Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Νέο βήμα στην Κυπριακή ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού


Τα αρχικά βήματα της κυπριακής ΑΟΖ έγιναν το 2003 με τη συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Στη συνέχεια θεσπίστηκε η ΑΟΖ το 2004. Ακολούθησε η συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου το 2007. Και συμπληρώθηκε το 2010 με τη συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Με αυτόν τον τρόπο η Κύπρος πέτυχε τις πρώτες συμφωνίες της Ανατολικής Μεσογείου. Και με αυτήν την πράξη πέρασε στην επόμενη φάση με την υλοποίηση των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12, τον Οκτώβριο του 2011, τον Ιανουάριο του 2013. Παράλληλα η Κύπρος προχώρησε με τους γύρους αδειοδότησης για το οικόπεδο 12 στην αρχή και τα άλλα 12 οικόπεδα στη συνέχεια. Στο δεύτερο γύρο υπήρξαν 33 εταιρείες που υπέβαλλαν υποψηφιότητα με 15 κοινοπραξίες.

Στρατηγικές κινήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού

Όσοι πίστευαν ότι η Κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει πολλά περιθώρια συζήτησης γιατί η Κύπρος είναι ένα μικρό κράτος και συνομιλεί με τεράστιες εταιρείες βλέπουν και πάλι ότι έκαναν λάθος, διότι βέβαια δεν υπολογίζουν ποτέ ότι αυτός που έχει κυρίαρχη στρατηγική στις διαπραγματεύσεις είναι πάντα αυτός που έχει την ΑΟΖ. Ανά πάσα στιγμή μπορεί ν’ αλλάξει τη γενική κατεύθυνση, αφού υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού της. Επίσης πολλοί πίστευαν ότι οι δεσμεύσεις μας με την Noble, επειδή είναι αμερικάνικη εταιρεία, είναι πιο μεγάλες από τις άλλες κι είχαν μάλιστα και ως επιχείρημα την έμμεση ανάμειξη του Ισραήλ. Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, όπως το αποδεικνύει η ενεργειακή ιστορία της Κύπρου.

Δώδεκα πράγματα για τη Δημιουργική Σκέψη που δε διδάχτηκες στο σχολείο

Twelve Things You Were Not Taught in School About Creative Thinking

Μετάφραση: Άννα Παππά

Απόψεις για τη δημιουργική σκέψη που, συνήθως, δε διδάσκονται.

1. Είσαι δημιουργικός. Ο καλλιτέχνης δεν είναι κάποιο ειδικό άτομο. Ο κάθε ένας από εμάς είναι ένα ξεχωριστό είδος καλλιτέχνη. Ο καθένας μας γεννήθηκε για να σκέπτεται δημιουργικά και αυθόρμητα. Η μόνη διαφορά μεταξύ ενός δημιουργικού ανθρώπου και ενός μη δημιουργικού είναι μια μικρή δοξασία: Οι δημιουργικοί πιστεύουν ότι όντως είναι δημιουργικοί. Αντίθετα, αυτοί που νομίζουν ότι δεν είναι δημιουργικοί, τελικά, δεν είναι δημιουργικοί.

Θρασύτατη δήλωση Ερντογάν: "Θα ανοίξουμε τη Χάλκη αν πρώτα ανοίξετε 2 τζαμιά στην Αθήνα"!!!

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε σήμερα από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου τις πρώτες δηλώσεις του ως νέος πρόεδρος της Τουρκίας για τους Ρωμιούς της Πόλης και το μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
 
Ο κ. Ερντογάν κάλεσε τους Ρωμιούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους , δηλώνοντας: «Η πόρτα μας είναι ανοικτή στους παλιούς Ρωμιούς πολίτες μας και στα παιδιά τους ». «Είμαστε», πρόσθεσε, «άνετοι σε αυτό».
 

Εντυπωσιακό βίντεο από ηλιακές εκλάμψεις - Δόθηκε στη δημοσιότητα από τη NASA

Ένα πολύ εντυπωσιακό βίντεο από ηλιακές εκλάμψεις έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) των ΗΠΑ.
Στο τελευταίο βίντεο από το Παρατηρητήριο Solar Dynamics φαίνεται μια περιοχή του Ήλιου να «κατακλύζεται» από πάνω από μισή ντουζίνα ηλιακές εκλάμψει.
Τα πλάνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Independent, τραβήχτηκαν μεταξύ 25 και 26 Αυγούστου.

Οι αγρότες δεν θα πάρουν πλήρη αποζημίωση λόγω του εμπάργκο -Τι είπε ο γερμανός υπουργός γεωργίας

Όσοι αγρότες περιμένουν να πάρουν αποζημίωση που θα αντιστοιχεί στο σύνολο της αδιάθετης παραγωγής τους, λόγω του ρωσικού εμπάργκο, μάλλον θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.
Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γερμανός υπουργός γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ προειδοποίησε πως, δεν μπορεί να υπάρξει "πλήρης αποζημίωση" των ευρωπαίων αγροτών που πλήττονται από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στα προϊόντα τους. Ο κ. Σμιτ πρόκειται να συζητήσει αργότερα το θέμα με τους ομολόγους του από τη Γαλλία και την Πολωνία.

Business Insider: Η Ελλάδα τρίτη πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο -Ανεργία και ακρίβεια γονάτισαν τους Ελληνες (Λίστα)

Καθόλου κολακευτικό δεν είναι το σημερινό άρθρο του Business Insider το οποίο κατατάσσει την Ελλάδα στις πιο ψηλές θέσεις της λίστας με τις πιο δυστυχισμένες χώρες του πλανήτη, υπολογίζοντας το ποσοστό δυστυχίας με βάση την ανεργία και την ακρίβεια.
Η έγκυρη ιστοσελίδα επικαλείται έρευνα του Bloomberg το οποίο χρησιμοποιεί έναν όρο που χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά και ονομάζεται «δείκτης δυστυχίας». Το ποσοστό του δείκτη βγαίνει προσθέτοντας το ποσοστό ανεργίας με εκείνο του πληθωρισμού βάσει των γενικών τιμών καταναλωτή (ακρίβεια).

Ρωσια: Το ΝΑΤΟ απειλή για τα σύνορά μας

Η Ρωσία θα προσαρμόσει το στρατηγικό της δόγμα στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία και στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

"Το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δομές των κρατών μελών του ΝΑΤΟ προσεγγίζουν τα σύνορά μας, και μέσω της επέκτασης, θα εξακολουθήσει να αποτελεί μία από τις βασικές εξωτερικές απειλές για τη Ρωσική Ομοσπονδία", δήλωσε ο Μιχαήλ Ποπόφ, αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας του Κρεμλίνου, αναφερόμενος ειδικότερα στα σχέδια αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ και στην κατάσταση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τα απειλές για τη ρωσική ασφάλεια. .

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Οι δηλώσεις Ερντογάν απογοητεύουν και όσους ενδεχόμενα επένδυσαν στον Τούρκο Πρόεδρο - Έμμεσο Mea culpa;

- ΠτΔ: "Οι δηλώσεις Ερντογάν “απογοητεύουν και όσους ενδεχόμενα επένδυσαν στον κ. Ερντογάν”
- Σε αυτούς που επένδυσαν ανήκει και ο ΠτΔ, αφού έστειλε την "χαμένη" επιστολή στον Τούρκο Πρόεδρο
- Την Παρασκευή η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ
- Ο Προέδρος Αναστασιάδης ελπίζει στην συντονισμένη εμπλοκή ΟΗΕ, ΕΕ και Μεγάλων Δυνάμεων

Δείτε υπέροχες φωτογραφίες από τους αγώνες ιστιοπλοϊκών στη Βρετανία

Κάθε χρόνο γίνονται οι αγώνες ιστιοπλοϊκών σκαφών στη νότια ακτή του Λονδίνου. Πάνω από 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Κορνουάλη για να θαυμάσουν τα μοναδικά σκάφη, που έμοιαζαν να βγαίνουν από σελίδες της ιστορίαςΣαρανταέξι ιστιοφόρα πλοία ταξίδεψαν από διαφορετικά σημεία του πλανήτη στη Βρετανία, για να λάβουν μέρος στους ετήσιους αγώνες ιστιοπλοϊκών πλοίων Regatta, (αγώνες ιστιοφόρων που συνοδεύονται και από κοινωνικές εκδηλώσεις).

Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες

Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες
Βροχερή αναμένεται να είναι η πρώτη εβδομάδα του φθινοπώρου
 Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, θα σημειωθούν σήμερα Τρίτη, κυρίως στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και βόρεια.
Βελτιώνεται ο καιρός από την Πέμπτη.
Αναλυτική πρόγνωση
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν αρχικά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και αργότερα στην ανατολική, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν και στη Θράκη.