Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Ο αναθεωρητισμός προ των πυλών: Η ρεαλιστική πολιτική και διπλωματία

Νικόλαος Δ. Κανέλλος, Αρθρογράφος
Πρέσβης επί τιμή - Πρώην Πρεσβευτής της Ελλάδας
σε Κόσοβο, Σλοβακία, Βιετνάμ Αζερμπαϊτζάν - Αντιπρόεδρος ΕΙΠΔ

Μαθήματα για την Ελλάδα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι νέοι στόχοι που πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή.

Η λύση στην κρίση και στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι προδιαγεγραμμένη. Το παιχνίδι που παίζεται έχει δυο πραγματικούς παίκτες, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Τα θύματα είναι ο λαός της Ουκρανίας και μια ηθικά παρηκμασμένη Ευρώπη.

Η λύση είναι προδιαγεγραμμένη για τον λόγο ότι το εύφλεκτο υλικό που συσσωρεύτηκε πολύ καιρό πριν θα «σιγοκαίει» για πολύ χρόνο. Μόνο σίγουρο θα είναι το δράμα της προσφυγιάς και ο πλουτισμός κάποιων ελαχίστων εις βάρος όλων των υπολοίπων. Ο Βίκτωρ Ουγκώ δυτικός ήταν όταν έγραφε
«Η φτώχεια πλάθει ανθρώπους. Ο πλούτος πλάθει τέρατα».

Επιπλέον αυτών υπενθυμίζω: Οταν έγινε η επανένωση της Γερμανίας, η Δύση έπρεπε να εφαρμόσει μια άλλη στρατηγική προσέγγισης με τη Ρωσία. Να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό και να συμπεριλάβει την μεγάλη αυτή χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια σε μια νέα ανοικτή αγορά με τη Μόσχα.

Σημαντικά στελέχη της αμερικανικής γραφειοκρατίας είχαν βεβαίως, με καθαρό τρόπο αναγνωρίσει τα λάθη εκείνης της περιόδου, όπως λ.χ. ο Richard Haass, πρώην σύμβουλος του προέδρου Μπους που είχα συναντήσει στο Τέξας όπως και τον Κίσσινγκερ. Ο Μπρεζίνσκι το ίδιο. Δεν «εμπλακήκαμε», εν ολίγοις, με εποικοδομητικό τρόπο, ως Δύση, με την Ρωσία, η οποία καλύπτει, μας αρέσει ή όχι, ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής κοινής μας ιστορίας.

Το παιχνίδι δηλαδή χάθηκε εδώ και δύο δεκαετίες.

Σημειώστε, επίσης, ότι στα πρακτικά των συνομιλιών που έγιναν στις 9 Φεβρουαρίου 1990 μεταξύ του Γκορμπατσόφ και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μπέικερ, ο τελευταίος λέει στον Σοβιετικό Γενικό Γραμματέα: «Κατανοούμε την ανάγκη διασφαλίσεων στα κράτη της Ανατολής. Εάν διατηρήσουμε μια παρουσία στην Γερμανία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θα υπάρξει επέκταση του ΝΑΤΟ ούτε ένα πόντο προς Ανατολάς». Ανάλογες διαβεβαιώσεις δόθηκαν και από την Γαλλία.

Όλα αυτά και άλλα πολλά που δεν κρίνω σκόπιμο να αναφέρω τώρα αποτέλεσαν το «εύφλεκτο» υλικό, πανεύκολο να πυροδοτήσει πολεμικά και στρατιωτικά εγκλήματα.

Πάμε συνοπτικά στα δικά μας:

1. Η σύγκρουση ΗΠΑ και Ρωσίας «επεκτείνεται» και από βορρά προς νότο δηλαδή προς Τουρκία

2. Άποψη μου είναι ότι η «κινητικότητα» των Τούρκων θα αλλάξει μορφή και θα μετατραπεί σε δύναμη «ελεγχόμενης κρούσης» με ότι αυτό συνεπάγεται

3. Με αυτές τις προοπτικές η Ελλάδα πρέπει να χτίσει,σταδιακά αλλά μεθοδικά, μια ισχυρή ενεργειακή και οικονομική σχέση με τα γειτονικά κράτη.

4. Η χώρα μας δεν εκμεταλλεύθηκε, για πολλές δεκαετίες, τις διεθνείς συγκυρίες, την συσσωρευμένη ιστορική της γνώση και την τεράστια εμπειρία. Οι ελίτ που την κυβερνούν -ως «πειθήνιοι» μαθητές πρέπει,για το συμφέρον της χώρας, να αντιληφθούν ότι δεν αρκεί η προσήλωσή τους σε παγκόσμια σχέδια.

5. Η Ελλάδα πρέπει να τιμήσει τις υπογραφές και τις συμφωνίες της αλλά να προκαθορίσει άμεσα τις κόκκινες γραμμές του εθνικού της συμφέροντος
Παράλληλα να καθορίσει μαξιμαλιστικά τους εθνικούς της στόχους δοθέντος ότι ο «αναθεωρητισμός» είναι προ των πυλών

6. Οι επαΐοντες γνωρίζουν ότι η ισχύς ταυτίζεται με την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα και όχι με ιδεολογικές ή δήθεν εθνικές προκαταλήψεις, αλλά ούτε και με μικροαστικές φοβίες. Όλα αυτά οδηγούν σε υποβάθμιση της εθνικής ταυτότητας και υπερεκτίμηση του πατριωτικού ιδανικού.

7. Να συγκροτήσει, άμεσα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με άξια, έμπειρα και όχι «προσηλωμένα» σε κομματικές δομές στελέχη

Με τις αλυσιδωτές συνέπειες που σύντομα θα υπάρξουν στην περιοχή μας σε πολλούς τομείς και πεδία η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει όλους τους «βαθμούς κυριαρχίας» της χώρας.

8. Να αποφύγει την χρησιμοποίηση της ως εφαλτήριο στρατιωτικών επιθετικών σχεδιασμών.

Οι αυταπάτες για τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων να σταματήσουν.
Το μοναδικό συνειδησιακό άλμα πρέπει να αφορά τον γεωγραφικό, πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό περίγυρο που αμελήσαμε για δεκαετίες με στηρίγματα μας τις εθνικές μειονότητες που θυμόμαστε μόνο όταν δραματοποιούμε τις καταστάσεις

ΠΗΓΗ huffingtonpost

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου