Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Επιμένει στην επιθετική ρητορική η Άγκυρα

 

Αποφασισμένη να διατηρήσει την ένταση στο Αιγαίο και όχι μόνο, φαίνεται πως είναι η Τουρκία.

Για αρκετές ώρες την Τετάρτη τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε κοντά στα Ίμια σκανάροντας την περιοχή αλλά χωρίς να μπει στο FIR Αθηνών.

Παράλληλα και χωρίς να υπάρχει κάποια προγραμματισμένη άσκηση Τρίτη και Τετάρτη, η Άγκυρα έστειλε μαχητικά στο Αιγαίο.

«Την Τρίτη τα 18 απο τα 16 πολεμικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και από τις 65 παραβιάσεις τα μαχητικά έκαναν μόλις τις 18, κάτι που δείχνει πως μπήκαν στο Αιγαίο όχι για να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία με παραβιάσεις αλλά για να εμπλακούν σε αερομαχίες», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ίδιο μοτίβο ακολούθησε η Τουρκία και χθες, στέλνοντας 16 μαχητικά της στο Αιγαίο με αποτέλεσμα 3 αερομαχίες.

Κι όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία αναζητά λύση στο θέμα των F-16 της. Για αυτό τα όσα είπε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ στο Mega και την εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη «Μεγάλη Εικόνα» απασχόλησαν τουρκικά ΜΜΕ, όπως η Χουριέτ και το CNN Turk.

Οι εξελίξεις στο ΝΑΤΟ έκαναν τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν να δηλώσει πως η Τουρκία μπορεί και χωρίς αυτό.

Στην Αθήνα τόσο ο απερχόμενος όσο και ο νέος αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού έστειλαν μηνύματα ισχύος και αποτροπής προς την γειτονική χώρα.

Την Τουρκία φαίνεται να ανησύχησε η αεροναυτική άσκηση ΗΠΑ και Ισραήλ νοτίως της Κύπρου, καθώς έστειλε ιπτάμενο ραντάρ της να πετάξει παράνομα μέσα στο FIR Λευκωσίας προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου