Ο κλοιός γύρω από την Τριπολιτσά σφίγγει, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Μετά την ήττα στο Βαλτέτσι, το σχέδιο των Τούρκων για προέλαση στη Μεσσηνία από το δρόμο της Μεγαλόπολης είχε αποτύχει.
Έτσι, ο κεχαγιάμπεης του Μοριά, Μουσταφάμπεης, υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει το σχεδιασμό του και να εφαρμόσει άλλη τακτική για να αντισταθμίσει την ήττα του.
Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council)
Το ΗΑLC (Hellenic American Leadership Council) κάποτε αγόρασε χώρο στους ΝΥΤ για να ξεκινήσει καμπάνια εναντίον της απόκτησης του F-35 από την Τουρκία.
Αρκετά χρόνια πριν η κακοσμία των εξοπλισμών, στέρησε από την Ελλάδα την ευκαιρία να είναι co-producer των F-35.
Η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός χώρα. Η Τουρκία είχε στο σχεδιασμό της να αποκτήσει 100 F-35. Τότε όλοι έλεγαν ”τι θα κάνουμε αν η Τουρκία τα πάρει”.
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το περασμένο Σαββατοκύριακο τελέστηκαν δύο κηδείες πεσόντων κατά την εισβολή. Οι συγγενείς τους, σαράντα οκτώ χρόνια μετά, παρέλαβαν τα οστά των δικών τους ανθρώπων για να ταφούν. Οι κηδείες αυτές παραμένουν το ξυπνητήρι για να θυμίζει την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Είναι αυτή η τραγικότητα, που βιώνει η Κύπρος τόσα χρόνια. Το μαρτύριο με τους αγνοούμενους το κουβαλάνε οι οικογένειες μία ολόκληρη ζωή. Ακόμη κι όταν άρχισε το πρόγραμμα των εκταφών, ξεκίνησε η διαδικασία παράδοσης μερικών οστών, για να τελεστούν οι κηδείες, τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Σε ένα μικρό κασόνι, τυλιγμένο με σημαίες, οι άνθρωποί τους, τους οποίους περίμεναν κάθε μέρα, κάθε στιγμή από το 1974.
Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, λέγοντας ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν δημόσια για τις εσωτερικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις και όλοι έδωσαν σε γενικές γραμμές παρόμοιες εκτιμήσεις.
To Bloomberg αποκαλύπτει τα θέματα που θέτει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και τι ανταλλάγματα επιδιώκει να κερδίσει:
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συνομιλίες του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, οι άλλες επαφές του και οι δημόσιες παρεμβάσεις του ανέδειξαν το πολύ καλό επίπεδο, στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Στις πολύ καλές σχέσεις αναφέρθηκε τόσο ο κ. Μπάιντεν όσο και ο κ. Μητσοτάκης και τούτο επιβεβαιώνεται και από τη μεγάλη γκάμα θεμάτων που συζητήθηκαν και τις συγκλίσεις, που έχουν καταγραφεί. Αναφορικά με τα νέα στοιχεία σε αυτό το παζλ που συνθέτουν τα ελληνοαμερικανικά είναι και η ειλημμένη, όπως αναφέρθηκε, απόφαση της Αθήνας ότι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, που θα επανδρώσει την Πολεμική
Δημοσθένης Γκαβέας
Η ευχή είναι να μην πρόκειται για μια εξαιρετική προεκλογική ομιλία αλλά να γίνει πράξη που θα αλλάξει την μονίμως δύσκολη καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι χαρακτήρισε την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Αμερικάνικο Κογκρέσο ως «μοναδικής έμπνευσης», συγκρίνοντάς τη μάλιστα με εκείνη του προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ με θέμα τη Δημοκρατία την οποία εκφώνησε πριν από 30 χρόνια.
Του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Σε μία απίστευτη πρόκληση κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Αντιναύαρχος Σερκάν Τεζέλ, Διοικητής της Περιφέρειας Αιγαίου Πελάγους του Λιμενικού Σώματος!
Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ:
”Ο Αντιναύαρχος Σερκάν Τεζέλ, Διοικητής της Περιφέρειας Αιγαίου Πελάγους του Λιμενικού Σώματος, δήλωσε ότι 12.846 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν σε 417 περιστατικά, 260 εκ των οποίων ήταν απωθήσεις. Εκφράζοντας ότι συνεχίζουν να παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις για να μην αφήσουν τους λαθρέμπορους να αναπνεύσουν, ο Τεζέλ δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται όλο και περισσότερο. Ο Τεζέλ είπε, «Ενώ συνεχίζουμε τον αγώνα μας με βάση την πρόληψη απωλειών ζωών με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι η Ελλάδα υιοθετεί παρόμοια προσέγγιση». είπε.
Βασίλης Νέδος
Το σχέδιο η Αμυντική Βιομηχανία να «σπάσει» σε δύο εταιρείες
Η αποστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί πρότασης από την αμερικανική εταιρεία «Λόκχιντ Μάρτιν» για την ιδιωτικοποίηση μέρους της ΕΑΒ έφερε στην επιφάνεια ένα παζλ το οποίο (και) η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να επιλύσει προς όφελος της αποτελεσματικότητας μιας βιομηχανίας που είναι απαραίτητη για την υποστήριξη και τη συντήρηση κρίσιμων συστημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ευτυχώς, η θητεία του σημερινού γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Νορβηγού Γιενς Στόλτενμπεργκ, βαίνει προς το τέλος της. Παρότι η θητεία παρατάθηκε για ένα χρόνο συνεπεία των ειδικών συνθηκών που επικρατούν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να απαλλαγεί η Συμμαχία από την παρουσία του. Μπορεί η αναφορά να μοιάζει απαξιωτική, αλλά υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για τα πεπραγμένα του.
Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)
Η τελευταία του αστοχία καταγράφτηκε αμέσως μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, την οποία επεδίωξε με στόχο να αλλάξει την αρνητική στάση της
Η απόκτηση των F-35 στο τέλος της δεκαετίας (όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των Viper) είναι μια επιλογή που θα παρέχει στην Πολεμική Αεροπορία αυξημένες δυνατότητες κρούσης στο πλαίσιο δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων.
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι μια πλατφόρμα system of systems type όπερ σημαίνει ότι για να αξιοποιηθεί ως asset, απαιτείται να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο δικτυοκεντρικό σύστημα, στο οποίο το αεροσκάφος θα καθίσταται ταυτόχρονα αιχμή του δόρατος και ασπίδα λειτουργώντας ως πανκατευθυντικός μηχανισμός πολλαπλών ρόλων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΟΦΙΑΝΙΔΟΥ
Η ομιλία του πρωθυπουργού στην καρδιά της αμερικανικής Δημοκρατίας, προκάλεσε τα διθυραμβικά σχόλια των Γερουσιαστών, οι οποίοι συγκλόνισαν χειροκροτώντας όρθιοι τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Από την έντυπη έκδοση
Του Πλάτωνα Τσούλου
plats@naftemporiki.gr
Το ότι Ελλάδα και Τουρκία εκφράζουν απολύτως αντίθετες απόψεις όχι μόνο για το σύνολο των διμερών τους θεμάτων, αλλά και για τα γεωπολιτικά ζητήματα στα οποία εμπλέκονται ως χώρες, είναι γνωστό. Όμως, το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ανέδειξε σε όλες τις διαστάσεις τους τις εν λόγω αντιθέσεις, καταδεικνύοντας ότι η Ελλάδα επιμένει να λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας και πιστός εταίρος της Δύσης κι η Τουρκία να δρα αποσταθεροποιητικά, εξαντλώντας την πολιτική της στο διπλωματικό παζάρι.
Τα μηνύματα από τις ΗΠΑ είναι ξεκάθαρα θετικά για την Ελλάδα, καθότι:
Η Τουρκία έχει μπλοκάρει την αρχική απόφαση του ΝΑΤΟ να διεκπεραιώσει αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις ελπίδες για γρήγορη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.
Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τετάρτη με στόχο να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες την ίδια μέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους, αλλά η στάση της Άγκυρας σταμάτησε κάθε ψηφοφορία, σύμφωνα με άτομο με άμεση γνώση του θέματος.
Άρθρο για την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη γερμανική Handelsblatt με έμφαση στα μηνύματα κατά του λαϊκισμού και κατά του αναθεωρητισμού και της ρωσικής επιθετικότητας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας, την Τετάρτη, σε βουλευτές του AKP
H ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ. Νέες δηλώσεις Ερντογάν το μεσημέρι της Τετάρτης για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου / Φωτογραφία: AP
Με πικρία και δόση ζήλιας για την ενθουσιώδη υποδοχή που επεφύλαξαν στο αμερικανικό κογκρέσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και με οργή για τις αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού στις προκλήσεις από την Τουρκία και τις δηλώσεις του αναφορικά με το Κυπριακό αντέδρασαν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στο Κογκρέσο αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα The Hill, εστιάζοντας ειδικότερα στην αναφορά που έκανε για τις στρατιωτικές πωλήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Τουρκία.
Τι αναφέρει η ανάλυση του πανίσχυρου Think Tank για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην αγορά ενέργειας
Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για κοινές προμήθειες στον τομέα της άμυνας, παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βερσαλλιών της 11ης Μαρτίου για «ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων υπό το φως της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας», η Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο για να καλυφθούν τα κενά στην ευρωπαϊκή άμυνα, με τρόπο συντονισμένο, αλλά και για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Η Ρωσία ενδέχεται να διακόψει τον ανεφοδιασμό της Φινλανδίας με φυσικό αέριο από αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική φινλανδική εταιρεία Gasum, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τις δυτικές χώρες με αφορμή τη ρωσική απαίτηση να πληρώνουν το αέριο σε ρούβλια.
Ο ευρωβουλευτής της ριζοσπαστικής αριστεράς Μανουέλ Μπομπάρ επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για «σταδιακή αποχώρηση από την ολοκληρωμένη διοίκηση και στη συνέχεια από το ΝΑΤΟ». [EPA-EFE/Sebastien Nogier]
Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «δεν είναι καλή λύση» σύμφωνα με τον Μανουέλ Μπομπάρ, διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ζαν-Λικ Μελανσόν για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ο οποίος βέβαια «κατανοεί» τις επιθυμίες των δύο χωρών.
Μάιος 17, 2022. Ελλάδα.
«Η Σερβία θέλει να συνεργαστεί με τη Δύση στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού, αλλά λόγω των διπλών σταθμών για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και της Ουκρανίας, των πιέσεων, του εκβιασμού και της ασέβειας για την εποικοδομητική προσέγγιση του Βελιγραδίου, τίθεται το ερώτημα - είναι αυτή η επιθυμία αμοιβαία;», γράφει η σερβική Polika.
Η ελβετική κυβέρνηση θα υπογράψει συμβόλαιο μέχρι τα τέλη Μαρτίου για την αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών F-35A Lightning II, ανακοινώθηκε την Τετάρτη, προχωρώντας χωρίς να περιμένει το αποτέλεσμα κάποιου δημοψηφίσματος για τη συμφωνία 5,5 δισ. δολαρίων, όπως θα γινόταν υπό άλλες συνθήκες.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η στρατιωτική ουδετερότητα δεν συνεπάγεται με πολιτική ουδετερότητα.
«Μπλόκο» στην αρχική απόφαση του ΝΑΤΟ να επεξεργαστεί άμεσα το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία βάζει η Τουρκία.
Μέρος ΙV - Ν. Λυγερός: Στρατηγική ανάλυση γεωπολιτικών επιπτώσεων στην κτηματαγορά. G&P Lazarou. Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. 12/05/2022
Δ. Απόκης: Επίσκεψη Ουάσιγκτον. Χλιαρότης με Ισραήλ διότι δεν αναγνωρίζουμε Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα
Στην πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα σε σχέση με τα οπλικά συστήματα αναφέρθηκε ο Σάββας Καλεντερίδης.
Δύο εν μέρη διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν οι Κύριοι Κωνσταντίνος Φίλης και Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος σχετικά με τα αποτελέσματα που είχε η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Εν μέρη γιατί και οι δύο καλοί διεθνολόγοι αναγνωρίζουν την μεγάλη σημασία τις επίσκεψης, αλλά ο Κος Φίλης τονίζει πιο ανοικτά ότι η χώρα μας έπρεπε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από τις ΗΠΑ
Ο Σ. Καλεντερίδης για την ομιλία το πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και τις τουρκικές προκλήσεις | OPEN TV
Η ρωσική υποστηρίζει ότι πρόκειται για εγκληματίες πολέμου που πρέπει να δικαστούν