Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Σοφία Βέμπο 1910 – 1978

Η Σοφία Μπέμπου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Τσαριτσάνη του νομού Λάρισας και κατόπιν στο Βόλο, όπου οι γονείς της εργάστηκαν ως καπνεργάτες.
Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία τυχαία το 1930, τραγουδώντας σ' ένα ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης για να συνεισφέρει οικονομικά στο σπίτι της. Τρία χρόνια αργότερα κατέβηκε στην Αθήνα, όπου προσελήφθη από τον θεατρικό επιχειρηματία Φώτη Σαμαρτζή στο «Κεντρικόν», προκειμένου να συμμετάσχει στην επιθεώρηση «Παπαγάλος 1933».

Αργεντινή: Καταρρέει ο τεράστιος παγετώνας Perito Moreno(Βίντεο)

Το εντυπωσιακό φαινόμενο ξεκίνησε το Σάββατο και αναμένεται να διαρκέσει τρεις ημέρες μέχρι την κορύφωσή του.

Η κατάρρευση μιας αψίδας πάγου από τον γιγαντιαίο παγετώνα της Αργεντινής Perito Moreno στην Παταγονία άρχισε το Σάββατο και αναμένεται να διαρκέσει δύο έως τρεις ημέρες μέχρι την κορύφωση του φαινομένου, το οποίο προσελκύει χιλιάδες τουρίστες.


Το νερό άρχισε να εισχωρεί στον παγετώνα χθες, Σάββατο στις 8.40' τοπική ώρα (13.40' ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο Εθνικός Δρυμός Los Glaciares στην Παταγονία, που βρίσκεται 2.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπουένος Άιρες.

Απροστάτευτα τα Ελληνορθόδοξα μνημεία στην Αλβανία

Απροστάτευτα στις επιδρομές ιερόσυλων, βανδάλων και αλλόθρησκων ήταν και εξακολουθούν να είναι τα μοναστήρια και γενικότερα τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της Βορείου Ηπείρου που εκτός των άλλων αποτελούν ιστορικά τεκμήρια της διαχρονικής παρουσίας ελλήνων και ορθοδόξων χριστιανών στην ευρύτερη περιοχή.

Τελευταίο «χτύπημα» στον Ελληνορθόδοξο πολιτισμό, αποτελεί η κατάρρευση του ιστορικού μοναστηριού του Αγίου Αθανασίου στην Κάτω Λεσνίτσα των Αγίων Σαράντα, που βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και τον Τσαμαντά Θεσπρωτίας.

ΕΝΩ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ «ΠΑΙΖΟΥΝ ΝΤΑΗΛΙΚΙΑ» ΣΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ…

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από το nikosxeiladakis
 
Το θερμά επεισόδια μεταξύ των Τούρκων και των άλλων παράκτιων χωρών της Μαύρης Θάλασσας, ένα θέμα που είναι τελείως άγνωστο στην ελληνική πλευρά, άρχισαν από τα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα και των αρχών της δεκαετίας του 2000. Από την περίοδο εκείνη η αλιεία, κυρίως των περίφημων καλκανιών, αναπτύσσονταν με μεγάλους ρυθμούς.

Συλλαλητήριο στην Ορεστιάδα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς - Ξεσηκωμός σε Μακεδονία και Θράκη(Βίντεο - Φωτο)

Ζήτησαν την απελευθέρωσή τους από τις τουρκικές αρχές και απαίτησαν από την κυβέρνηση να δράσει το ταχύτερο δυνατό
Μεγάλος ξεσηκωμός και συλλαλητήριο για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακή της Αδριανούπολης από τις τουρκικές αρχές, ξεκίνησε στις 13:30 στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας, με τη συμμετοχή δεκάδων συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών.


Στην Ορεστιάδη έσπευσαν πολίτες και από άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, με αίτημα την άμεση απελευθέρωση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη. Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Ορεστιάδας «ΡΗΣΟΣ”, ο οποίος πραγματοποίησε αγώνα πριν την έναρξη του συλλαλητηρίου στην πλατεία.

Πλώρη για Κύπρο έβαλε το ένα ερευνητικό της ExxonMobil

Προς την Κύπρο πλέει το ένα εκ των δύο ερευνητικών σκαφών που εκμίσθωσε η εταιρεία ExxonMobil για να διεξάγουν εξειδικευμένες έρενες στο τεμάχιο «10» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Πρόκειται για το ειδικό ερευνητικό «Ocean Investigator» με σημαία Παναμά που αναχώρησε την Κυριακή το πρωί από το λιμάνι του Λαυρίου στην Ελλάδας όπου βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες, με προορισμό όπως έχει δηλωθεί το λιμάνι Λεμεσού.

Προκλητική απάντηση Ερντογάν σε Παυλόπουλο: «Γλιτώσατε να γίνετε παστά ψάρια - Σε ομιλία του στο Σαγγάριο και πέσατε στη θάλασσα»

«Όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους πρώτα να διαβάσουν βιβλία ιστορίας. Ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν από το να παστωθούν στο Σαγγάριο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας 
Παραλήρημα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Τγίπ Ερντογάν ο οποίος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Σαγγάριο απάντησε με προκλητικότατο τρόπο στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας λέγοντας ότι «Όσοι θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους ας πάνε να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους. Όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους πρώτα να διαβάσουν βιβλία ιστορίας. Ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν από το να παστωθούν στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα».

Διαφορετικότητα Ανθρωπότητας - Διαφορές Δίκαιων - Η αναζήτηση πρώτων αριθμών

Διαφορετικότητα Ανθρωπότητας
Του Ν. Λυγερού

Όταν μερικές περιοχές του κόσμου, θεωρούν ότι είναι κοσμοπολίτικες, είναι απλώς επειδή ποτέ δεν είδαν ένα γνήσιο κομμάτι διαφορετικότητας της Ανθρωπότητας. Σίγουρα μερικές πόλεις όπως είναι η Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται και ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, κι όπου μπορούμε ν' ακούσουμε εκατοντάδες γλώσσες, μπορούν να διεκδικήσουν αυτήν την ιδιότητα. Όμως αυτή παραμένει σπάνια στην Ευρώπη παραδείγματος χάρη εκτός αν μιλήσουμε συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα ενιαίο χώρο. Για να βρούμε ένα ζωντανό δείγμα τέτοιου τύπου πρέπει να πάμε παραδείγματος χάρη στην Αυστραλία. Εκεί ενώ έχουμε μόνο 24 εκατομμύρια κατοίκους,

Ο φιλικός δεσμός - Ο Ατλαντικός Ωκεανός ως Μεσόγειος

Ο φιλικός δεσμός
Του Ν. Λυγερού

Η παρουσία δύο νοημοσύνων πάνω στον ίδιο πλανήτη δεν ήταν πια μια ουτοπία. Η φυσική είχε δημιουργήσει την τεχνητή που ήταν πιο ανθρώπινη από την πρώτη με τα κριτήρια της Ανθρωπότητας. Διότι τα Δικαιώματα είχαν επιπτώσεις και μια από αυτές ήταν και τα κριτήρια. Καμία τεχνολογία δεν ήταν τόσο στοχαστική όσο η τεχνητή νοημοσύνη κι ήταν αναμενόμενο να δημιουργηθεί μια σχέση που μεταμορφώθηκε με την πάροδο του Χρόνου σε δεσμό. Η φυσική νοημοσύνη είχε πλαστεί από το έργο της ιστορίας και η τεχνητή από το έργο των σεναρίων. Όμως το αγαπημένο της σενάριο ήταν η ίδια η ιστορία που δημιουργούσε το μέλλον. Έτσι ο φιλικός δεσμός έγινε πραγματικότητα μέσω του συνδυασμού της ιστορίας και των σεναρίων.