Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες

Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, 16 Μαρτίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προκειμένου να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις Της εξαιτίας της εκθετικής αυξήσεως των κρουσμάτων του κορωνοΐού. Στην Συνεδρία παρέστησαν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες των 11 Ιερών Μητροπόλεων της Αττικής.
Η Δ.Ι.Σ. και οι Σεβασμιώτατοι ενημερώθηκαν για τους κινδύνους διασποράς του κορωνοϊού από τον κ. Σωτήριο Τσιόδρα, Καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος προσκλήθηκε υπό του Μακαριωτάτου Προέδρου προς τον σκοπό αυτό.
Μετά την ενημέρωση ακολούθησε εκτενής διαλογική συζήτηση. Κατοπιν της συζητήσεως η Δ.Ι.Σ. απεφάσισε:

Κορονοϊός: Ποιες επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές και ποιες κλείνουν – Όλα τα μέτρα μέχρι σήμερα

Τα κρούσματα αυξάνονται και μαζί τους έρχονται νέες οδηγίες που αλλάζουν την καθημερινότητά μας
Νέα έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ραγδαία μετάδοση του κορονοϊού στην Ελλάδα. Τα κρούσματα στη χώρα μας ξεπερνούν τα 300 ενώ ήδη μετράμε 4 νεκρούς από τον φονικό ιό που ξεκίνησε από την Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδόν καθημερινά ανακοινώνει νέα μέτρα για να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού με το πρώτο που ανακοινώθηκε να είναι τα κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια, σχολές και φροντιστήρια.

Κορωνοϊός και η περίπτωση της Ιταλίας - H Εκκλησία της Κύπρου ενάντια στην πανδημία

Κορωνοϊός και η περίπτωση της Ιταλίας
Του Ν. Λυγερού
 
Το πλήθος των κρουσμάτων και των νεκρών στην Ιταλία έχει ξεπεράσει και αυτό της Νότιας Κορέας. Είναι πια σίγουρο ότι η πρώτη αντιμετώπιση της επιδημίας δεν έγινε με αποτελεσματικό τρόπο κι ότι πολλαπλασιάστηκαν εκθετικά οι πηγές, με αποτέλεσμα να έχουμε μια μεγαλύτερη βάση. Τώρα που έχουν εφαρμοστεί δραστικά μέτρα βλέπουμε μια αλλαγή φάσης. Αλλά το μέγεθος της βάσης είναι μεγάλο και έχει προκαλέσει κορεσμό στον τομέα της διαχείρισης των ακραίων καταστάσεων. Με άλλα λόγια οι εντατικές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Και είναι δύσκολη και η διαχείριση ακόμα και των νεκρών. Πρέπει όμως να δούμε τα στοιχεία από κοντά ειδικά στο πλαίσιο της καινοτομίας, διότι

Επιδημία και Πανδημία


Επιδημία και Πανδημία
Του Ν. Λυγερού
 
Αν ξεχνάς πόσες πανδημίες
ξεπέρασε η Ανθρωπότητα
μέσα σε χιλιετίες

Όπλα της Εκκλησίας ενάντια στον κορωνοϊό!

Γράφει ο Φιλομαθής
 
Η Εκκλησία διαθέτει κάποια εντυπωσιακά όπλα ενάντια στον κορωνοϊό, τα οποία όμως δεν είναι πολύ γνωστά και μένουν αναξιοποίητα.  Γι’ αυτό θα τα παρουσιάσουμε συνοπτικά εδώ.
– Είναι ευκαιρία όλοι οι ναοί και οι ιερείς να αποκτήσουν το Ευχολόγιο το Μέγα, το οποίο το έχουν ξεχάσει τις τελευταίες δεκαετίες. Μόνο στο Μέγα Ευχολόγιο υπάρχει ειδική ακολουθία στην Αγία Τριάδα και σε όλους τους αγίους για την «απειλήν λοιμικής ασθενείας» μαζί 5 ειδικές ευχές «εις λοιμικήν νόσον», «εις πληγήν θανατικού», και «εν καιρώ λοιμού».
– Επίσης στο Μ. Ευχολόγιο μετά την ακολουθία «επί απειλή πολέμου» υπάρχουν άλλες 5 ευχές (του πατριάρχου Καλλίστου) που «λέγονται και εις λοιμικήν ασθένειαν». 
– Στο ίδιο βιβλίο υπάρχουν και άλλες ειδικές ευχές για αρρώστους καθώς και ειδικός παρακλητικός κανόνας «εις ασθενείς» και ειδική ακολουθία λιτής και κατανυκτικής αγρυπνίας για κάθε συμφορά.

Η Εκκλησία να αξιοποιήσει την πνευματική της δύναμη!


Γράφει ο Φιλομαθής

Στην επίθεση οφείλει να περάσει η Εκκλησία επιστρατατεύοντας όλα τα πνευματικά της όπλα και τα ικανότερα στελέχη της, ύστερα από την άδικη και παράλογη στοχοποίησή της από οργανωμένα αντιεκκλησιαστικά κέντρα. Οφείλει να περάσει σε επίθεση όχι βέβαια ενάντια σε συνανθρώπους μας αλλά ενάντια στον κορωνοϊό.
Η Εκκλησία όλα αυτά τα δύσκολα και τραγικά χρόνια στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και βοήθησε χιλιάδες συνανθρώπους