Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Η Μάχη του Γρανικού

Η πρώτη μεγάλη νίκη του Μεγάλου Αλέξανδρου κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας, που εδραίωσε τη φήμη του ως μέγα στρατηλάτη. Έλαβε χώρα στις 22 Μαΐου του 334 π.Χ. στον ποταμό Γρανικό (σημερινό Μπιγκάτσαϊ), που βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της Μικράς Ασίας, κοντά στην Τροία.
Οι πέρσες σατράπες Μιθριδάτης και Σπιθριδάτης κατείχαν τη μία όχθη του Γρανικού ποταμού, έχοντας υπό τας διαταγάς τους 12.000 πεζούς, 15.000 ιππείς και 5.000 έλληνες μισθοφόρους υπό τον Μέμνωνα τον Ρόδιο. Στην αντίπερα όχθη, ο Αλέξανδρος παρέταξε 30.000 πεζούς και 5000 ιππείς.

Οδοιπορικό στον Πόντο

Του Κωνσταντίνου Φωτιάδη* 
από το Άρδην τ. 75
Από το ardin-rixi
 
Ο Πόντος, ως γεωγραφική ενότητα, από την αρχαιότητα περιλάμβανε την ευρεία παραλιακή χώρα του Εύξεινου Πόντου. Η έκταση κάλυπτε τις περιοχές ανάμεσα στον Φάση ποταμό, κοντά στον οποίο σήμερα βρίσκεται η πόλη Βατούμ της Γεωργίας, και την Ηράκλεια την Ποντική, όπως αναφέρουν οι αρχαίοι ιστοριογράφοι Ηρόδοτος, Ξενοφώντας και άλλοι.
Τα εσωτερικά σύνορα του Πόντου εκτείνονται σε βάθος 200-300 χιλιομέτρων και οριοθετούνται από τη γεωφυσική πραγματικότητα, τις απροσπέλαστες δηλαδή οροσειρές του Σκυδίση, του Παρυάδρη και του Αντιταύρου, οι οποίες χωρίζουν τον Πόντο από την υπόλοιπη Μ. Ασία.

Κύπρος: Άγνωστη νεολιθική εγκατάσταση ανακάλυψαν αρχαιολόγοι του ΑΠΘ στο Τρόοδος

Η νέα θέση εντοπίστηκε σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από την παλαιότερη χρονολογικά κυνηγετική κατασκήνωση της 9ης χιλιετίας του Αγ. Ιωάννη/Βρέτσια-Ρουδιά
Τα κατάλοιπα νέας προϊστορικής θέσης στην περιοχή του Τροόδους εντόπισε η φετινή αρχαιολογική έρευνα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Αρχαιολογίας Νίκο Ευστρατίου, συνεχίζοντας τις ανασκαφικές της δραστηριότητες στο άνω μέρος της κοιλάδας του Ξερού ποταμού στην ορεινή Κύπρο, στην περιοχή της Πάφου, αποκάλυψε σημαντικά αρχαιολογικά στοιχεία (αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, λίθινα εργαλεία, κοσμήματα από πικρόλιθο, διατροφικά κατάλοιπα ζώων) τα οποία σχετίζονται με μια άγνωστη μέχρι σήμερα Νεολιθική εγκατάσταση.

FAZ: Η Ελλάδα μπορεί σύντομα να σταθεί στα πόδια της

"Η Αθήνα μπορεί να ελπίζει σε χρήματα" αναφέρει μία άλλη γερμανική εφημερίδα, η Süddeutsche Zeitung

«Οκτώ χρόνια αφότου η Ελλάδα έλαβε την πρώτη δανειακή βοήθεια, εκπληρώθηκε ένα σημαντικό προαπαιτούμενο για την έγκαιρη ολοκλήρωση του τρίτου δανειακού προγράμματος και προγράμματος μεταρρυθμίσεων της χώρας» γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και προσθέτει: «Οι εκπρόσωποι των διεθνών πιστωτών και οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν το σαββατοκύριακο σε τεχνικό επίπεδο συμφωνία για ένα τελευταίο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που αποτελεί προϋπόθεση για μία επιτυχημένη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Έλληνες στρατιωτικοί: Νέα απόρριψη στο τρίτο αίτημα αποφυλάκισης

Νέα απορριψη στο αίτημα αποφυλακισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.


 Απορρίφθηκε και το τρίτο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη που από την 1η Μαρτίου κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης μετά τη σύλληψή τους από τουρκικό περίπολο στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Η απόφαση του πλημμελειοδικείου απορρίπτεται με την ίδια δικαιολογία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Γερμανία: Σκάνδαλο στην υπηρεσία Μετανάστευσης που χορηγούσε μαζικά άσυλο σε χιλιάδες Ιρακινούς και Αφγανούς μετανάστες

Το γραφείο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας  Μετανάστευσης και Προσφύγων στη Βρέμη κατηγορείται ότι ενέκρινε περισσότερες από 1.200 αιτήσεις ασύλου από ανθρώπους με καταγωγή το Ιράκ και το Αφγανιστάν, χωρίς αυτοί να πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο Νόμος
Αντιμέτωπoς με ένα πιθανό σκάνδαλο στη γερμανική υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων βρίσκεται ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία που καλείται να εξηγήσει στους βουλευτές της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής (Bundestag) αν υπάρχει αμέλεια ή δόλος στις μαζικές παράτυπες χορηγήσεις ασύλου σε Αφανούς και Ιρακινούς μετανάστες.