Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Τα F-35 και η Κύπρος

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) 

Το ΗΑLC (Hellenic American Leadership Council) κάποτε αγόρασε χώρο στους ΝΥΤ για να ξεκινήσει καμπάνια εναντίον της απόκτησης του F-35 από την Τουρκία.

Αρκετά χρόνια πριν η κακοσμία των εξοπλισμών, στέρησε από την Ελλάδα την ευκαιρία να είναι co-producer των F-35.

Η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός χώρα. Η Τουρκία είχε στο σχεδιασμό της να αποκτήσει 100 F-35. Τότε όλοι έλεγαν ”τι θα κάνουμε αν η Τουρκία τα πάρει”.

 HALC

Τελικά η Τουρκία εκπαραθυρώθηκε από το πρόγραμμα μέσω της διάταξης CRIEEA (Countering Russian Influence in Europe and Eurasia Act) του Νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

Ξεκίνησε δειλά-δειλά η συζήτηση να καταφέρουμε το αδιανόητο. Να γίνει η Ελλάδα κομμάτι στο F-35 χωρίς να είναι στη συμπαραγωγή. Να αποκτήσουμε την απόλυτη υπεροπλία στον αέρα του Αιγαίου και να φέρουμε την Τουρκία στο να ακολουθεί.

Ξεκίνησε μέσα στην Ελλάδα ένας απίστευτος πόλεμος απαξίωσης του μαχητικού 5ης γενιάς, από το γνωστό ”λόμπι της δραχμής στην εξωτερική πολιτική”. Έφτασαν σε σημείο να μιλάνε για ιπτάμενες τράτες.

Ποιοι δε θέλαν καλές ελληνοαμερικανικές σχέσεις; Νομίζω με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλο και κάτι καταλαβαίνετε παραπάνω.

Η εξέλιξη του διεθνούς συστήματος σε πολυπολικό, έδωσε στην Ελλάδα εκείνες τις ευκαιρίες ώστε να μπει στο κάδρο από το οποίο λείπαμε χρόνια.

Σήμερα όσοι ξέραμε χαρήκαμε γιατί όλος αυτός ο εξοπλισμός (μαζί με Rafale και Belharra) δεν γίνεται να μην στηρίξει αν χρειαστεί την Κύπρο μας που είναι ο πνεύμονας του Ελληνισμού και εθνικά αλλά και αμυντικά.

Είμαι πιο χαρούμενος για την ”εισαγωγή” του θέματος Κύπρου ξανά παρά για τα F-35.  Αν είναι καλό , ας έρχεται όπως να είναι και με κάθε θυσία. Πραγματικά αξίζει.

ΠΗΓΗ armynow

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου