Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Συνέντευξη Ν.Λυγερού στο ΕΡΤ-ΕΡΑ ΡΟΔΟΥ18/02/2013(Βίντεο)

«Βολές» και από τον Τύπο «Μαγείρεψε» η κυβέρνηση Μέρκελ τα στοιχεία για τη φτώχεια;

Η δημοσίευση, από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, μιας έκθεσης για τη φτώχεια, πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση με την κεντροαριστερή αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα, μερίδα του Τύπου κατηγορεί την ηγεσία του κράτους ότι εξωράισε την κοινωνική κατάσταση στη χώρα.

Η «Έκθεση για την φτώχεια και τον πλούτο στη Γερμανία», που αφορά την περίοδο 2007-2012 -η τέταρτη του είδους από το 2001- αναφέρει ότι υπήρξε μία θετική εξέλιξη στα διαθέσιμα έσοδα των νοικοκυριών, που οφείλεται στην ανθούσα αγορά εργασίας στην ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο δείκτης της ανεργίας μειώθηκε από το 9% το 2007 στο 6,8% το περασμένο έτος στη χώρα.

Ενδοκυβερνητικούς κλυδωνισμούς προκαλεί η «Αθηνά»

Ισχυρούς ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκαλεί το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας στη Βουλή, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να κατηγορούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι υπέκυψε στις πολιτικές πιέσεις και σχεδίασε το νέο ακαδημαϊκό χάρτη με βάση τοπικιστικά συμφέροντα.

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η κυρία Μαρία Ρεπούση, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ήταν ιδιαίτερα επικριτική και ζήτησε από τον υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να αποσύρει το σχέδιο «και να φέρει νέο με διαφανή, αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια».

Μέρκελ… al dente

Με ένα ευφάνταστο εξώφυλλο κυκλοφορεί το γερμανικό, οικονομικό, περιοδικό “Wirtschafts Woche”. 
 
Με τον τίτλο: «Τι μας κοστίζει η Ιταλία» και τον υπότιτλο: «Η κρίση του ευρώ επιστρέφει», το περιοδικό, απεικονίζει την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ “λουσμένη” στα μακαρόνια τα οποία... 
 
εκτοξεύει από απόσταση, κρατώντας μια πιατέλα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αναβρασμός στη ΝΔ: Υπάρχουν «λουδοβίκιες» συμπεριφορές-Επίθεση Μιχελάκη στον Στουρνάρα

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης από το real.gr

Πήγαν να τους ενημερώσουν και τ’ άκουσαν για όλη την κυβέρνηση αλλά και για τον Γ. Στουρνάρα που ήταν στις Βρυξέλλες και ο οποίος δεν πηγαίνει σε κομματικές εκδηλώσεις. Άλλωστε για τους περισσότερους «γαλάζιους» αποτελεί ο υπουργός Οικονομικών «κόκκινο» πανί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας και ο υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης πήγαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος προκειμένου να ενημερώσουν τους βουλευτές για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Η Βενεζουέλα πενθεί για το χαμό του Ούγκο Τσάβες

Η Βενεζουέλα πενθεί για το χαμό του Ούγκο Τσάβες
Η είδηση του θανάτου του Ούγκο Τσάβες έβγαλε στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του σε όλη τη χώρα, που με δάκρυα στα μάτια θρηνούσαν το χαμό του ηγέτη τους. 
Για τα εκατομμύρια φτωχών της Βενεζουέλας, ο Ούγκο Τσάβες ήταν ο άνθρωπος που τους έβγαλε από την απόλυτη εξαθλίωση, που τους έδωσε πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, που έστειλε τα παιδιά τους στο σχολείο.
Ο αντιπρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, με έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα, ανακοίνωσε το βράδυ της 5ης Μαρτίου, το θάνατο του προέδρου: «Πήραμε την πληροφορία για το πιο τραγικό γεγονός που έχουμε ανακοινώσει στο λαό μας. Στις 16.25 (τοπική ώρα) σήμερα, 5 Μαρτίου, απεβίωσε ο κομαντάτε πρόεδρος Ούγκο Τσάβες».

Απολύσεις τώρα απαιτεί η Τρόικα από τον Στουρνάρα

Απολύσεις τώρα απαιτεί η Τρόικα από τον Στουρνάρα
Για τη συνεδρίαση του Eurogroup αλλά και για τις μέχρι τώρα επαφές που διεξάγονται με την τρόικα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι βασικό θέμα της ατζέντας στις συζητήσεις με την τρόικα είναι η κινητικότητα στο δημόσιο, διέψευσε όμως τα «σενάρια» που θέλουν να υπάρχει εμπλοκή για το γνωστό θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν θα συναντηθεί αύριο με τον Αντώνη Σαμάρα, αλλά όταν θα ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών της με τους υπουργούς.

Ποινικές διώξεις για Δούκα, Παπαντωνίου και Βουλγαράκη Για κακουργήματα και πλημμελήματα παραπέμπονται οι τρεις πρώην υπουργοί

Ποινικές διώξεις για Δούκα, Παπαντωνίου και Βουλγαράκη
Ποινικές διώξεις σε βάρος τριών πρώην υπουργών ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Εφετών για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες.
Ο Πέτρος Δούκας διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, καθώς η παράβασή του εμφανίζεται να τελέστηκε μετά την αυστηροποίηση του σχετικού νόμου το 2010 και οι Γιάννος Παπαντωνίου και Γιώργος Βουλγαράκης διώκονται για πλημμέλημα.
Υπενθυμίζεται ότι τις υποθέσεις είχε στείλει στη Δικαιοσύνη, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα πόθεν έσχες των πολιτικών.
Στην περίπτωση του Πέτρου Δούκα διαπιστώθηκε ξαφνική μείωση της περιουσίας του κατά 1,1 εκατ. ευρώ στις τραπεζικές του καταθέσεις κατά το 2010 σε σχέση με το 2009. Ο πρώην υπουργός εμφανίζεται να μην μπορεί να εξηγήσει αποτελεσματικά αυτή τη μεταβολή παρά τον ισχυρισμό του ότι τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν από καταθετικό λογαριασμό σε επενδυτικό.

Πτωτικά κινείται το κυπριακό Χρηματιστήριο

Λευκωσία: Την πτωτική πορεία που παρουσιάζει με την είσοδο του μήνα Μάρτη συνεχίζει και σήμερα Τετάρτη το κυπριακό Χρηματιστήριο, υποχωρώντας, ύστερα από καιρό, κάτω από τις 100 μονάδες.

Στις 13:00, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ παρουσίαζε πτώση της τάξης του 1,67% και υποχωρούσε στις 98,63 μονάδες, αυξάνοντας έτσι τις συσσωρευμένες ζημιές της αγοράς από την έναρξη του τρίτου μήνα του 2013 στο σημαντικό ποσοστό του 9,63%.

Ο δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 39,13 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 1,46%. Ο ημερήσιος όγκος των συναλλαγών διαμορφωνόταν, την ίδια ώρα στις €225.786 .

Συνεχίστηκε το πτωτικό σερί στο Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Ελλείψει καταλυτών, το κλίμα στο ταμπλό παρέμεινε και σήμερα υποτονικό, ο τζίρος αδύναμος και οι τράπεζες… υπό πίεση.

Ο δείκτης των τραπεζών, αν και αποπειράθηκε να αντιδράσει από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 143,92 μονάδων (-5,27%), δεν κατάφερε να ανακτήσει θετικό πρόσημο και, επιβαρυμένος από τις πιέσεις κυρίως στους τίτλους των Εurobank και ΕΤΕ, υποχρεώθηκε σε νέα πτώση. Πλέον ο δείκτης «μετράει» αθροιστικές απώλειες 14,01% σε τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄

Του Γιάννη Ράγκου από το blogthea

Η δολοφονία του βασιλιά Γεώργιου του ΑΆ, τον Μάρτιο του 1913 στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί κατά μία έννοια το ελληνικό αντίστοιχο της δολοφονίας του Αμερικανού προέδρου Τζ. Κέννεντυ, που συνέβη 50 χρόνια αργότερα στο Ντάλλας των Η.Π.Α. Και στις δυο περιπτώσεις: το θύμα ήταν ο ανώτερος πολιτειακός παράγοντας της χώρας, οι αρχές υιοθέτησαν σχεδόν από την αρχή τη θεωρία του «μοναχικού δράστη» με προσωπικά κίνητρα, ο βασικός ύποπτος βγήκε από τη μέση προτού ολοκληρωθεί η ανάκριση, ενώ στο πέρασμα του χρόνου αναπτύχθηκαν ποικίλες θεωρίες για την πραγματική ταυτότητα των δραστών και τη συνωμοσία που κρυβόταν πίσω τους…
Όταν στις 5 Οκτωβρίου του 1912, η Ελλάδα κήρυσσε τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μπαίνοντας στο πλευρό των -τότε- συμμάχων της Σέρβων και Βούλγαρων, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τρεις εβδομάδες αργότερα οι πολεμικές εξελίξεις θα υποχρέωναν την τουρκική φρουρά της Θεσσαλονίκης να παραδώσει την πόλη -η οποία αποτελούσε τον κύριο στόχο της εκστρατείας κατά τον ΑΆ Βαλκανικό Πόλεμο- στον ελληνικό στρατό.

Χθες η Κύπρος... κατάλαβε τι έγινε στην Ελλάδα το 2011-2012

Του Γιάννη Αγγέλη  από το capital.gr

Χθες η συνάντηση του Eurogroup θύμιζε 2011-2012 με την Κύπρο... στη θέση της Ελλάδας. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών αισθάνθηκε τι πάει να πει διαπραγμάτευση για... διάσωση μέσα στην Ευρωζώνη. Το πρώτο αποτέλεσμα ήταν η κατά κράτος υποχώρηση απέναντι στην απαίτηση για την έρευνα από ιδιωτικό ανεξάρτητο φορέα (η Κύπρος ήθελε κάποιο θεσμικά κατοχυρωμένο φορέα της Ε.Ε.) στις κυπριακές τράπεζες όσο αφορά τις κατηγορίες για “ξέπλυμα χρήματος”.

Στην πραγματικότητα, όπως διευκρίνισαν κοινοτικές πηγές στο Capital.gr, η χθεσινή απόφαση ήταν “το πρώτο βήμα για την συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος σε μία, το πολύ μιάμιση, τράπεζα...”.

Ρεκόρ με κλείσιμο πάνω από τις 14.200 μονάδες για τον Dow Jones

 Dow14.253,77125,95 0,89%  



  Nasdaq3.224,1342,10 1,32%  

Η Wall Street χθες
Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών σκαρφάλωσε ο Dow Jones την Τρίτη συνεχίζοντας το ισχυρό ράλι του 2013 καθώς οι επενδυτές αντλούν αισιοδοξία από την ανάκαμψη των εταιρικών κερδών και την αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,9% κλείνοντας στις 14.253,77 μονάδες, ενώ στα υψηλά της ημέρας σκαρφάλωσε στις 14.286 μονάδες. Το προηγούμενο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ του δείκτη είχε σημειωθεί στις 11 Οκτωβρίου του 2007 στις 14.198,10 μονάδες, ενώ το προηγούμενο υψηλότερο κλείσιμο ήταν στις 9 Οκτωβρίου του 2007 στις 14.164,53 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι από τα υψηλά του 2007 ο δείκτης έχασε το 54% της αξίας του μέσα σε διάστημα 18 μηνών εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και καθώς η ύφεση έπληττε τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, διολισθαίνοντας μέχρι το χαμηλό των 6.547,05 μονάδων το Μάρτιο του 2009.

Από τότε η τιμή του δείκτη έχει υπερδιπλασιαστεί καθώς η αμερικανική Federal Reserve και οι υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έριξαν όλο τους το οπλοστάσιο στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην τόνωση της ανάπτυξης και ενώ η εταιρική κερδοφορία έχει ενισχυθεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.