Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Η Μάχη της Κρήτης

Από το zarpanews

20 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 1941: Η μάχη της Κρήτης μέσα από το φωτογραφικό υλικό κυρίως των Γερμανών, μετά την κατάληψη του νησιού από τα στρατεύματα τους…
Το χρονικό της Μάχης της Κρήτης 
Νοέμβριος 1940: Η άμυνα της Κρήτης αναλαμβάνεται από τους Βρετανούς. Η 5η Μεραρχία Κρητών μεταφέρεται στην Αθήνα.
15 Απριλίου 1941: Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, αποφασίζεται η κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς. Στο β’ 15ήμερο του Απριλίου σχεδιάζεται η μεταφορά Ελληνικών και Βρετανικών δυνάμεων από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη.

Διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων: Ποια τυριά κατανάλωναν;

Σίγουρα η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων απέχει παρασάγγας από αυτήν που γνωρίζουμε σήμερα. Βέβαια, ένα κοινό που μπορούμε να εντοπίσουμε είναι η κατανάλωση τυριού, φυσικά και αυτή με κάποιες διαφορές από τη σημερινή.


Μπαίνουμε λοιπόν στα «Μαγειρεία των αρχαίων» και αυτή τη φορά γνωρίζουμε καλύτερα τον τρόπο που αξιοποιούσαν το γάλα.

Το γάλα δεν βρίσκεται στις συνταγές μαγειρικής τους και απ’ ότι δείχνουν οι αρχαίες πηγές καταναλωνόταν κυρίως από τους ανθρώπους της υπαίθρου και όχι των πόλεων. Η χρήση του λοιπόν εντοπιζόταν στην παρασκευή τυριού το οποίο οι αρχαίοι κυριολεκτικά λάτρευαν.

Όταν η Bild ζητούσε από τους Έλληνες να πουλήσουν την… Ακρόπολη - Πώς περιγράφει την πρώτη περίοδο της κρίσης η Γερμανική Ραδιοφωνία

«Έκλειναν τότε τους Έλληνες αξιωματούχους σε ξενοδοχεία και τους υπαγόρευαν τι έπρεπε να κάνουν. Και αυτό θεωρήθηκε ένας άνευ προηγουμένου εξευτελισμός των κυρίαρχων κρατών». Έτσι περιγράφει στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) την πρώτη περίοδο της ελληνικής κρίσης, ο Ούντο Μπούλμαν, ο επικεφαλής της ευρωομάδας  των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν  ο τότε Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφραζε αμφιβολίες για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. «Όλα αυτά έχουν καταγραφεί πολλές φορές, όμως ακόμα και τώρα που λέγεται ότι έχει ξεπεραστεί η κρίση, δεν έχουν ξεχαστεί, αντιθέτως έχουν αφήσει βαθιά σημάδια», παραδέχεται στο ρεπορτάζ της με τίτλο «Ευρώπη- Tι χωρίζει το Βορρά από το Νότο» η Γερμανική Ραδιοφωνία, τονίζοντας ότι «αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο την περίοδο εκείνη υπαγόρευαν τους νόμους σε χώρες που έχρηζαν βοήθειας».

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Του Κωνσταντίνου Χολέβα – Πολιτικός Επιστήμων
Από το konstantinosholevas 
 
Στις 19 Μαΐου 1919, ακριβώς πριν από 100 χρόνια, ο Τούρκος αξιωματικός Μουσταφά Κεμάλ (ο μετέπειτα αποκληθείς Ατατούρκ, δηλαδή πατέρας των Τούρκων) αποβιβάσθηκε στη Σαμψούντα (Αμισό) και κήρυξε τη δεύτερη φάση της σφαγής των Ελλήνων του Πόντου. Η Ποντιακή Γενοκτονία τιμάται εφέτος με ιδιαίτερη συγκίνηση. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αποτελεί ένα κρίκο στην αλυσίδα των γενοκτονικών ενεργειών των Οθωμανών και των Νεοτούρκων κατά του Ελληνισμού της Ανατολής και κατά των άλλων Χριστιανικών εθνοτήτων, όπως ήσαν οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι κ.ά.

Κύπρος:Μηνύματα ΥΠΕΞ και Μπαρνιέ προς Λονδίνο για Brexit

Ο στόχος ήταν και είναι η μη διαταραχή των ζωών των Κυπρίων που ζουν στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων και σε κάθε περίπτωση θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για επίτευξη του στόχου αυτού, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισιέλ Μπαρνιέ, στέλλοντας ταυτόχρονα μήνυμα ότι ανεξαρτήτως της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στο Λονδίνο τα ζητήματα και οι λύσεις παραμένουν σταθερές.

Σε κοινές τους δηλώσεις, ο κ. Μπαρνιέ και ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης διαμήνυσαν στο Λονδίνο ότι προτιμητέα επιλογή είναι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου, υλοποιώντας τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, που θα έχει τις λιγότερο αρνητικές συνέπειες για όλους, αλλά ταυτόχρονα γίνονται ετοιμασίες για άτακτο Brexit.

Ανατροπή από ΣτΕ: Δεν δικαιούνται δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα & επίδομα αδείας οι δημόσιοι υπάλληλοι - ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥΣ

Ψυχρολουσία για τους δημοσίους υπαλλήλους από το ΣτΕ, η Ολομέλεια του οποίου ανέτρεψε απόφαση του αρμόδιου τμήματος και έκρινε ότι δεν δικαιούνται εφεξής δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ υπολόγιζε το κόστος των αναδρομικών που θα υποχρεούταν να καταβάλει το κράτος -σε περίπτωση δικαίωσης των δημοσίων υπαλλήλων- σε 1,4% του ΑΕΠ ή 2,6 δισ. αναδρομικά και 0,2% του ΑΕΠ επιβάρυνση εφεξής κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό.