβάνει εν πολλοίς τις τουρκικές επιδιώξεις, που είναι η νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους της χώρας μας. Έχει, ωστόσο, σημασία το γεγονός ότι ο Τατάρ, γραπτώς και απαντώντας σε επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, έθεσε τα πλαίσια των επιδιώξεων του, που παρουσιάζονται ως όροι και προϋποθέσεις για να επανέλθει το Κυπριακό σε τροχιά κινητικότητας. 

Πραγματικός εφιάλτης για τους Τούρκους σε ξηρά και θάλασσα: Εκτινάσσονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες Apache αλλά και Kiowa με τους πανίσχυρους Hellfire «Romeo»

Οι «Romeo» αποτελούν τον πιο σύγχρονο πύραυλο που διαθέτει το δυτικό οπλοστάσιο για τα επιθετικά ελικόπτερα κρούσης Apache αλλά και για τα ελικόπτερα αναγνώρισης τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά πλήγματα στις εχθρικές δυνάμεις.

Ήταν φόβος και τρόμος. Θα μετατραπούν σε πραγματικό εφιάλτη. Τα πανίσχυρα Αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα Αpache αποτελούν χωρίς αμφιβολία οπλικά συστήματα τα οποία κάνουν τη διαφορά στη «φαρέτρα» της Αεροπορίας Στρατού και γενικότερα των Ενόπλων Δυνάμεων. Eνώ και η παραχώρηση των Kiowa ανεβάζει κατακόρυφα την ευελιξία αλλά και ισχύ πυρός στην πρώτη γραμμή αποτροπής.

Η Ελλάδα, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία

 Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Η Τουρκία, από τα μέσα του 2021, αποφάσισε να κάνει μια στροφή 180ο στην εξωτερική της πολιτική όσον αφορά τις χώρες της Μέσης Ανατολής, με τις οποίες οι σχέσεις της είχαν στην ουσία παγώσει, λόγω της πολιτικής που ασκούσε ως ηγέτιδα δύναμη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η Τουρκία, εξ αυτού του λόγου, ήταν σε πλήρη απομόνωση και όταν είδε να συνάπτονται οι «Συμφωνίες του Αβραάμ», αλλά και οι συμφωνίες της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής, αποφάσισε να εγκαταλείψει –τουλάχιστον στο φαίνεσθαι–, τον ηγετικό ρόλο στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, και άρχισε να καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες για να αναθερμάνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Συμφωνία πιστοποίησης του SRS-1A SARISA με ρουκέτα λέιζερ της THALES Belgium

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η ελληνική SAS Technology, συνεχίζει να εξελίσσει το οπλισμένο drone τύπου SRS-1A SARISA που παρουσίασε πριν έναν χρόνο στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA 2021, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα για την πρωτοποριακή συνολική αντίληψη συστήματος στην κατηγορία. Η μεγάλη ευελιξία προσαρμοστικότητας του προϊόντος, είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά του, ιδίως από την στιγμή που η επίδοση μεταφερόμενου βάρους ξεπερνά τα 20 κιλά.

Τέσσερις μόλις μήνες μετά αυτή την παρθενική παρουσία του, η εταιρεία φιλοξένησε σε περίπτερό της στην ανάλογη έκθεση EDEX 2021 που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο τον Δεκέμβριο του 2021, το τελικό βελτιστοποιημένο προϊόν παραγωγής. Με την ευκαιρία αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά υλικό και από την πραγματοποίηση δοκιμαστικών βολών με ρουκέτες που παράγονται στο εξωτερικό, επιβεβαιώνοντας την σχεδιαστική επάρκεια και καταλληλότητα του drone.

Διπλωματία βεληνεκούς 180 χλμ: Πράσινο φως για τους νέους Εxocet *To ΠΝ θέλει την ΤΠΚ Βλαχάκος μέχρι τον Σεπτέμβριο

 

Βολή Exocet από την πυραυλάκατο “Ρουσσέν”, πριν μερικά χρόνια, στο πλαίσιο εκπαίδευσης στον ναυτικό πόλεμο. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η πυραυλάκατος (ΤΠΚ) «Βλαχάκος», το ταχύ σκάφος με το «βαρύ» όνομα, ενός εκ των ηρώων που έπεσαν στα Ίμια, για το Πολεμικό Ναυτικό είναι μια ανελαστική προτεραιότητα.

Είναι παράλογη η παντελής αδυναμία συνεννόησης… και το ξεχείλωμα του εθνικού απόρρητου

Το σύστημα προμηθειών της Ελλάδας έχει φτάσει στα όριά του. Είναι αναποτελεσματικό, χρονοβόρο και καταφανώς δεν προασπίζει τη διαφάνεια, αρέσκεται στη νομιμοφάνεια. Όλα «βαφτίζονται» απόρρητα, όχι για τη δήθεν προστασία της εθνικής ασφάλειας, αλλά για να συγκαλύπτεται ο γνωστός συχνά αμαρτωλός τρόπος υλοποίησης. Ως αποτέλεσμα, όλοι πλέον δυσανασχετούν, όμως κανείς δεν ασχολείται με το να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Αποτέλεσμα ήταν τα ευτράπελα που συνέβησαν κατά την τελευταία ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Πολλά έγιναν και πολλά ειπώθηκαν. Η μεγάλη φασαρία όμως επικεντρώθηκε στο σοβιετικής

Αποκλειστικό: Οδοιπορικό στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών της Εθνικής Φρουράς, το στρατηγικό εργαλείο ειδικών επιχειρήσεων της Κύπρου (Βίντεο & Φωτογραφίες)

Έναν χρόνο μετά το αφιέρωμα στη Κυπριακή Διοίκηση Καταδρομών το DefenceReview.gr μεταβαίνει για 72 ώρες στη Κυπριακή Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) παρακολουθώντας ένα πλήρες πρόγραμμα επιχειρησιακών αντικειμένων ανορθόδοξου πολέμου και αντικειμένων ναυτικής αποτροπής. Πρόκειται για μια από τις σπάνιες φορές που αμυντικοί συντάκτες περνούν το κατώφλι της ΜΥΚ για να παρακολουθήσουν ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης επιχειρησιακών ομάδων.

Συμπαθούμε τους Γάλλους επειδή τους μοιάζουμε σε όλα τα αρνητικά

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) 

Δυστυχώς πολλές φορές αντιμετωπίζουμε τη διεθνή πολιτική με οπαδικούς όρους. Ειδικά στο κομμάτι των συμμαχιών. Η δημιουργία συμμαχιών (εξωτερική εξισορρόπηση απειλών) είναι πάντα συμπληρωματικός συντελεστής ισχύος ως προς τον βασικό, που δεν είναι άλλος από την εσωτερική εξισορρόπηση.

Το λόμπι των επιτήδειων αφελών, ξεσπάθωσε λίγες μέρες πριν όταν ο τέως πρέσβης του Ισραήλ

Έρευνα Prorata για Newsbomb.gr: Μόνο η Γαλλία στο πλευρό μας σε μια σύγκρουση με την Τουρκία

 Άγγελος Σεριάτος 

Οι πολίτες απαντούν στην έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr για το ποιοι θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας σε ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας επενδύει εδώ και δεκαετίες στις εξαγγελίες της για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και των νησιών του, δυναμιτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Οι γεωπολιτικές κρίσεις που ξέσπασαν στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσαν σημαντική ευκαιρία, προκειμένου η Τουρκία να διεκδικήσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο ως ουδέτερος συνομιλητής μεταξύ των χωρών όπου επικρατούσαν εντάσεις, ρόλο τον οποίο προσπάθησε να αναλάβει και κατά τον πρόσφατο Ρώσο-Ουκρανικό πόλεμο. Η παραπάνω στρατηγική δεν αφήνει αδιάφορη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο,

Τουρκία: Γιούχαραν την Εμινέ Ερντογάν

 Μήνυμα της Εμινέ Ερντογάν που επρόκειτο να διαβαστεί στην πρεμιέρα παράστασης έγινε δεκτό με έντονες διαμαρτυρίες από το κοινό

Η δημοφιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε καθοδική τροχιά κι όπως φαίνεται από τα πυρά δεν ξεφεύγει ούτε η σύζυγός του η Εμινέ.

Κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας της  παράστασης “Λαζγκί- Χορός Πνεύματος και Αγάπης” του Εθνικού Μπαλέτου του Ουζμπεκιστάν που ανέβηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ, επρόκειτο να διαβαστεί μήνυμα από την Εμινέ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο παρουσιαστής ζήτησε ένα λεπτό για να διαβάσει το μήνυμα που έστειλε η σύζυγος του Προέδρου Ερντογάν. Ωστόσο, το κοινό, που δεν ήθελε να διαβαστεί το μήνυμα, διαμαρτυρήθηκε έντονα με χειροκροτήματα και σφυρίγματα. Ακούστηκαν επίσης γιουχαΐσματα.

Η τουρκική προκλητικότητα και η διαρκής αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Πού το πάει η Τουρκία; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Αποτελεί η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας μέρος της επικείμενης φιέστας; Αυτά είναι τα ερωτήματα που τίθενται καθημερινά.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το να μπορέσει κάποιος να αποκωδικοποιήσει την Τουρκία της τελευταίας δεκαετίας ισοδυναμεί – σύμφωνα με πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές – με την παραβίαση ανοιχτών θυρών. Ο «τρόπος δράσης» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έχει γίνει τόσο προβλέψιμος, που με εξαίρεση κάποιες εκπλήξεις – στα όρια της εφευρετικότητας – στοχεύουν σταθερά στο ξήλωμα του κοστουμιού κάθε Συνθήκης και εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, που εμποδίζουν τις μαξιμιλιστικές της επιδιώκεις.

Μαρίνα Καλαρά: Γι' αυτό έχασε ο Μακρόν και γι' αυτό ανέβηκε η ακροδεξιά

 

Νίκος Γιαννόπουλος

Η συνταγματολόγος Μαρίνα Καλαρά που ζει και εργάζεται στη Γαλλία αναλύει λεπτομερειακά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών και επιχειρεί να προβλέψει τις επόμενες εξελίξεις.

Τι αποφασίζει η Ρωσία για το Kaliningrad; - Peskov: Σοβαρό θέμα, ετοιμαζόμαστε – Είναι αντίπαλοι μας - Πυρά στις ΗΠΑ

 

Ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο, ας ελπίσουμε για το καλύτερο είπε ο Peskov

HIMARS εν δράσει: «Έπιασαν δουλειά» τα αμερικανικά όπλα κατά ρωσικών στόχων [vid]

 

Μετά την είδηση ότι τα αμερικανικά συστήματα HIMARS έφτασαν στην Ουκρανία για να χρησιμοποιηθούν κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, νέα πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Ουκρανούς μαχητές φέρεται να δείχνουν τους πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών εν δράσει, δίχως όμως να διευκρινίζεται η τοποθεσία τους, για ευνόητους λόγους.

Ολοκληρώθηκε η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αρμενίας

 

Με την υπογραφή Μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας στον τομέα της Διασποράς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Αρμενίας που φιλοξενήθηκε την Παρασκευή στην Πάτρα.

Γερμανικός Τύπος: Μετά από μακρά διακοπή η Ελλάδα βγάζει αυτοκίνητο «made in Greece» στους δρόμους

 

«Η χώρα, με συγκριτικά μικρή μέχρι στιγμής βιομηχανική παρουσία, ανοίγει τώρα τον δρόμο της επιστροφής στην αυτοκινητοβιομηχανία» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Stern για το Keraboss Super K.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

 

Σάκης Μουμτζής

Μου είναι ακατανόητος όλος αυτός ο θόρυβος που ξέσπασε για πρόωρες εκλογές. Δε γνωρίζω πώς ξεκίνησε, αλλά σίγουρα κάνει ζημία στο κυβερνητικό έργο. Ο πρωθυπουργός είναι σαφής και ο κατηγορηματικός τρόπος που υποστηρίζει την εξάντληση της τετραετίας δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Μάλιστα, σε σταθερή βάση, αιτιολογεί αυτήν την απόφαση του και με όρους ηθικούς.

Μήπως νά τυπώσουμε καί τούς δικούς μας;


Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ GOOGLE

Δημήτρης Καπράνος   

   «Θέλει ὁ Ἐρντογάν νά κρυφτεῖ καί ἡ χαρά δέν τόν ἀφήνει»…

«O Αλέξης ξέχασε την ΑΟΖ στο Κάιρο: Η Ελλάδα, η Κύπρος και το φοβικό σύνδρομο της Αιγύπτου.»

 

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης

Ήταν μια αναπάντεχη «ισπανική υποχώρηση». Περιμέναμε όλοι με ανυπομονησία την τέταρτη Τριμερή Διάσκεψη ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο και αισθανθήκαμε μεγάλη απογοήτευση και ντροπή για τα αποτελέσματά της. Φοβούνται την Τουρκία και δεν τολμούν να οριοθετήσουν τις ΑΟΖ τους.

Πρωταγωνίστρια του «Λούφα και Παραλλαγή» ζητά εισβολή στα ελληνικά νησιά: «Αν χρειαστεί, μπείτε» -Βίντεο

 

«Αν χρειαστεί, μπείτε στα νησιά. Τα ελληνικά νησιά είναι εξοπλισμένα σήμερα. Και η Αγγλία και η Γερμανία ήθελαν να μας τα δώσουν. Αλλά για κάποιο λόγο ο Ισμέτ Ινονού φοβόταν να πάρει τα νησιά» είπε η Τουχτσέ Καζάζ.

«ΝΑΤΟ 2030»: Παγκόσμιος «σερίφης» υπεράνω του Συμβουλίου Ασφαλείας;

 

Μελέτη του Cercle de Réflexion Interarmées*

Καταστραμμένη γέφυρα – μία από τις 45 ποτάμιες και 28 σιδηροδρομικές- στη Σερβία: Από δω πέρασε το ΝΑΤΟ, το 1999, παράνομα, χωρίς εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σήμερα οι ΗΠΑ θεωρούν «ώριμο» το κλίμα το ΝΑΤΟ να ενεργεί αυτοβούλως και σε κάθε γωνιά της Γης.

Αντιπρόεδρος ΑΚΡ: Επί θητείας Ερντογάν ενισχύθηκε η Γαλάζια Πατρίδα μας

 

Μαρία Ζαχαράκη

Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKΡ κάνοντας μία αποτίμηση του προεδρικού συστήματος σήμερα με αφορμή την 4η επέτειο από τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, τόνισε στο πρακτορείο Αναντολού ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ηγήθηκε όλων των μεγάλων επιτευγμάτων της Τουρκίας σε αυτή την πρώτη θητεία του προεδρικού συστήματος.

Μητσοτάκης: Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης της Τουρκίας (Βίντεο)

 

«Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης που πολλές φορές γίνεται για εσωτερικούς λόγους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι είπε για εκλογές, πληθωρισμό, φυσικό αέριο και μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας

Ατύχησε η Αγκυρα με το «Τουρκικό Αιγαίο» – Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα στο σύνολό του

 

Τον όρο «Turkaegean» για εμπορικές χρήσεις επιχείρησε να κατοχυρώσει η Τουρκία στις ΗΠΑ μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

«Επτά» εναντίον BRICS για την παγκόσμια κυριαρχία

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psliosm@naftemporiki.gr

«Πέντε» αναδυόμενες, εναντίον «επτά» προηγμένων χωρών;  Σε μια κίνηση με πολλούς συμβολισμούς, οι ηγέτες των πέντε κορυφαίων «αναδυόμενων χωρών»- Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότια Αφρικής, γνωστή και ως ομάδα  BRICS, πραγματοποίησαν χθες τηλε-σύνοδο κορυφής. 

Για την γυναίκα αυτή ο Ερντογάν εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

 

«Ερντογάν: Έγινε γνωστό το όνομα της γυναίκας που εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

Ιούνιος 23, 2022. Ελλάδα.

Η σύνοδος κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για το ουκρανικό πρόβλημα θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου. 

Στο έλεος Ρώσων, Τούρκων και Κινέζων...

 

Του Κώστα Στούπα

Η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει ένα "μπλακ άουτ", τις τελευταίες μέρες επιστρατεύει τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, μια από τις πλέον "βρόμικες" πηγές με μεγάλη συνεισφορά στην κλιματική αλλαγή.

Αέριο: Εναλλακτικά σενάρια ΥΠΕΝ λόγω εμποδίων αποθήκευσης στην Ιταλία

 

Αθηνά Καλαϊτζόγλου

Πέρασε από το ευρωκοινοβούλιο ο νέος κανονισμός για τα αποθέματα που είχε κατατεθεί από την Κομισιόν. Ζήτημα χρόνου η έναρξη ισχύος. Τα εμπόδια.

Ουκρανία: Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας στην υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ

 

Είναι σημαντικό η ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας και της Μολδαβίας να μην επιφέρει περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ

Η τέλεια καταιγίδα που έρχεται και η ανθεκτικότητα που χάνεται

 

Γιώργος Σκαφιδάς

Εάν το ζητούμενο – κατά την περίοδο των μεγάλων κρίσεων – είναι η ανθεκτικότητα (resilience) πολιτικών συστημάτων και κοινωνιών, μια ανθεκτικότητα που θα μπορεί να λειτουργεί ως άμυνα, αντίβαρο και βάση επανεκκίνησης, τότε τα πολιτικά συστήματα και τα σώματα των εκλογέων διεθνώς απέχουν επί του παρόντος πολύ από το να μπορούν να θεωρηθούν… ανθεκτικά.

SOS από τη Γερμανία: "Θα γίνουμε φτωχότεροι χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο - "Ο Πούτιν θέλει να μας διαλύσει"

 

Για έκρηξη φτώχειας και ανεργίας προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ και κάνει λόγο για "σχέδιο του Πούτιν, με στόχο να διαλύσει τη χώρα μας".

Berenberg: Βασικό σενάριο η ύφεση στην Ευρωζώνη μετά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου

 

«Με την οικονομία της Ευρωζώνης να πλήττεται σφοδρότερα από των ΗΠΑ από το σοκ των ενεργειακών τιμών, προβλέπουμε ότι θα εισέλθει σε ύφεση πριν την αμερικανική», ανέφεραν αναλυτές της Berenberg

Νορβηγία: Συμφωνία με την ΕΕ για αύξηση των ροών στο φυσικό αέριο

 

Η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με παραγωγή που συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια των κρατών - μελών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κοινό μέτωπο της Δύσης κόντρα στη Ρωσία μέσω των συνόδων G7 και NATO

 

«Η επίθεση της Ρωσίας έκανε τις επτά χώρες να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ανάγκη η μια την άλλη»

Διάσκεψη για την Επισιτιστική Ασφάλεια στο Βερολίνο

 

Διεθνής Διάσκεψη για την Επισιτιστική Ασφάλεια: ντι Μάιο, Μπλίνκεν, Μπέρμποκ

Οι συνέπειες του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα συζητούνται στη Διεθνή Διάσκεψη για την Επισιτιστική Ασφάλεια στο Βερολίνο.

Συνεχίζεται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής: Τι θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ -Το σχέδιο για ζωή χωρίς ρωσικό αέριο

 

Εξελίξεις αναμένονται από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ / Φωτογραφία: AP

Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών σήμερα στις Βρυξέλλες, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς - Αποχώρησαν από πόλη «κλειδί» οι ουκρανικές δυνάμεις

 

Καπνοί μετά από βομβαρδισμό στο Λουχάνσκ EPA/OLEKSANDR RATUSHNIAK

Την εντολή να αποχωρήσουν από το Σεβεροντονέτσκ, την πόλη - κλειδί στην ανατολική Ουκρανία το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχουν οι Ρώσοι, έλαβαν σήμερα οι ουκρανικές δυνάμεις, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για το μπλόκο σε μεταφορές προϊόντων στο Καλίνινγκραντ

 

Η Δύση «με τις σαφείς οδηγίες του Λευκού Οίκου, επέβαλε απαγόρευση στη σιδηροδρομική μεταφορά ενός εύρους προϊόντων στην περιοχή Καλίνινγκραντ», αναφέρει το ΥΠΕΞ

Ρωσική αντίδραση για το Nord Stream 2: Αν η Γερμανία κόψει τον αγωγό θα κινηθούμε νομικά

 

Η Μόσχα δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να σχολιάσει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ότι η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαλλοτριώσει τμήμα του αγωγού Nord Stream 2.

Β. Μακεδονία-EE: Η Βουλγαρία ανοίγει τον δρόμο για εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

 

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε την Παρασκευή την άρση του βέτο που είχε θέσει η χώρα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Ο Διεθνολόγος, Στρατηγικός Αναλυτής κ. Αλέξανδρος Δρίβας αναφέρθηκε στο ότι υπάρχει γεωπολιτική μετατόπιση προς Ελλάδα, αρκεί να μπορέσουμε

 

Ο Διεθνολόγος, Στρατηγικός Αναλυτής κ. Αλέξανδρος Δρίβας μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στο ότι υπάρχει γεωπολιτική μετατόπιση προς Ελλάδα, αρκεί να μπορέσουμε.

Γ. Φίλης : Η Ελλάδα θα είναι μόνη της στις Τουρκικές απαιτήσεις στο πεδίο

 

Να μην έχουμε αυταπάτες, η Ελλάδα θα είναι μόνη της σε τυχόν κλιμάκωση και στο πεδίο των Τουρκικών απαιτήσεων, περισσότερο δε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα πρέπει αν ο Ερντογάν θέσει οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, η Ελλάδα εξαρχής να μπλοκάρει ακόμη και με βέτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού μια τέτοια συζήτηση θα συνιστά ουσιαστικά έναρξη διαπραγματεύσεων στη συνολική αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας.

Γιάννος Χαραλαμπίδης, Η Ελλάδα θα κερδίσει σε μια σύγκρουση με την Τουρκία. Η Κύπρος το πρόβλημα

 

Από τη στιγμή που δεν έχουμε καταφέρει να περιλάβουμε εντός των συμπερασμάτων ρήτρα η οποία αναφέρει την αυτόματη ενεργοποίηση του 42-7 σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας μειώνεται το οποιοδήποτε περιεχόμενο στήριξης προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε ότι αφορά τα συμπεράσματα δηλώνει ο Γεωπολιτικός αναλυτής Δρ. Γιάννος Χαραλαμπίδης

Γιώργος Καπόπουλος, Το υπαρξιακό πρόβλημα της Ουκρανίας και το παζάρι Ερντογάν

 

Η Γερμανία έβαλε χειρόφρενο στην ενοποίηση της Ευρώπης 2008-2010 για να μην πληρώσει το κόστος της στήριξης των χωρών του Νότου το ένα και για να μην υποχρεωθεί σε μεταφορά πόρων από τον πλεονασματικό Βορρά στον ελλειμματικό Νότο.

Αποκάλυψη! Το «ελληνικό μυστικό» του Ερντογάν και η Σαουδική Αραβία | ZOOM (BINTEO)

 

Μία πολύ δυνατή αποκάλυψη έκανε στην αποψινή εκπομπή ZOOM ο Σάββας Καλεντερίδης για την στροφή της πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπρ Ερντογάν, αποκρυπτογραφώντας την επίσκεψη του Σουδάραβα ηγέτη, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, την Τετάρτη (22/6/2022) στην Τουρκία.

Τσαβούσογλου: "Η Τουρκία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα σύνορα της" | Μεσημβρινό δελτίο | 24/06/2022

 

Τσαβούσογλου: "Η Τουρκία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα σύνορα της"

Εκνευρισμός στην Άγκυρα για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων | OPEN TV

 

Εκνευρισμός στην Άγκυρα για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων