Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Η συμμετοχή της Ελλάδος στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της Ουκρανίας (Φεβρουάριος 1919)

Προπαγανδιστική αφίσσα των "Λευκών" υπέρ της στρατολογίας
Περί τα τέλη του 1918, μετά το τέλος του Α ΄Π Π, οι Αγγλογάλλοι αποφάσισαν την εκτέλεση εκστρατείας στην Ουκρανία, προκειμένου να υποστηρίξουν τους εκεί μαχομένους εναντίον των Μπολσεβίκων αντιπάλους τους, τους επονομαζόμενους "Λευκούς". Οι "Λευκοί" ήταν ένα συνοθύλευμα από Ουκρανούς εθνικιστές, οπαδούς του Τσάρου, τοπικοί οπλαρχηγοί, στρατηγοί και πρίγκιπες με προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες, ένοπλες οργανώσεις, ενώ ενας από τους σημαντικότερους ηγέτες των "Λευκών ήταν ο στρατηγός Ντενίκιν. Παράλληλα η εκστρατεία αυτή αποσκοπούσε, αφενός, στην τιμωρία, τρόπον τινά, των Μπολσεβίκων, που μετά την επικράτησή τους είχαν αποσκιρτήσει από την Αντάντ και είχαν διακόψει τις επιχειρήσεις στο Ανατολικό Μέτωπο, και, αφετέρου, στην εξασφάλιση της αποπληρωμής των δανείων που είχε συνάψει η Τσαρική Ρωσία με τους Γάλλους και τα οποία δεν αναγνώριζαν πλέον οι Μπολσεβίκοι .

Ελληνοτουρκικά: Νέα NAVTEX των Τούρκων στη Μεσόγειο

Αφροδιτη Πανου


Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία εν μέσω Ουκρανικού επανέρχεται εκδίδοντας μία νέα παράνομη NAVTEX που δεσμεύει την Ανατολική Μεσόγειο.

Αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, ο Ερντογάν συνεχίζει να πιέζει την Ελλάδα. Το υπουργείο Άμυνας προχώρησε στην έκδοση μίας νέας παράνομης NAVTEX, με στόχο την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με NAVTEX την οποία εξέδωσαν οι τουρκικές Αρχές δεσμεύουν μια μεγάλη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης

Ιστορική ευκαιρία στρατηγικής Ελληνογερμανικής συνεργασίας στην Αμυντική Βιομηχανία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η ανακοίνωση στις 27 Φεβρουαρίου του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς για αφιέρωση εφ’ άπαξ αμυντικής δαπάνης 100 δισ. €, σήμανε την νέα σελίδα στην Άμυνα της Ευρώπης, μετά τις συνταρακτικές εξελίξεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την πρώτη στιγμή, η ρωσική επίθεση έθεσε ευθέως το ερώτημα της αμυντικής ικανότητος των χωρών της Ευρώπης, μίας εκάστης όσο και συλλογικώς, σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Και όχι μόνο στις πιο μικρές και αδύναμες στρατιωτικά χώρες αλλά κυρίως στις μεγαλύτερες!

Γερμανία, Γαλλία και σε δεύτερο πλάνο Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία, παρουσιάζουν αδύναμες

Ο αναθεωρητισμός προ των πυλών: Η ρεαλιστική πολιτική και διπλωματία

Νικόλαος Δ. Κανέλλος, Αρθρογράφος
Πρέσβης επί τιμή - Πρώην Πρεσβευτής της Ελλάδας
σε Κόσοβο, Σλοβακία, Βιετνάμ Αζερμπαϊτζάν - Αντιπρόεδρος ΕΙΠΔ

Μαθήματα για την Ελλάδα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι νέοι στόχοι που πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή.

Η λύση στην κρίση και στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι προδιαγεγραμμένη. Το παιχνίδι που παίζεται έχει δυο πραγματικούς παίκτες, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Τα θύματα είναι ο λαός της Ουκρανίας και μια ηθικά παρηκμασμένη Ευρώπη.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η τουρκική στην Κύπρο και η αφόρητη όλων υποκρισία…

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Ο Πούτιν εισέβαλε, τελικά, στην Ουκρανία. Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, προσδοκίες και ελπίδες ότι θα επικρατούσε η διπλωματία, ο Ρώσος Πρόεδρος εξαπάτησε τους πάντες. Για μέρες πολλές, με τον Υπουργό Εξωτερικών, Λαβρόφ, διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία και ότι οι Δυτικοί διασπείρουν ψεύδη και οπτασιάζονται ή και υποκινούν πόλεμο.

Ο Πούτιν είπε ψέματα επειδή ασκείται επιτυχώς σε αυτό που ισχύει από την εποχή του Ομήρου και του Δούρειου Ίππου: Η εξαπάτηση του εχθρού. Στα ρωσικά, αυτή αναφέρεται ως “maskirovka”, δηλαδή καμουφλάζ, συγκάλυψη, και είναι διαχρονική επιτυχής ρωσική πρακτική.

«Πρέπει να αντισταθούμε στα αυταρχικά καθεστώτα»

 Άριστος Μιχαηλίδης   

Το ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βάζει τον πλανήτη σε μια νέα εποχή όπου το διεθνές δίκαιο και οι ειρηνικές σχέσεις των κρατών, δεν θα έχουν πια την ίδια αξία, το λένε όλοι οι αναλυτές αυτές τις μέρες. Αυτό που δεν λένε -δικαιολογημένα ίσως διότι την ώρα της εισβολής οτιδήποτε άλλο μπορεί να εκληφθεί ως άλλοθι- είναι πως πριν από την επίθεση του Πούτιν δεν ήταν όλα μέλι γάλα στην υφήλιο. Κι αυτό εμείς, στη δική μας γωνιά, το ξέρουμε πολύ καλά, το ζούμε καθημερινά στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή μας. Το ξέρουν πολύ καλά στη Συρία, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στη Λιβύη…

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: Ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα η μεταστροφή των Γερμανών στους εξοπλισμούς

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι δηλώσεις του καγκελαρίου Σολτς για την απόφαση επανεξοπλισμού της Γερμανίας με ένα πρόγραμμα-μαμούθ ύψους 100 δισ. ευρώ. Αυτή η απόφαση για το γερμανικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. πρόκειται για μία που θα προκαλέσει γεωπολιτικές αναταράξεις για πολλούς λόγους. Η Ελλάδα θα πρέπει να αναλύσει τις εξελίξεις σωστά και να επιχειρήσει να επωφεληθεί τα μέγιστα. Διότι οι επιπτώσεις στην ελληνική ασφάλεια είναι δεδομένες.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


«Είναι υποχρέωσή μας να μην επεκταθεί ο πόλεμος του Πούτιν στην Ευρώπη. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν

Η Ουκρανία και το «ρωσικό κόμμα» στην Ελλάδα

Γιώργος Καραμπελιάς

Επειδή στην Ελλάδα το πολιτικό παιγνίδι μετά τον πόλεμο ήταν μοιρασμένο μεταξύ των φιλοαμερικανικών δυνάμεων, στην εξουσία, και των φιλοσοβιετικών, στην αντιπολίτευση, ως των ηττημένων του εμφυλίου, οι ελληνικές ελίτ αλλά και ο ίδιος ο λαός διαιρέθηκε σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Άλλωστε, κανείς δεν μπορούσε να μακροημερεύσει, και κυρίως να κάνει καριέρα, μακριά από το ένα ή το άλλο στρατόπεδο, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Και έτσι οι ελληνικές ελίτ είχαν εθιστεί σε μια κουλτούρα εξάρτησης. Η ανεξαρτησία αποτελούσε «τρέλα».

Όμως, η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και η κατάρρευση της δικτατορίας προκάλεσε ένα τεράστιο

Τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη

Του Θεόδωρου Χ. Ντρίνια Από το Ιστολόγιο Γνώμης και Πληροφόρησης

Δεν ξέρω σε ποια άλλη χώρα του λεγόμενου αναπτυγμένου κόσμου η χαιρεκακία για την τύχη της Ουκρανίας έχει φτάσει σε τέτοιο ύψος όσο στην Ελλάδα. Από το ΚΚΕ και τον αριστερισμό μέχρι τον «ψεκασμένο» πατριωτισμό (δεξιάς και αριστερής καταγωγής), άλλοι κρυφά και άλλοι φανερά, άλλοι υποκριτικά και άλλοι ευθέως, είτε καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «οι Ουκρανοί τα ‘θελαν και τα ‘παθαν» είτε ότι «ο μάγκας Πούτιν τους σάρωσε και αυτούς και τη Δύση». Χειρότεροι όλων οι περίφημοι «ισαποστάκηδες» και «ναιμεναλλάδες». Τους ακούμε βαθυστόχαστα να αποφαίνονται: «πόλεμος μεταξύ ιμπεριαλισμών», «τα ίδια έγιναν και στη Σερβία από τη Δύση», «η ελεγχόμενη από την ακροδεξιά Ουκρανία» και άλλα χαριτωμένα, για να μην πάρουν ξάστερη θέση υπέρ του αμυνόμενου. Για να τελειώνουμε με την υποκρισία:

Βουλγαρία: Διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα για κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού

«Ξεκινήσαμε συνομιλίες με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης 20ετούς σύμβασης», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ στο Nova TV. 

Δεν απάντησε στο ερώτημα πού θα είναι, αλλά είπε ότι θα δράσει γρήγορα, δεδομένου ότι υπάρχει αγοραστής ρεύματος, που εξαλείφει τον επιχειρηματικό κίνδυνο.

Οι πληροφορίες έρχονται λίγες εβδομάδες αφότου προέκυψαν διαμάχες στον κυβερνών συνασπισμό σχετικά με το εάν χρειάζεται ή όχι τον πυρηνικό σταθμό Μπέλενε (NPP Belene). 

Ο Πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ  ανέφερε πολλές φορές ότι το έργο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο, ενώ το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) επέμενε να περιμένει την ανάλυση του έργου που γράφτηκε στη συμφωνία του (κυβερνητικού) συνασπισμού.

Την 14χρονη Μαρία την βίαζαν οι Τούρκοι εισβολείς επί 2-3 μήνες….

Κύπρος: Τουρκική εισβολή  και ατιμώρητα εγκλήματα κατά γυναικών και παιδιών

Της Ουζάι Μπουλούτ

2/12/2022

Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, η Democracy Today, μια ΜΚΟ που εστιάζει σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διοργάνωσε το ετήσιο διεθνές συνέδριό της στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν. Αυτό ήταν μέρος μιας συνεργασίας με την Ομάδα Εργασίας (WG) για τις γυναίκες και την πραγματικότητα του φύλου στην περιοχή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Live: Πέμπτη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο, κατά την πέμπτη ημέρα της ρωσικής εισβολής. 

Την ώρα που Μόσχα και Κίεβο κάθονταν για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία, η Ρωσία σφυροκοπούσε το Χάρκοβο και άλλες πόλεις, με την Ουκρανία να μιλά για δεκάδες νεκρούς. 

Μάχη και σε οικονομικό επίπεδο, με το ρούβλι να καταρρέει και τη ρωσική πλευρά να απαντά με αντίποινα στις κλιμακούμενες κυρώσεις της Δύσης. 

 Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Η Αμερική και οι σύμμαχοι της θα κτυπήσουν τώρα τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Ο Λευκός Οίκος απάντησε στον πρόεδρο της Ρωσίας και στην απόφαση του να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις, αλλά έγινε και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον, που δείχνει ότι ο κύκλος των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας δεν έχει κλείσει.

Η εκπρόσωπος Τζένιφερ Ψάκι απάντησε σε ερωτήσεις σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών συνεντεύξεων που έδωσε και άφησε ορθάνοικτο το θέμα της επιβολής κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

Σ’ αυτό το θέμα των κυρώσεων, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους στην Ευρώπη, κινούνται με

Καθηγητής Γεωπολιτικής για τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας & την στάση της Ελλάδας(Βίντεο)

Ο Γιάννης Μάζης Καθηγητής Γεωπολιτικής
 μίλησε για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, 
για την Τουρκία αλλά και για την απόφαση της Ελλάδας να στείλει όπλα στην Ουκρανία.
 OPEN TV

Ο Σ. Καλεντερίδης για την απόφαση της Ελλάδας να στείλει όπλα στην Ουκρανία(Βίντεο)

Για την απόφαση και της Ελλάδας να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη,

 το πόσο θα επωφεληθεί η Τουρκία και την απόφαση της χώρας μας 

να στείλει όπλα στην Ουκρανία, μίλησε ο στρατιωτικός αναλυτής  Σάββας Καλεντερίδης. 

 Ώρα Ελλάδος | OPEN TV

Γ. Φίλης : Οριακές καταστάσεις στη Παγκόσμια Γεωπολιτική(Βίντεο)

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής , Γιώργος Φίλης, μιλώντας για τις εξελίξεις με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε εμφατικά, πως πλέον μπαίνουμε σε οριακές καταστάσεις στη παγκόσμια γεωπολιτική, που θα επηρεάσουν όλο το σύστημα και όλους του παίκτες ισχύος . 

Η Ρωσία με την επίθεση στην Ουκρανία, επιφέρει αναζωογόνηση του ΝΑΤΟ, η Γερμανία σταματά την αυτόνομη ευρωπαϊκή της πορεία με το βλέμμα και προς την Ευρασία, ενώ ο μεγάλος κερδισμένος ψυχρά γεωπολιτικά στην Ευρώπη, είναι οι ΗΠΑ. 

Κατά τον κ. Φίλη, η Ελλάδα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική στο τι ερμηνεύει ως εθνικό