Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Οι Τούρκοι ανέλαβαν πρωτοβουλίες αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αλλά σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν εκλογές!

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αλωνίζει η τουρκική διπλωματία με πρωτοβουλίες προώθησης του στόχου για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος σε διεθνές επίπεδο. Πρώτο πεδίο δράσης, σε συστηματική πλέον βάση, είναι οι Οργανισμοί στους οποίους η κατοχική δύναμη έχει επιρροή. Δίπλα στον Τσαβούσογλου είναι ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, τον οποίο η Άγκυρα «κουβαλά» παντού και κανονίζει τις επαφές. Αυτές οι κινήσεις γίνονται ενώ σε Ελλάδα και Κύπρο η προσοχή είναι στις εκλογές. Και η Τουρκία διανύει προεκλογική περίοδο, πλην όμως, αυτό δεν επηρεάζει ποσώς τους σχεδιασμούς της.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσφωνώντας την 26η Σύνοδο των Υπουργών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΟΣ) που πραγματοποιήθηκε στη Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, υποστήριξε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η «’’ΤΔΒΚ’’ αποτελεί το πιο ενεργό μέλος παρατηρητή της οργάνωσης».

Αναφερόμενος στις εξωτερικές σχέσεις του ΟΟΣ, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «η ‘’ΤΔΒΚ’’ περιλαμβάνεται ανάμεσα στα τρία μέλη παρατηρητή της ΟΟΣ με το όνομα ‘τουρκικό κράτος της Κύπρου’»( μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

Στην ίδια σύνοδο συμμετείχε και ο  Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος πραγματοποίησε σειρά επαφών, τις οποίες διευθέτησε το τουρκικό ΥΠΕΞ. Συναντήθηκε διαδοχικά με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, και του Πακιστάν. Ενώ, όπως αναμενόταν, είδε και τον Τσαβούσογλου.

  • Ο εγκάθετος της Άγκυρας, Ερτουγρούλογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «οι Ελληνοκύπριοι και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποδεχτούν το αδιαμφισβήτητο γεγονός της Κύπρου, που είναι ότι υπάρχουν δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη, δύο χωριστές δημοκρατίες και δύο χωριστοί λαοί».

Επίσης, στην ομιλία του, ο Ερτουγρούλογλου αναφέρθηκε σε «αποδοχή της πραγματικότητας επί του εδάφους», προσθέτοντας ότι «θα επιτρέψει σίγουρα την πολυπόθητη σταθερότητα, ασφάλεια και συνεργασία στην Κύπρο και γύρω από αυτή». Έσπευσε δε να επαναλάβει  ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να βασίζεται στην «κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των δύο λαών και των δύο κρατών στο νησί».

Ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε  ότι για το λόγο αυτό «ο τουρκοκυπριακός ΄΄λαός΄΄ απαιτεί την επίσημη αναγνώριση της ΄΄ΤΔΒΚ΄΄ και την επιβεβαίωση των κεκτημένων δικαιωμάτων της, δηλαδή την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του κράτους».

  • Τα όσα αναφέρουν Τουρκία και εγκάθετοι της, αποτελούν επαναλαμβανόμενες θέσεις, που έχουν ακουστεί και στο παρελθόν. Τα όσα αναφέρουν έχουν πλέον κι άλλους αποδέκτες. Συγκεκριμένους αποδέκτες, στους οποίους επενδύουν για να ολοκληρώσουν τους σχεδιασμούς τους. Η Τουρκία ανοίγει δρόμους στο ψευδοκράτος και πιο συστηματικά προβάλλει και προτάσσει το θέμα της αναγνώρισης.

Είναι σαφές πως όσοι σε Αθήνα και Λευκωσία υποβαθμίζουν αυτόν τον κίνδυνο, σίγουρα δεν παρακολουθούν πώς λειτουργεί η τουρκική πλευρά και ποιοι είναι οι στόχοι της. Το θέμα είναι να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων.

ΠΗΓΗ apopseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου