Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Η Συνέλευση της Βοστίτσας κατά την προπαρασκευής της Επανάστασης 1821

Σαν σήμερα, στις 26 Ιανουαρίου 1821, ξεκινά Συνέλευση της Βοστίτσας που έλαβε  χώρα από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου 1821.

Η Συνέλευση της Βοστίτσας είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα κατά την περίοδο της οργανωτικής προπαρασκευής της Επανάστασης του 1821. Έλαβε χώρα στη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο) από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου 1821 και πήραν μέρος σ’ αυτή προύχοντες από την Αχαΐα, την Κορινθία και την Αρκαδία, ανώτεροι κληρικοί και ο Παπαφλέσσας ως απεσταλμένος της Φιλικής Εταιρείας.

Η ανιδιοτέλεια του ιαπωνικού πληρώματος στο επίκεντρο του βιβλίου «Σμύρνη, Σεπτέμβρης ’22, Τόκει Μαρού – Μύθος ή Πραγματικότητα;»

Το ιαπωνικό πλοίο στην αποβάθρα της Σμύρνης, 1922 (πηγή: pinterest.com)

Την έκδοση στήριξε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών
 

Την αμιγώς ανθρωπιστική πράξη του πληρώματος του ιαπωνικού πλοίου «Τόκει Μαρού» στο λιμάνι της Σμύρνης το 1922, που επέλεξε να διασώσει από βέβαιο θάνατο κατατρεγμένους ανθρώπους προτάσσοντας την ανθρώπινη ζωή έναντι του πολύτιμου φορτίου του, παρουσιάζει το βιβλίο Σμύρνη,

Επιτιμοποίηση των Επιζώντων Αγωνιστών του Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου (1955-1959) – Φ.Σ. Παρνασσός 27-1-23

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023
19:00, Κεντρική αίθουσα

Τελετὴ Αναγορεύσεως των κκ. Γεωργίου Κοντόπουλου, Θάσου Σοφοκλέους, Πέτρου Στυλιανού, Ρένου Κυριακίδη και Αδρέα Μαϊμαρίδη ως Επιτίμων Μελών του Φ. Σ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.

Πρόγραμμα εκδηλώσεως:

  • Χαιρετισμός του Προέδρου του Φ.Σ.Π., κ. Βασ. Λ. Κωνσταντινόπουλου.

Οι Τούρκοι ανέλαβαν πρωτοβουλίες αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αλλά σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν εκλογές!

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αλωνίζει η τουρκική διπλωματία με πρωτοβουλίες προώθησης του στόχου για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος σε διεθνές επίπεδο. Πρώτο πεδίο δράσης, σε συστηματική πλέον βάση, είναι οι Οργανισμοί στους οποίους η κατοχική δύναμη έχει επιρροή. Δίπλα στον Τσαβούσογλου είναι ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, τον οποίο η Άγκυρα «κουβαλά» παντού και κανονίζει τις επαφές. Αυτές οι κινήσεις γίνονται ενώ σε Ελλάδα και Κύπρο η προσοχή είναι στις εκλογές. Και η Τουρκία διανύει προεκλογική περίοδο, πλην όμως, αυτό δεν επηρεάζει ποσώς τους σχεδιασμούς της.

David Ignatius: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τη μεταπολεμική παγκόσμια τάξη – Ποιό είναι το σχέδιο για την Ουκρανία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, πεισμένη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέτυχε στην προσπάθειά του να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη, έχει αρχίσει να σχεδιάζει τη μεταπολεμική στρατιωτική ισορροπία που θα βοηθήσει την Ουκρανία να αποκρούσει ενδεχόμενη επανάληψη της ωμής ρωσικής εισβολής.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν παρουσίασε τη στρατηγική του αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επαίνεσε τη Γερμανία για την αλλαγή στάσης στο ζήτημα των Leopard. Και υπογράμμισε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα του Προέδρου Μπάιντεν να αποφύγει μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, έστω κι αν αμερικανικά όπλα είναι εκείνα που συμβάλλουν αποφασιστικά στην απόκρουση της δύναμης εισβολής.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, δοκιμάστηκε το drone καμικάζι Hatchet, που εκτοξεύτηκε από ένα βαρύ επιθετικό drone

Γεώργιος Δικαίος  

Η Northrop Grumman στις Ηνωμένες Πολιτείες δοκίμασε τα περιπλανώμενα πυρομαχικά Hatchet που εκτοξεύτηκαν από το βαρύ επιθετικό drone MQ-1C Grey Eagle. Οι δοκιμές, που ολοκληρώνονται αυτή τη στιγμή, διήρκεσαν συνολικά περίπου έξι μήνες.

Το μικροσκοπικό όπλο κρούσης ακριβείας Hatchet υποβλήθηκε σε μια σειρά δοκιμών τους τελευταίους έξι μήνες, η πιο πρόσφατη στο Project Convergence 2022 από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Οκτωβρίου.

Οι επιδείξεις είδαν το όπλο ολίσθησης να δοκιμαστεί από ένα μη επανδρωμένο σύστημα AeroVironment Jump 20.

Ελληνικός Στρατός: Ενημερώσεις για συστήματα αναχαίτισης UAV μικρού μεγέθους, από Leonardo, Hensoldt και Rafael

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις 18, στις 20 και στις 23 Ιανουαρίου έγινε ενημέρωση, από την ιταλική Leonardo (δείτε ΕΔΩ), τη γερμανική Hensoldt (δείτε ΕΔΩ) και την ισραηλινή Rafael (δείτε ΕΔΩ), σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), με αντικείμενο συστήματα αναχαίτισης UAV. Η Leonardo διαθέτει το σύστημα Falcon Shield, η Hensoldt το Xpeller και η Rafael το Drone Dome. Όλες οι περιπτώσεις αφορούν σε σύγχρονα συστήματα αντιμετώπισης UAV μικρού μεγέθους, με στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές, όπως η προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων,

Το Στερν «ισοπεδώνει» τον «εμπρηστή και ταραχοποιό» Ερντογάν: Δεν πάει στο Βερολίνο γιατί ήθελε να κάνει «πολεμικές» προεκλογικές ομιλίες

Η τουρκική προεδρία ακύρωσε την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή, επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία και τη συνάντησή του με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, έπειτα από διαφωνία των δύο επιτελείων, μετέδωσε το δίκτυο RND, επικαλούμενο πηγές στο τουρκικό κυβερνών κόμμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος επρόκειτο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συναντηθεί αύριο με τον Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία. Η επίσκεψη ωστόσο δεν ανακοινώθηκε επισήμως ποτέ, καθώς τελικά οι δύο πλευρές -μέσω του διπλωματικού συμβούλου της καγκελαρίας Γενς Πλέτνερ και του συνεργάτη του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν- διαφώνησαν για την ώρα της συνάντησης, αλλά κυρίως για τα θέματα που ήθελε να θίξει η γερμανική πλευρά – και μάλιστα δημοσίως.

Τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: Τα συγκεκαλυμμένα μηνύματα… οι αποδέκτες και η ερμηνεία τους

Το τουρκικό ανακοινωθέν μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης του εκεί Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, υπό την προεδρία του Ερντογάν, σχολιάστηκε στην Ελλάδα με τον γνωστό τρόπο, ότι η Άγκυρα μας απειλεί. Ωστόσο, είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο πραγματικός αποδέκτης είναι οι ΗΠΑ. Τα γεγονότα δείχνουν ότι το κλίμα διεθνώς για την Τουρκία βαίνει επιδεινούμενο. Τα μέλη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας το γνωρίζουν καλά, ενώ οι επερχόμενες εκλογές περιπλέκουν έτι περαιτέρω τα πράγματα. Τα σκυθρωπά πρόσωπα στις σχετικές φωτογραφίες, ίσως έχουν μεγαλύτερη αξία από τις αναλύσεις…

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Παρότι είχε προαναγγελθεί ότι βασικό θέμα της συνεδρίασης θα ήταν τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, η διάρκεια της συνεδρίασης (τρεις ώρες και 40 λεπτά) παραπέμπει σε κάτι ευρύτερο.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Τσίπρα: «Δεν επιλέγω τη σύγκρουση μαζί του, αλλά τη σύγκριση»

 Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν επιλέγω τη σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά τη σύγκριση». 

Στην πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησής του από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ηράκλειο της Κρήτης στο οποίο βρέθηκε.

Απαντώντας στην εναντίον του επίθεση από τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε: «Να είναι σίγουρος ότι η πρόταση δυσπιστίας θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς το λαό. Με τον κ. Τσίπρα δεν επιλέγω τη σύγκρουση, επιλέγω τη σύγκριση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Το 2023 δεν είναι… 2015

 Γιάννης Τσαπρούνης 

Σαν σήμερα πριν από οκτώ χρόνια ορκιζόταν η πρώτη φορά αριστερο-ακροδεξιά κυβέρνηση των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου. Μοιάζει σαν να έχουν περάσει πολιτικοί αιώνες από τότε. Οσα, όμως, βίωσε η Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν πρόκειται να σβήσουν από τη μνήμη των πολιτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για ένα «νεκρό Μνημόνιο». Ο Γιάνης Βαρουφάκης άρχισε να τρέχει από Eurogroup σε Eurogroup και να λέει ότι η Ελλάδα δεν πληρώνει. Κάπου εκεί είχε πεταχτεί ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που γνωστοποίησε σε όλο τον πλανήτη ότι θα πληρώσουμε με… αέρα. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ονειρευόταν τη Μόσχα. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδινε σόου στη Βουλή.

«Εφιάλτης» το γερμανικό περιοδικό Stern για τον Τούρκο Πρόεδρο: «Ερντογάν ο εμπρηστής»

«Καίει» το γερμανικό περιοδικό Stern τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με δημοσίευμά του να χαρακτηρίζει τον Τούρκο Πρόεδρο «εμπρηστή».

Το δημοσίευμα τονίζει ότι ο Ερντογάν «για να καταφέρει να μείνει στην εξουσία, προκαλεί συγκρούσεις εντός της Τουρκίας, στη Συρία ενδεχομένως και στη Γερμανία. Την ίδια ώρα υποτιμά το ΝΑΤΟ και συζητά με τη Δύση και τον Πούτιν».

Παράλληλα το περιοδικό αναρωτιέται αν ο Ερντογάν θα δεχθεί την ήττα του στις εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα προσπαθήσει να μείνει στην εξουσία με κάθε τρόπο, ακόμη και αν ηττηθεί στις εκλογές.

Γιατί ο Γεωργιάδης παρομοίασε τον Πολάκη με τον Ράν Ταν Πλάν;

Η προσπάθεια του Παύλου Πολάκη να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αναφορά του Αδώνιδος Γεωργιάδη στα όσα του είχε πεί ο Χρήστος Καλογρίτσας στην προανακριτική επιτροπή που συζητούσε την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και τις ευθύνες του Νίκου Παππά προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι την αναφορά του Χρήστου Καλογρίτσα προς τον Παύλο Πολάκη ότι «έγινες βουλευτής με τα λεφτά μου» την έχουν δημοσιεύσει τα μέσα ενημέρωσης πριν από ένα χρόνο χωρίς να αντιδράσει ο Βουλέυτής  του ΣΥΡΙΖΑ όπως δεν αντέδρασε και όταν έγινε το περιστατικό.

Βιβλίο Πομπέο: Το τρίωρο βίντεο για το πραξικόπημα, η οργή της Άγκυρας και η Ελλάδα

Λένα Αργύρη 

Αποκαλυπτικός ο Μάικ Πομπέο στο βιβλίο του «Never give an inch» – Οργισμένη η αντίδραση της Άγκυρας, τον κατηγορεί για αναζήτηση υποστήριξης από το ελληνικό λόμπι στην προεδρική κούρσα των ΗΠΑ, αλλά και «ομολογία» μεροληψίας υπέρ της Ελλάδας. 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Η στροφή του προέδρου Ερντογάν προς τον πλήρη απολυταρχισμό – ισλαμισμό ολοκληρώθηκε μετά το υποτιθέμενο πραξικόπημα του 2016», αναφέρει ο Μάικ Πομπέο στο βιβλίο του «Never give an inch», στο οποίο, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει άγνωστα έως σήμερα περιστατικά, που αποτυπώνουν τη βαθιά δυσπιστία και τον προβληματικό

Το κοράνι του Ερντογάν «όπλο» πίεσης του ΝΑΤΟ και επανεκλογής

Δύο προκλητικά επεισόδια στη Στοκχόλμη αυτό το μήνα ήταν αρκετά για να προσπαθήσει ο Ερντογάν να αυξήσει τα δημοσκοπικά του νούμερα.

Η καύση ενός Κορανιού και ένα ομοίωμα του Τούρκου ηγέτη που κρεμάστηκε από έναν φανοστάτη στη Σουηδία, ήταν αρκετά ώστε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μπλοκάρει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Τα περιστατικά, αν και δεν είναι παράνομα στη Σουηδία, δυσχέραναν την προσπάθεια της Στοκχόλμης να κερδίσει την υποστήριξη της Άγκυρας για την υποψηφιότητά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, την οποία η Σουηδία έκανε τον περασμένο Μάιο μαζί με τη Φινλανδία, μπροστά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Κόσοβο δείχνει διατεθειμένο να αποδεχθεί το γαλλογερμανικό σχέδιο ως βάση διαπραγμάτευσης - Στάση αναμονής από το Βελιγράδι

Η ευρωπαϊκή πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας φαίνεται ότι ικανοποιεί την κυβέρνηση του Κοσόβου.

"Η πρόταση που είναι γνωστή και ως γαλλογερμανικό σχέδιο μπορεί να αποτελέσει καλή βάση για να υπάρξει πρόοδος στο διάλογο" δήλωσε, σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι.

Η δήλωση αυτή έγινε λίγες ώρες μετά την αιφνίδια επίσκεψη του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ στην Πρίστινα. Ο κ. Λάιτσακ έφτασε το βράδυ της Τετάρτης στο Κόσοβο χωρίς να υπάρχει προηγουμένως κάποια αναγγελία της επίσκεψης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από την Τουρκία να σταματήσει τις πτήσεις προς τη Ρωσία

Μεγάλη πίεση ασκείται από την Ουάσιγκτον προς την Τουρκία, ώστε η τελευταία να σταματήσει, επιτέλους, τις αεροπορικές εταιρείες προς Ρωσία και Λευκορωσία, κυρίως για εκείνα τα δρομολόγια όπου χρησιμοποιούνται αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής.

Μάλιστα, η πίεση έχει ασκηθεί αφήνοντας σε προοπτική τις κυρώσεις σε βάρος διαφόρων προσώπων από τον επιχειρηματικό κόσμο της Τουρκίας, που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτά τα άτομα ενδέχεται να διακινδυνεύσουν, σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», μέχρι φυλάκισης, μεγάλα πρόστιμα ή άρση εξαγωγικών προνομίων πέρα ​​από τον Ατλαντικό.

Καλεντερίδης Σ.: Οι δύο λόγοι που δεν τηρείται η Συμφωνία των Πρεσπών / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο στρατιωτικός αναλυτής και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης μίλησε για τους λόγους που δεν τηρείται η Συμφωνία των Πρεσπών (25-01-2023).

Η Αεροπορία που τρελαίνει την Τουρκία - Κ.Γρίβας

 
Ο #καθηγητής της #Σχολή_Ευελπίδων #κωνσταντίνοσ_γρίβασ  #καλεσμένος του #αντρέασ_μαζαράκησ  στην #εκπομπή #ο_εξαρχείων  της 19ης Ιανουαρίου 2023, αναλύει το γιατί οι ΗΠΑέχουν τρελαθεί με την #Πολεμική_Αεροπορία

Σ. Φενέκος: Αιχμηρή ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας για το εξοπλιστικό της Ελλάδας

 

Ο Αντιναύαρχος ε.α, Στέλιος Φενέκος μιλάει στο NaftemporikiTV

Συνέντευξη Ν. Λυγερού με τον Β. Μωϋσή, Radio North 98. 25/01/2023

 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού με τον Β. Μωϋσή, Radio North 98. 25/01/2023

Ο Γιώργος Καπόπουλος, σχολιάζει τις διεθνείς εξελίξεις: «Η Γερμανία πατάει σε δυο βάρκες…!»

Ο δημοσιογράφος-διεθνολόγος σχολιάζει τις διεθνείς εξελίξεις

Σ. Σέρμπος: Γιατί ο Σολτς διστάζει να δώσει LEOPARD στην Ουκρανία

Ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκριτειου Πανεπιστημίου Κρήτης, Σωτήρης Σέρμπος μιλάει στο NaftemporikiTV

Ξεκάθαρη θέση από Στέιτ Ντιπάρτμεντ

 

Ξεκάθαρη θέση από Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τριαντάφυλλος Καρατράντος, Εξαντλείται η υπομονή της Δύσης με την Τουρκία αλλά υπάρχουν και ...

 

Την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, λίγους μήνες πριν τις εκλογές σχολιάζει ο Διεθνολόγος με ειδικότητα στα θέματα ασφάλειας και καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας Τριαντάφυλλος Καρατράντος.

Σάββας Καλεντερίδης: Θα φύγει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ; (25-1-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Θα φύγει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ;

Άρθρο «κόλαφος» του γερμανικού περιοδικού Stern για Ερντογάν

 

1. Νέα σκληρή απάντηση Μητσοτάκη στις απειλές Ερντογάν
2. Άρθρο «κόλαφος» του γερμανικού περιοδικού Stern για Ερντογάν
3. Σάλος με το βιβλίο του Πομπέο: «Πήγα να σπάσω την πόρτα στο γραφείο του Ερντογάν»

Επιμένει στην επιθετική ρητορική η Άγκυρα

 

Αποφασισμένη να διατηρήσει την ένταση στο Αιγαίο και όχι μόνο, φαίνεται πως είναι η Τουρκία.

Μάζης και Καμπάς για τουρκικές προκλήσεις και εκλογές στην Τουρκία | Ώρα Ελλάδος 26/01/23 | OPEN TV

 

Μάζης και Καμπάς για τουρκικές προκλήσεις και εκλογές στην Τουρκία | Ώρα Ελλάδος 26/01/23 | OPEN TV

Ο Πομπέο είχε προσπαθήσει να σπάσει την πόρτα του Ερντογάν | Σήμερα | 26/01/2023

 
1. Ο Πομπέο είχε προσπαθήσει να σπάσει την πόρτα του Ερντογάν
2. Μεγάλη ανησυχία στη Τουρκία από τους ελληνικούς εξοπλισμούς - Ανακοίνωση Συμβουλίου Ασφαλείας
3. Σοκ και οργή στην Τουρκία για την απάντηση Μητσοτάκη στο "γιουρούσι"
4. "Καίει" τον Ερντογάν το γερμανικό περιοδικό Stern - Εμπρηστής ο Ερντογάν
5. Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν