Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

ΥΠΠΟ: Συντήρηση και ανάδειξη μνημείων στην Καστοριά


Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας

​Στη φωτιστική ανάδειξη του Καθολικού της Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας, στην Καστοριά, ώστε να συνάδει με την αρχιτεκτονική ταυτότητα και τη λειτουργία του, ως θρησκευτικό μνημείο, προχωρεί το Υπουργείο Πολιτισμού. Η συντήρηση και των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, συμπεριλαμβάνεται στο έργο του ΥΠΠΟ «Πολιτιστική Εγνατία Οδός», ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ολοκληρώθηκε, παράλληλα, η μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του Μεντρεσέ, ώστε οι προτεινόμενες επεμβάσεις, επί του υφιστάμενου κελύφους, να επαναφέρουν το μνημείο στην αρχική του κατάσταση προς εξυπηρέτηση νέων χρήσεων. Απώτερος  στόχος  είναι η ανανέωση της λειτουργικότητάς του,  ώστε μαζί με το Ιουστινιάνειο Διατείχισμα να καταστούν επισκέψιμα αποκτώντας νέα χρήση.

Πώς η Βόρεια Ήπειρος παραχωρήθηκε στην Αλβανία, με αντάλλαγμα τα νησιά του Αιγαίου


Σαν σήμερα, στις 13 Φεβρουαρίου 1914, οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφασίζουν ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα κατακυρωθούν στην Ελλάδα, εάν αυτή αποχωρήσει από τη Βόρειο Ήπειρο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1/13 Φεβρουαρίου 1897: Η “κρητική εκστρατεία” της Ελλάδος στον “ατυχή” πόλεμο του ’97


Στάθης Βασιλείου

Ο συνταγματάρχης Τιμολέων Βάσσος με μικτό απόσπασμα δύο ταγμάτων πεζικού, έναν λόχο ευζώνων, τάγμα μηχανικού και μια ορειβατική πυροβολαρχία αποβιβάζεται στην Κρήτη με σκοπό την υποστήριξη των τοπικών επαναστατών κατά της Οθωμανικής εξουσίας. Ελπίδα ήταν ότι μια νέα κρητική επανάσταση θα εξυπηρετούσε την κυβέρνηση Δεληγιάννη στην αξίωση ένωσης του νησιού με την Ελλάδα.

Τι κατέθεσε η ψυχίατρος Κ. Προκοπάκη στη Βουλή για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια


Στη δυνατότητα τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια αναφέρεται υπόμνημα της ψυχιάτρου Παιδιών και εφήβων Καλλιόπη Προκοπάκη το οποίο απέστειλε στις ειδικές επιτροπές στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο Τζαφέρι πρωθυπουργός, ο Μπελέρης φυλακισμένος


του Κωνσταντίνου Χολέβα

Ένας Αλβανός Πρωθυπουργός στα Σκόπια, ένας Έλληνας εκλεγμένος Δήμαρχος της Χειμάρρας, φυλακισμένος στην Αλβανία. Αυτή είναι με μία φράση η εικόνα των μειονοτικών ζητημάτων στη βαλκανική γειτονιά μας. 

Το Φόρειν ΄Οφις έβαλε μπροστά για «υφέρπουσα αναγνώριση»(creeping recognitiοn)

Φανούλα Αργυρού

Το δημοσίευμα του συνάδελφου Κώστα Βενιζέλου στον «Φιλελεύθερο» 11.2.24 είναι αρκούντως ενημερωτικό. Τίτλος:  «Βρετανικό μπαϊράκι στη νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό- Στο Λονδίνο θα είναι η βάση της κ. Κουεγιάρ».

Ζήτησε ουσιαστική βοήθεια Βερολίνου στο Κυπριακό ο Πρόεδρος


Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε την Τρίτη ότι αντάλλαξε σκέψεις με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για το πως η χώρα του μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά, και όχι απλά μέσα από δηλώσεις, προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών.

TLP 2024: Εντυπωσιακά πλάνα από την εκπαίδευση ελληνικών F-16 Block 52+ στην Ισπανία


Από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, η 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) από την Αεροπορική Βάση Λάρισας και η 340 Μοίρα της 115ΠΜ από την Αεροπορική Βάση Σούδας, συμμετείχαν στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το έτος 2024 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Για τον σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν 3 αεροσκάφη F-16 Block 52+ της 110ΠΜ και 3 της 115ΠΜ, με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό.

Υπογραφή MoU μεταξύ ΕΕΛΕΑΑ και Εθνικής Ένωσης Ουκρανικών Αμυντικών Βιομηχανιών (NAUDI)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με γνώμονα την προώθηση της διεθνούς παρουσίας της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, η Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) ανέλαβε τη διοργάνωση του Ελληνικού Εθνικού Περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση World Defense Show (WDS, 4-8 Φεβρουαρίου 2024) που διεξήχθη στο Riyadh της Σαουδικής Αραβίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό διαπραγματεύεται τη παραχώρηση ναρκοθηρευτικών από το Βασιλικό Ναυτικό

Γιάννης Νικήτας

Η κατάσταση στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα και η περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας James Heappey στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο. 

P-3 Orion: Σήριαλ χωρίς ορατό τέλος ο… πολυετής εκσυγχρονισμός;


Τουλάχιστον ένα ακόμη έτος υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί μέχρι να αποδοθεί το πρώτο εκσυγχρονισμένο Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) Ρ-3 Orion στο Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», την περασμένη εβδομάδα το πρώτο από τα τέσσερα Ρ-3 που βρίσκονται σε διαδικασία αναβάθμισης, το οποίο λειτουργεί και ως πρωτότυπο του προγράμματος, έκανε δοκιμές κινητήρων (run up checks) κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ότι παρόλο που και οι τέσσερις κινητήρες λειτούργησαν σωστά, οι ενδείξεις (indication) στο πιλοτήριο ήταν λανθασμένες.

Black Hawk UH-60: Τα επόμενα βήματα μέχρι την οριστική συμφωνία για τα ελικόπτερα


*Του Κώστα Σαρικά 

Το πρόγραμμα απόκτησης 35 καινούργιων αμερικανικής κατασκευής ελικοπτέρων Black Hawk UH-60 για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς αλλά και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, έπειτα και από την επαναξιολόγηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων στην οποία προχώρησαν η πολιτική η νέα στρατιωτική ηγεσία.

Αεροπορία Στρατού: Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ακύρωση του FARA και των UH-60V σε ΗΠΑ και US Army


Παρελθόν τα μεταχειρισμένα μέσα μεταφορικά ελικόπτερα UH-60L για την ελληνική Αεροπορία Στρατού; – Σε παλαιότερο αφιέρωμα του DP, σχετικά με τις προοπτικές ένταξης του UH-60 Blackhawk σε ελληνική υπηρεσία στις τάξεις της Αεροπορίας Στρατού, είχε γίνει εκτενής αναφορά στο ενδεχόμενο υιοθέτησης μίας σαφώς πιο οικονομικής λύσης σε σχέση με τα νέας κατασκευής ελικόπτερα UH-60M. Η λύση αυτή είχε τη μορφή του UH-60V.

Εκ των έσω θα «αναστηθεί» ο στόλος των μεταφορικών αεροσκαφών: Το μεγάλο στοίχημα για την πολιτική ηγεσία και το αεροπορικό επιτελείο και κάποιες κουβέντες με τους ξένους κατασκευαστές


Τα C-27 ως το καλοκαίρι, όπως υπολογίζεται στην πολεμική αεροπορία θα φτάσουν τα 6, όσα δηλαδή είχε συμφωνήσει η αεροπορία με την κατασκευάστρια εταιρεία ότι θα εξυπηρετηθούν. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Η υπογραφή της Follow On Support με την Ιταλική Leonardo για την «ανάσταση» του στόλου των C-27J Spartan, έδειξε ότι, εφόσον η μέριμνα υπάρχει, τα αεροσκάφη μπορούν να υπηρετούν πιστά τις ανάγκες, τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας ή των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και να βρίσκονται στο πλευρό του κοινωνικού συνόλου.

ΕΚΠΑ: Σε αναστολή ο υπάλληλος που δήλωσε συμμέτοχος στο σαμποτάζ

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/

«Η διοίκηση του Ε.Κ.Π.Α. έθεσε σε αναστολή καθηκόντων, μόλις πληροφορήθηκε τις δημόσιες δηλώσεις του, υπάλληλο ο οποίος ο ίδιος δήλωσε ότι είχε καθοριστική εμπλοκή στο συμβάν, ενώ ενημέρωσε και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα σχετικά με το σαμποτάζ στον σέρβερ του Πανεπιστημίου.

Καταπέλτης ο εισαγγελέας στη δίκη για το Μάτι: Προτείνει την ενοχή και του Ν. Παναγιωτοπουλου


Σοφία Σπίγγου

Στις 20 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Μανιάτη στη δίκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Φυλάκιση 2,5 ετών πρότειναν για τον Φρέντι Μπελέρη οι Αλβανοί εισαγγελείς

«Η Χειμάρρα επέλεξε τον Φρέντι Μπελέρη για δήμαρχο» αναγράφει το πανό που κρατούν υποστηρικτές του έξω από τα αλβανικά δικαστήρια όπου εξελίσσεται η δίκη (φωτ.: glomex)

Τον έκριναν ένοχο για ενεργή διαφθορά – Η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Φεβρουαρίου

Οριστικό: Η Ελλάδα παίρνει τη διοίκηση της επιχείρησης «ASPIDES» – Ποιος είναι ο Έλληνας Διοικητής


Είναι οριστική η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης «ASPIDES» στην Ερυθρά Θάλασσα. Το Στρατηγείο θα είναι στη Λάρισα. Δημοσιεύθηκε το όνομα του Έλληνα Διοικητή – αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού.

του Χρήστου Μαζανίτη

Τουρκικά F16: Ποιες είναι οι δεσμεύσεις του νέου Μνημονίου Ασφαλείας των ΗΠΑ

Τουρκικό μαχητικό F16 κατά τη διάρκεια νατοϊκής άσκησης στη Μεσόγειο, στις 15 Σεπτεμβρίου, 2022AP Photo/Khalil Hamra

Γεωργία Γαραντζιώτη

Η προθεσμία των 15 ημερών για την υποβολή ενστάσεων στο επίσημο αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν για την πώληση στη Τουρκία 40 νέων μαχητικών F16 και κιτ εξοπλισμού και αναβαθμίσεων για 79 αεροσκάφη του υφιστάμενου τουρκικού Στόλου των F16 έληξε χωρίς εμπόδια. 

Το ανάχωμα στη Ρωσία και τα εύσημα Πάιατ στην Ελλάδα

Γεώργιος Φιντικάκης

Η ενεργειακή εξάρτηση της ΝΑ Ευρώπης από τη Ρωσία παραμένει ισχυρή. Οι κυρώσεις δεν έχουν αποδώσει, η Μόσχα επανακάμπτει, το ρωσικό αέριο συνεχίζει να ρέει προς την περιοχή μέσα από διάφορα κανάλια και όλα αυτά ενισχύουν περαιτέρω τη στρατηγική σχέση των Αμερικανών με την Ελλάδα.

Pyatt από Ουάσιγκτον: Ό,τι και να συμβεί στις εκλογές η σχέση Ελλάδα-ΗΠΑ θα γίνεται πιο δυνατή


“Ό,τι και να συμβεί στις εκλογές, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τη συμμαχία με την Ελλάδα να γίνεται πιο δυνατή”.

Αλ. Παπαδοπούλου: Η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών η μοναδική διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία


Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών αποτελεί τη μοναδική ανοιχτή διαφορά που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία ξεκαθάρισε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου κατά τη διάρκεια συζήτησης στη δεξαμενή σκέψης The Foundation for Defense of Democracies (FDD) στην Ουάσιγκτον. 

Όταν έγινε θέμα στην ενημέρωση του ΟΗΕ ο αρθρογράφος μας Μιχάλης Ιγνατίου: Ποια χώρα έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη και χιλιάδες νησιά; ρώτησε ο εκπρόσωπος (video)


Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος της Hellas Journal, Μιχάλης Ιγνατίου στην ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του ΟΗΕ. Φωτογραφία Hellas Journal, You Tube, via United Nations

Κατά την χθεσιινή ενημέρωση Τύπου του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ (Stéphane Dujarric), ανέφερε στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που πλήρωσαν την ετήσια συνδρομή τους στον Διεθνή Οργανισμό.

Τουρκική φρεγάτα στον Πειραιά

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα επισκέφθηκε το TCG Gediz.

Διονύσης Αντωνέλλος

Ερντογάν: Χτίζουμε την Τουρκία του μέλλοντος


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Στο θέμα της Γάζας ο Ερντογάν κάλεσε για άλλη μια φορά να αναγνωριστεί το Παλαιστινιακό κράτος και δήλωσε την επιθυμία η Τουρκία θα τεθεί εγγυητής

Λιβύη: Η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωρά στο σχηματισμό μιας ενιαίας κυβέρνησης σε όλη τη χώρα


Φεβρουάριος 13, 2024. Ελλάδα.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σάλεχ, επιβεβαίωσε ότι η Βουλή προχωρά στον σχηματισμό μιας ενιαίας κυβέρνησης σε ολόκληρη τη Λιβύη, προκειμένου να διεξαχθούν εκλογές, απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης.

Τι θέλει ο Ερντογάν σε Αίγυπτο και Ντουμπάι


Ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκινά περιοδεία στο Ντουμπάι που διατηρούν στενές σχέσεις. Μαζί με τους ομολόγους του σε Ινδία και Κατάρ, είναι επίτιμοι προσκεκλημένοι της συνόδου. Αποκατάσταση διμερών σχέσεων με Κάιρο μετά από 11 χρόνια.

«Εισβολή στη Ράφα»… Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια


Φεβρουάριος 13, 2024. Ελλάδα.

Οι προετοιμασίες του ισραηλινού στρατού για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη Ράφα, νότια της Λωρίδας της Γάζας, δίπλα στα αιγυπτιακά σύνορα, προκάλεσαν εκτεταμένους αιγυπτιακούς φόβους σχετικά με τις «τρομερές συνέπειες» μιας τέτοιας ενέργειας εν μέσω της συσσώρευσης εκτοπισμένων Παλαιστινίων των οποίων ο αριθμός είναι περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Γαλλικό σχέδιο για απόσυρση της Χεζμπολάχ και εκεχειρία Ισραήλ-Λιβάνου - Τι προβλέπει


Το σχέδιο αποσκοπεί στον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και του Ισραήλ στα σύνορα

Οι πιλότοι μαχητικών κυνηγούν drones των Χούτι πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα! Ο πιλότος ενός AV-8B Harrier του Σώματος Πεζοναυτών κατέρριψε επτά drones!


Ο πιλότος του AV-8B του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ φέρεται να έκανε τις καταρρίψεις, ενώ βοήθησε να αμβλυνθούν οι ανελέητες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούτι.

Η Ρωσία έβαλε σε λίστα «καταζητούμενων» την πρωθυπουργό της Εσθονίας


Η ρωσική αστυνομία έχει θέσει σε λίστα καταζητούμενων την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας, τον υπουργό Εσωτερικών της Εσθονίας Τάιμαρ Πέτερκοπ και τον υπουργό Πολιτισμού της Λιθουανίας Σιμόνας Κάιρις, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ζαχάροβα: Θα απαντήσουμε αν οι ΗΠΑ και η ΕΕ κατασχέσουν ρωσικούς πόρους αξίας 300 δις δολαρίων


Η Ρωσία προειδοποίησε τη Δύση ότι η Μόσχα θα αντιδράσει σκληρά αν οι ΗΠΑ και η ΕΕ κατασχέσουν ρωσικούς πόρους αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μακρόν, Σολτς και Τουσκ «αναβιώνουν» το Τρίγωνο της Βαϊμάρης στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ

AP Photo/Aurelien Morissard

Έτοιμες να συσφίξουν την διπλωματική, αμυντική και οικονομική συνεργασία τους στο πλαίσιο του λεγόμενου τριγώνου της Βαϊμάρης δηλώνουν Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία.

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε το πακέτο 95 δισ. δολ. για Ουκρανία, Ισραήλ, Ταϊβάν - Ο λόγος στην "τραμπικής" ηγεσίας Βουλή


Η Γερουσία, άνω σώμα του ομοσπονδιακού Κογκρέσου των ΗΠΑ, ενέκρινε νομοσχέδιο περί της χορήγησης βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν την Τρίτη, σε μια μεγάλη νίκη για τους Δημοκρατικούς, αλλά και για το τμήμα των Ρεπουμπλικανών που αψηφά τον άτυπο ηγέτη του κόμματος, υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ δεν μπλοφάρει για το NATO


Του Timothy L. O'Brien

Το πώς και σε ποιο πεδίο ο Ντόναλντ Τραμπ θα εκτροχιάσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και θα απειλήσει την εθνική ασφάλειά τους εάν ανακτήσει τον Λευκό Οίκο, παραμένει ένα περίπλοκο παιχνίδι εικασιών - εκτός από τον σαφή κίνδυνο που θέτει για τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών: Γιατί είμαστε αντιμέτωποι με μια πιο επικίνδυνη δεκαετία


Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ένταση με την Κίνα προμηνύουν «μια πιο επικίνδυνη δεκαετία», με τις στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως να αναμένεται να αυξηθούν, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).