Ιανουάριος 26, 2022. Ελλάδα.
Η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Καρίν Ελχαράρ, ανακοίνωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να ξεκινήσει έμμεσες διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τον Λίβανο.
Σε δηλώσεις της, στην τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Ισραήλ «Walla», η υπουργός Ελχαράρ απάντησε ομοίως στη δήλωση του Λιβανέζου προέδρου Μισέλ Αούν ότι «ο Λίβανος είναι έτοιμος να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών».
Οι ΗΠΑ παρέδωσαν τη γραπτή απάντησή τους στα αιτήματα για τις εγγυήσεις ασφάλειας της Ρωσίας, στη τελευταία διπλωματική ενέργεια μετά τη συγκέντρωση περισσότερων από 100.000 στρατιωτών από τη Μόσχα στα σύνορα της Ουκρανίας.
Τώρα πλέον εναπόκειται στη ρωσική κυβέρνηση, η οποία δεν είδε τα βασικά αιτήματά της να ικανοποιούνται, να απαντήσει.
Η διεθνής και ιδιαίτερα η ευρωατλαντική κοινότητα έχει στρέψει δικαιολογημένα την προσοχή της στην ρώσο-ουκρανική κρίση και παρακολουθεί με ανησυχία από πολύ κοντά τις εξελίξεις. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν με σχετικούς και ασχέτους να προσπαθούν να προβλέψουν το τι θα γίνει. Το κρίσιμο και βασανιστικό ερώτημα είναι αν τελικά οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές συγκεντρώσεως όχι πολύ μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία θα εισβάλουν τελικά σε αυτήν και σε αυτό το ερώτημα θα επιχειρήσουμε με αυτό το άρθρο να δώσουμε απάντηση.
Ελένη Γαβριήλ
Οι δύο πλευρές εξετάζουν κοινά έργα ναυπήγησης και επισκευής πλοίων για την ελληνική και διεθνή αγορά. Μεγάλο μέρος των εργασιών θα πραγματοποιείται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Διερεύνηση συνεργασιών με ελληνικές εταιρείες.
Ανακοίνωση του Άρδην
Το έχουμε επισημάνει και με άλλες ευκαιρίες ότι στο Μαξίμου υπάρχει μια αντίληψη ότι, συγκεντρώνοντας γιάπηδες, θα κυβερνήσουν τη χώρα ως μια μεγάλη εταιρεία. Όσο αυτή η αντίληψη προσκρούει στην πραγματικότητα τόσο επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Φάνηκε και από το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Καλύβα, όταν η παρέα του Μαξίμου προσπάθησε να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια του σύγχρονου ελληνικού κράτους και το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο και από το αλήστου μνήμης ντοκιμαντέρ των Βερέμη-Τατσόπουλου.
Πολύ σημαντική απόφαση, για την Κύπρο (κυρίως) και την Ελλάδα, έλαβε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκρίνοντας την παραχώρηση €657 εκατομμυρίων για την κατασκευή του διασυνοριακού έργου διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών, και προς τις δύο κατευθύνσεις, τερματίζοντας (εφόσον το έργο υλοποιηθεί) την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Η έγκριση έγινε στο πλαίσιο επιχορήγησης, με συνολικό ποσό €1,037 δισ., πέντε διασυνοριακών έργων στην ΕΕ, εντός του προγράμματος Συνδέοντας την Ευρώπη.
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Πριν καλά- καλά το «μαντάτο» από τη Λευκωσία με τα ΜΟΕ να φθάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και στις ΗΠΑ, το κατοχικό καθεστώς τα απέρριψε. H λεγόμενη προεδρία του κατοχικού καθεστώτος, με εντολές προφανώς της Άγκυρας, έσπευσε, ωστόσο, να θέσει τα πλαίσια των συζητήσεων, που σαφώς περιγράφουν δυο κράτη. Για την τουρκική πλευρά όλα ξεκινούν και τελειώνουν στο γνωστό αφήγημα των δυο χωριστών οντοτήτων, των δυο κρατών.
Σάββας Καλεντερίδης: Επιχείρηση… σάντουιτς από Τουρκία στη Συρία! Το σχέδιο που δεν πέτυχε και η απάντηση των Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων
#Τουρκία #Συρία #Καλεντερίδης
Τα σχέδια της επίθεσης στη Χασάκα που είχε ως στόχο την απελευθέρωση 5000 μελών του ISIS αποκαλύπτει ο Σάββας Καλεντερίδης.
Γράφει ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας.
Δέκα Πακιστανοί υπήκοοι συνελήφθησαν στα προάστια του Παρισιού, ως ύποπτοι για ξέπλυμα χρήματος, εμπορία ανθρώπων και πλαστά έγγραφα, σύμφωνα με πηγές.
Παρά την πανδημία της Covid-19 που επέφερε ανατροπές σε όλο τον πλανήτη, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, είχε το 2021 μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του, κυρίως λόγω της άφθονης ρευστότητας. Το τεράστιο ταμείο που χρηματοδοτείται από τα πετρελαϊκά έσοδα της Νορβηγίας, είχε κέρδη 1,58 τρισεκατομμύρια κορώνες (περίπου 158 δισεκ. ευρώ) την περασμένη χρονιά, μια απόδοση 14,5% των επενδύσεών του, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Νορβηγίας που εποπτεύει τη διαχείρισή του.
«Εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο…» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την περασμένη εβδομάδα προς τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος! «Εάν»; Δηλαδή ο Πρωθυπουργός δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο ουδέποτε έπαυσε να είναι επιθετική; Δεν τον ενημερώνουν, ότι οι συστηματικές παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου έχουν εσχάτως «αναβαθμιστεί» σε υπερπτήσεις ελληνικών νησίδων; Δεν επληροφορήθη ότι τουρκικά πολεμικά εξεδίωξαν και πάλι ερευνητικό σκάφος από την κυπριακή ΑΟΖ; Δηλαδή τι ακόμη περιμένει ο κ. Μητσοτάκης για να αντιληφθεί ότι η συμπεριφορά των Τούρκων είναι και παραμένει επιθετική; Παρακολουθώντας όμως τις δηλώσεις του ανησυχούμε περισσότερο. Διότι λέγει
Ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια στην Ουάσιγκτον από Αμερικανούς βουλευτές και ομογενείς ακτιβιστές για να αποτραπεί η πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.
Ταυτόχρονα ξεκίνησε και μία άλλη εκστρατεία, εναντίον της απόφασης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τερματίσει την στήριξη στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.
Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στο μάθημα της "Διεθνούς Γεωγραφίας και Συστημικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης των Σύγχρονων Οπλικών Τεχνολογιών", Διδάσκων "Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή" στο ΕΚΠΑ, στην εκπομπή "Εμείς οι Έλληνες" (Απόσπασμα εκπομπής 26-01-2022).
Πάσχει το πολιτικό σύστημα στην διαχείριση κρίσεων. Είτε είναι μια κρίση λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων είτε πρόκειται για κρίση που αφορά τα εθνικά θέματα και τα Ελληνοτουρκικά τονίζει ο Ναύαρχος ε.α Βασίλης Μαρτζούκος