Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, δοκιμάστηκε το drone καμικάζι Hatchet, που εκτοξεύτηκε από ένα βαρύ επιθετικό drone

Γεώργιος Δικαίος  

Η Northrop Grumman στις Ηνωμένες Πολιτείες δοκίμασε τα περιπλανώμενα πυρομαχικά Hatchet που εκτοξεύτηκαν από το βαρύ επιθετικό drone MQ-1C Grey Eagle. Οι δοκιμές, που ολοκληρώνονται αυτή τη στιγμή, διήρκεσαν συνολικά περίπου έξι μήνες.

Το μικροσκοπικό όπλο κρούσης ακριβείας Hatchet υποβλήθηκε σε μια σειρά δοκιμών τους τελευταίους έξι μήνες, η πιο πρόσφατη στο Project Convergence 2022 από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Οκτωβρίου.

Οι επιδείξεις είδαν το όπλο ολίσθησης να δοκιμαστεί από ένα μη επανδρωμένο σύστημα AeroVironment Jump 20.

«Τους τελευταίους έξι μήνες, ο Χάτσετ υποβλήθηκε σε πολλαπλές ασκήσεις ζωντανών πυρών του Υπουργείου Άμυνας, επιδεικνύοντας την επιχειρησιακή του ικανότητα και την ωρίμανση ολοκλήρωσης», δήλωσε ο Τζο Έσλερ της Northrop.

«Αυτές οι επιδείξεις φέρνουν τον Χάτσετ ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη πεδίου και την επιχειρησιακή ετοιμότητα».

Επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Northrop, Joe Esler.

Τέτοια drones καμικάζι μπορούν να ονομαστούν μινιατούρες, επειδή το βάρος τους δεν φτάνει ούτε τα τρία κιλά. Ταυτόχρονα, η ακρίβεια στο χτύπημα ενός στόχου με ένα μπαράζ αεροπορικών πυρομαχικών είναι μικρότερη από ένα μέτρο. Αυτό διευκολύνεται από τη χρήση πολλών συστημάτων καθοδήγησης στο σχεδιασμό του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων των υπέρυθρων και των ηλεκτρονικών οπτικών.

Στο μέλλον, τα βαριά επιθετικά drones MQ-1C Grey Eagl θα είναι εξοπλισμένα με τέτοια πυρομαχικά. Καθένα από αυτά είναι ικανό να μεταφέρει 12 drones καμικάζι Hatchet επί του σκάφους.

Αυτή τη στιγμή, ο Grey Eagle είναι οπλισμένος με τέσσερις πυραύλους Hellfire ή οκτώ Stingers.

Ο Γκρίζος Αετός μπορούσε να κουβαλήσει μια ντουζίνα

Τα πυρομαχικά αιχμαλώτισαν για πρώτη φορά τη φαντασία του αμερικανικού στρατού το 2018, όταν η υπηρεσία εξέτασε την ανάπτυξή τους στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-1C Grey Eagle ως «πιθανή μελλοντική επιλογή οπλισμού».

Η Northrop άρχισε να αναπτύσσει έναν διανομέα 125 λιβρών (57 κιλών) που θα μπορούσε να επιτρέψει στο drone να μεταφέρει μια ντουζίνα Hatchets, ενισχύοντας την ικανότητα της πλατφόρμας να εμπλέκει πολλαπλούς στόχους ανά πτήση.

Το drone αυτή τη στιγμή φέρει τέσσερις πυραύλους Hellfire ή οκτώ Stingers.

Γροθιές πάνω από το βάρος του

Η κεφαλή πυρομαχικών (LEO) του Χάτσετ επιτρέπει στα πυρομαχικά των έξι λιβρών (2,72 κιλών) να εκτοξεύουν τη γροθιά ενός όπλου πολλών εκατοντάδων λιβρών, ισχυρίζεται η Northrop.

Επιπλέον, «η κεφαλή LEO περιορίζει τις παράπλευρες ζημιές ενώ παρέχει ακρίβεια σε ένα μέτρο (3,28 πόδια) μέσω πολλαπλών τεχνολογιών καθοδήγησης για να συμπεριλάβει άτομα που αναζητούν GPS/INS/EO/IR».

Ο σχεδιασμός συμπιεσμένου φορείου του ελαφρού πυρομαχικού του επιτρέπει να αναπτύσσεται σε μεγαλύτερους αριθμούς σε διάφορες επανδρωμένες και μη επανδρωμένες πλατφόρμες.

«Οπλίζοντας τα μικρότερα, οργανικά μη επανδρωμένα συστήματα, οι στρατιώτες στο έδαφος εξαρτώνται λιγότερο από τα μεγαλύτερα, χαμηλής πυκνότητας και υψηλής ζήτησης αεροσκάφη για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους», δήλωσε ο Esler.

«Όπως είδαμε στην Ουκρανία, αυτά τα μικρότερα, οπλισμένα συστήματα UAS έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης».

Η Northrop πρότεινε επίσης μεγαλύτερα συστήματα για το MQ-9 Reaper, επιτρέποντάς του να μεταφέρει τα πυρομαχικά σε εκατοντάδες, έγραψε το The War Zone.

https://www.youtube.com/watch?v=E-BefOSUAHI&t=49s

Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: η ανάπτυξη του συστήματος ξεκίνησε το 2018! Οι ΗΠΑ τρέχουν προγράμματα για περιπλανώμενα πυρομαχικά και μεταφοράς όπλων για τα UAV από πριν το 2010! Εμείς τα βλέπουμε τώρα στον πόλεμο στην Ουκρανία και εκπλησσόμεθα!

Ο φορέας μεταφοράς 54-Hatchet!

Λυπάμαι πολύ που δεν έχετε την κατάλληλη ενημέρωση κάνω ότι μπορώ για να ξέρετε όλες της νέες τεχνολογίες.

Three of Textron’s Fury miniature glide bombs

Υπάρχουν δεκάδες φορείς οπλισμού που δοκιμάζονται στης ΗΠΑ για χρήση από UAV.

Γεώργιος Δικαίος

ΠΗΓΗ hellenicdefence

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου