Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Η πρώτη διπλωματική αναγνώριση της Ελλάδας

Η Αϊτή -το Χαΐτιον, σύμφωνα με τα ελληνικά της εποχής- ήταν η πρώτη κρατική οντότητα που αναγνώρισε την Επανάσταση του '21 και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση, με την επιστολή του προέδρου της Ιωάννου Βόγιερ (Jean Pierre Boyer) προς τον Αδαμάντιο Κοραή, η οποία φέρει ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 1822.
Είχε προηγηθεί επιστολή του Κοραή και άλλων επιφανών Ελλήνων των Παρισίων προς τον Βόγιερ, με την οποία του ζητούσαν βοήθεια για την Επανάσταση, κατόπιν συστάσεων του περίφημου Γάλλου στρατηγού Λαφαγιέτ και του Επισκόπου Βλαισών Γρηγορίου, που είχε επισκεφθεί την περιοχή.

Ομογενείς: Εχθρός μας όποιος πει «ναι» στο όνομα «Μακεδονία» - ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκάθαρη θέση στο Σκοπιανό πήραν οι Έλληνες της ομογένειας, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να περάσουν το κατώφλι του Λευκού Οίκου προκειμένου να μην γίνει αποδεκτή μία σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
Μάλιστα οι ομογενείς της Αμερικής στέλνουν επιστολή – ψήφισμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκοντας συνάντηση μαζί του. Παράλληλα στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στην Ελλάδα ότι όποιος πολιτικός ψηφίσει υπέρ μίας ονομασίας για τα Σκόπια που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» είναι ανεπιθύμητος στις ΗΠΑ και ότι μία τέτοια συμφωνία «θα σημάνει και τη ρήξη στις σχέσεις του Εθνικού Κέντρου με την ομογένεια».

Πέρασε το πολυνομοσχέδιο με 154 «ναι» -Ψήφισε και η Μεγαλοοικονόμου - ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΑΠΟ ΝΔ, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΧΑ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Πέρασε το πολυνομοσχέδιο από την Βουλή με πλειοψηφία 154 βουλευτών.
Στην κυβερνητική πλειοψηφία προστέθηκε και η ανεξάρτητη βουλευτής (προερχόμενη από την Ενωση Κεντρώων) Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου η οποία ψήφισε «ναι» σε όλα.
Η κυρία Μεγαλοοικονόμου, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την οποία του ζητά να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ εντασσόμενη στην κοινοβουλευτική του ομάδα, αίτημα το οποίο απεδέχθη ο πρωθυπουργός.

«Ψευδομαρτυρία προκάλεσε απαγχονισμό ήρωα της ΕΟΚΑ»

Άντρη Δανιήλ 
Από το philenews

Για τη νίκη της ομάδας νομικών που εκπροσωπούν 34 αγωνιστές της ΕΟΚΑ, οι οποίοι διεκδικούν αποζημιώσεις από το βρετανικό κράτος για τους βασανισμούς που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59, μίλησε αποκλειστικά στον ACTIVE 107,4 & 102,5, ένας εκ των νομικών της υπόθεσης ο Χρίστος Κληρίδης.

Κληθείς να σχολιάσει πως οι 34 Κύπριοι αγωνιστές ενάγουν το Foreign Office στη βρετανική δικαιοσύνη, ο Χρίστος Κληρίδης ανέφερε ότι είναι μια πολυετής προσπάθεια, η οποία εξελίσσεται αίσια μετά και την απόφαση Βρετανού δικαστή να διατάξει την εκδίκαση της υπόθεσης και να μην αποδεχθεί παραγραφή των όποιων αδικημάτων λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος.

Θράσος εκτός ορίων από τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ: Ζητά να αλλάξει η Ελλάδα την ονομασία της Μακεδονίας(Βίντεο)

«Τινάζει στον αέρα» τη διαπραγμάτευση ο προκλητικός Νικολά Ντιμιτρόφ - Επαναφέρει όσα είχε συμπεριλάβει στην ανεκδιήγητη πρότασή του ο Μάθιου Νίμιτς το 2005 και θέτει ζήτημα παραίτησης και της Ελλάδας από την αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία»
«Βόμβα» στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό έρχεται να βάλει ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του, τόνισε ότι η παραίτηση από την αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία» δεν θα πρέπει να αφορά μόνο τη χώρα του αλλά και την Ελλάδα!

Γερμανική εφημερίδα: Η λιτότητα στην Ελλάδα έχει τις επιπτώσεις πολέμου - Η εβδομαδιαία εφημερίδα Der Freitag επικρίνει τη λιτότητα Σόιμπλε

H εφημερίδα χαρακτηρίζει την πολιτική λιτότητας ως «σκέτο ψέμα» (...) «όταν το πρόγραμμα λιτότητας ολοκληρωθεί, τότε οι δανειστές θα το χαιρετίσουν ως επιτυχία», σημειώνει
Η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδας Der Freitag κάνει μια αναλυτική αναφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα επικρίνοντας την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η βοήθεια προς την Ελλάδα είχε ως πρωταρχικό στόχο τη σωτηρία των γερμανικών, γαλλικών και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών που τα θαλάσσωσαν με ελληνικά κρατικά ομόλογα» γράφει, «κι αφού το κατάφεραν συνέχισαν επιβάλλοντας σκληρή πολιτική λιτότητας στους οφειλέτες. Τελικά οι σκληροπυρηνικοί στο Eurogroup, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να αποδεχθούν ελάφρυνση του χρέους».