Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

«Ψευδομαρτυρία προκάλεσε απαγχονισμό ήρωα της ΕΟΚΑ»

Άντρη Δανιήλ 
Από το philenews

Για τη νίκη της ομάδας νομικών που εκπροσωπούν 34 αγωνιστές της ΕΟΚΑ, οι οποίοι διεκδικούν αποζημιώσεις από το βρετανικό κράτος για τους βασανισμούς που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59, μίλησε αποκλειστικά στον ACTIVE 107,4 & 102,5, ένας εκ των νομικών της υπόθεσης ο Χρίστος Κληρίδης.

Κληθείς να σχολιάσει πως οι 34 Κύπριοι αγωνιστές ενάγουν το Foreign Office στη βρετανική δικαιοσύνη, ο Χρίστος Κληρίδης ανέφερε ότι είναι μια πολυετής προσπάθεια, η οποία εξελίσσεται αίσια μετά και την απόφαση Βρετανού δικαστή να διατάξει την εκδίκαση της υπόθεσης και να μην αποδεχθεί παραγραφή των όποιων αδικημάτων λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος.


«Για τους ενάγοντες καθίσταται πλέον ευκολότερο, να μπει το δικαστήριο στην ουσία της αγωγής η οποία στηρίζεται σε εμπλοκή της Βρετανικής κυβέρνησης κατά την περίοδο 55-59, σε βασανιστήρια αγωνιστών της ΕΟΚΑ και οι οποίοι μεταφέρουν τραύματα σε όλη τη ζωής τους, τα οποία προξενήθηκαν από τη βάρβαρη συμπεριφορά της αποικιοκρατικής αγγλικής κυβέρνησης».

Συγκλονιστικές μαρτυρίες θα δουν το φως της δημοσιότητας.

«Είναι πολύ σημαντική απόφαση και στέλνει μηνύματα στην Τουρκία η οποία πιστεύει ότι με την πάροδο του χρόνου, παραγράφονται τα οποιαδήποτε αδικήματα. Είναι και μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, υπενθυμίζοντας ότι οι αποικιοκράτες Βρετανοί δεν ήταν και άγιοι. Διέπραξαν εγκλήματα για τα οποία θα κληθούν να τιμωρηθούν».

Το μαρτυρικό υλικό που θα προκύψει σε αυτή την εκδίκαση της υπόθεσης ανέφερε ο κύριος Κληρίδης, δείχνει την εμπλοκή της Βρετανικής κυβέρνησης σε πράξεις και παραλείψεις. Από τις έρευνες στα αγγλικά αρχεία, θα δουν το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές μαρτυρίες.

«Μαρτυρίες που αφορούν την απονομή της δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της αποικίας, χωρίς να μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αφορούν και απαγχονισθέντες οι οποίοι τελικά απαγχονίστηκαν στη βάση ψευδομαρτυρίας Τούρκων και άλλων, οι οποίοι ήταν πληρωμένοι από την αποικιακή κυβέρνηση στην Κύπρο, για να ψευδομαρτυρήσουν. Αυτά θα βγουν στην επιφάνεια εάν η υπόθεση προχωρήσει στην εκδίκαση επί της ουσίας».

Θα υποχρεωθούν οι βρετανικές αρχές να ανοίξουν όλα τα αρχεία στους δικηγόρους των εναγόντων ανέφερε ο κύριος Κληρίδης, εξηγώντας ότι έχει ανοίξει ο δρόμος να δοθεί όλο το υλικό που αναμένεται συγκλονιστικό.

Υπήρξε δυσκολία, στο κομμάτι της παραγραφής των αδικημάτων

Η μεγαλύτερη δυσκολία ανέφερε ο κύριος Κληρίδης από την αρχή της υπόθεσης, ήταν το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων, όπως παράνομη επίθεση στο αστικό δίκαιο παραγράφεται εντός δύο ετών. Οι αγωγές είπε, κινήθηκαν πρόσφατα και αναμέναμε ότι η Βρετανική κυβέρνηση θα εξέταζε το θέμα της παραγραφής, όμως δεν ήταν τόσο εύκολο, καθώς με βάση το Βρετανικό δίκαιο δημιουργούνται εξαιρέσεις, εκεί και όπου ισχύει η παράνομη πράξη.

Η εκδίκαση θα γίνει με βάση και το Κυπριακό αλλά και το Βρετανικό δίκαιο εξήγησε ο νομικός, λέγοντας ότι η αγωγή κατά της Βρετανικής κυβέρνησης θα εξεταστεί στη βάση το δικό της εσωτερικό δίκαιο και όχι στη βάση του αποικιοκρατικού.

Οι ενάγοντες αγωνιστές καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς, βιασμούς και αλλά βασανιστήρια στα χέρια των Βρετανών κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Επικαλούνται ως αποδεικτικά στοιχεία σε αυτή τη δικαστική διαμάχη τα αρχεία του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και τα αρχεία του Foreign Office που έχουν αποχαρακτηριστεί και περιέχουν παραδοχές βασανιστηρίων από Βρετανούς αξιωματικούς.

Άντρη Δανιήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου