Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Η σφαγή της Δράκειας Πηλίου

Γράφει ο Βαγγέλης Χωραφάς*

Στις 18 Δεκεμβρίου 1943 εκτελέστηκαν 118 άμαχοι άνδρες από τα SS στο χωριό Δράκεια του Πηλίου. Η εκτέλεση αποτελούσε αντίποινα των Ναζί για τον θάνατο Γερμανών στρατιωτών σε ενέδρα, την προηγούμενη ημέρα.

Η σφαγή της Δράκειας έγινε πέντε ημέρες μετά το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

Για την σφαγή της Δράκειας δεν υπήρξε ποτέ καμία δίκη, ούτε δόθηκαν από την Γερμανία αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.

ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Ο Χορός του Ζαλόγγου – Η αυτοθυσία των ηρωικών Σουλιωτισσών που συγκίνησε όλη την Ευρώπη

Σαν σήμερα, στις 18 Δεκεμβρίου 1803, οι ηρωικές Σουλιωτοπούλες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και πέφτουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους

Στα τέλη του 1803 ο Αλή Πασάς θέλησε να τελειώσει μία και καλή με τους Σουλιώτες, τους ανυπότακτους ορεσίβιους Θεσπρωτούς, που τόσα προβλήματα δημιουργούσαν στο Σουλτάνο και στη δική του εξουσία στην Ήπειρο. Τους πολιόρκησε στενά και τους εξανάγκασε να συνθηκολογήσουν στις 12 Δεκεμβρίου 1803. Ο βασικός όρος της συμφωνίας, που δεν τηρήθηκε, ήταν να εκκενώσουν τα χωριά τους συν γυναιξί και τέκνοις. Στις 16 Δεκεμβρίου οι Σουλιώτες χωρίστηκαν σε τρεις φάλαγγες και άφησαν πίσω τους την πατρογονική γη.

Θεόφιλος Χατζημιχαήλ: Ο Μικρασιάτης ναΐφ ζωγράφος με τη φουστανέλα

 Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

«Μια φορά κι έναν καιρό, καθώς λένε, ένας φούρναρης παράγγειλε σ’ ένα φτωχό ζωγράφο να τονε ζωγραφίσει την ώρα που φούρνιζε ψωμιά. 

Ο ζωγράφος άρχισε να δουλεύει, και όταν καταπιάστηκε να εικονίσει το φουρνιστήρι, αντί να το φτιάξει οριζόντιο, σύμφωνα με την προοπτική, το έφτιαξε κάθετο δείχνοντας όλο του το πλάτος.

»Με τον ίδιο τρόπο ζωγράφισε πάνω στο φουρνιστήρι κι ένα καρβέλι.

Η αναγκαιότητα ανάκαμψης της ελληνικής περιφέρειας - Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σημαντικό μεταίχμιο της Ιστορίας της.

Νήσος Μεγίστη
Eurokinissi
Δρ. Άννα Κωνσταντινίδου, Αρθρογράφος
Ιστορικός - Διεθνολόγος, Msc Βαλκανιολογίας, Διδάκτωρ Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Βλέποντας το Σάββατο, τη συνεδρίαση στη Βουλή των Ελλήνων για την ψήφιση του προϋπολογισμού τού νέου έτους, αυτό που έγινε πλήρως αντιληπτό κατά τις δευτερολογίες των Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων ήταν ότι η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όχι μόνο δεν έχει στόχο τη βελτίωση των συνθηκών του Έλληνα πολίτη, αλλά αντίθετα ενδιαφέρονται, κάποια μόνο, για την αντίδραση (χωρίς τα ίδια να έχουν σαφείς προτάσεις με το τι διαφωνούν και ως εκ τούτου τι πρέπει να αλλάξει) ενώ κάποια άλλα για το πώς θα έρθουν στην εξουσία...

Ωστόσο πραγματικά είναι άξιο απορίας πώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ θέλει να

Τουρκία: Καλεί Λιβύη και Αίγυπτο να ξεκινήσουν διάλογο για τα θαλάσσια σύνορα «το συντομότερο δυνατό»

Η Τουρκία καλεί τη Λιβύη και την Αίγυπτο να ξεκινήσουν διάλογο και διαπραγματεύσεις «το συντομότερο δυνατό» για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, δήλωσαν σήεμρα τουρκικές διπλωματικές πηγές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Οι δηλώσεις των πηγών έγιναν αφότου η Λιβύη απέρριψε την Παρασκευή την απόφαση της Αιγύπτου να οριοθετήσει μονομερώς τα δυτικά θαλάσσια σύνορά της με τη γειτονική Λιβύη.

Πολεμικό Ναυτικό: Η ναυμαχία για τις φρεγάτες και τις κορβέτες – Fincantieri και ONEX δίνουν τα χέρια – Ρελάνς της Naval Group με την ελληνική Belharra

 Οι νέες κορβέτες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την αποτρεπτική δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού. 

Η συμφωνία της Ιταλικής Fincantieri με τη Αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ για τη δημιουργία γραμμής κατασκευής και συντήρησης κορβετών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι το τελευταίο επεισόδιο της «ναυμαχίας» για το πρόγραμμα των καινούργιων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Λίγες ώρες έπειτα από την τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι  «όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες» και με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε

Την ερχομένη Τετάρτη το 10ο Rafale στην Τανάγρα

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να προσγειωθεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα το 10ο κατά σειρά μαχητικό Rafale F3R της Πολεμικής Αεροπορίας. Το “453” είναι μονοθέσιο Rafale EG και το τέταρτο από την πρώτη παρτίδα έξι αεροπλάνων νέων κατασκευής που προβλέπει η σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα.

Όπως είχαμε αναφέρει, αρχικώς προβλεπόταν η πτήση μεταφοράς του στην Ελλάδα να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως είχε ολοκληρωθεί στις 13 Δεκεμβρίου η διαδικασία επίσημης παραλαβής από την αρμόδια επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας

ΣΟΚ σε Τουρκία και Πακιστάν από την μάχη των Rafale στο Αιγαίο – Καμία τύχη

Διονύσης Αντωνέλλος

ΣΟΚ σε Τουρκία και Πακιστάν από την μάχη των Rafale στο Αιγαίο – Καμία τύχη

ΣΟΚ σε Τουρκία και Πακιστάν από την μάχη των Rafale στο Αιγαίο καθώς τα κύρια μαχητικά τους δεν έχουν καμία τύχη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υποδέχτηκαν στην Ινδία τα μηνύματα από την άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα ελληνικά Rafale και F-16 Block 52 συμμετείχαν σε εικονικές αερομαχίες, με το γαλλικό μαχητικό να μην έχει αντίπαλο.

Τουρκικά fake news και κλαψουρίσματα περί δήθεν… παρενόχλησης νατοϊκής άσκησης: Η αλήθεια για τα lock on στον ουρανό του Αιγαίο

 ΦΩΤΟ:Οι μεγάλοι τουρκικοί σχηματισμοί απαντήθηκαν όπως πάντα με αντίστοιχους μεγάλους σχηματισμούς ελληνικών μαχητικών που οι ιπτάμενοι τους είχαν εντολή να αναγκάσουν τους Τούρκους να εξέλθουν από τον Ελληνικό ουρανό το ταχύτερο δυνατό. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Τρίτωσαν τα ψεύδη από το τουρκικό υπουργείο άμυνας που δηλώνει ξανά επίσημα πως τα τουρκικά μαχητικά βρέθηκαν σε «lock on», αλλά ταυτόχρονα απάντησαν- υποτίθεται- στα γεράκια της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ μετά από την Ουκρανία και η Τουρκία ήδη “τρέχει” γοργά…

Μια από τις αρνητικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι η αποδυνάμωση του καθεστώτος για την μη διασπορά των πυρηνικών όπλων. Η γεωπολιτική αστάθεια αύξησε τα κίνητρα απόκτησης πυρηνικών όπλων από χώρες με πυρηνικές φιλοδοξίες, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν τα αντικίνητρα αφού οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις που συνεργάζονταν για τον έλεγχο της διασποράς των πυρηνικών όπλων βρίσκονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Γράφει ο Αθανάσιος Πλατιάς
(Καθηγητής Στρατηγικής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς)
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Τα ΝΕΑ”

Ένα σημαντικό εργαλείο περιορισμού της διασποράς των πυρηνικών όπλων ήταν οι “εγγυήσεις

Κρήτη: Η δραματική επιχείρηση μετά την πτώση του αεροσκάφους

 Κρήτη: Ένας από τους αστυνομικούς που έπεσαν στο νερό για να σώσουν τον Ινδονήσιο και τον Νοτιοαφρικανό περιγράφει τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν. 

Λεπτομέρειες από την πτώση του μονοκινητήριου αεροσκάφους στο Ηράκλειο της Κρήτης βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο αστυνομικός Γιάννης Κουρούπης, ένας από τους τρεις που έπεσε στο νερό για να σώσει τον Ινδονήσιο και τον Νοτιοαφρικανό περιγράφει τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν.

Τρεις ημέρες μετά το περιστατικό με την τραγική κατάληξη για τον 68χρονο από την Ινδονησία ο Γιάννης Κουρούπης μιλά για ανάμεικτα συναισθήματα που τον διακατέχουν καθώς «δεν σώθηκαν και οι δύο (σ.σ. οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος)».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καίρια ουκρανικά χτυπήματα στα μετόπισθεν των Ρώσων

 Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Την περασμένη εβδομάδα, τα αεροδρόμια Diagilev/Ryazan και Engels2/Saratov, βαθιά μέσα στη Ρωσία, στα οποία εδρεύουν τα στρατηγικά αεροσκάφη της Μόσχας, δέχθηκαν επίθεση από μη επανδρωμένα εναέρια αεροχήματα (UAV).

Επιπλέον, το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα ενός μεγάλου κύκλου παραγωγής βλημάτων 152 mm και 122 mm, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη φύση των πολεμικών επιχειρήσεων στο μέτωπο (ειδικά στο Ντονμπάς). Τουλάχιστον δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS, ένα Tu-22M3, ένα δεξαμενόπλοιο καυσίμων υπέστησαν ζημιές, ενώ τρεις Ρώσοι στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της επίθεσης με drones στα ανωτέρω αεροδρόμια.

Τα Marder έπιασαν δουλειά στον Έβρο – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Τα νεοαποκτηθέντα γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 έπιασαν για τα καλά δουλειά στον Έβρο και ήδη έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται και σε ασκήσεις.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το «βάπτισμα του πυρός» με την πρώτη επίσημη συμμετοχή σε άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είχαν τα νεοαποκτηθέντα Marder 1-Α3.

Ήδη, ο Ελληνικός Στρατός, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελλάδας – Γερμανίας για την παραχώρηση των ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία έχει αρχίσει να παραλαμβάνει σταδιακά τα πρώτα ΤΟΜΑ Marder σε σύνολο 100 τεθωρακισμένων του τύπου.

Προϋπολογισμός 2023: O ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις αμυντικές δαπάνες

Την ώρα που δηλώνει κόμμα εξουσίας και ζητά την ψήφο των πολιτών καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για τους χειρισμούς και στα εθνικά θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει για μια ακόμη φορά να καταψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες επιβεβαιώνοντας τα περί «εθνικής εξαίρεσης» που ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την εξέλιξη αυτή.

Έτσι μετά τις δηλώσεις Τσίπρας για επαναδιαπραγμάτευση των αμυντικών συμφωνιών, τις «απειλές» προς τη Γαλλία και την καταψήφισή τους όπως και την καταψήφιση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να καταψηφίσει και τις αμυντικές δαπάνες για μια ακόμη φορά.

Σφοδρή επίθεση Ντογιάκου σε εκδότες που υπογράφουν “ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα”

Εκτενή κριτική στον Τύπο άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος κατά τον χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε στον Τύπο και τους εκδότες εφημερίδων, στα σχόλια που γίνονται για τη Δικαιοσύνη, αλλά και στην υπό εξέλιξη υπόθεση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ντογιάκος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

Qatargate:Γιατί θα αλλάξει την Ευρώπη όσο καμία κρίση

 Αλέξανδρος Δρίβας

Τα όσα εξελίσσονται με βάση τις φερόμενες δωροληψίες αξιωματούχων της ΕΕ από το Κατάρ δεν πρέπει να αναλυθούν μόνο μέσα από το ελληνικό πρίσμα.

Οι σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες είναι μια παλιά και αρκετά πονεμένη ιστορία. Όποιος απορούσε με την ανυπαρξία κοινής εξωτερικής πολιτικής και μιας αποτελεσματικής στρατηγικής, σήμερα δεν απορεί και τόσο καθώς όπως η αγορά μπορεί να υποστεί στρεβλώσεις, το ίδιο ισχύει και με την εξωτερική πολιτική.

Ελληνοτουρκικό τετ α τετ Μπούρα – Καλίν στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή του Βερολίνου

Η συνάντηση της Άννας Μαρίας Μπούρα με τον Ιμπραΐμ Καλίν (ανώτατων διπλωματικών συμβούλων Μητσοτάκη και Ερντογάν) αποτελεί το πρώτο «ίχνος» επανασύνδεσης, έπειτα από μήνες «πάγου» 

Συνάντηση στις Βρυξέλλες είχαν η Άννα Μαρία Μπούρα και ο Ιμπραΐμ Καλίν, ανώτατοι διπλωματικοί αξιωματούχοι Ελλάδας και Τουρκίας.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γερμανός Γενς Πλέτνερ, διπλωματικός σύμβουλος του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έγινε την Παρασκευή στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.

Είναι οι Τούρκοι φίλοι της Ελλάδας;

0:00 Εισαγωγή 11:00 Είναι φίλοι μας οι Τούρκοι; 21:00 Για τον Τούρκο είσαι σκουπίδι 30:00 Γιατί σε φοβάται ο Τούρκος; 1:00:00 Τι ψηφίζουν οι Τούρκοι; 1:12:00 Ερωτοαπαντήσεις

Ναύαρχος ε.α. Γιάννης Εγκολφόπουλος: «Στα Ίμια θα είχαμε τελειώσει με τους Τούρκους για 100 χρόνια»

 

Καλέσαμε στο Podcast της Ομάδας Αλήθειας τον Ναύαρχο ε.α. Γιάννη Εγκολφόπουλο,  κυβερνήτη τότε της Φρεγάτας Αδρίας, να μας περιγράψει τις συγκλονιστικές στιγμές των Ιμίων όπως τις έζησε ο ίδιος.

ΕΛΛΑΔΑ: ΜΠΡΟΣΤΑ Ή ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ;

 

Τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Καιρίδη έχουν προσκαλέσει για να απολαύσουν τον Καφέ της Κυριακής μαζί σας, οι πανελίστες των Ανιχνεύσεων.

Δημήτρης Σταθακόπουλος: Η "υβριδική" παρακαταθήκη Ερντογάν-Α la carte ιδεολογία & τουρκική ταυτότητα

 

Δημήτρης Σταθακόπουλος: Η "υβριδική" παρακαταθήκη Ερντογάν-Α la carte ιδεολογία & τουρκική ταυτότητα

ΣTEΦANOΣ KAPABIΔAΣ ΣTO pagenews.gr : H AΛHΘEIA ΓIA TOYΣ AEPOΠOPIKOYΣ ΣYΣXETIΣMOYΣ EΛΛAΔAΣ- TOYPKIAΣ

 

Ο Στέφανος Καραβίδας Επισμηναγός Ιπτάμενος Ε.Α. - Υποψήφιος Διδάκτωρ Γεωπολιτικής αναφέρθηκε στην αλήθεια για τους αεροπορικούς συσχετισμούς Ελλάδας - Τουρκίας

Νεάρχου, Φίλης, καλές οι συμμαχίες αλλά η Ελλάδα πρέπει να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις

 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι από μόνος του μια κατηγορία και η χώρα μας πρέπει να είναι έτοιμη για όλα σημειώνουν ο Πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου και ο Καθηγητής Γιώργος Φίλης.

Τριανταφύλλου και Σπανός για τα ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί 18/12/2022 | OPEN TV

 

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου καθηγητής διεθνών σχέσεων και ο Νίκος Σπανός αντιναύρχος ε.α. μίλησαν για τους Τούρκους πολιτικούς που ρίχνουν «λάδι» στη φωτιά και ανεβάζουν την ένταση αλλά και για την καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου. 

Τουρκία: Συνεχίζονται οι προκλήσεις – «Έχουμε μπει σε τροχιά σύγκρουσης»

 

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τη χώρα μας πως ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν ΝΑΤΟϊκή αποστολή.