Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Ρωμαϊκό ψηφιδωτό με ομηρικό θέμα βρέθηκε στην Αγγλία

Σπάνιας τέχνης ρωμαϊκό ψηφιδωτό εντόπισε οικογένεια στο Ράτλαντ της Αγγλίας καθώς περπατούσε σε αγρούς της περιοχής 

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σπάνιας τέχνης ρωμαϊκό ψηφιδωτό εντόπισε οικογένεια στο Ράτλαντ της Αγγλίας καθώς περπατούσε σε αγρούς της περιοχής. Η ανακάλυψη οδήγησε στον εντοπισμό θεμελίων ρωμαϊκής έπαυλης, όπου βρισκόταν το ψηφιδωτό που εντόπισε η οικογένεια, με απεικόνιση της μάχης του Αχιλλέα και του Εκτορα από την ομηρική «Ιλιάδα».

Πρόκειται για την πρώτη απεικόνιση της «Ιλιάδας» που εντοπίζεται στη Βρετανία και μία από τις

Ενεργειακή Κρίση - Γεωπολιτική – Οικονομική Ελίτ και Ελλάδα / Πρόδρομος Εμφιετζόγλου(Βίντεο)

Ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες διαχρονικά της Ελλάδας, στο χώρο των μεγάλων κατασκευών υποδομής και επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, γνωστός από τις αιχμηρές παρεμβάσεις του στα Εθνικά και Ενεργειακά ζητήματα , ως μέρος μιας ευρύτερης γεωπολιτικής στόχευσης για την χώρα , στις παγκόσμιες γεωστρατηγικές τεκτονικές αλλαγές , σε μια συνέντευξη για όλους και για όλα. 

Ο ιδρυτής του σωματείου κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Ταμείον Ελληνικού Στόλου Αβέρωφ ΙΙ», με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, λίγες μέρες πριν ανακοινώσει τελικά την απόφαση του να δημιουργήσει και πολιτικό σχηματισμό, ανοίγει μια σειρά ζητημάτων σε κρίσιμους τομείς που θα προκαλέσουν αίσθηση:

Ένας νέος άξονας ισχύος γεννιέται στην Ε.Ε.

Στους κόλπους της Ευρωζώνης, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν τηρήσει τον τελευταίο καιρό κοινό βηματισμό, πιέζοντας για την αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας 

ΡΩΜΗ. Αεροπλάνα που έβαψαν τον ουρανό στα χρώματα της γαλλικής και της ιταλικής σημαίας και μια ιστορική χειραψία συνόδευσαν την υπογραφή της διμερούς συνθήκης συνεργασίας Ιταλίας – Γαλλίας, χθες από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Η συνθήκη του Κυρηναλίου (του ιταλικού προεδρικού μεγάρου) είναι το γαλλοϊταλικό αντίστοιχο της συνθήκης του Μεγάρου των Ηλυσίων, που επισφράγισε τη γαλλογερμανική συνεργασία πριν από έξι δεκαετίες.

Λιβύη: Φαβορί ο Χαλίφα Χαφτάρ στις προεδρικές εκλογές

Ο πολιτικός αναλυτής, Μουχάμαντ αλ Σαΐντι, δήλωσε ότι οι πιθανότητες να κερδίσει ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ στις προεδρικές εκλογές είναι πολύ μεγάλες λόγω της μεγάλης δημοτικότητας που απολαμβάνει από πολλούς από τους λιβυκούς λαούς στα ανατολικά και νότια της χώρας, για τον ρόλο του στην καταπολέμηση ένοπλων ομάδων και τρομοκρατικών οργανώσεων, απαλλαγή από αυτούς στα ανατολικά και νότια και την εδραίωση ασφάλειας και σταθερότητας στη χώρα στις περιοχές που βρίσκονται υπό την προστασία του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.
Ο αλ Σαΐντι πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών δηλώσεων, σήμερα (χθες) Παρασκευή, ότι με δεδομένη την τρέχουσα λίστα, η πιθανότητα να κερδίσει οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος, ειδικά από τη δυτική περιοχή, είναι πολύ μικρή, δεδομένου ότι η Δυτική Λιβύη βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, και ως εκ τούτου οποιοσδήποτε υποψήφιος από τη Δύση υποστηρίζεται άμεσα από κόμματα που υποστηρίζουν το χάος στη Λιβύη, από το οποίο επιδιώκει να απαλλαγεί ο λιβυκός λαός και όχι το αντίστροφο.

Να υπάρξει ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς- Γκερτ Πέτερινγκ σημείωσε πως πρέπει να να υπάρξει απάντηση εάν υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπογράμμισε πως τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία.

Το γεγονός πως η Ελλάδα υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και δικαιούται την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς- Γκερτ Πέτερινγκ, που ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές από την ΕΕ οι παραβιάσεις της ελληνικής επικράτειας και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος για την επίλυση των προβλημάτων.

Τουρκία – Νέο σχέδιο προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

Μάλιστα, η Τουρκία, σε μια νέα κίνηση αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία εντάσσει και σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. 

Νέα βήματα για έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου κάνει η Τουρκία, στήνοντας παράκτιους σταθμούς παρακολούθησης και κέντρα ταυτοποίησης.

Η Άγκυρα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχει ξεκινήσει την κατασκευή δύο από τους πέντε σταθμούς Παράκτιας Επιτήρησης. Οι σταθμοί θα δημιουργηθούν προς ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρώτος σταθμός θα ανεγερθεί στο Αναμούρ και ο δεύτερος στην Αλεξανδρέττα.

Οι SCALP NAVAL, θα εκτόξευαν την αξιοπιστία της αποτροπής, βάλτε έστω Sylver A70, ΕΝΑΝ εκτοξευτή

Χωρίς να έχει ακόμη καθοριστεί ο χρόνος της υπογραφής της σύμβασης για την προμήθεια 3+1 νέων φρεγατών FDI-HN που θα επαληθεύσει πέραν πάσης αμφιβολίας τις πληροφορίες περί προνομιακών όρων, ένα από τα ζητήματα προς επίλυση για την ελληνική πλευρά -καθόσον ουδείς έχει αναφερθεί σε αυτό ωσάν να μην υφίσταται- είναι αυτό της περίληψης των πυραύλων οριζόντιας πλεύσης, ναυτικής κρούσης όπως ονομάζονται, SCALP-Naval (MdcN η NCM – Naval Cruise Missile), στο φόρτο των όπλων.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη
Από το defence-point


Επειδή με αφορμή το περιβόητο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Tribune, είναι πολλά αυτά

Δύο χρόνια πίσω η αναβάθμιση των F-16 Block 50 λόγω κοινοβουλευτικής διαφωνίας για… κάτι ανύπαρκτο!

Η συζήτηση για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών F-16 τείνει να εκτροχιαστεί, εάν δεν έχει ήδη! Οι αναφορές πλέον θυμίζουν συζητήσεις καφενείου, καθώς η προσέγγιση του κόστους είναι επιδερμική και δεν λαμβάνει υπόψη κρίσιμα στοιχεία. Ας επιχειρήσουμε λοιπόν να καταγράψουμε κάποιες σημαντικές παραμέτρους που θα ξεκαθαρίσουν, κατά την υποκειμενική μας άποψη πάντα, το “θολό τοπίο” και θα επανέλθουμε σε δεύτερο χρόνο με πιο λεπτομερή τεχνικής και οικονομικής φύσεως καταγραφή…

Γράφει ο ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Από το defence-point

Καταρχάς, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η συζήτηση έχει εκτραπεί σε επίπεδο καφενείου

Ασυνήθιστα επιθετικό State Department, κλιμακώνει με την Τουρκία για Καβάλα…

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε σε υψηλούς τόνους την αντίθετη του για τη συνεχιζόμενη φυλάκιση του Οσμάν Καβάλα, αλλά έκανε και κάτι άλλο που θα προκαλέσει θυμό στον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς θα του θυμίσει την έκκληση των δέκα πρεσβευτών υπέρ του Τούρκου επιχειρηματία.

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Απαντώντας σε δική μας ερώτηση που αφορούσε τον κ. Καβάλα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτρέπει την Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την άνευ όρων απελευθέρωση του.