Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Ευτυχώς, η οικονομία αντέχει!

 Πάνος Αμυράς 

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία και το 2023 διατηρεί ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς παρά τους κλυδωνισμούς στις αγορές.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία και το 2023 διατηρεί ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς παρά τους κλυδωνισμούς στις αγορές. Ευτυχώς, γιατί πλέον στην Ευρώπη η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στο πώς οι χώρες-μέλη της Ενωσης από τη «χαλαρή» δημοσιονομική πολιτική θα επιστρέψουν στη γραμμή των αυστηρών στόχων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στο πρώτο δίμηνο του έτους καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων, αυξημένο κατά 2,3 δισ. έναντι του στόχου του προϋπολογισμού. Τα έσοδα από τους φόρους εμφανίζουν αύξηση κατά 1,3 δισ., ενώ οι δαπάνες είναι μικρότερες κατά 311 εκατομμύρια από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου δίνουν ανάσες στο οικονομικό επιτελείο, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πληρώνει κάθε μήνα πανάκριβη εισαγόμενη ενέργεια, ενώ το ύψος της επιδότησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις περιορίζεται, σε σύγκριση με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του περασμένου έτους. Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε συντάξει τον προϋπολογισμό με την τιμή του φυσικού αερίου μεταξύ 90 και 110 ευρώ και τώρα βρίσκεται κάτω από τα 50 ευρώ, ενώ και το πετρέλαιο έχει κατρακυλήσει στα 77 δολάρια με πρόβλεψη γύρω στα 100 δολάρια.

Κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που κερδίζεται από την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας αυξάνει τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ περιορίζει σημαντικά τα ελλείμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2022 από 1,6% σε επίπεδα κοντά στο 1%, ενώ φέτος η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι βατή, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του πρώτου διμήνου.

Επιπλέον, ο στόχος της ανάπτυξης για φέτος, που είναι 1,8% σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, μπορεί να αποδειχθεί χαμηλός καθώς ήδη τα μηνύματα από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και οι τιμές της ενέργειας μειωμένες, δεν θα είναι έκπληξη εάν και φέτος το ΑΕΠ αυξηθεί πάνω από 2,5%.

Τα μεγέθη αυτά δεν είναι αφηρημένες έννοιες, φέρνουν εισοδήματα και κυρίως θέσεις εργασίας. Η απασχόληση έχει αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, είναι πολύ πιθανό να δούμε μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας εντός του καλοκαιριού.

Η πορεία ωστόσο δεν είναι ανέφελη. Οι κλυδωνισμοί στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης και η αστάθεια στις αγορές δημιουργούν επενδυτικές αβεβαιότητες και φρενάρουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Επίσης, πάντα υπάρχει το ρίσκο του πολιτικού κινδύνου. Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε εκλογές και το στοιχείο της πολιτικής σταθερότητας είναι κρίσιμο και για την κατεύθυνση της οικονομίας.

Η κυβέρνηση πέτυχε τους βασικότερούς της στόχους στο μέτωπο της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η οργή και η θλίψη των πολιτών μετά το δυστύχημα των Τεμπών έχουν αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις, όπου η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει 3-4 μονάδες, αλλά διατηρεί αντίστοιχο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του κρατισμού και να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία δημοσίων φορέων θα είναι κρίσιμες, προκειμένου να αποκατασταθεί το απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης για την επόμενη ημέρα.

Η οικονομία αντέχει, η πρόοδος σε σχέση με την περίοδο Τσίπρα είναι εμφανής σε απασχόληση και ανάπτυξη, όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τις απαραίτητες αλλαγές για να μην ξαναθρηνήσουμε τραγωδίες από ολιγωρίες, λάθη, καθυστερήσεις και ελλιπή συστήματα ασφαλείας. Ειδάλλως και η οικονομία θα δεχθεί πλήγματα.

ΠΗΓΗ eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου