Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ: ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΥΧΗΣ Η ΑΡΕΤΗΣ(ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)

5. Πρώτα, λοιπόν, να εξετάσεις, αν θέλεις, την κατ’ εξοχήν παράδοξη άποψη, αντιπαραβάλλοντας τους μαθη­τές του Αλεξάνδρου με αυτούς του Πλάτωνα και του Σωκράτη.

Ο Πλάτων και ο Σωκράτης δίδασκαν μαθητές προικισμένους από τη φύση, που μιλούσαν την ίδια γλώσ­σα, ώστε, αν μη τι άλλο, καταλάβαιναν τουλάχιστον την Ελληνική γλώσσα.

Το «κούρεμα» του γερμανικού χρέους

Στις 27 Φεβρουαρίου 1953 οι πιστωτές της Γερμανίας με πρωτοβουλία των ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για να διευθετήσουν το χρέος της Γερμανίας και συγκεκριμένα αυτό της Δυτικής Γερμανίας. Το γερμανικό χρέος (προπολεμικό και μεταπολεμικό) ανερχόταν σε 32 δισεκατομμύρια μάρκα, χωρίς να υπολογίζονται οι πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Στους πιστωτές περιλαμβάνονταν χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, το Ιράν, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Γιουγκοσλαβία, η Νότιος Αφρική και η Ελλάδα. Η Ρωσία και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Η σύζυγος του Άσαντ βρίσκεται στο νοσοκομείο και λαμβάνει θεραπεία για καρκίνο - Την ανακοίνωση έκαναν τα συριακά κρατικά ΜΜΕ

Η πρώτη κυρία της Συρίας, η Άσμα αλ-Άσαντ, έχει αρχίσει θεραπεία για τα πρώτα στάδια καρκίνου του μαστού, ανακοινώθηκε σήμερα από συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Φωτογραφία, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA και τη συριακή προεδρία, εικονίζει την 42χρονη Άσμα αλ-Άσαντ, με ορό, να χαμογελά και να κάθεται δίπλα στον σύζυγό της, τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, σ' ένα δωμάτιο που μοιάζει με θάλαμο νοσοκομείου.

«Σπάει καρδιές» το γράμμα του Χάινς για την Ελλάδα! «Δεν ξέρετε τι λαός είναι οι Έλληνες»

Ο σέντερ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έγραψε ένα ολόκληρο γράμμα στην ιστοσελίδα Sportraits.org, για εκείνες τις στιγμές, θέλοντας να τονίσει σε όλο τον κόσμο, τη δύναμη της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού.

Τουρκία: Σε 1-2 μήνες η πρώτη γεώτρηση ανοικτά της Αττάλειας

Εντός των επομένων ενός-δύο μηνών θα γίνει η πρώτη γεώτρηση από το πλοίο «Φατίχ» ανοικτά της Αττάλειας, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ.
«Το ονομάσαμε "Φατίχ" (Πορθητής). Από αυτό το πλοίο για να είμαστε ειλικρινείς, περιμένουμε την κατάκτηση των αποθεμάτων μας σε υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, σύμφωνα με την Κίπρις ποστασί.

«Βόμβα» Καμμένου: Ενέδρα με εντολή Ερντογάν η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Για προσχεδιασμένη ενέργεια του καθεστώτος έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας
Να απαιτήσει η Ε.Ε. την απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη ζητά ο υπουργός Άμυνας, υποστηρίζοντας ευθέως πως η σύλληψή τους εντάσσονταν σε σχέδιο του «σουλτάνου».
«Ήταν προσχεδιασμένη επιχείρηση με εντολή Ερντογάν», είπε ο κ. Καμμένος«Γι’ αυτό μίλησα από την αρχή για ομηρία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, φαίνεται πως είχαν εντολή από τον ίδιο τον Ερντογάν να κάνουν μια τέτοια κίνηση προκειμένου να ετοιμάσουν το περιβάλλον για την συναλλαγή, δηλαδή την ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους Αξιωματικούς που πέρασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Άλλο πλαίσιο ανταλλαγών - Ο Πρόεδρος και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Άλλο πλαίσιο ανταλλαγών
Του Ν. Λυγερού

Με αφορμή την κινητοποίηση της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου που αναρωτιούνται αν η μειονότητα, η σερβική θα θελήσει να αυτονομηθεί με τη βοήθεια της Σερβίας, η Σερβία εξετάζει το σενάριο των ανταλλαγών εδαφών. Επειδή οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου θέλουν να επεκταθούν ανατολικά, οι Σέρβοι μιλούν για ανταλλαγή για να ξαναπάρουν πίσω το βόρειο μέρος του Κοσσυφοπεδίου και να αποδεσμευτούν από το άλλο που έχει αλβανική πλειοψηφία. Αυτή η κίνηση φαίνεται να έχει πλέον νόημα αλλά είναι πιο περίπλοκη απ’ ό,τι φαίνεται, διότι εντός Κοσσυφοπεδίου υπάρχουν και άλλοι Σέρβοι σε διάφορους θύλακες και σίγουρα

Η ρώσικη απάντηση - Το αγγλικό ζήτημα

Η ρώσικη απάντηση
Του Ν. Λυγερού

Όσοι πίστευαν ότι η απέλαση των δύο διπλωμάτων δεν θα είχε επιπτώσεις κι ότι η Ρωσία δεν θα έκανε αντίποινα, τώρα μπορούν να δουν ότι απέτυχαν με τις προβλέψεις τους. Μάλιστα όπως ήταν αναμενόμενο η Ρωσία έκανε και κάτι παραπάνω αφού δεν απέλασε μόνο δύο Έλληνες διπλωμάτες αλλά απαγόρευσε και την είσοδο σε βοηθό του ΥπΕξ για να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ξέρει από πού υπήρξε η απόφαση για την πρώτη κίνηση σε αυτή την παράξενη παρτίδα. Όσοι ξέρουν σκάκι ξέρουν πώς λειτουργεί η ρώσικη άμυνα και είδαν την κίνηση του μαύρου ίππου. Όσοι παίζουν μόνο σκάκι αναρωτιούνται σίγουρα γιατί η Ρωσία αντέδρασε.

Ασύμφορη μια συμφωνία χωρίς προοπτική - Η βαλκανική σκακιέρα - Στρατηγική αλλαγή φάσης στα Βαλκάνια

Ασύμφορη μια συμφωνία χωρίς προοπτική
Του Ν. Λυγερού

Η βάρβαρη ιδεολογία του ΥπΕξ δεν είναι ικανή να διαχειριστεί τα προβλήματα ούτε των Σκοπίων, ούτε της Μακεδονίας, επειδή πολύ απλά δεν την έχει μελετήσει και νομίζει ότι πρόκειται για μια απλή εφαρμογή του κινέζικου και του ινδικού μοντέλου. Αυτό είναι το πρόβλημα των θεωρητικών προσεγγίσεων του μαρξισμού που νομίζει ότι μπορεί να επιβληθεί παντού, αφού αφανίσει την πίστη των ανθρώπων. Όμως η βαλκανική πραγματικότητα δεν έχει καμιά σχέση με αυτήν τη βαρβαρότητα. Έτσι όλα είναι πιο περίπλοκα, διότι δεν μπορούν να ισοπεδωθούν οι διαφορές μεταξύ των πληθυσμών.