Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Τα γενέθλια της Πόλης

Η χάραξη των ορίων και η θεμελίωση της Πόλης από τον Κωνσταντίνο
ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΘΑΝΑΣΗ
ΑΠΟ ΤΟ vizantinaistorika


Στις παραδοσιακές τελετές που πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 324 χαράχτηκε με άροτρο η γραμμή που σηματοδοτούσε τα νέα χερσαία τείχη, που τετραπλασίαζαν την έκταση της πόλης φτάνοντας περίπου τα οκτώ τ.χμ.. Σχεδιάστηκαν πύλες κατά μήκος του τείχους και κατά μήκος της θάλασσας του Μαρμαρά και του Χρυσού Κέρατος. Η νέα πρωτεύουσα θα αποτελούσε χαρακτηριστική έκφραση του νέου πνεύματος της αυτοκρατορίας και η σύντομη πρόοδος των εργασιών ήταν τόσο εντυπωσιακή, ώστε στις 11 Μαίου 330 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της Νέας Ρώμης.

Έρευνα: Καλλυντικά και Αρώματα στην Ελληνική Αρχαιότητα ~ Πώς μύριζε η Αθήνα του 500 π.Χ.;

Τα αρώματα, τα καταπλάσματα και οι αλοιφές, έπαιζαν σπουδαίο ρόλο στις ποικίλες εκδηλώσεις της καθημερινής ζωής των αρχαίων. Στις αρχαίες πηγές γενικά γίνεται αναφορά σε σχετικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα στον Όμηρο, στον Αρχίλοχο, τη Σαπφώ, τον Αλκαίο και τον Ανακρέοντα.
Η χρήση των προϊόντων αυτών θα πρέπει να ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην εποχή του Σόλωνα, γεγονός που οδήγησε το νομοθέτη στο να απαγορέψει τους άντρες να πουλάνε αρώματα και αλοιφές. Ο Σωκράτης, ο Αριστοφάνης και ο Θουκυδίδης διαμαρτύρονται επίσης για τη χρήση αρωμάτων από τους άντρες. Ο Μέγας Αλέξανδρος γνωρίζουμε ότι... ανάμεσα στα υπόλοιπα υπάρχοντα του Δαρείου ανακάλυψε και ένα κιβώτιο με αρώματα, πολυτέλεια την οποία υιοθέτησαν έπειτα οι συμπατριώτες του, μαζί με διάφορες άλλες τρυφές.
Ο Ξενοφώντας αναφέρει ότι οι Πέρσες διέθεταν κοσμητές, δηλαδή αρωματοποιούς για να τους τρίβουν και να τους κάνουν όμορφους. Από τον Πλίνιο πληροφορούμαστε επίσης πώς κατά περιόδους υπήρχαν αρώματα τα οποία ήταν στη μόδα. Έτσι για παράδειγμα το άρωμα από τη Δήλο έδωσε τη θέση του σ' αυτό από τη Μένδη της Αιγύπτου, ενώ αυτό της Κορίνθου στο άρωμα της Κυζίκου.

O Άγνωστος Θρόνος του Δία στο λόφο Φιλοθέης

Στο λόφο της Φιλοθέης, στο τέλος μιας πανέμορφης περιπατητικής ανηφορικής διαδρομής που προσφέρει πανοραμική και συγκλονιστική θέα προς το λεκανοπέδιο της Αθήνας βρίσκεται η θέση «Θρόνος του Δία». Όταν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και ο ουρανός καθαρός, στο βάθος μπορείτε να διακρίνετε ακόμα και το νησί της Αίγινας.
Τα Τουρκοβούνια αποτελούν ομάδα βραχωδών υψωμάτων που εκτείνονται στα όρια του αρχαίου δήμοι του Αθμόνου και στα βόρεια του Ολυμπιακού Σταδίου. Το αρχαίο όνομα του μικρού αυτού όρους είναι «Αγχεσμός». Ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας (περί το 150 μ.χ) αναφερόμενος στα όρη που περιβάλλουν στην Αθήνα, μετά την Πεντέλη, τον Υμηττό και την Πάρνηθα, λέγει: «και Αγχεσμός όρος εστί ου μέγα, και Διός άγαλμα αγχεσμίου» (Παυς. Αττικά Ι. 32 2). Από το απόσπασμα προκύπτει ότι ο Αγχεσμός ήταν μικρό βουνό, στο οποίο υπήρχε άγαλμα του Διός αγχεσμίου.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ευρήματα που επιβεβαιώνουν τις φιλολογικές μαρτυρίες για τη λατρεία του Δία, όπου συνηθιζόταν να τιμάται ο Όμβριος Ζευς, δηλαδή ο Δίας ο θεός των βροχών και του κεραυνού.

Ύψος και Βάθος

Του Ν. Λυγερού

Μ: Πριν τη βαθύτητα, δεν είχα δει τη διαφορά και τη σχέση που υπάρχει μεταξύ βάθους και ύψους.
Δ: Επειδή είναι μία βαθύτερη κωδικοποίηση της υπέρβασης.
Μ: Γι’ αυτό εκεί που νόμιζα ότι ήσασταν κιονόκρανο, κατάλαβα τελικά ότι ο Δάσκαλος είναι στυλοβάτης.
Δ: Έχεις δει κιονόκρανο να στέκεται μετέωρο;
Μ: Όχι, Δάσκαλε.

Οι ΗΠΑ επιλέγουν τους Κούρδους

Του Ν. Λυγερού

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιλέγουν πια τους Κούρδους ως συμμάχους για τον πόλεμο ενάντια στη βαρβαρότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh, δεν αμφισβητείται από κανένα. Κι ενώ έχουμε ραγιάδες στην πατρίδα μας που θέλουν σώνει και καλά να βρουν καλές σχέσεις μεταξύ Αμερικής και Τουρκίας, η αλήθεια γίνεται όλο και πιο φανερή σε όλους. Οι ΗΠΑ επέλεξαν τους Κούρδους ως συμμαχητές γιατί είναι αξιόπιστοι κι έχουν μέσα τους τη φωτιά της αγάπης για μια πατρίδα που δεν έχουν αποκτήσει ακόμα. Ενώ η Τουρκία όχι μόνο δεν είναι αξιόπιστη αλλά συνεχίζει να βυθίζεται σε ένα ακραίο ισλαμισμό και να συνεργάζεται όλο και πιο ανοιχτά με την τρομοκρατική οργάνωση διότι φοβάται τους Κούρδους και θέλει να τους αφοπλίσει αν δεν μπορεί να τους εξοντώσει.

Διάλεξη Ν.Λυγερού:"Αν δεν είχαμε Κανάρη, θα τον φτιάχναμε"(Βίντεο)

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"Αν δεν είχαμε Κανάρη, θα τον φτιάχναμε". 
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΑΝΑΡΗ, 
Πεζόδρομος Αγίων Αποστόλων Ζακύνθου & Ευβοίας, Κυψέλη, Αθήνα. 
                                                              Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ENI: Εν δυνάμει κομβικό σημείο για ανάπτυξη κοιτασμάτων η Κύπρος

Ως ένα «εν δυνάμει κομβικό σημείο» στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, βλέπει την Κύπρο ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ENI, σύμφωνα με τον Λάπο Πιστέλλι, Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων της ιταλικής εταιρείας, ο οποίος σημείωσε παράλληλα πως εάν η περιοχή της Λεβαντίνης μετατραπεί σε κόμβο φυσικού αερίου, η Κύπρος θα βρίσκεται στο σταυροδρόμι όλων των πιθανών προορισμών.

Ο εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας μιλούσε σε ειδική συζήτηση στην οποία παρουσιάστηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), στη Λευκωσία.

«Βόμβα» από το ΔΝΤ: Λύση για το χρέος αλλιώς δεν επιστρέφουμε στο ελληνικό πρόγραμμα

Σκληρό «πόκερ» μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον – Το Ταμείο εκβιάζει την Ευρώπη πως δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει σαφής δέσμευση για ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Μπορεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να μπαίνει στην τελική ευθεία και η κυβέρνηση να οδεύει ολοταχώς για την ψήφιση του 4ου μνημονίου, ωστόσο, ο δρόμος μέχρι και την παγκόσμια συμφωνία (global agreement) για την Ελλάδα φαίνεται πως θα είναι μακρύς και δύσκολος.

Δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς στη Μαύρη Θάλασσα - Σαράντα παραβιάσεις στο Αιγαίο - Ο Ερντογάν προκαλεί με όλα τα... όπλα

Την ώρα που ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέπτεται την Αθήνα, η Άγκυρα κάνει κόσκινο το Αιγαίο και εκτοξεύει τον πύραυλο  «Κάαν», με εμβέλεια 280 χλμ - «Η εξέλιξη μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και περηφάνια» δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας 
Η δοκιμή του πρώτου «εθνικού» πυραύλου της Τουρκίας, με το προσωνύμιο «Κααν» ολοκληρώθηκε στην επαρχία της Σινώπης, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.