Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Η αρχαία Ριζηνία στην Κρήτη


Ο αρχαίος οικισμός βρίσκεται στην καρδιά του νησιού της Κρήτης, στις ανατολικές πλαγιές του ορεινού όγκου του όρους Ίδη ή Ψηλορείτης.

Είναι σε ένα οροπέδιο με υψόμετρο 650 μέτρων και οι εντόπιοι το αποκαλούν ‘Πατέλλα του Πρινιά» ή ‘Πατέλα’.

Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη έχουν φέρει στο φως αστικά δομημένα τετράγωνα που χωρίζονται από δρόμους και σχηματίζουν την εικόνα μιας τραπεζοειδούς πλατείας, όπου φιλοξενείται και ένα μνημειακός ιστορικός ναός όπου σε αυτόν βρέθηκαν γλυπτά θεϊκών μορφών.

Η ανάπτυξη της Ελλάδας ως παράδειγμα

Του Ν. Λυγερού

Σπάνια η ανάπτυξη της Ελλάδας εξετάζεται ως παράδειγμα προς μίμηση. Κι όμως, αν σκεφτούμε ορθολογικά ποιο είναι το σημερινό μέγεθος της Ελλάδας, θα καταλάβουμε και τη συμβολή της Μεγάλης Ιδέας ως νοητικό στρατηγικό σχήμα. Βέβαια, λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής, είναι πολλοί αυτοί που την αμφισβητούν. Στην πραγματικότητα μπερδεύουν το τακτικό λάθος της Ανατολής με τη στρατηγική που έχει άλλο βάθος. Η Ελλάδα είναι ριζικά ευρωπαϊκή κι είναι λανθασμένη η προσέγγιση που τη θέλει ανατολίτικη. Το μόνο στοιχείο που έχει της Ανατολής είναι οι Άγιοι Τόποι και ποτέ δεν θεώρησε ότι ήταν δικά τους. Δεν έχει ανάγκη από ιδιοκτησία για να πιστέψει.

Η συμβολή των μαθηματικών υπερδομών

Του Ν. Λυγερού


Η συμβολή των μαθηματικών υπερδομών δεν περιορίζεται στα μαθηματικά, όπως θα ήταν αναμενόμενο από τον καθένα. Στην πραγματικότητα ακολουθούν το νοητικό σχήμα της στρατηγικής των ομάδων του Gabis. Έτσι βλέπουμε ότι οι εφαρμογές τους πληθαίνουν στους τομείς της φυσικής και της χημείας αλλά και της βιολογίας. Ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της ικανότητας δεν είναι απλώς η προσαρμοστικότητα των μοντέλων τους, αλλά η πλαστικότητα της δομής τους, που διαχειρίζεται φυσιολογικά, με ορθολογικό τρόπο, τα χαρακτηριστικά της πολυπλοκότητας που απαιτεί ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των γεγονότων, όπου η μονοσήμαντη πράξη δεν επαρκεί πια για να κωδικοποιήσει τα δεδομένα αυτών των τομέων.

22 Ιουνίου 1941: Έναρξη της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα

Με την κωδική ονομασία Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα (Unternehmen Barbarossa στα γερμανικά) έμεινε στην ιστορία η εισβολή των Γερμανών στη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Μπαρμπαρόσα (Κοκκινογένης στα ιταλικά) ήταν το προσωνύμιο του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκου Α', ο οποίος ηγήθηκε της αποτυχημένης Β' Σταυροφορίας τον 12ο αιώνα - κατατροπώθηκε, σαν ανίκανος στρατηγός που ήταν, από τους Τούρκους και μετά ζητούσε τα "ρέστα" από το Ρωμαίο Αυτοκράτορα Μανουήλ Α' Κομνηνό.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΥΠΟ… ΤΟΥΡΚΙΚΗ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ»



Τουρκικό δημοσίευμα (49)Του  Νίκου Χειλαδάκη
Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου
Από το pentapostagma

Την πρόθεση της να αρχίσει εκστρατεία προώθησης των ισλαμικών αρχών στην ελληνική πρωτεύουσα, ανήγγειλε μέσω του… τουρκικού τύπου, (εφημερίδες, Yerni Şafak, Türkiye), το Ίδρυμα Μουσουλμάνων της Ελλάδας που εδρεύει εδώ και χρόνια στην ελληνική πρωτεύουσα και εκπροσωπεί, όπως υποστηρίζει, τους χιλιάδες μουσουλμάνους που έχουν έρθει με λαθραίο τρόπο μέσω Τουρκίας και έχουν εγκατασταθεί σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.
Όπως αποκαλύπτεται, η γνωστή μας υποψήφια των τελευταίων ευρωεκλογών με το κόμμα των Οικολόγων, Ελληνίδα μουσουλμάνα κ. Άννα Στάμου, που είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του Ιδρύματος Μουσουλμάνων της Ελλάδας, έδωσε μια σημαντική συνέντευξη στην Yeni Şafak όπου αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ισλαμικής εκπαίδευσης για τους μουσουλμάνους της ελληνικής πρωτεύουσας και όχι μόνο.

Σκληρό ράπισμα στην Τουρκία από Ε.Ε. «δια χειρός» Κασουλίδη

- Ευρωπαϊκό μήνυμα η "κοινή θέση" της Ε.Ε. αύριο στο Συμβούλιο Σύνδεσης Άγκυρας - Ε.Ε.
- Η κυπριακή πλευρά πέτυχε τρεις βασικούς αντικειμενικούς σκοπούς της εξωτερικής της πολιτικής
- Υποδείξεις προς την Τουρκία για σεβασμό της απόφασης του ΕΔΑΔ για τα 90 εκατ. σε αποζημιώσεις
- Συνδέεται η απελευθέρωση των κινήσεων των Τούρκων πολιτών με τήρηση των δεσμεύσεων προς όλα τα κράτη-μέλη
- Βρετανικό lobbying υπέρ των τουρκικών θέσεων εντός Ε.Ε.
Με την Ελληνική προεδρεία επετεύχθη μια "κοινή θέση" των 28 αναφορικά με το ότι πρέπει και οφείλει η Άγκυρα να σεβαστεί την απόφαση του Ευρωπαϊκου Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο της επιδίκασε το ποσό των 90 εκατ. ευρώ, ως αποζημίωση για τα τεκταινόμενα της εισβολής το 1974.

«Βόμβα» μεγατόνων από την Τράπεζα της Ελλάδας για ΑΕΠ και Χρέος

"Φωτιές" ανάβουν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας της Ελλάδας λίγο πριν από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Χρέος, καθώς τα σενάρια που εκπόνησαν για τη δυναμική του ΑΕΠ έως το 2030, απέχουν... έτη φωτός από τις παραδοχές της τελευταίας μελέτης Βιωσιμότητας που συνέταξε η Τρόικα!

Έτσι αν και από το αρμόδιο τμήμα μελετών της ΤτΕ διαβεβαιώνουν- εκ των υστέρων- ότι δεν είχαν καμία απολύτως πρόθεση να δείξουν ότι ο σχεδιασμός της Τρόικα για το Χρέος είναι στον... αέρα, η αλήθεια είναι ότι λαμβάνοντας υπόψιν την ελληνική πραγματικότητα εκτίμησαν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι πολύ χαμηλότεροι, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Ψηφοφορία των ηγετών της Ε.Ε. για τον πρόεδρο της Κομισιόν ζητά ο Κάμερον-Επιμένει να μη θέλει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Θεωρεί τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου ανίκανο να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος θεωρεί αναγκαίες για την Ευρώπη - Θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να εμποδίσει την εκλογή του.Να ψηφίσουν εάν επιμείνουν στο όνομα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν θα ζητήσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον από τους ηγέτες της ΕΕ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είναι έτοιμος να αναγκάσει τους ομολόγους του των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσουν με ψηφοφορία για το μελλοντικό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφόσον επιμένουν να επιβάλουν τον Λουξεμβούργιο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως έγινε γνωστό από κύκλους του περιβάλλοντός του.

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές
-Σκουρλέτης: Παρακολουθούν τα τηλεφωνήματά μου με τον Τσίπρα 
-Βούλτεψη: «Αδίστακτοι» είναι μόνο εκείνοι που εκτοξεύουν «καταγγελίες»
Νέα κόντρα Μεγάρου Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε με αφορμή τις καταγγελίες του Π. Σκουρλέτη ότι παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές επαφές του με τον Αλ. Τσίπρα.
Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε υπόνοιες για μηχανισμό υποκλοπών που παρακολουθεί τα τηλέφωνα της Κουμουνδούρου.
«Εγώ το τελευταίο διάστημα μιλάω με τον Αλέξη Τσίπρα και στα 10 δευτερόλεπτα κόβεται η γραμμή. Δεν το λέω για να τρομάξουμε, το λέω για να είμαστε προσεκτικοί. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και οι αντίπαλοί μας είναι αδίστακτοι».
Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε στις καταγγελίες:

Πούτιν: Τραγωδία στην Ουκρανία, δεν τηρείται η εκεχειρία

Πούτιν: Τραγωδία στην Ουκρανία, δεν τηρείται η εκεχειρία
Μεγάλη τραγωδία που σκοτώνονται άνθρωποι στην πρώην ΕΣΣΔ τόσα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο
Η Μόσχα στηρίζει μεν τις προθέσεις Ποροσένκο για κατάπαυση του πυρός, αλλά το βασικό είναι η πολιτική διαδικασία και οι συμβιβασμοί με όσους δεν αισθάνονται ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους, τόνισε σήμερα, ανήμερα της επετείου της εισβολής των ναζιστικών στρατευμάτων στη Σοβιετική Ένωση ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στα τείχη του Κρεμλίνου και συγκρατημένα μεν, πάντως αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα, που θα έχει το λεγόμενο «ειρηνευτικό σχέδιο» Ποροσένκο.