Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Αφιέρωση στην Επιτροπή 1821… ποιοι ΔΕΝ έκαναν την Επανάσταση

Τον Ξεσηκωμό δεν τον έκαναν λευκοντυμένα ευγενικά τσολιαδάκια που άκουγαν Μότσαρτ και Μπετόβεν· που χόρευαν λεπτεπίλεπτα βαλς σε σαλόνια με αφράτες πολυθρόνες και πολύχρωμες μεταξωτές ταπετσαρίες στους τοίχους. Τον κάμανε αγριάνθρωποι μουστακαλήδες, που φορούσαν λερή φουστανέλα και τρύπια τσαρούχια, αποφασισμένοι για ζωή και θάνατο. Χόρευαν τον πρωτόγονο πυρρίχιο χορό τους, τον “τσάμικο”, με γκρινιάρηδες ζουρνάδες και πολεμικά σκληρόηχα νταούλια που αντηχούσαν βαριά, πέρα ως πέρα στα πέτρινα χωριά τους. Αρχέγονοι ρυθμοί και μελωδίες που ήχησαν άλλοτε σε χαροκόπι και άλλοτε σαν πολεμιστήριο σάλπισμα και χορός στρατολόγησης πολεμιστών (Γραβιά, 1821).

Του συγγραφέα Θεόδωρου Γιαννακόπουλου*

Άνθρωποι-θεριά, που το μάτι τους γυάλιζε από την φλογερή επιθυμία για “μιας ώρας ελεύθερη ζωή”

Όπως η… Ελλάδα! Η Ελβετία τιμά τα 245 χρόνια απ΄τη γέννηση του Καποδίστρια

Με αφορμή την επέτειο των 245 χρόνων από την γέννηση του Ιωάννη Καποδίστρια, πραγματοποιήθηκε τελετή κατάθεσης στεφάνων στην προτομή του η οποία βρίσκεται στην Λωζάννη, παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδος κας Αικ. Ξαγοράρη, του Πρέσβη της Ρωσίας κ. S. V. Garmonin και εκπροσώπων της πόλεως της Λωζάννης. Η Λωζάννη και η Γενεύη σε αναγνώριση της προσφοράς του ως απεσταλμένου του Τσάρου, απένειμαν το 1816 στον Ιωάννη Καποδίστρια τον τίτλο του επίτιμου πολίτη.

Περιμένουμε ότι η Ελλάδα μας θα τιμήσει και εκείνη την προσφορά του Ι.Καποδίστρια είτε με μνεία έστω

Οριστικοποιείται το μνημόνιο για EuroAsia Interconnector

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ πραγματοποιείται στις 17 Φεβρουαρίου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, με στόχο την οριστικοποίηση του κειμένου του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) που θα υπογράψουν οι τρεις χώρες σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector Ισραήλ – Κύπρου και Κύπρου – Κρήτης, έργο που αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Εντός Απριλίου αναμένεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από όλα τα κράτη μέλη για χρηματοδότηση έργων κοινού ενδιαφέροντος η οποία μπορεί να ανέλθει μέχρι και το 50% των επιλέξιμων δαπανών που θα υποβάλει ο κάθε φορέας υλοποίησης.

Η Τουρκία καταδίκασε το «Φόρουμ Φιλίας» ως συμμαχία εναντίον της – Πόνεσαν οι δηλώσεις Δένδια(Βίντεο)

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το «Φόρουμ Φιλίας», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα και συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν «φαίνεται να είναι συμμαχία εναντίον της Τουρκίας», γράφει στο Twitter ο δημοσιογράφος Ρατζίπ Σοϊλού.

«Οι κατηγορίες και συκοφαντικές παρατηρήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη συνάντηση στην Αθήνα δείχνουν ότι αυτή η επιχείρηση δεν αφορά τη φιλία», λένε οι Τούρκοι σε νευρικό κλονισμό μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, στις οποίες να σημειωθεί ότι δεν τους ανέφερε αλλά από ό,τι φαίνεται αναγνώρισαν τους εαυτούς τους.