Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Πώς θα ήταν ο κόσμος αν είχε «επιβιώσει» η Αρχαία Ελλάδα - Εκπληκτικό βίντεο τεχνητής νοημοσύνης

 Έτσι θα έδειχνε η Αρχαία Ελλάδα αν ο πολιτισμός και τα κτίρια της εποχής υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Σκηνές από ταινία επιστημονικής φαντασίας, θυμίζουν οι εικόνες που δείχονυ την Αρχαία Ελλάδα με στοιχεία του... μέλλοντος.

Μέσα από μια εντυπωσική γκαλερί με φωτογραφίες, η διάσημη σελίδα acknowledge.ai που ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη, μας παρουσιάζει τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί.

Smartphones, διαστημόπλοια, μουσεία και ρομπότ συνδυάζονται με τα κλασικά κτίρια και αγάλμα συνθέτοντας ένα εντυπωσιακό φιλμ το οποίο έχει ήδη αρχίσει να κάνει τον γύρο των social media.

Η τραγική συντριβή του Ε/Π UH-1H της Α.Σ. στο Βασιλούδι – Σαν σήμερα το 2008

Σαν σήμερα, στις 18 Μαρτίου 2008, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου UH-1H  Huey της Α.Σ., συνετρίβη κοντά στο χωριό Βασιλούδι ΒΑ της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο των τριών επιβαινόντων στρατιωτικών.

Το ελικόπτερο UH-1H  Huey ΕΣ 822, της Αεροπορίας Στραρού, εκτελούσε τακτικό δρομολόγιο από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας προς την Ρεντίνα, με επιβαίνοντες τρεις αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, προκειμένου να συμμετάσχουν σε άσκηση των ειδικών δυνάμεων.

Η απογείωση του ελικοπτέρου έγινε στις 10.10 ενώ η επαφή με τα ραντάρ χάθηκε στις 10.38. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, ως την στιγμή της συντριβής οι πιλότοι δεν ανέφεραν κανένα πρόβλημα.

Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα

Νικόλαος Θωμαΐδης, Αρθρογράφος
Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, ΕΚΠΑ

Από τη διατροφή στην Άμυνα. Σημαντικές επιτυχίες στο διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Καινοτομίας στο Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του ΕΚΠΑ.

Στις 14 Μαρτίου 2023, διεξήχθη στο Πολιτιστικό Κέντρο – Εντευκτήριο «Κωστής Παλαμάς», ο 1oς Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Καινοτομίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό την αιγίδα του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης και με τη χρηματοδότηση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής.

Η περίπτωση των βρετανικών σιδηροδρόμων

Στον καιρό των ιδιωτικοποιήσεων

Του Κώστα Σαμάντη

Στις 4 Μαΐου του 1979, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αναλαμβάνει η Μάργκαρετ Θάτσερ, ευρέως γνωστή με το προσωνύμιο, Σιδηρά Κυρία, μία από τους δύο ακραιφνείς οπαδούς της νεοφιλελεύθερης σχολής του Σικάγου που είχε δημιουργήσει ο οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν. Έτερος εκπρόσωπος, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ήταν ο Ρόναλντ Ρήγκαν, πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η Θάτσερ θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι τον Νοέμβριο του 1990 επί τρεις συναπτ­­ές θητείες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Σχολείο Ψερίμου)

 

Οι εργασίες ανακαίνισης του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου συνεχίζονται κανονικά σύμφωνα με τους ρυθμούς που επιβάλλουν οι καιρικές συνθήκες της περιοχής.  Αναμένεται η ολοκλήρωση όλων των εργασιών ανακαίνισης του σχολείου εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων. 

Από τις διάφορες ανάγκες που δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμα (εξοπλισμός κουζίνας σχολείου,  Starlink internet connection, διαμόρφωση πλατείας ηρώων κ.α.) ξεχωρίζουν η επείγουσα εύρεση χορηγών που θα αναλάβουν μια  παιδική χαρά, ένα γήπεδο μπάσκετ καθώς και τον φωτισμό του χώρου των 3,5 στρεμμάτων του σχολείου.

«Αμάρτημα» η συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας!

Κώστας Βενιζέλος   

Οι σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας έχουν περάσει από διάφορες φάσεις και «χίλια μύρια κύματα». Από το 1974 και εντεύθεν, από την μεταπολίτευση, οι σχέσεις αυτές μπήκαν σε μια άλλη βάση. Σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπουν στα όσα βιώσαμε κατά την  προ του πραξικοπήματος και εισβολής περίοδο, όταν υπήρξαν πολιτικές «συγκρούσεις», προσπάθειες επιβολής της Αθήνας στη Λευκωσία, υπονομεύσεις, με αποκορύφωμα την ανατροπή του Μακάριου, η οποία άνοιξε τις πύλες στην Τουρκία για να εισβάλει στο νησί. 

Στην μεταπολιτευτική περίοδο υπήρξαν ασφαλώς διαφωνίες, διαφορετικές προσεγγίσεις.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στην Ιταλία: Συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του και επίσκεψη στο στρατηγείο της επιχείρησης IRINI (ΦΩΤΟ)

Συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογο του ναύαρχο Giuseppe Cavo Dragone είχε σήμερα στη Ρώμη, ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στη γειτονική χώρα.

Όπως έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο τουίτερ, «συζητήσαμε για: Διεθνείς εξελίξεις, Συνέπειες αναθεωρητισμού, Προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, Ενίσχυση στρατιωτικών δεσμών, Κοινές δράσεις και Ασκήσεις ΗΝΙΟΧΟΣ (πολυεθνική διακλαδική άσκηση)-EUNOMIA ( αεροναυτική άσκηση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τετραμερούς συνεργασίας (QUAD) Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας)».

Επίσκεψη Ελλήνων αξιωματικών στις ΗΠΑ για τα AAV7A1 και έγκριση του State Department

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η Υπηρεσία Άμυνας Ασφαλείας και Συνεργασίας (DSCA) των ΗΠΑ, ανακοίνωσε στις 17 Μαρτίου την έγκριση από το Υπουργείο Εξωτερικών της πιθανής Στρατιωτικής Πωλήσεως Αλλοδαπής (FMS) Αμφιβίων Τεθωρακισμένων Οχημάτων AAV7A1 και σχετικού εξοπλισμού, εκτιμώμενου κόστους 268 εκατ. $. Αυθημερόν, η DSCA παρέδωσε στο Κονγκρέσο το απαιτούμενο πιστοποιητικό για την πιθανή πώληση.

Η εξέλιξη έρχεται δύο μήνες μετά την επίσκεψη ομάδος αξιωματικών του ΓΕΣ στις ΗΠΑ, προκειμένου να ενημερωθούν επί ζητημάτων τεχνικής υποστηρίξεως, διαδικασιών συντηρήσεως, απαιτήσεων εκπαιδεύσεως και επιχειρησιακών δυνατοτήτων των οχημάτων. Όπως είχε γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, η επίσκεψη σχεδιαζόταν για τον περασμένο Νοέμβριο πλην όμως καθυστέρησε για διαφόρους λόγους.

Αναζητώντας Νετρίνια σε βάθος 5.000 μέτρων: Το ελληνικό CERN και το «Πείραμα Nestor» στο «Φρέαρ των Οινουσσών» (Βίντεο)

Photo via screenshot youtube
Σε πλήρη εξέλιξη εδώ και τρεις δεκαετίες βρίσκεται το πείραμα “Νέστωρ” για την ανίχνευση νετρίνων, τριάντα ναυτικά μίλια έξω από την Πύλο, μέσα στη θάλασσα, σε βάθος μεγαλύτερο των πέντε χιλιομέτρων.

Έχει πάρει το όνομά του από τα αρχικά “Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research” (Nestor) αλλά επιπλέον για την ονομασία έπαιξε ρόλο και το όνομα του ομώνυμου βασιλιά της περιοχής της Πύλου στην αρχαιότητα.

Το “Nestor” θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής, καθώς έχει στόχο να εντοπίσει αόρατα σωματίδια της ύλης που έχουν σχέση με τη δημιουργία του σύμπαντος. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

DEFEA 2023: Σύσκεψη υπό τον ΥΦΕΘΑ, 350 εταιρίες από 27 χώρες

Σύσκεψη εργασίας υπό τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά με στελέχη της εταιρείας Οργάνωσης Εκθέσεων ROTA AE έλαβε χώρα χθες, Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), με θέμα τη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας “Defence Exhibition Athens-DEFEA 2023”, που θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 11 Μαΐου 2023, στην Αθήνα.

Στη συνάντηση μετείχαν:
– Από την εταιρεία Οργάνωσης Εκθέσεων ROTA AE, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Τσαούσογλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αλέξης Λαγουδάκης και ο Διευθυντής της Έκθεσης “DEFEA 2023” κ. Βασίλειος Μπάρκας.

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση 76 αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων AAV-7 στην Ελλάδα, $ 268 εκατομμύρια το δυνητικό κόστος

Την έγκριση της πιθανής πώλησης στην κυβέρνηση της Ελλάδας, επιθετικών αμφίβιων οχημάτων (AAV) και σχετικού εξοπλισμού αποφάσισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έστειλε σχετική επιστολή στο Κογκρέσο. Η πιθανή πώληση θα γίνει μέσω του προγράμματος Ξένης Στρατιωτικής Πώλησης (FMS), με το κόστος της σύμβασης να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 268 εκατομμύρια δολάρια. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια ειδοποίησε το Κογκρέσο για αυτή τη πιθανή πώληση, παραδίδοντας την απαιτούμενη πιστοποίηση. Στην ανακοίνωση του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως ένας κρίσιμο ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο που παίζει σημαντικό ρόλο για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη.

Πώς διαβάζει η Αθήνα τη βελτίωση των σχέσεων Άγκυρας - Καΐρου

 Αλεξία Τασούλη

Στην Αίγυπτο σήμερα (18/3) ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η χειραψία του Αλ Σίσι με τον Ταγίπ Ερντογάν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο Κατάρ φαίνεται τελικά ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία. Διότι ήταν η αρχή ανάπτυξης σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2022, όταν ένας εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε στο Bloomberg ότι η Άγκυρα επιδιώκει να διορθώσει τις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, μετά από χρόνια αμοιβαίας καχυποψίας, κυρίως για την υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Το νέο προφίλ της ΕΥΠ με πρότυπο την βρετανική MI6 – Έτσι θα λειτουργεί η Ακαδημία Πληροφοριών

 Γιώργος Στεφανόπουλος

Σε αλλαγές με σκοπό την ανανέωση και την αλλαγή του προφίλ της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) προχωρά η νέα της διοίκηση, με βάση και νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της που είχε ψηφιστεί στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αλλαγές, που σκοπό έχουν να τοποθετήσουν την υπηρεσία σε νέα τροχιά και νέα εποχή, κάτι που κρίθηκε απαραίτητο αλλά και αναγκαίο, κυρίως μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator. Μια υπόθεση που εκτός από τον πολιτικό σάλο που προκάλεσε, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της μυστικής υπηρεσίας της χώρας. Μετά την τοποθέτηση στην ΕΥΠ του νέου διοικητή Θεμιστοκλή Δεμίρη και των δύο υποδιοικητών, του πρέσβη Γιάννη Ραπτάκη και του Αντιστράτηγου Γιώργου Κέλλη, αποφασίστηκαν καινοτόμες αλλαγές που θα επιτρέψουν στην υπηρεσία να «αγγίξει» το προφίλ ξένων αντίστοιχων υπηρεσιών που πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια σκηνή.

«Μαρία Τσάλλα»: Το παρασκήνιο της εγγραφής της στο δημοτολόγιο Αλιβερίου – Τι λέει ο δικηγόρος που την βοήθησε

Η Εύβοια είναι μια από τις περιοχές στις οποίες στρέφεται το ενδιαφέρον των αρχών για την «Μαρία Τσάλλα» τη ρωσίδα κατάσκοπο που αποκάλυψε η ΕΥΠ καθώς εμφανίζεται να είχε εγγραφεί στα δημοτολόγια του Αλιβερίου το 2018. Την Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, όπως είναι το πραγματικό όνομα της ρωσίδας κατασκόπου, εμφανίζεται να είχε βοηθήσει, το 2018 στο Αλιβέρι, ο δικηγόρος Νίκος Λυμπερόπουλος, ο οποίος, πάντως, σε σημερινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι δεν θυμάται την υπόθεση.

«Δεν θυμόμουν τίποτα για αυτή την υπόθεση, η γυναίκα δεν ήταν πελάτισσά μου. Είχε χαρτιά απλά ήθελε να αλλάξει τόπο κατοικίας στο ληξιαρχείο στο Αλιβέρι και να γραφτεί στο δημοτολόγιο. Η ληξίαρχος ζητούσε αποδείξεις ότι η γυναίκα είναι κάτοικος του δήμου Κύμης - Αλιβερίου, πχ ένα μισθωτήριο σπιτιού ή κάποιος λογαριασμός που να αποδεικνύει τον τόπο κατοικίας» είπε ο κ. Λυμπερόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ευτυχώς, η οικονομία αντέχει!

 Πάνος Αμυράς 

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία και το 2023 διατηρεί ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς παρά τους κλυδωνισμούς στις αγορές.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία και το 2023 διατηρεί ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς παρά τους κλυδωνισμούς στις αγορές. Ευτυχώς, γιατί πλέον στην Ευρώπη η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στο πώς οι χώρες-μέλη της Ενωσης από τη «χαλαρή» δημοσιονομική πολιτική θα επιστρέψουν στη γραμμή των αυστηρών στόχων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στο πρώτο δίμηνο του έτους καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων, αυξημένο κατά 2,3 δισ. έναντι του στόχου του προϋπολογισμού. Τα έσοδα από τους φόρους εμφανίζουν αύξηση κατά 1,3 δισ., ενώ οι δαπάνες είναι μικρότερες κατά 311 εκατομμύρια από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Μητσοτάκης: Η καλύτερη δικαίωση των θυμάτων στα Τέμπη να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναγίνει

Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πλατεία Κασταλίας στο Μαρούσι για την πρώτη «εξόρμηση» μετά την τραγωδία στα Τέμπη
.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος απο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και τοπικούς φορείς, αφού  ευχαρίστησε τους συγκεντρωμένους για την παρουσία τους έστειλε το μήνυμα ότι «όλοι μαζί θα πάμε μπροστά παρά τις δυσκολίες να αλλάξουμε την Ελλάδα».

«Ξέρω ότι το κλίμα στην ελληνική κοινωνία τις τελευταίες εβδομάδες είναι πολύ βαρύ και ξέρω ότι όλοι μας είμαστε στεναχωρημένοι, θυμωμένοι, οργισμένοι γι’ αυτό το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 συμπολίτες μας, ανάμεσα τους πολλά νέα παιδιά. Ξέρω πολύ καλά ότι η καλύτερη δικαίωση για την θυσία αυτών των παιδιών είναι να εξασφαλίσουμε ότι αυτό που έγινε στα Τέμπη δεν θα ξαναγίνει ποτέ στην χώρα μας» τόνισε  ο πρωθυπουργός.

Στην Κριμαία ο Πούτιν για την επέτειο της προσάρτησής (Βίντεο)

Στην Κριμαία έφθασε το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη με αφορμή την ένατη επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Τον Πούτιν υποδέχτηκε ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ, ο οποίος στη συνέχεια τον συνόδευσε σε ένα νέο κέντρο υποστήριξης παιδιών και καλλιτεχνικό σχολείο στην αιφνιδιαστική αυτή, όπως την χαρακτήρισε ο αξιωματούχος, επίσκεψη.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν μετέδωσαν άμεσα σχόλια του Πούτιν, μια ημέρα μετά την έκδοση

Ανησυχία στη Δύση για το διπλωματικό ντεμαράζ της Κίνας – Ολα τα βλέμματα στη συνάντηση Πούτιν-Σι

Γιώργος Σκαφιδάς 

Το Κρεμλίνο προσβλέπει στην περαιτέρω σύσφιξη των σινορωσικών δεσμών και το Πεκίνο στην προώθηση της εικόνας του ως ειρηνοποιού δύναμης. Σε κατάσταση «συναγερμού» η Δύση για όσα θα βγουν από την επερχόμενη συνάντηση Πούτιν – Σι. 

Ο Σι Τζινπίνγκ πέρασε τα χρόνια της πανδημίας «αποκομμένος» από τον έξω κόσμο. Εάν ο Πούτιν είχε συνομιλίες σε μακρόστενα τραπέζια κρατώντας αποστάσεις από τους ξένους ηγέτες, ο Σι είχε επαφές κυρίως μέσω τηλεδιάσκεψης. Εάν εξαιρέσει κανείς την επετειακή του επίσκεψη στο (κινεζικό μεν αλλά ημιαυτόνομο) Χονγκ Κονγκ το καλοκαίρι του 2022, ο Σι είχε να ταξιδέψει εκτός

Η Σουηδία θα επιδιώξει την είσοδο στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να πείσει την Τουρκία να άρει το μπλοκάρισμά της στην είσοδο της μεγαλύτερης σκανδιναβικής χώρας στην αμυντική συμμαχία ΝΑΤΟ, αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε την πόρτα στην ένταξη της Φινλανδίας, σημειώνει το Bloomberg.

Η απόφαση του Ερντογάν την Παρασκευή να δώσει εντολή στο κοινοβούλιο να επικυρώσει τη φινλανδική αίτηση διέψευσε τις ελπίδες των σκανδιναβικών χωρών για μια παράλληλη διαδικασία εισόδου. Η ανακοίνωση της Ουγγαρίας ότι σκοπεύει επίσης να αντιμετωπίσει ξεχωριστά τις αιτήσεις έθεσε περαιτέρω αμφιβολίες για το χρονοδιάγραμμα της εισόδου της Σουηδίας.

Ο ΥΠΕΞ Τουρκίας στο Κάιρο- τρία τα κύρια θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Σε ένα νέο βήμα προς την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέπτεται την Αίγυπτο το Σάββατο, ως απάντηση στην επίσκεψη του Αιγύπτιου ομολόγου του Σαμέχ Σούκρι στην Τουρκία τον περασμένο μήνα.

Οι αμοιβαίες επισκέψεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών είναι οι πρώτες από τότε που ξεκίνησε η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών το 2013.

 Δύο πολιτικοί αναλυτές, ο ένας από το Κάιρο και ο άλλος από την Άγκυρα, σημειώνουν ότι η επιστροφή των σχέσεων θα προχωρήσει με καλό ρυθμό εφόσον η Τουρκία εφαρμόσει τους αιγυπτιακούς όρους για την αντιμετώπιση των κρίσεων που ήταν η ρίζα της διαμάχης.

Επικίνδυνα εύθραυστη η κατάσταση μεταξύ Κίνας και Ινδίας στην ινδοσινική μεθόριο

 Η κατάσταση ανάμεσα στην Ινδία και στην Κίνα στην περιφέρεια του Λαντάχ στα δυτικά Ιμαλάϊα είναι εύθραυστη και επικίνδυνη, καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο πλευρών είναι ανεπτυγμένες σε μερικά σημεία πολύ κοντά οι μεν στις δε, δήλωσε σήμερα ο Iνδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ.

Τουλάχιστον 24 στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν οι δύο πλευρές συγκρούσθηκαν στα μέσα του 2020 στην περιοχή αυτή, όμως η κατάσταση είχε ηρεμήσει έπειτα από γύρους διπλωματικών και στρατιωτικών συνομιλιών.

Εκδήλωση Ηλιούπολη: “Από τη Μικρασιατική Καταστροφή στη συνθήκη της Λωζάνης” (βίντεο)

 

Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις διοργάνωσαν την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο του
Γιώργου Καραμπελιά 1909-1922 Επανάσταση & Αντεπανάσταση στην Ελλάδα με θέμα:

Από τη Μικρασιατική Καταστροφή στη συνθήκη της Λωζάνης

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που διόρισε ο Σπίρτζης στην Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ)

 

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που διόρισε ο Σπίρτζης στην Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ)

ΠΡΙΣΜΑ: ΚΡΑΤΟΣ-ΑΠΟΤΡΟΠΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 

ΠΡΙΣΜΑ: ΚΡΑΤΟΣ-ΑΠΟΤΡΟΠΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Φίλης Γ.: Πολύ δύσκολη ισορροπία. Κανείς δεν θέλει μια παγκόσμια σύρραξη, όμως ...

 

Ο Δρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, κ. Γιώργος Φίλης μίλησε για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας μετά το περιστατικό με το drone MQ-9 Reaper (16-03-2023).

Σάββας Καλεντερίδης: Έλεος πια! Άλλη μια αθλιότητα του ελληνικού κράτους (17-3-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Έλεος πιά! Άλλη μια αθλιότητα του ελληνικού κράτους

Παρέμβαση εισαγγελέα για το περιστατικό με τον γερανό της Αστυνομίας στην πορεία για τα Τέμπη

 


1. Παρέμβαση εισαγγελέα για το περιστατικό με τον γερανό της Αστυνομίας στην πορεία για τα Τέμπη
2. Πλιάτσικο σε ακινητοποιημένα βαγόνια – Νομικά κινούνται οι συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη
3. Καμπάς και Δεσποτόπουλος σχολιάζουν τα οχήματα που αποκτά η Ελλάδα και τις νέες τουρκικές προκλήσεις

Σταθακόπουλος, Σπανός και Γαβαλά για τα ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί 18/03/2023 | OPEN TV

 
Σταθακόπουλος, Σπανός και Γαβαλά για τα ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί 18/03/2023 | OPEN TV

Τουρκία: Στις 14 Μαΐου οι εκλογές – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τον Ερντογάν

 

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν στις 14 Μαΐου, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν προβληματισμοί για ενδεχόμενη αναβολή τους μετά τους φονικούς σεισμούς.

Το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων - Οργή από τους συγγενείς των θυμάτων | Βραδινό δελτίο | 17/03/2023

 


1. Ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
2. Η υπάλληλος της Ρωσίδας κατασκόπου μιλάει αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ
3. Ρωσίδα κατάσκοπος στο Παγκράτι: Επαφές και ταξίδια στο εξωτερικό - Αναζητείται ο σύζυγος της
4. Πρώην πράκτορας της CIA μιλάει αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ
5. Το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων - Οργή από τους συγγενείς των θυμάτων