Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Πούτιν: Τραγωδία στην Ουκρανία, δεν τηρείται η εκεχειρία

Πούτιν: Τραγωδία στην Ουκρανία, δεν τηρείται η εκεχειρία
Μεγάλη τραγωδία που σκοτώνονται άνθρωποι στην πρώην ΕΣΣΔ τόσα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο
Η Μόσχα στηρίζει μεν τις προθέσεις Ποροσένκο για κατάπαυση του πυρός, αλλά το βασικό είναι η πολιτική διαδικασία και οι συμβιβασμοί με όσους δεν αισθάνονται ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους, τόνισε σήμερα, ανήμερα της επετείου της εισβολής των ναζιστικών στρατευμάτων στη Σοβιετική Ένωση ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στα τείχη του Κρεμλίνου και συγκρατημένα μεν, πάντως αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα, που θα έχει το λεγόμενο «ειρηνευτικό σχέδιο» Ποροσένκο.

«Δυστυχώς ό,τι καταγράφουμε με τη βοήθεια αντικειμενικών μέσων ελέγχου, μαρτυρά ότι οι εχθροπραξίες δεν μειώνονται και σήμερα τη νύχτα είδαμε αρκετά έντονη δραστηριότητα του πυροβολικού από την ουκρανική πλευρά», υπογράμμισε ο Β.Πούτιν, προσθέτοντας ότι δεν θέλει να κρίνει εάν πρόκειται για τον τακτικό ουκρανικό στρατό ή τους λεγόμενους «ένοπλους σχηματισμούς» κάποιων «δεξιών δυνάμεων». Το βασικό κατά το Ρώσο ηγέτη είναι «ότι αυτό συμβαίνει και χρειάζεται να πετύχουμε ώστε όλες οι εχθροπραξίες να σταματήσουν».
Μιλώντας στον κήπο του τσάρου Αλεξάνδρου με φόντο ελληνικούς δωρικούς κίονες ο Β.Πούτιν εξέφρασε τη θλίψη του γιατί η συζήτηση αυτή γίνεται ανήμερα της έναρξης του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, όπως λέγεται στη Ρωσία ο Β΄ Παγκόσμιος και συμπλήρωσε ότι στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη μια «μεγάλη τραγωδία», σκοτώνονται εκεί άνθρωποι και μάλιστα καθημερινά, «μετά από τόσα χρόνια από την έναρξη του Πολέμου στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης χύνεται αίμα. Αυτό είναι εφιαλτικό!».
«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ποροσένκο κήρυξε ανακωχή, είναι αναμφίβολα σημαντικό τμήμα της τελειωτικής διευθέτησης, μπορεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα. Χωρίς κατάπαυση πυρός είναι αδύνατο να συμφωνήσουμε για ο,τιδήποτε και αναμφίβολα η Ρωσία θα υποστηρίξει τις προθέσεις αυτές», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Πρόσθεσε, όμως, και αυτό, που κατά τη γνώμη του είναι το βασικότερο σε τελική ανάλυση: την πολιτική διαδικασία. «Είναι σημαντικό ώστε στη βάση αυτής της ανακωχής να προκύψει διάλογος μεταξύ όλων των αντιπαρατιθέμενων πλευρών, με σκοπό να βρεθούν αποδεκτοί για όλους συμβιβασμοί και οι άνθρωποι, που διαμένουν στη νοτιοανατολική Ουκρανία, να αισθάνονται αδιαμφισβήτητα ότι είναι αναπόσπαστο τμήμα της χώρας αυτής, ότι διαθέτουν όλα τα δικαιώματα των πολιτών του κράτους και ότι τα δικαιώματα αυτά είναι εγγυημένα. Μεταξύ άλλων μάλιστα ότι η εγγύηση προκύπτει από τον θεμελιώδη νόμο του κράτους, το Σύνταγμα. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε αυτόν τον περιεκτικό και συγκεκριμένο διάλογο. Αυτή είναι η εγγύηση της επιτυχίας», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου