Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Ασύμφορη μια συμφωνία χωρίς προοπτική - Η βαλκανική σκακιέρα - Στρατηγική αλλαγή φάσης στα Βαλκάνια

Ασύμφορη μια συμφωνία χωρίς προοπτική
Του Ν. Λυγερού

Η βάρβαρη ιδεολογία του ΥπΕξ δεν είναι ικανή να διαχειριστεί τα προβλήματα ούτε των Σκοπίων, ούτε της Μακεδονίας, επειδή πολύ απλά δεν την έχει μελετήσει και νομίζει ότι πρόκειται για μια απλή εφαρμογή του κινέζικου και του ινδικού μοντέλου. Αυτό είναι το πρόβλημα των θεωρητικών προσεγγίσεων του μαρξισμού που νομίζει ότι μπορεί να επιβληθεί παντού, αφού αφανίσει την πίστη των ανθρώπων. Όμως η βαλκανική πραγματικότητα δεν έχει καμιά σχέση με αυτήν τη βαρβαρότητα. Έτσι όλα είναι πιο περίπλοκα, διότι δεν μπορούν να ισοπεδωθούν οι διαφορές μεταξύ των πληθυσμών. Έτσι και το Προσύμφωνο για τα Σκόπια δείχνει ότι δεν έχει άποψη για την ευρύτερη περιοχή. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια συμφωνία που δεν έχει παρελθόν και κατά συνέπεια προοπτικές. Για αυτόν τον λόγο είναι ασύμφορη διότι εμπεριέχει ανθρώπινο κόστος. Το θέμα είναι ότι όταν κάποιος πιστεύει πως η ιστορία έχει πεθάνει και πως η πίστη δεν έχει καμιά αξία, θέλει να επιβάλλει το δόγμα του που καταπατά κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Το πιο βαθύ πρόβλημα είναι η μεγαλομανία που διακατέχει τον ΥπΕξ, αφού θεωρεί ότι είναι συνεχιστής του Στάλιν και του Τίτο. Ξέχασε όμως σε ποια κατηγορία τους βάζει η Ανθρωπότητα. Ξέχασε τι σημαίνει γενοκτονία για μας. Ξέχασε τη βαρβαρότητα των γκουλάγκ .Γι’ αυτό πρέπει να μάθει ότι τα Βαλκάνια δεν θέλουν άλλο τη βαρβαρότητα του μηδενισμού.

Η βαλκανική σκακιέρα
Του Ν. Λυγερού

Θέλουν δεν θέλουν στο ΥπΕξ, η βαλκανική σκακιέρα υπάρχει και δεν μπορούμε να απομονώσουμε το Σκοπιανό. Ο πρώτος λόγος που είναι και ο πιο απλός είναι ότι Σέρβους βρίσκουμε όχι μόνο στη Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και στα Σκόπια και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατά συνέπεια πώς να μην υπάρχει σε αυτούς μια γενική κινητοποίηση όταν ακούν ότι η Αλβανία θα ανοίξει τα σύνορα της με το Κοσσυφοπέδιο. Δεύτερον υπάρχει σερβική μειονότητα εντός Κοσσυφοπεδίου που δεν βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα de facto με τη Σερβία αλλά στα βάθη του Κοσσυφοπεδίου και μάλιστα με απομονωμένη τρύπα. Τρίτον ήδη στο παρελθόν είχαμε σοβαρά προβλήματα σε αυτούς τους χριστιανικούς θύλακες. Τέταρτον οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό προβληματίζουν όλη τη βαλκανική σκακιέρα και το γεγονός ότι μια μουσουλμανική χώρα χαίρεται για το αποτέλεσμα, είναι αρκετά ενδεικτικό της όλης εκρηκτικής κατάστασης. Θα ήταν λοιπόν πολύ επικίνδυνο να θεωρήσουμε ότι το προσύμφωνο μπορεί να φέρει σταθερότητα στην περιοχή. Πέμπτον, μια ιδεολογική προσέγγιση δεν μπορεί να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί. Έκτον, σε τέτοιο πλαίσιο, μια ανικανότητα μετατρέπεται γρήγορα σε αδυναμία που προκαλεί επικινδυνότητα. Στη βαλκανική σκακιέρα δεν υπάρχει πεδίο δράσης για ζαριές και τάβλι.

Στρατηγική αλλαγή φάσης στα Βαλκάνια
Του Ν. Λυγερού

Όσοι δεν είχαν καταλάβει ότι η συνεκτικότητα που υπάρχει μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, τώρα βλέπουν ότι υπάρχει και μεταξύ Αλβανίας και Σκοπίων. Βέβαια μεταξύ των τριών αλβανικών οντοτήτων υπάρχει τριπλό σημείο επαφής που προκαλεί προδιαθέσεις για το μέλλον. Είναι λοιπόν απλοϊκό μερικοί να θεωρούν ότι αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει την περιοχή. Το Σκοπιανό είναι μόνο ένα μικρό μέρος της βαλκανικής σκακιέρας όπου παίζουν σκάκι και οι Σέρβοι και οι Αλβανοί διότι τα κομμάτια τους είναι παντού και η διπλή δομή τους προκαλεί πολλαπλές εμπλοκές. Η ιδεολογική προσέγγιση σε αυτό το παίγνιο μοιάζει με μια ζαριά που δεν έχει κανένα νόημα. Όλοι οι παίχτες αφήνουν τα δύο ζάρια να πέσουν στις υπογραφές αλλά δεν δίνουν καμία σημασία, διότι ξέρουν ότι είναι άνευ ουσίας η όλη κίνηση, αφού δεν αποτελεί πράξη για τη συνέχεια της ιστορίας της περιοχής. Έτσι όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν και οι αρμόδιοι στην Ελλάδα, τόσο πιο γρήγορα θα ξεμπλέξουμε απ’ αυτό το πρόβλημα, για να μπούμε επιτέλους στη διαδικασία να σταματήσουμε τις επόμενες πράξεις με μία στρατηγική που σέβεται την ιστορία και τα έθνη. Διότι χρειαζόμαστε μία στρατηγική αλλαγή φάσης στα Βαλκάνια. Και ο Ελληνισμός μπορεί να προσφέρει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου