Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

Του Παντελή Σαββίδη
Αν εξαιρέσει κανείς, τα ωραία και συγκριτικά, ιστορικοφιλοσοφικά στοιχεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, που καλώς τα συμπεριέλαβε στις αναφορές του και προκάλεσαν αίσθηση, ένας πρώτος πολιτικός σχολιασμός θα μπορούσε να περιλάβει τις εξής επισημάνσεις:
-Είναι θετική η πρόσκληση για την ομιλία. Έχει την βαρύτητά της. Αλλά επειδή στην δουλειά αυτή που κάνουμε τόσο χρόνια μάθαμε να είμαστε επιφυλακτικοί, ας ελπίσουμε να μην είναι ένα χτύπημα στην πλάτη για μη συμφέρουσες υποχωρήσεις. Ο καιρός θα δείξει.

-Το θετικό κλίμα για να διατηρηθεί, χρειάζεται συνεχή καλλιέργεια. Ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ όπου όλα μετρώνται με ανταλλακτική αξία.

-Σε πολιτικό επίπεδο ο Πρωθυπουργός έκανε τρείς επισημάνσεις: 1.-΄΄Ηταν θετική η αναφορά του στην Κύπρο, η πρόσκληση προς το κογκρέσο να σκεφθεί πως υπάρχει μια ανοικτή πληγή που πρέπει να κλείσει με βάση το Δ.Δ. και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και, κυρίως, η κατηγορηματική του διαβεβαίωση πως δεν θα γίνει αποδεκτή η λύση των δύο κρατών.

2.-Σε αντίθεση με τους διαδικτυακούς υποστηρικτές του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις υπερπτήσεις. Οι υπερπτήσεις καταπατούν εθνική κυριαρχία. Δεν είναι αμφισβήτηση ορίων εναέριου χώρου ή κανονισμών του ICAO. Ορθώς υπογράμμισε το θέμα. Είπε πως δεν θα το ανεχθεί η χώρα. Περιμένουμε να δούμε πως.

3.- Πρότεινε στις ΗΠΑ συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να την αρνηθούν. Η Αθήνα δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που θα αναλάβει. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή ρευστότητας και οι συνεργασίες δεν μπορεί να περιοριστούν, μόνο, στην ήπια ισχύ. Αν χρειαστεί, μπορεί η Ελλάδα να κάνει κάτι περισσότερο;

4.-Προσέξτε το 4. Ο πρωθυπουργός ζήτησε απο το κογκρέσο να προσέξει το θέμα της πώλησης όπλων σε δυνάμεις της περιοχής που μπορεί να την αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω. Δεν την κατονόμασε αλλά θα είχε στο μυαλό του την Τουρκία.
Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως ο πρωθυπουργός ζητά, ακόμη και αν πωληθούν όπλα στην τουρκία, όπως τα F-16, να υπάρξει δέσμευση ώστε να μην χρησιμοποιηθούν κατά συμμαχικής χώρας; Να γίνει επίκληση του νομικού οπλοστασίου των ΗΠΑ;
Θα μου πείτε η Τουρκία μπορεί να δεσμευτεί αλλά θα παραβεί την δέσμευσή της. Ας έχουμε υπόψη πως ο κατασκευαστής, σήμερα, μπορεί να ελέγξει τα οπλικά συστήματα που πωλεί και πολύ περισσότερο τα αεροπλάνα, ώστε ο αγοραστής να μην μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Στο θέμα αυτό θα πρέπει να δούμε αν υπάρξουν εξελίξεις.
Τέλος, ο Ερντογάν διαμήνυσε στην Σουηδία και την Φινλανδία ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Συνδέει το θέμα με την υποστήριξη που παρέχουν οι χώρες αυτές στους Κούρδους αλλά, κυρίως, με το εμπάργκο εξοπλισμών που του έχουν επιβάλλει όχι, μόνο, οι χώρες αυτές αλλά και άλλες. Και υπενόησε ακόμη και την Γερμανία με τα υποβρύχια.
Φαίνεται πως κάπου δυσκολεύεται στο θέμα του εξοπλισμού της η Τουρκία.
Πρέπει να πάρει μηνύματα πως δεν μπορεί να εκβιάζει τη Δύση και συμμαχικές χώρες.
Και κάτι ακόμη. Ένας οργανισμός όπως το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μην έχει διαμορφωμένα σχέδια για το πως θα είναι αποτελεσματικός χωρίς την Τουρκία. Δηλαδή, αν η Τουρκία θελήσει να τον αδρανοποιήσει, ο οργαισμός θα διαλυθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου